Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mama pytanko uwędziłem kilka szyneczek , jedną zostawiłem nie sparzoną chciałbym ją ususzyć i tutaj nasuwa się pytanie czy powinienem ją sparzyć ???/ czy pozostawić tylko uwędzoną i zacząć suszyć .

Bardzo dziękuję za wszelki udzielone mi informację .

Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/
Udostępnij na innych stronach

Pod żadnym pozorem nie parzyć (ani żadnych innych obróbek termicznych powyżej 40 sC)

Zastosuj zasady wędliny A"la Parmesańskie

Ze zmianą w stosunku do wędzenia, - jak najzimniejszym dymem!

 

Wsadz do jakieś rajstopy czy pończochy damskiej powiedzmy że 3 warstwy - żeby much nie złożyły jaj i na przemian do lodówki i na zewnątrz w przewiewne miejsce.

Mam tylko nadzieje że nie peklowałeś tego na mokro, bo sobie poczekasz, lub nawet stracisz to mięsko.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33338
Udostępnij na innych stronach

Pod żadnym pozorem nie parzyć (ani żadnych innych obróbek termicznych powyżej 40 sC)

Zastosuj zasady wędliny A"la Parmesańskie

Ze zmianą w stosunku do wędzenia, - jak najzimniejszym dymem!

 

Wsadz do jakieś rajstopy czy pończochy damskiej powiedzmy że 3 warstwy - żeby much nie złożyły jaj i na przemian do lodówki i na zewnątrz w przewiewne miejsce.

Mam tylko nadzieje że nie peklowałeś tego na mokro, bo sobie poczekasz, lub nawet stracisz to mięsko.

Wielki dzięki za odpowiedź niestety peklowałem na mokro :( , to że poczekam to raczej oczywiste i tego się spodziewałem , ale czemu mogę stracić moją szyneczkę ??? :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33342
Udostępnij na innych stronach

Mięso przeznaczone do suszenia musi być peklowane na sucho, a stracić można ponieważ mogą wytworzyć się nie wskazane procesy( np. gnilne), ponieważ mięso potrzebuje więcej czasu aby obeschło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33345
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak jak wyżej.

Nawet jeśli przyspieszysz osuszanie jakimś wentylatorem, to mięso wyschnie na zewnątrz, utrudniając wydostawanie się wilgoci ze środka i co za tym idzie zgnije w środku.

Możesz spróbować jakieś mniejsze kawałki – pokroić szynkę – ale czy się uda ? NIK Tobie tego na zagwarantuje.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33346
Udostępnij na innych stronach

Mały-mały! Kiedyś udało mi się wysuszyć schabik. Żeby mięsko się nie zepsuło należy wędzić kilka dni w zimnym dymie, potem mała przerwa i wędzimy dalej tak koło dwóch tygodni. Jeszce jedno schab ( szynkę ) tak zawiesić żeby w czasie wędzenia i po wędzeniu nie dotykać i nie ocierać o inne produkty. W miejsce dotknięte lub otarte mogą muchy złożyć jajka. Mięsko wisiało pół roku i było super dodatkiem smakowym krojone w bardzo cieńkich plasterkach :tongue:

Ps. szyneczki wymagają troszkę dłuższego wędzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33360
Udostępnij na innych stronach

Fakt, to może się udać, pominąwszy to że jest to trochę upierdliwe takie wędzenie zimnym rzadkim dymem przez 2 lub 3 tygodnie, ale powinno się udać. Oczywiści przy zachowaniu ww warunków Kolegi ANDYANDY.

Swoją drogą radzę jako pierwszego testera wyznaczyć kogoś kogo nie darzysz zbytnią miłością, np. teściowa, zawistny kolega z pracy, nieuprzejmy sąsiad, szef który nie dał podwyżki itd :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

 

PS

Ale w tym samym czasie, ale przy mniejszym nakładzie pracy zrobisz tak:

Zjesz to co zrobiłeś, a to co nie zjesz zamrozisz i zjesz później

a w zamian

Zapuścisz nowe mięsko wg przepisu który już dostałeś - peklowanie na sucho

 

 

ALBO !

Zrób tak i tak i porównaj. Opisz doznania organoleptyczne :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33361
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że nasze wyroby mają mniejszą tendencję do psucia niż "inne", ale nie praktykowałbym na sobie. Są przepisy na sprawdzone wyroby surowo-dojrzewające, więc po co kombinować w niewiadomą stronę? Wędzenie nie zaszkodzi, a może ubogacić!(popieram ciekawy pomysł)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33370
Udostępnij na innych stronach

Andy! Tak wędzenie to tajemna moc! wystarczy dwie trzy godziny co drugi dzień przy okazji wędzić mięsko ( peklowane na sucho ) i jest naprawdę super. Nasze obecne wędzarnie odbiega od starych przepisów bo kolega ostatnio kupił pod Madrytem udziec wołowy, który podobno był wędzony pół roku. Ma też specjalny nóż z rolka do krojenia ( skrawania) plastrów. Plastry są bardzo różowe wręcz przezroczyste o specyficznym super smaku :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33372
Udostępnij na innych stronach

Poza wędzeniem jest jeszcze kilka niezbędnych warunków do spełnienia. Najwazniejszym z nich - mięso. Tamtejsze rasy bydła, to jak np. Limusine (chyba dobrze napisałem), to bydło typowo mięsne. Pozyskiwane mięso z młodych sztuk jest najwyższej jakości i takiego na pewno nie dostaniesz w naszych sklepach mięsnych, za wyjatkiem wyspecjalizowanych. Hodowla typowego bydła mięsnego w Polsce dopiero wchodzi w fazę raczkowania, ale i to pocieszające.

Druga sprawa, to wieprzowina. Szynki przeznaczone na szynki surowe dojrzewające (leżakujące niekiedy i ponad rok), pozyskuje się ze specjalnej odmiany świń, karmionych do tego, przez większość życia, głównie żołędziami. Przy prowadzonej u nas na szeroką skalę hodowli przemysłowej (nawet właściciele takich ferm nie wiedzą co jedzą ich podopieczne :wink: ), możemy zapomnieć o wspaniałych wyrobach suszonych i wędzonych na zimno, robionych głownie wg naszych starych, polskich receptur. Kiedyś nasze świnki sie do tego nadawały.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33420
Udostępnij na innych stronach

No a MIrku te szyneczki co mamy od gospodarza???

właśnie przerabiam dwie takie na kiełbasy grube , jakie jeszcze nie wiem :lol:

pewnie krakowska , kminkowa i coś jeszcze stworzę :grin:

tylko szukam ile kminku się daje bo nigdy nie robiłem kminkowej :blush:

NIe lubię kminku :grin: :grin: :grin:

Pozdrawiam Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33421
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.