Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Producent tak pisze dla świętego spokoju.

Jak wiadomo nasza mentalność jest wyjątkowa.

Napiszesz miel 10 minut, to i tak świniaka przelecimy w całości.  :D

Mam Zelemra 5-kę który pamięta czasy PRL i śmiga do dziś.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Gdzieś na forum wyczytałem że mięso z dużej maszynki ma lepszą strukturę? Jak to się ma w praktyce?

Są zwolennicy takiej teorii, natomiast ja uważam, że czy zelmerkiem 8 czy na wilku jak nie pokroisz kawałków na odpowiednią wielkość dla danej maszynki i nie zapewnisz ciągłego wrzucania mięsa w gardziel, to na wilku również powstaną mniejsze kawałki niż sitko. Przewaga wilka jest taka, że na tackę naraz można nałożyć 4-5 kg w przeciwienstwie do zelmerka i stąd mogą wynikac różnice, a miażdżenie mięsa wynika z tępego noża i sitka lub niedokręconej porządnie nakrętki.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Silton znany mi nick z innego Forum:)

Miałem do wyboru albo kupić lepsza droższą nadziewarke lub maszynkę, wybrałem nadziewarke więc zakup elektrycznej do 300 zł to Zelmer wygląda najlepiej:)

Witajcie.Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z alfa 32 z wysoką gardzielą?Czy jest wygodana w użytkowaniu i ile centymetrów ma otwór gardzieli?Chodzi mi o to czy wygodnie wrzuca sie mieso do maszynki tak jak w przypadku niskiej gardzieli czy trzeba celować:-) ?

A teraz jaką maszynkę z motoreduktorem wybrać?Chodzi o alfe 32 z wysoką gardzielą.

-112 obr/min i silnik 0,75kW na 230V za 1470 zł

-112 obr/min i silnik 1,1 kW/230V za 1520 zł

-silnik 1 fazowy na 230 V na 230 V za 1350 zł

-112 obr/min ,moc 0,75 kW na 230 V za 1320 zł

- napęd elektryczny o mocy 0,55 kW,silnik 3 fazowy zasilany przez przemiennik częstotliwości na 230V ( falownik).Regulacja obrotów od 0-140 obr/min.niestety alfa z niską gardzielą.

Co wybrać bo już nic nie wiem a koniecznie muszę coś kupić.

A może któryś z kolegów ma na sprzedaż coś takiego?W każdym razie ma być to Alfa 32 z wysoką gardzielą,obroty lewo/prawo silnik na 230V obroty od 110-120 obrotów na minutę,silnik dopasowany do napędu,ułożenie maszynki z napędem kontowe.

Nie mam  i dobrze nie pamięta  kto  :D  może ? Papcio ? Bogdan ? zastosowali tackę ? zlew?  z nierdzewki i idealnie podpasowało (prawie jak fabrycznie zrobione  :D ) do gardzieli  takiej maszynki jak piszesz . Może ktoś ma lepszą pamięć , albo sam znajdziesz

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
A może mi ktoś coś więcej napisać i odpowiedzieć mi na moje inne pytania.Bardzo proszę bo mam czas do niedzieli na zdecydowanie się.

po ile ta alfa z falownikiem? ja bym brał to chociaz silnik chyba troche słaby

[Dodano: 03 lut 2017 - 20:31]

przy okazji jaki silnik - chodzi mi o moc powinien byc przy alfie 32 tak zeby sie nie denerwowac? 0,75 powinien starczyc?

Daj wędzarni serce a ona odda ci dusze :-) zasłyszane ale ładne....

0,75 powinien starczyc
Jak ja robiłem swoją to najpierw miałem 0,5kW i było troszeczkę słabo, to zastosowałem 1kW, ale pisali mi koledzy i koleżanki, że stosują 0,75kW i wszystko działa poprawnie -jeszcze zależy jaki będziesz miał silnik tzn ilo obrotowy, bo jeżeli będzie miał ~3.000 obr to bierzesz przekładnię 1:30 lub 1:32 i masz znaczny wzrost mocy ze względu na duże przełożenie, natomiast jeżeli będzie to silnik ~1.500 obr/min to przekładnie około 1:15 lub 1:16 i w tym przypadku nie będzie aż tak znaczącego wzrostu mocy (mniejsze przełożenie) także oprócz mocy silnika w kW stosując przekładnie jest jeszcze ważna ilość obrotów silnika.

Witajcie.Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z alfa 32 z wysoką gardzielą

Kup z wysoką gardzielą ,przeczytaj ten temat a z pewnością dowiesz się więcej .

W razie czego napisz na PW .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9824-maszynki-alfa-z-blachowni-producent-fphu-robert-ptak/

Edytowane przez Bee Gees
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Koledzy powiedzcie mi jak to jest z tymi obrotami.Dzwoniłem do jednego sprzedawcy w sprawie zakupu maszynki.Jest to kompletny zestaw na 230V jak twierdzi nie żaden przerabiany z 380V.Za maszynkę i cały napęd chce ok 1400.Wszystko jak twierdzi na solidnym blacie zamontowane.Alfa 32 z wysoką gardzielą i silnik do wyboru w tej cenie 0,75 lub 1 kW.Wszystko w ułożeniu kontowym.Co wy na to?Zdziwił mnie tylko fakt że jeżeli pytam się o ilość obrotów to sprzedający odpowiada ile chcę.Otóż jak ma być 60 to będzie a jak 120 to też mogą zrobić.Czy to możliwe?

Dadzą inne przekłądnie i będzie. Mnie się wydaje że 110-120obr to trochę za dużo. Kojarzy mi sie że powinno być w przedziale 80-90 obr/min

Edytowane przez jack78

Alfa nie jest urządzeniem konstruowanym pod napęd i o tym trzeba pamiętać.

Nie ma łożysk, nie tak dobrego prowadzenia ślimaka, jak wilk przemysłowy....ma luzy.

Można mieć i 200 obrotów, tylko po co jak już przy 60-80 nie zdążycie z podawaniem mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Filmik, filmikiem ale praktyka mówi co innego.

Niech Ci przy tych wysokich obrotach nagle zablokuje ślimak....to widzę roz*cenzura* w kuchni, że o możliwej utracie zdrowia nie wspomnę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Mam pytanie odnośnie maszynki do mielenia Kenwood MG700. Moja rodzinka sprezentowała mi ostatnio tą maszynkę - z możliwością zwrotu.

Wymień sobie na Zelmera i po problemie,masz wtedy łatwy dostęp do sitek i części.

Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem owego Kenwooda. Podczas mielenia używam słuchawek lub korków do uszu Potwierdzam że nie ma najmniejszego problemu przemielenia 10 kg mięsa na raz

Mam Kenwooda MG510 , pasuje wszystko od 8.

Na raz robię tak po 20 kg kiełbasy i nawet jej tzn maszynki to nie wzrusza.

Po za tym ,że jest głośna jak ruski czołg nie wymienił bym jej na inną.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

• 9 miesięcy temu...

Witam,

Mam w tym momencie maszynkę zelmera 8 (ma już z 15 lat)- problem w tym, że przy robieniu większej ilości kiełbas czy kabanosów - maszynka się grzeje.

Jaką maszynkę polecacie w cenie do 800 zł?? Ilości jakie przerabiam to max jedna sztuka świniaka :). Czy jest sens przesiadać się na większą maszynkę tzn 10 czy 12 ?

Do 8 mam wszystkie sitka, lejki ...

Dzięki z góry za pomoc..

Przerobić jednego świniaka Zelmerkiem, to nie ma Ci rzeczywiście czego zazdrościć :D .

Polecam robota Bauknecht.

Solidna i mocna konstrukcja, a poza samą maszynką do mielenia ma wiele przystawek.

Używkę można kupić za 600-800 zł.

http://meskoagd.pl/pl/?page[0]=oferta_szczegoly&k1=1&k2=210&id=210

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Zgrabna maszyna.

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.