Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze wklejać zdjęcia bezpośrednio do posta na nasz serwer, aby nie było dziur w przypadku zniknięcia zdjęć z neta. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-619153
Udostępnij na innych stronach

amarek,mam tak samo,na sprezynie tworzy sie nagar,po wedzeniu czyszcze sprezyne i wszystko jest ok.Sadze ze nie ma to wplywu na przebieg wedzenia.Borniaka posiadam od trzech lat.

Zapach dymu jest ostry,co absolutnie nie szkodzi wedzeniu.

 

Pozdrawiam

Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.

Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-619156
Udostępnij na innych stronach

U mnie ten problem nie występuje, czasami po czyszczeniu sprężyny wygląda tak jak u ciebie ale to można bez problemu rozgiąć i dogiąć. Może coś jest nie tak ze zrębkami.

Edytowane przez Tomek101082
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-619167
Udostępnij na innych stronach

Prosze wklejać zdjęcia bezpośrednio do posta na nasz serwer, aby nie było dziur w przypadku zniknięcia zdjęć z neta. 

Ok będę pamiętał.

[Dodano: 30 gru 2018 - 15:35]

amarek,mam tak samo,na sprezynie tworzy sie nagar,po wedzeniu czyszcze sprezyne i wszystko jest ok.Sadze ze nie ma to wplywu na przebieg wedzenia.Borniaka posiadam od trzech lat.

Zapach dymu jest ostry,co absolutnie nie szkodzi wedzeniu.

 

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź właśnie zapach jest ostry i trochę się przeraziłem. Dzisiaj jeszcze raz załączyłem wędzarnie i jakby lepiej mi dzisiaj pasuje ten dym

[Dodano: 30 gru 2018 - 15:37]

Przesun sobie to wszystko by było na prosto a nie pod takim skosem.

Dowiedziałem się że tak ma być nie da się tego przesunąć

[Dodano: 30 gru 2018 - 15:39]

U mnie ten problem nie występuje, czasami po czyszczeniu sprężyny wygląda tak jak u ciebie ale to można bez problemu rozgiąć i dogiąć. Może coś jest nie tak ze zrębkami.

Zrębki oryginalne dzisiaj załączyłem i jakby lepiej. Zobaczę jak coś uwędzę to wtedy dokładnie ocenię )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-619176
Udostępnij na innych stronach

bardzo śmierdzi palonym drewnem

 No fijołkami to dym nie pachnie. A nie zamknąłeś czasem całkowicie wylotu dymu? Ma być ciągły odpływ dymu i dopływ świeżego powietrza. Dym nie może się "kisić" w komorze.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-619190
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

Mam takie pytanie: wędzę po raz pierwszy na zimno (20 C z przystawką do zimnego) w Borniaku i widzę, że wędzonka się znacznie zawilgociła. Czy to normalne ? Czy robię coś nie tak ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-623967
Udostępnij na innych stronach

Czy ktos ma już z AUTOPSJI jakieś uwagi odnośnie "nowych " Borniaków - tych z elektroniką i BBQ ?

 

 

Czy ktoś ma taką wędzarnie z funkcją BBQ  . Chcę robić żeberka BBQ. 

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-623971
Udostępnij na innych stronach

 

 

ma taką wędzarnie z funkcją BBQ 
mam Nowego (cyfrowego ;) ) do 130 st C - nie próbowałem wyższych temperatur jak 100 st . 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-624019
Udostępnij na innych stronach

 

ma taką wędzarnie z funkcją BBQ 
mam Nowego (cyfrowego ;) ) do 130 st C - nie próbowałem wyższych temperatur jak 100 st . 

 

Sprzedawca powiedział że można uzyskać temperaturę do 160st C. Jak jest jeszcze nie wiem , jutro będziemy testować . Wędzarnia ustawiona w pomieszczeniu zamkniętym , ( kuchnia w restauracji).

Mój pomysł jest taki aby podwędzić np żeberka , a później dopiec w piecu konwekcyjno parowym . 

Czy dobrym pomysłem będzie jeśli karkówkę obsypię przyprawami i solą , zostawię na dwa dni , podwędzę ww Borniaku aby tylko dać im posmak dymu ,a później dopiec w piecu. Mięso następnie krojone w cienkie plasterki  lub szarpane i podawane na kanapki lub danie obiadowe z ziemniaczkami. Restauracja dania z grilla . 

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-624034
Udostępnij na innych stronach

Do kuchni proponuje coś takiego.

Mięso nie jest głęboko wędzone, potem obrabiane termicznie przez co traci cześć posmaku dymu.

Tym urządzeniem podwędzasz przed podaniem (pod przykryciem, np. miseczką ) 

Klient dostaje potrawę z świeżym dymem, potrawa podwędzana jest na talerzu na chwile przed podaniem, efekt jest  :)

Sam używam w domu i jestem zadowolony

post-40314-0-33586000-1550509651_thumb.jpg

post-40314-0-20619200-1550509667_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-624052
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przeczytałem cały temat i trochę przeraża mnie konieczność pilnowania i kontrolowania działania DG w Borniaku. Czy Dymbox jest bardziej niezawodny od borniakowego? Podobno dobrze sprawdza się przerobiony dymbox, ale nie jestem za bardzo typem majsterkowicza. Użytkuje ktoś thermowinda? Bo tamten DG też wydaje się mniej kłopotliwy od borniaka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-625131
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przeczytałem cały temat i trochę przeraża mnie konieczność pilnowania i kontrolowania
Nie ma ideałów - każdy wymaga tzw oka czasami raz na kilka godzin :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-625141
Udostępnij na innych stronach

To, że nie ma ideałów to wiem, ale chciałbym wybrać wersję najbliższą ideałowi :D  raz na kilka godzin w pełni by mnie zadowalało, A przecież nie po to się kupuje wędzarnie tego typu, żeby siedzieć przy nich jak przy tradycyjnej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-625175
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Witam. Zamierzam zakupić wędzarnia borniak 150 analogową, która będzie wewnątrz altany ogrodowej i mam pytanie czy mogę wylot dymu połączyć z rurą w ścianie by dym wydobywał się na zewnątrz?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-627864
Udostępnij na innych stronach

 

 

wylot dymu połączyć z rurą w ścianie by dym wydobywał się na zewnątrz?
Tak - tak mam też zrobione -ale nie wysoki komin - u mnie jest 30 cm w bok przez ścianę i ok 30 cm do góry - wewnątrz musisz połączyć rurą spiro 100 mm by móc swobodnie zdejmować.  Uwaga Borniaka Tylko CYFROWEGO - chyba że już kupiłeś  :hmm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-627873
Udostępnij na innych stronach

Mam UW 150 analoga w II gat, z 5 półkami w dobrej cenie. Jest też cyfrowa nierdzewna przeceniona, wady całkowicie nieistotne i często trudne do zauważenia.

 

Od pewnego czasu mam też wędzarnie Thermowind i Booxa Smoker.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-627881
Udostępnij na innych stronach

Myślałem też nad starym okapem który znajdował by się nad Borniakiem. Ta opcja może i była by nawet lepsza bo przy otwieraniu wędzarni okap wyciągał by dym na zewnątrz.???? Edytowane przez dario0023
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-627910
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardziej boję się o cug który może się wytworzyć podczas wędzenia co może spowodować zapalenie się zrębków

 

 W każdym borniaku masz regulację przepływu powietrza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15515-borniak-zakupproblemypytania/page/23/#findComment-627937
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.