Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Prace ruszyły, projekt budowy wędzarni rozpoczęty. Narazie wylałem płyte pod palenisko, w następną sobotę może da się coś wymurować. Co do samego paleniska już wszystko wiem, bardzo dziękuje forumowiczą za cenne rady z których skorzystałem. Teraz jeśli to możliwe to porosił bym o następne związane z komorą wędzarniczą a radzej z jej zadaszeniem. Sam nie wiem jakie rozwiązanie będzie najlepsze, komin czy otwory boczne coś a'la wędzarnia beiot'a. A może macie jeszcze inne pomysły?

Chętnie się z nimi zapoznam :grin: Ogólnie komora będzie wykonana w formie kwadrat 80x80 cm

z zewnątrz obita boazerią świerkową, do środka zastanawiam się nad deskami dąb, buk albo olcha. Wysokość będzie uzależniona od rodzaju zadaszenia.

  • 2 tygodnie później...
Krakus89, decyzje musisz podjać sam , ja mam komin i nie bede przeciagał , ze jest tpo jedyne i najlepsze rozwiazanie , mam go z powodu , iz mieszam w gestej zabudowie , przy jego wysokosci nie dymie sąsiadom , jedynie rozchodzi sie przyjemny zapach po okolicy , ale jest tez z nim troche zachodu przy rozpalaniu trezba go rozgrzac by miał ciąg , etc, mam wedzarnie z kanałem wiec musze przechodzic przez te zabawy .Pozdrawiam Wojtek
Wojciech Pacan
Wiem , że można zrobić albo komi albo boczne otwoty którymi też będzie uchodził dym. Ja zastanawiam się nad tym, czy w obu rozwiązaniach wewnątrz nachylenie dachu musi być pod odpowiednim kątem tak aby spaliny mogły swobodnie wydostać się na zewnątrz, no i ciąg, też nie wiem co zrobić aby był odpowiednio silny.
Krakus89, ciag nie jest potrzebny silny ,ciag musi byc regulowany , im wiekszy ciag w przypadku zapasu paliwa w palenisku bedzie wzrastac temperatura ,wiwec trzeba go tlumic i dostosowywac do potrzeb trzeba to zrobic przy pomocy szybra .jesli masz komin lub ruchomych klap dgy zastosujesz otwory , w zasadzie klapy otwory nie musza byc pod katem moga byc w licu ciany dym znajdzie sobie ujscie .Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Krakus89, przepraszam szybciej myślę jak piszę , więc troche zjadłem końcówek w poprzednim poście . a może trochę zgłodu - bo trzymam dietę MŻ .Pozdrawiam
Wojciech Pacan

Nadszedł czas wypróbowania w praktyce mojej wędzarni. podchodziłem do wedzenia z duszą na ramieniu, po przeczytaniu licznych postów na temat kłopotów z wędzeniem w wędzarni typu "pomnik". Poniżej krótka fotorelacja z przebiegu zadymiania, na końcu podsumowanie.

http://img69.imageshack.us/img69/620/lhhm.jpg

http://img14.imageshack.us/img14/4663/2bho.jpg

http://img809.imageshack.us/img809/853/dugj.jpg

http://img822.imageshack.us/img822/4688/4lot.jpg

http://img703.imageshack.us/img703/6404/zebn.jpg

http://img853.imageshack.us/img853/2273/uar3.jpg

 

Cały proces wędzenia przebiegł bez najmniejszych problemów.

W czasie rozgrzewu komory , przy pełnym przepływie powietrza temp. przekraczała 200st.

Osuszanie bez potrzeby regulacji , przez godzinę w stabilnej temp. 57st.

Wędzenie przy temp. 55st bez potrzeby jakiejkolwiek regulacji. krótkie skoki temp. do 60st przy zaglądaniu do paleniska. Po pierwszej godzinie wędzenia uznałem ze nie ma potrzeby stania przy wędzarni bo wszystko stabilnie się odbywa.

Reasumując:

Uważam ten typ wędzarni za udany projekt nie wymagający praktycznie żadnych zabiegów regulacyjnych. Palenisko z szamotu gwarantuje bardzo dobre parametry cieplne. (4 godz. po zakończonym wędzeniu palenisko z zewnątrz gorące, a w komorze 35st.)

Komora z betonu komórkowego, też pod względem termicznym jest bez zarzutu.

Nie wiem jakie inni forumowicze mieli problemy z wędzeniem w takim "pomniku".

 

P.S.

Szczególne podziękowania dla Wojtka za szereg dobrych rad i uwag.

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: dla budowniczego, pomnika i zadymiacza :wink:

Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!!

 

Leszek

Nie wiem jakie inni forumowicze mieli problemy z wędzeniem w takim "pomniku"..

To są wrażenia z wędzenia latem. Zima prawdę Ci powie, a Ty nam.

"Podstawowe zasady higieny mówią, że jak się wchodzi to się puka"
www.nadwornachoragiewdragonskafredry.strefa.pl
www.warszawa203.republika.pl/

To są wrażenia z wędzenia latem. Zima prawdę Ci powie, a Ty nam.

:clap: :clap: :clap: :grin:

No nie ma co uprzedzać faktów. Poczekamy do zimy. W każdym razie nie obawiam się o dogrzanie komory. Teraz przy całkowicie zamkniętych drzwiczkach do paleniska temp. w komorze utrzymuje się na poziomie 55-60st. Przewód dymny jest cały zaizolowany wełną i 12cm ścianki z BK w komorze myślę że dadzą radę. Do tego pomiędzy stropem a dachem też jest cała przestrzeń wypełniona wełną.

Zobaczymy co pokaże zima, zestawie efekty i spostrzeżenia wędzenia letniego i zimowego , wtedy będzie można wyciągnąć właściwe wnioski

Witam

może ktoś zainteresowany cegłą do budowy wędzarni (cegła z rozbiórki) 1szt=50gr stan bardzo dobry

Okolice Białegostoku

tel:508-570-067

pozdrawiam

Cegła na wędzarnie tanio 1szt/0.50zł
Mam takie szybkie pytanko do praktyków: czy do budowy paleniska (zwykła, poniemiecka cegła z rozbiórki) lepiej użyć zaprawy szamotowej (np. taka) czy może lepiej kleju ognioodpornego (np. taki ) ?

Przecież już było tyle razy na ten temat.

Najzwyklejsza zaprawa cementowa, z normalnego standardowego cementu budowlanego.

Ponieważ nie mogę mieć jeszcze własnego tamtu, bo za "swieża" jestem, dlatego zapytam tutaj. Czy jest jakas konkretna zależnosć międy długoscia drogi dymu, jaki musi pokonać a pomieszczeniem do wędzenia? Chce namówić niemałża by na wiosnę rozebrał nasz rozpadający sie grill i postawił gril z wędzarnią. To będą nasze poczatki, dlatego wolę się tutaj podpytać.
Izetto, "Długa droga dymu" jest do niczego niepotrzebnym elementem wędzarni. Wręcz szkodliwym można by rzec. To podstawowy błąd popełniany przez prawie wszystkich zaczynających swą przygodę z wędzonkami i wędzeniem. Prześledź dokładnie temat i przejrzyj projekty. Nie kieruj się tylko architekturą i wyglądem zewnętrznym wędzarni. Zasięgnij porady fachowca dot. prawidłowego i zdrowego wędzenia, oraz podstawowych zasad budowy ekonomicznej zdrowo wędzącej i dobrej wędzarni, bo mamy takiego speca na forum. Zrób jak zrobił kol. Adek a na pewno unikniesz kosztownych błędów, rozczarowań i pomyłek.

:grin: wędzę tylko ,,długą drogą dymu,, około 30 lat to może i popełniam błąd jako zaczynający przygodę z wędzonkami i wędzeniem jak pisze sverige2 :blush: :blush: :blush:

 

A co to znaczy zdrowo wędzonej i dobrej wędzarni :grin: każdy kto wędzi jest przekonany,że zdrowo i dobrze wędzi :grin:

 

A kto jest takim specem :grin:

 

MY wszyscy jesteśmy spece w naszym mniemaniu :grin:

 

I tak do końca swych dni z wędzeniem tylko będę wędził długim dymem. :grin: AMEN :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
sverige2, dziękuję, czyli muszę poszukać "Adka" i jego poprosić o radę. Jakbym kierowała się wyglądem to bym już wogóle miejsca na działce nie miałą ;) "kombajn" musi byc zgrabny i niewielki :) Jeszcze rz dziekuję za pomoc
izetta, popieram stanowisko kolegi El GREGORA , najlepszym dowodem na to ,ze nie istnieje najlepsza wedzarnia oraz to ze inne rozwiazania niż " krótka droga dymu " sa nie szkodliwe jest to ze na tym forum najprawdopodobniej polowa forumowiczów wedzi w wedzarniach kanałowych ( dluga droga dymu ) a druga polowa wedzi w wedzarniach z paleniskiem bezpośrednim .Stanowcze zdanie kolegi svergie 2 wynika z jego doświadczeń własnych , zapewniam Cie ze kazde rozwiazanie jakie wybierzesz bedzie dobre ,a wyniki jakie osiagniesz beda zalezały tylko od Twojego doświadczenia jakie zdobędziesz fizycznie wedząc , a takze czytając to forum uważnie wystrzegając sie postów " kategorycznych " w swych opiniach.Wielkośc i rodzaj wedzarni dobierz majac na uwadze ilośc posiadanego miejsca , potrzebna Tobie wielkość wedzarni załóż na podstawie planowanej ilości wyrobów weż pod uwagę także to czy wyroby będziesz przygotowywać w pobliżu wędzarni lub tez bedziesz je dowozić np. z miejsca zamieszkania .Weż pod uwagę też sasiedztwo , nie wszyscy sąsiedzi toleruja wedzenie , więc trzeba pomyśleć o tym czy wedzarnia musi mieć komin lub nie , ja ze względu na sąsiadów mam komin nad komora prawie 3,5 m wysoki wtedy dym nie sciele się na wysokości okien w przypadku rozpalania lub wykorzystywania gęstego dymu .Pozdrawiam
Wojciech Pacan

Pozwolę sobie wkleić tekst kol. Adka :

Adek

Użytkownik

 

 

Wiek: 46

Dołączył: 25 Kwi 2008

Posty: 152

Skąd: Lubań (dolnośląskie)

 

Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013 20:01

Ciągnę ten temat bo nie zakładałem tematu o budowie swojej wędzarni a jak już postawiłem to dzięki temu forum dopiero zobaczyłem ile błędów popełniłem . Walczyłem z jakością dymu i jakością swoich wyrobów w końcu za radą kolegów jakoś to wychodziło i wędzonki w końcu pachniały ale grzejniki i spinanie się aby była jakość dymu a zarazem odpowiednia temperatura w wędzarni dobijały mnie . Bez grzejnika w środku aby uzyska odpowiednią temperaturę musiałem hajcować w piecu szło multum drewna a jakość dymu mnie zniechęcała . Przy leciutkim paleniu była jakość dymu ale temperatura w wędzarni góra 40 stopni . Wstawienie grzejnika rozwiązało problem ale kiedyś na działce ( ogródki działkowe ) była awaria prądu ja musiałem wędzić i to była masakra . Czara się przelała , czekałem aż uporam się z niektórymi problemami i w odpowiednim czasie musiałem to zmienić . Po lekturze materiałów wysłanych mi przez AndyAndy ,po rozmowach telefonicznych z nim ( zawsze mi pomógł i odebrał ) miałem już plan działania . Postanowiłem tak przerobić swoją wędzarnię aby nie rujnować swojej dotychczasowej pracy i jakoś to pogodzić . Postanowiłem dobudować drugi piec a ten który został ( stary ) wykorzystam kiedyś do wędzenia zimnym dymem ( do tego się nadaje ) . Przekułem się z boku , wstawiłem rurę fi200 z szybrem poprowadziłem ją na środek wędzarni dałem krótkie kolano a nad nim deflektor podwójny 30x30 a nad nim 3 cm 40x40 cm . Stary kanał jest pod rurą ( na środku na spodzie ) ale dym wychodzi spokojnie , jest ciąg i dym rozchodzi się odpowiednio . Oprócz tego tak jak pisałem wcześniej wędzarnia jest środku z 2 cm szczelną powietrzną potem są 2 cm deski dębowe a teraz dołożyłem jeszcze na nie czarną blachę . Piec wybudowałem bez żadnego szamotu tylko cegła klinkier łączona na zaprawę betonową z betonowym zbrojonym stropem i z betonową podstawą . Drzwiczki duże , duże palenisko bez kumulujących ciepło materiałów , szyber na wejściu kanału dymnego do wędzarni ( piec nie ma wspólnej ściany z wędzarnią ma swoją jest 5cm szczelina w której idzie pręt do szybra ) klapa dymna wraz z szybrem w kominie i wędzenie stało się przyjemnością :smile: . Panowanie na temperaturami rewelacyjne , drewno się tylko tli a w wędzarni temperatura odpowiednia do procesu . Teraz jak bym robił wędzarnię to tylko z paleniskiem bezpośrednim ale ze względu na długość kanału ( 80 cm do kolana ) mam jej namiastkę . Nie wiem jak będzie w zimie ale myślę że oki :wink: . Przy okazji mam teraz na działce gdzie trzymać drewno . Może ona nie piękna bo nie takie były założenia , jest postawiona na ogródkach działkowych , wybudowana systemem gospodarczym i musiałem wziąć jeszcze pod uwagę złodziejaszków i demolantów bo z tym się trzeba zawsze liczyć . Miała wędzić i teraz wędzi :wink:

jak coś nie tak to albo wędzący niedouczony albo............ :grin: . Tydzień temu było pierwsze próbne ( 2 szyneczki , 2 polędwice , kilka pilosów i kilka udek - już historia :thumbsup: ) a wczoraj na szybko zorganizowane drugie ( ilości symboliczne na własne potrzeby ) . A teraz pokażę kilka fotek robionych telefonem przedstawiających moje dokonania oraz moje z różnych powodów nie licząc tego z przed tygodnia pierwsze tegoroczne wędzenie :blush:

 

Jeżeli chcesz to posłuchaj kol. Pacana. To prawdziwy as w swoim fachu, ale wybór należy do Ciebie.

Jeżeli chcesz to posłuchaj kol. Pacana. To prawdziwy as w swoim fachu, ale wybór należy do Ciebie.

Sverige, znowu zaczynasz personalne wycieczki?

 

Ja wiem, że za wszelką cenę będziesz bronił jedynego słusznego (w Twoim mniemaniu) rodzaju wędzarni ale nie odbieraj innym prawa do prezentowania innych rozwiązań - też skutecznych, też umożliwiających wykonanie dobrych i zdrowych wyrobów.

Vtec. A gdzie Ty znowu widzisz personalne wycieczki ??? Nie rozumiem Twego cytatu. Czy pomyliłem się w ocenie ??? Rozumiem że będziesz bronił swojego kanału, i słusznej sprawy w Twoim mniemaniu. Masz taki pogląd i takie prawo.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.