maly-maly Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Witammama pytanko uwędziłem kilka szyneczek , jedną zostawiłem nie sparzoną chciałbym ją ususzyć i tutaj nasuwa się pytanie czy powinienem ją sparzyć ???/ czy pozostawić tylko uwędzoną i zacząć suszyć .Bardzo dziękuję za wszelki udzielone mi informację .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Pod żadnym pozorem nie parzyć (ani żadnych innych obróbek termicznych powyżej 40 sC)Zastosuj zasady wędliny A"la Parmesańskie Ze zmianą w stosunku do wędzenia, - jak najzimniejszym dymem! Wsadz do jakieś rajstopy czy pończochy damskiej powiedzmy że 3 warstwy - żeby much nie złożyły jaj i na przemian do lodówki i na zewnątrz w przewiewne miejsce.Mam tylko nadzieje że nie peklowałeś tego na mokro, bo sobie poczekasz, lub nawet stracisz to mięsko. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Pod żadnym pozorem nie parzyć (ani żadnych innych obróbek termicznych powyżej 40 sC) Zastosuj zasady wędliny A"la Parmesańskie Ze zmianą w stosunku do wędzenia, - jak najzimniejszym dymem! Wsadz do jakieś rajstopy czy pończochy damskiej powiedzmy że 3 warstwy - żeby much nie złożyły jaj i na przemian do lodówki i na zewnątrz w przewiewne miejsce. Mam tylko nadzieje że nie peklowałeś tego na mokro, bo sobie poczekasz, lub nawet stracisz to mięsko. Wielki dzięki za odpowiedź niestety peklowałem na mokro , to że poczekam to raczej oczywiste i tego się spodziewałem , ale czemu mogę stracić moją szyneczkę ??? :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grazia Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Mięso przeznaczone do suszenia musi być peklowane na sucho, a stracić można ponieważ mogą wytworzyć się nie wskazane procesy( np. gnilne), ponieważ mięso potrzebuje więcej czasu aby obeschło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Dokładnie tak jak wyżej.Nawet jeśli przyspieszysz osuszanie jakimś wentylatorem, to mięso wyschnie na zewnątrz, utrudniając wydostawanie się wilgoci ze środka i co za tym idzie zgnije w środku.Możesz spróbować jakieś mniejsze kawałki – pokroić szynkę – ale czy się uda ? NIK Tobie tego na zagwarantuje. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 maly-maly, wynik niepewny, a sprawdzał będziesz własnym zdrowiem. Lepiej zrób schab "parmeński" i uwędź go (pomysł do sprawdzenia :rolleyes: ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Wielkie dzięki za info dopiero raczkuję w dziedzinie wyrobu wędlin sposobem domowym , i każda informacja od starych wyjadaczy jest dla mnie bardzo cenna . , Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Mały-mały! Kiedyś udało mi się wysuszyć schabik. Żeby mięsko się nie zepsuło należy wędzić kilka dni w zimnym dymie, potem mała przerwa i wędzimy dalej tak koło dwóch tygodni. Jeszce jedno schab ( szynkę ) tak zawiesić żeby w czasie wędzenia i po wędzeniu nie dotykać i nie ocierać o inne produkty. W miejsce dotknięte lub otarte mogą muchy złożyć jajka. Mięsko wisiało pół roku i było super dodatkiem smakowym krojone w bardzo cieńkich plasterkach :tongue:Ps. szyneczki wymagają troszkę dłuższego wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Fakt, to może się udać, pominąwszy to że jest to trochę upierdliwe takie wędzenie zimnym rzadkim dymem przez 2 lub 3 tygodnie, ale powinno się udać. Oczywiści przy zachowaniu ww warunków Kolegi ANDYANDY.Swoją drogą radzę jako pierwszego testera wyznaczyć kogoś kogo nie darzysz zbytnią miłością, np. teściowa, zawistny kolega z pracy, nieuprzejmy sąsiad, szef który nie dał podwyżki itd :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: PSAle w tym samym czasie, ale przy mniejszym nakładzie pracy zrobisz tak:Zjesz to co zrobiłeś, a to co nie zjesz zamrozisz i zjesz później a w zamianZapuścisz nowe mięsko wg przepisu który już dostałeś - peklowanie na sucho ALBO !Zrób tak i tak i porównaj. Opisz doznania organoleptyczne :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Wiem, że nasze wyroby mają mniejszą tendencję do psucia niż "inne", ale nie praktykowałbym na sobie. Są przepisy na sprawdzone wyroby surowo-dojrzewające, więc po co kombinować w niewiadomą stronę? Wędzenie nie zaszkodzi, a może ubogacić!(popieram ciekawy pomysł) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Andy! Tak wędzenie to tajemna moc! wystarczy dwie trzy godziny co drugi dzień przy okazji wędzić mięsko ( peklowane na sucho ) i jest naprawdę super. Nasze obecne wędzarnie odbiega od starych przepisów bo kolega ostatnio kupił pod Madrytem udziec wołowy, który podobno był wędzony pół roku. Ma też specjalny nóż z rolka do krojenia ( skrawania) plastrów. Plastry są bardzo różowe wręcz przezroczyste o specyficznym super smaku :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Poza wędzeniem jest jeszcze kilka niezbędnych warunków do spełnienia. Najwazniejszym z nich - mięso. Tamtejsze rasy bydła, to jak np. Limusine (chyba dobrze napisałem), to bydło typowo mięsne. Pozyskiwane mięso z młodych sztuk jest najwyższej jakości i takiego na pewno nie dostaniesz w naszych sklepach mięsnych, za wyjatkiem wyspecjalizowanych. Hodowla typowego bydła mięsnego w Polsce dopiero wchodzi w fazę raczkowania, ale i to pocieszające. Druga sprawa, to wieprzowina. Szynki przeznaczone na szynki surowe dojrzewające (leżakujące niekiedy i ponad rok), pozyskuje się ze specjalnej odmiany świń, karmionych do tego, przez większość życia, głównie żołędziami. Przy prowadzonej u nas na szeroką skalę hodowli przemysłowej (nawet właściciele takich ferm nie wiedzą co jedzą ich podopieczne :wink: ), możemy zapomnieć o wspaniałych wyrobach suszonych i wędzonych na zimno, robionych głownie wg naszych starych, polskich receptur. Kiedyś nasze świnki sie do tego nadawały. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 No a MIrku te szyneczki co mamy od gospodarza???właśnie przerabiam dwie takie na kiełbasy grube , jakie jeszcze nie wiem :lol: pewnie krakowska , kminkowa i coś jeszcze stworzę :grin: tylko szukam ile kminku się daje bo nigdy nie robiłem kminkowej :blush: NIe lubię kminku :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Jest tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=41 dodaj połowę ilości przewidzianej w recepturze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Kminek to jak inne przyprawy kwestia gustu. Ja do kminkowej dałem wg tego przepisu podwójną ilość kminku i była super. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1530-szynk-suszona/#findComment-33425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.