Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie jestem w  Polsce, ale kupilam cos podobnego do HAndi . TAk wyglada i jest taka duza 7 l  http://www.gastrro.pl/hendi-nadziewarka-do-kielbas-hendi-pionowa-7-litrow.html?utm_source=twenga-via-nokaut&utm_medium=cpc&utm_campaign=2015-05&utm_content=3663#nclid=6c26b28ea2c2922823225fb55e689e30

Razna 2-3 miesiace wyjmuje ja z pudelka i robie kielbasy. Bez niej kabanosy nigdy  mi nie wychodzily tak dobrze nadziane.

Wiem, ze wiele osob w kraju rowniez kupily nadziewarki a tylko dla siebie robia.  Jeszcze jedna wiadomosc, specjalnie kupilam pionowa, bo czasem sama robie i nie ma kto krecic korba , a jest latwiej niz pozioma.

Tak samo mozesz kupic nizsza i mniejsza bedziesz po prostu czesciej nakladal mieso  do srodka. A cena tych mniejszysz  pojemnosciowo jest nizsza.

POczeklaj jeszcze,dozbieraj pieniadze, jesli cena jest problemem,ikup sobie porzadna. NA lata starczy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

• 1 miesiąc temu...

SiBy podpowiedźcie proszę... nie znam sie na tym...

Mam możliwość kupienia maszynki Bauknecht- Predom.

Biała...Pan mówi, że "10", i że Skarżyska... tabliczki nie widziałem

Gardziel się błyszczy z zewnątrz, wewnątrz nawet połysk jest;

Pierścień- nakrętka/sitko przyrdzewiały...

Ślimak nawet ostre kanty ma;

Nożyk ostry, sitka dwa, fi 2,5mm nówka, fi4mm ostrzone;

Jeden bieg i jeden kierunek mielenia, chociaż pozycje przełącznika jakby 4.

Pracuje nawet cicho, podobnie jak zelmerek, szumi tak...

Wtyczka "niemiecka" Pan mówi...

Brak tacki zasypowej i popychacza...

Pan dyktuje 800 peelenów...

Jęczę o 700... zamierzam zmędzić 650...

Warto wysypać takie pieniądze???

Zwierz łudząco podobny do...

post-52358-0-31156400-1435241739_thumb.jpeg

A do czego jest ten mały czerwony guziczek u dołu?

Dziękuję :)

Todek, ładna ale piszą, że nie aktualne :(

Te Bauknechty dobrą renomę mają...warto się podrapać po łbie :)

Wtyczka to nie problem, przerobi się.

Brak tacki to już jest problem, bo z czegoś będziesz musiał dopasować, popychacz też.

Pytanie dlaczego są 4-ry pozycje przełącznika, a działa tylko jedna, czyżby coś padało lub już padło i co będzie dalej ?

I najważniejsze, koniecznie porównaj wymiary sitek i noża z wymiarami dostępnymi jako standardy.

Cena .... nie mamy pojęcia ile kosztuje podobna używana i sprawna.

Ta z OLX podobna, cena 650 i za kompletną, czyli niestety sprzedający musi jeszcze odpuścić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A do czego jest ten mały czerwony guziczek u dołu?

Pewnie przeciążeniówka. Ostatnio na takiej samej, przynajmniej wizualnie bo na firmę nie zwróciłem uwagi, pracowaliśmy w Łodzi i powiem że przy moim starym zelmerku ósemce siada. Gdybym miał wybierać z dwóch to zelmerka z zawiązanymi. 

Tu akurat Andrzej "pracował"  :D a mój brzuch z prawej się przygląda   ;)

post-40273-0-68849400-1435245439_thumb.jpg

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Na forum wyszperałem adres, gdzie sprzedają części do Bauknecht- Mesko...

Tacka około 100zł plus popychacz pewnie 30-40...przesyłka i się kwota robi :(

Podjarałem się bo "10" i widywałem w sieci podobne powyżej 1000 zł... no w tym wypadku plus bo "miejscowa" :) a i zmacać można...

No Zelmera "8" właśnie dojeżdżam.... Raz miałem styk z inną "10" i podobało mi się mielenie...

Nożyki "8" są...

Sitka też...

Akcje miewam coraz "cięższe" więc obawiam się, że Zelmera nowego zajadę moment.... Niby można atakować gwarancją...

Jest rebus :)

Tu akurat Andrzej "pracował" :D a mój brzuch z lewej się przygląda ;)

:laugh: :laugh: :laugh::clap:  Piękny konstukt :)

Mam na sprzedaż takiego wilka:

Produkcja Mesko na licencji Bauknechta.

Typ  AL2-1

Moc 450W

Rok produkcji nieczytelny chyba lata 80-te.

Używana w domu. Ma nieznacznie uszkodzony popychacz.

Reszta w pełni sprawna.

Sitka: szarpak i 4,5 - naostrzone

Zwracam uwagę na znaczny ciężar ale jest to sprzęt dla małej gastronomii.

Real foto w załączniku.

Cena 650zł +wysyłka lub odbiór osobisty

Sprzedaje bo kupiłem cały zastaw z przystawkami, oczywiście tej marki.

Pozdrawiam

post-43073-0-71907700-1435247457_thumb.jpg

post-43073-0-55752300-1435247474_thumb.jpg

post-43073-0-76279300-1435247484_thumb.jpg

powiem że przy moim starym zelmerku ósemce siada.

Nie powiem ........  maszynka stękała okrutnie przy mieleniu golonek na trójkę  , Parę kilo zmieliła i się nie poddała . :D 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

maszynka stękała okrutnie przy mieleniu golonek na trójkę 

Ale i stękała przy mieleniu 2-gi lub 3 raz na pasztetową.Może ten model tak ma, zwalnia obroty, "stęka", "trzeszczy"  ale idzie naprzód jak ruski żołnierz   :D

Trzeba poczekać na opinie Kyzimola (Kazik55) lub innych użytkowników tego rodzaju maszynki.Ja w każdym bądz razie po jednodniowej obserwacji jestem sceptyczny co do tej maszynerii.Ale podobno tylko krowa nie zmienia zdania  ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Ja mam takiego bauknechta kupiłem w styczniu 2014 używkę oczywiście, z tym, że dodatkowo mam jeszcze dzieżę 10l i mieszadła, siatki mam 2, 4,5 , 13mm rozmiar od ósemki z tym, że trzpień w ślimaku ma trochę większą średnice i chcąc założyć nową siatkę trzeba powiększyć otwór. Dzieża używana 2-3 razy w tygodniu, maszynka ostatnio rzadko.

Złego słowa powiedzieć nie mogę z wyjątkiem tego, że coś ostatnio napęd dostał cieczki :devil:

Musze się zabrać za uszczelnienie i wymianę oleju.

ziezielony  stan który opisujesz nie jest wart tych pieniędzy, bierz tą od kofikana i będziesz zadowolony, albo szukaj  zestawu z dzieżą jeżeli pieczesz chleb, choć ja w tej dzieży nie tylko ciasto mieszam.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

• 3 tygodnie później...

Moje pytanie dotyczy  maszynki do mięsa, ponoć ze stali nierdzewnej, ręcznej nr 32, rozprowadzanej przez firmę "BIOWIN" (jest taka na Allegro (http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-nierdzewna-32-nadziewarka-i5212888156.html)

Może ktoś ma taką i mógłby podzielić się uwagami.

Może ktoś ma taką i mógłby podzielić się uwagami.

Wg mnie to zwykłe oszustwo, firma Biowin kupuje chińskie i sprzedaje jako swoje. Wyrzuciłem takiego Chińczyka. Daj sobie spokój.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

A fee ..... chińczyk aż miło.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Żadna nierdzewka. Podobno to zwykłą stal i nawet nie cynkowana jak polskie maszynki, tylko malowana. Ale to nic pewnego bo tylko zasłyszane.

• 3 tygodnie później...

W sklepie z cyklu wszystko za ... wypatrzyłem chińską 12 za 12zł????post-48118-0-20834100-1438368643_thumb.jpg

Ciekawe co to za pokrycie? Waham się czy to aluminium czy farba do kaloryferòw

Witam wszystkich. Ja również pragnę rozpocząć przygodę z wyrobem własnych wędlin. Przymierzam się właśnie do kupna maszynki do mięsa i w ten sposób trafiłem na to forum.

Zamierzam robić początkowo około 10 – 15kg kiełbasek miesięcznie (chociaż mam dużą rodzinę i jak zasmakuje to pewnie ta ilość ulegnie drastycznemu zwiększeniu). Przeczytałem ten temat w całości od samego początku (naprawdę) i wciąż nie wiem co wybrać. Jedni z Was twierdzą, że w zupełności wystarczy ręczna maszynka  „8” lub jak kogoś stać to „22” lub „32” to będzie luksus. Dodatkowym atutem ręcznej jest możliwość nadziewania kiełbas. Inni z braku czasu i większej wygody wybierają maszynki elektryczne. Chociaż podobno nadziewanie jest dużo trudniejsze. Ja również skłaniałbym się do maszynki elektrycznej. Mój wybór padł na Kenwood MG510 oraz nadziewarka (znalazłem taką: http://www.dexpol.com/nadziewarka-do-kielbas-kh-3119-produkt-39277.html). Są pewnie dużo lepsze nadziewarki ale też dużo droższe, a fundusze są ograniczone.

Jednak pojawiły się głosy, że maszynki elektryczne miażdżą mięso. Co to oznacza i jaki ma wpływ na wyrób kiełbas??? Czy tu chodzi o wielkość maszynki (czyli tylko ręczne „22” lub „32” nie będą miażdżyć?) czy o szybkość mielenia (ręcznie się wolniej kręci).

Zależy mi przede wszystkim na dobrej jakości mięsie i co za tym idzie końcowym wyrobie (nawet jeżeli musiałbym mozolnie ręcznie mielić 25kg mięsa maszynką „32”) ;-).

Z pewnością wielu z Was miało zarówno elektryczne jak i ręczne maszynki i może porównać jakość mielenia mięsa i końcowego wyrobu. Proszę o info.

maszynki elektryczne miażdżą mięso

nadziewarka (znalazłem taką: http://www.dexpol.co...dukt-39277.html).

Co do maszynki elektrycznej ,to nie wiem gdzie to wyczytales , ale jest to bzdura.

Co do nadziewarki, moja rada zaoszczedz, i kup cos z czego bedziesz puzniej zadowolony.

Ta nadziewarke z linka bym osobiscie nie kupowal, mialem ja w rekach i moge tylko powiedziec ze jest to BUBEL.

pozdrowienia Olek.P
  • 2 tygodnie później...