Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

co to jest "5", "8", "10" lub "22"

jest to wielkość maszynki-średnica sitka w centymetrach. Przynajmniej dla 5, 8, 10 a czy jest średnica 22?

Zapraszam na mój blog na FB

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

17218319_1419130924810406_74944440254938

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

jest to wielkość maszynki-średnica sitka w centymetrach

Jesteś pewien tego co napisałeś ?

Czyli 22 ma sitka o średnicy 22cm :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Może to rozjaśni

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Cześć !

Ja to Ci proponuje alfę 22 (jak masz troszkę krzepy w ręce to najlepsze rozwiązanie i najładniejsze kiełbasy w przekroju uzyskasz) , oczywiście jak będziesz robił 2-4 razy w miesiącu minimum :grin:

Alfa 32 - to to już wymaga elektryczności bo nawet silny chłop po kilku obrotach chce odpocząć :grin: )

Ja zaczynałem przerób mięsa jakieś 12 lat temu i kupiłem alfę 22 -z ręcznym napędem - przerób zazwyczaj to cała świnia mielenie + nadziewanie , ale wtedy jakoś to było normalne i się dawało rade , a teraz przy zmieleniu 10 kg mięsa to się szuka jakichś maszynek co można jedynie dobrze zmielić mięso na sznycle do obiadu i to po ukończeniu mielenia zaczyna z niej śmierdzieć przepalonym silnikiem :rolleyes:

Na dzień dzisiejszy mam alfę 32 z motoreduktorem i nie zamieniłbym tego na żadne inne urządzenie wielofunkcyjne , a moja pierwsza alfa 22 służy jak dobrze pamiętam koledze z forum bodajże Papciowi :tongue:

Jesteś pewien tego co napisałeś ?

Właśnie dlatego przy 22 jest znak ?.

a czy jest średnica 22?

Pytałem wielu osób także producentów sitek, noży i maszynek i nikt nie wie skąd taka numeracja. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Pytałem wielu osób także producentów sitek, noży i maszynek i nikt nie wie skąd taka numeracja. :wink:

Bo to jest jakieś TABU i nikt nie wie o co kaman z tymi numerami maszynek :rolleyes:

Czyli nr 5,8,10 to po prostu oznaczenia wielkości które nic nie ma wspólnego żadnym wymiarem maszynki. Tylko dlaczego nie można było zrobić sitek 5,6,7,8,10 i tak odpowiednio nazwać maszynki.

Ale ktoś to wymyślił i zapewne czymś było to uzasadnione. Może chodzi o wydajność.

Ale ktoś to wymyślił i zapewne czymś było to uzasadnione. Może chodzi o wydajność.

Wydajność przy kręceniu maszynką ręczną zależy od czynnika napędzającego ją :grin:

Temat był poruszany

Maszynki do mielenia z napędem ręcznym - ORYGINAŁY

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2331&postdays=0&postorder=asc&highlight=maszynka&start=0

Panowie ja to już z czystej ciekawości przeliczałem na cale, gramy, długości i wszystkie obliczenia mogę sobie w ......

Ktoś tak sobie wymyślił i tyle.

Koniec kropka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

• 2 tygodnie później...

Więc wybór padł na tą maszynkę:

http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/maszynki-do-mielenia/maszynka-do-mielenia-986/art492,maszynka-do-mielenia-986-80-z-modulami-cytrusiarka-wysiskarka-szatkownica-mlynek-zarnowy.html

MASZYNKA 986,00

INSTRUKCJA 986,00

W komplecie są sita:

sitko o średnicy otworów 8 mm

sitko o średnicy otworów 4 mm

sitko do maku o średnicy 2,7 mm

Jakie jeszcze sita lub ewentualny osprzęt dodatkowy powinnienem do niej dokupić jeśli chodzi o produkcję kiełbas ?

Powyższą maszynkę kupuję do celów produkcji mięsa, więc jeśli coś z nią jest nie tak lub w tej kwocie mogę kupić lepszy produkt to czekam na Wasze propozycje.

Zależy mi na kupnie dobrego produktu w miarę przystępnej cenie i dlatego potrzebuję Waszej pomocy - ja osobiście do tej pory nigdy nie używałem maszynek ani ręcznych czy tym bardziej elektrycznych więc nie wiem co mam wybrać:(

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

świadziu, dobry wybór, mam taka samą tylko z szatkownicą.

Na moje na początek nic nie musisz dokupywać. Niektórzy posiadają do każdego sitka osobny nóż, poznaczone sitka. Ja na razie "jadę" na standardowym wyposażeniu.

Witam , ja mam taką maszynkę i służy dzielnie . W zeszłym tygoniu robiłem 10 kg "chłopskiej" , w połowie roboty zmiana strony sitka i oczywiście 15 min. roboty i 30 min. przerwa . Pozdrawiam zuberek .

sitko o średnicy otworów 8 mm

sitko o średnicy otworów 4 mm

sitko do maku o średnicy 2,7 mm

Przydałby się jeszcze szarpak do wędlin typu szynkowa, chyba, że wolisz kroić nożykiem i ewentualnie sitko oczka fi 10mm na kiełbasę.

REKLAMA.

Szarpak i sitka do nabycia w moim sklepie. :wink: :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Powyższą maszynkę kupuję do celów produkcji mięsa

ja zacząłem na starym zelmerku 8 . Teraz mielę ręcznie na 32-ce i mimo wysiłku wolę na niej ze względu na większą gardziel do wkładania mięsa . Ale może ta nowsza wersja ma tą gardziel większą ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

Świadziu zapominałem dodać.

Jak w nowych Zelmerkach dalej wykorzystują sprężynę jako docisk noża do sitka, to w pierwszej kolejności sprężynę wywal do kosza na śmieci i w to miejsce wmontuj metalową tulejkę o wymiarach sprężyny. ( grubość, długość, średnica).

W tym wypadku docisk nożyka do sitka wyregulujesz nakrętką.

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Witam, moim zdaniem zelmerek 8, to jest zabawka, spec 202 dobrze radzi, powiem tak, byłem jako pomocnik przy świniobiciu, u kolegi na gospodarstwie na wiosce , przyjechał „masorz” z zawodu, miał starą alfe 22, u dołu kawałek deki na stałe, całość przykręcana na dwa ściągacze stolarskie do stołu na rogu. nożyk i sitko miał po-ostrzone, na pasztet drobną siatką, ja kręciłem korbą, wcale ciężko nie było, skórki same przeleciały na salceson na większych oczkach. Po dwóch dniach ten sam Pan robił kiełbasę, ja byłem napędem maszynki, w godzinę pomieliłem chyba 18kg mięsa na korbę. Tę samą maszynką przez lejek nadziewał do jelit – bez-problemowo. Maszynka nie jest za duża, ciężko nie „idzie”. Zelmerek tobie będzie „sapał” i plastikowe trybka, sprzęgło…, za bardzo będzie rozdrabniał mięso, zaś przy ręcznej alfie co się może zepsuć ??? nawet sitka się nie wyrobią. Po 30 latach alfa będzie COŚ, zaś Zelmerek pewnie dawno w „hasioku”.

Bartnik tylko gdzie teraz kupić oryginalną Alfę jak jedyna odlewnia w Polsce nie produkuje od 3 lat ?

A podróby Alfy pomijam.

Kupiłem, sprawdziłem i g... warte.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Żaden problem, wystarczy poszukać a jest nowa

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=alfa+22

Ja nie mówię o podróbkach, to ma być na lat 30, sika bez problemu.

[ Dodano: Pon 12 Wrz, 2011 22:31 ]

Czy ta u góry to podróbka ?

Bartnik nie chcę osądzać, ale na 99% NIE.

Odlewnia w Częstochowie nie sprzedawała w takich kartonach.

Czemu karton jest zasłonięty ?

Jestem skłonny kupić tą Alfę i sprawdzić jej oryginalność.

W Czwartek dzwoniłem do Częstochowy i "abonent czasowo wyłączony" :question:

Jak myślisz czemu nie ma Alf w moim sklepie ?

Bo nie chcę nimi handlować ?

Nie, bo nie mam czym.

Firma Bostal Częstochowa.

Jak ktoś da namiary na oryginały Alfy ozłocę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Dalej szukałem i jest :

http://allegro.pl/polska-maszynka-do-miesa-alfa-22-najlepsza-jakosc-i1794758402.html

Jak widzę nik jest taki sam jak i tu na WB

Opis jest porządku, a u dołu bardzo dobre zdanie: „Kupując ten produkt masz pewność że ktoś go po tobie odziedziczy i będzie podtrzymywał rodzinne tradycje wyrobu wędlin sposobem domowym.”

Wcześniej nie czytałem tego, teraz znalazłem i jestem jak najbardziej za, to co i ja wyżej napisałem.