Kminek Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 to jednak daruje sobie szklaną wodę i zastosuje coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-295645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kminek Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Prace ruszyły, projekt budowy wędzarni rozpoczęty. Narazie wylałem płyte pod palenisko, w następną sobotę może da się coś wymurować. Co do samego paleniska już wszystko wiem, bardzo dziękuje forumowiczą za cenne rady z których skorzystałem. Teraz jeśli to możliwe to porosił bym o następne związane z komorą wędzarniczą a radzej z jej zadaszeniem. Sam nie wiem jakie rozwiązanie będzie najlepsze, komin czy otwory boczne coś a'la wędzarnia beiot'a. A może macie jeszcze inne pomysły? Chętnie się z nimi zapoznam :grin: Ogólnie komora będzie wykonana w formie kwadrat 80x80 cmz zewnątrz obita boazerią świerkową, do środka zastanawiam się nad deskami dąb, buk albo olcha. Wysokość będzie uzależniona od rodzaju zadaszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-296080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kminek Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 To co ztym kominem, może ktoś doradzi co powinienem zrobić ? Przyznam, żę nie wiem jak rozwiążać ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-297050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Krakus89, decyzje musisz podjać sam , ja mam komin i nie bede przeciagał , ze jest tpo jedyne i najlepsze rozwiazanie , mam go z powodu , iz mieszam w gestej zabudowie , przy jego wysokosci nie dymie sąsiadom , jedynie rozchodzi sie przyjemny zapach po okolicy , ale jest tez z nim troche zachodu przy rozpalaniu trezba go rozgrzac by miał ciąg , etc, mam wedzarnie z kanałem wiec musze przechodzic przez te zabawy .Pozdrawiam Wojtek Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-297055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kminek Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Wiem , że można zrobić albo komi albo boczne otwoty którymi też będzie uchodził dym. Ja zastanawiam się nad tym, czy w obu rozwiązaniach wewnątrz nachylenie dachu musi być pod odpowiednim kątem tak aby spaliny mogły swobodnie wydostać się na zewnątrz, no i ciąg, też nie wiem co zrobić aby był odpowiednio silny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-297063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Krakus89, ciag nie jest potrzebny silny ,ciag musi byc regulowany , im wiekszy ciag w przypadku zapasu paliwa w palenisku bedzie wzrastac temperatura ,wiwec trzeba go tlumic i dostosowywac do potrzeb trzeba to zrobic przy pomocy szybra .jesli masz komin lub ruchomych klap dgy zastosujesz otwory , w zasadzie klapy otwory nie musza byc pod katem moga byc w licu ciany dym znajdzie sobie ujscie .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-297065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kminek Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Dziękuje za informacje, teraz mniej więcej wiem jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-297095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Krakus89, przepraszam szybciej myślę jak piszę , więc troche zjadłem końcówek w poprzednim poście . a może trochę zgłodu - bo trzymam dietę MŻ .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-297130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malajakat Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Nadszedł czas wypróbowania w praktyce mojej wędzarni. podchodziłem do wedzenia z duszą na ramieniu, po przeczytaniu licznych postów na temat kłopotów z wędzeniem w wędzarni typu "pomnik". Poniżej krótka fotorelacja z przebiegu zadymiania, na końcu podsumowanie. http://img69.imageshack.us/img69/620/lhhm.jpg http://img14.imageshack.us/img14/4663/2bho.jpg http://img809.imageshack.us/img809/853/dugj.jpg http://img822.imageshack.us/img822/4688/4lot.jpg http://img703.imageshack.us/img703/6404/zebn.jpg http://img853.imageshack.us/img853/2273/uar3.jpg Cały proces wędzenia przebiegł bez najmniejszych problemów. W czasie rozgrzewu komory , przy pełnym przepływie powietrza temp. przekraczała 200st. Osuszanie bez potrzeby regulacji , przez godzinę w stabilnej temp. 57st. Wędzenie przy temp. 55st bez potrzeby jakiejkolwiek regulacji. krótkie skoki temp. do 60st przy zaglądaniu do paleniska. Po pierwszej godzinie wędzenia uznałem ze nie ma potrzeby stania przy wędzarni bo wszystko stabilnie się odbywa. Reasumując: Uważam ten typ wędzarni za udany projekt nie wymagający praktycznie żadnych zabiegów regulacyjnych. Palenisko z szamotu gwarantuje bardzo dobre parametry cieplne. (4 godz. po zakończonym wędzeniu palenisko z zewnątrz gorące, a w komorze 35st.) Komora z betonu komórkowego, też pod względem termicznym jest bez zarzutu. Nie wiem jakie inni forumowicze mieli problemy z wędzeniem w takim "pomniku". P.S. Szczególne podziękowania dla Wojtka za szereg dobrych rad i uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-297192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: dla budowniczego, pomnika i zadymiacza :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-297193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AquariusP Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Nie wiem jakie inni forumowicze mieli problemy z wędzeniem w takim "pomniku"..To są wrażenia z wędzenia latem. Zima prawdę Ci powie, a Ty nam. Cytuj "Podstawowe zasady higieny mówią, że jak się wchodzi to się puka"www.nadwornachoragiewdragonskafredry.strefa.plwww.warszawa203.republika.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-297197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 To są wrażenia z wędzenia latem. Zima prawdę Ci powie, a Ty nam. :clap: :clap: :clap: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-297205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malajakat Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 No nie ma co uprzedzać faktów. Poczekamy do zimy. W każdym razie nie obawiam się o dogrzanie komory. Teraz przy całkowicie zamkniętych drzwiczkach do paleniska temp. w komorze utrzymuje się na poziomie 55-60st. Przewód dymny jest cały zaizolowany wełną i 12cm ścianki z BK w komorze myślę że dadzą radę. Do tego pomiędzy stropem a dachem też jest cała przestrzeń wypełniona wełną.Zobaczymy co pokaże zima, zestawie efekty i spostrzeżenia wędzenia letniego i zimowego , wtedy będzie można wyciągnąć właściwe wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-297243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegła Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 2 Września 2013 Witam może ktoś zainteresowany cegłą do budowy wędzarni (cegła z rozbiórki) 1szt=50gr stan bardzo dobryOkolice Białegostokutel:508-570-067pozdrawiam Cytuj Cegła na wędzarnie tanio 1szt/0.50zł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-298747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujStefan Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 9 Września 2013 Mam takie szybkie pytanko do praktyków: czy do budowy paleniska (zwykła, poniemiecka cegła z rozbiórki) lepiej użyć zaprawy szamotowej (np. taka) czy może lepiej kleju ognioodpornego (np. taki ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-300017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 9 Września 2013 Przecież już było tyle razy na ten temat.Najzwyklejsza zaprawa cementowa, z normalnego standardowego cementu budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-300018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izetta Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 9 Września 2013 Ponieważ nie mogę mieć jeszcze własnego tamtu, bo za "swieża" jestem, dlatego zapytam tutaj. Czy jest jakas konkretna zależnosć międy długoscia drogi dymu, jaki musi pokonać a pomieszczeniem do wędzenia? Chce namówić niemałża by na wiosnę rozebrał nasz rozpadający sie grill i postawił gril z wędzarnią. To będą nasze poczatki, dlatego wolę się tutaj podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-300050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 9 Września 2013 Izetto, "Długa droga dymu" jest do niczego niepotrzebnym elementem wędzarni. Wręcz szkodliwym można by rzec. To podstawowy błąd popełniany przez prawie wszystkich zaczynających swą przygodę z wędzonkami i wędzeniem. Prześledź dokładnie temat i przejrzyj projekty. Nie kieruj się tylko architekturą i wyglądem zewnętrznym wędzarni. Zasięgnij porady fachowca dot. prawidłowego i zdrowego wędzenia, oraz podstawowych zasad budowy ekonomicznej zdrowo wędzącej i dobrej wędzarni, bo mamy takiego speca na forum. Zrób jak zrobił kol. Adek a na pewno unikniesz kosztownych błędów, rozczarowań i pomyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-300052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 9 Września 2013 :grin: wędzę tylko ,,długą drogą dymu,, około 30 lat to może i popełniam błąd jako zaczynający przygodę z wędzonkami i wędzeniem jak pisze sverige2 :blush: :blush: :blush: A co to znaczy zdrowo wędzonej i dobrej wędzarni :grin: każdy kto wędzi jest przekonany,że zdrowo i dobrze wędzi :grin: A kto jest takim specem :grin: MY wszyscy jesteśmy spece w naszym mniemaniu :grin: I tak do końca swych dni z wędzeniem tylko będę wędził długim dymem. :grin: AMEN :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-300053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izetta Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 9 Września 2013 sverige2, dziękuję, czyli muszę poszukać "Adka" i jego poprosić o radę. Jakbym kierowała się wyglądem to bym już wogóle miejsca na działce nie miałą "kombajn" musi byc zgrabny i niewielki Jeszcze rz dziekuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-300054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 9 Września 2013 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2145&postdays=0&postorder=asc&start=30 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-300057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 9 Września 2013 izetta, popieram stanowisko kolegi El GREGORA , najlepszym dowodem na to ,ze nie istnieje najlepsza wedzarnia oraz to ze inne rozwiazania niż " krótka droga dymu " sa nie szkodliwe jest to ze na tym forum najprawdopodobniej polowa forumowiczów wedzi w wedzarniach kanałowych ( dluga droga dymu ) a druga polowa wedzi w wedzarniach z paleniskiem bezpośrednim .Stanowcze zdanie kolegi svergie 2 wynika z jego doświadczeń własnych , zapewniam Cie ze kazde rozwiazanie jakie wybierzesz bedzie dobre ,a wyniki jakie osiagniesz beda zalezały tylko od Twojego doświadczenia jakie zdobędziesz fizycznie wedząc , a takze czytając to forum uważnie wystrzegając sie postów " kategorycznych " w swych opiniach.Wielkośc i rodzaj wedzarni dobierz majac na uwadze ilośc posiadanego miejsca , potrzebna Tobie wielkość wedzarni załóż na podstawie planowanej ilości wyrobów weż pod uwagę także to czy wyroby będziesz przygotowywać w pobliżu wędzarni lub tez bedziesz je dowozić np. z miejsca zamieszkania .Weż pod uwagę też sasiedztwo , nie wszyscy sąsiedzi toleruja wedzenie , więc trzeba pomyśleć o tym czy wedzarnia musi mieć komin lub nie , ja ze względu na sąsiadów mam komin nad komora prawie 3,5 m wysoki wtedy dym nie sciele się na wysokości okien w przypadku rozpalania lub wykorzystywania gęstego dymu .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-300065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 9 Września 2013 Pozwolę sobie wkleić tekst kol. Adka :Adek Użytkownik Wiek: 46Dołączył: 25 Kwi 2008Posty: 152Skąd: Lubań (dolnośląskie) Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013 20:01 Ciągnę ten temat bo nie zakładałem tematu o budowie swojej wędzarni a jak już postawiłem to dzięki temu forum dopiero zobaczyłem ile błędów popełniłem . Walczyłem z jakością dymu i jakością swoich wyrobów w końcu za radą kolegów jakoś to wychodziło i wędzonki w końcu pachniały ale grzejniki i spinanie się aby była jakość dymu a zarazem odpowiednia temperatura w wędzarni dobijały mnie . Bez grzejnika w środku aby uzyska odpowiednią temperaturę musiałem hajcować w piecu szło multum drewna a jakość dymu mnie zniechęcała . Przy leciutkim paleniu była jakość dymu ale temperatura w wędzarni góra 40 stopni . Wstawienie grzejnika rozwiązało problem ale kiedyś na działce ( ogródki działkowe ) była awaria prądu ja musiałem wędzić i to była masakra . Czara się przelała , czekałem aż uporam się z niektórymi problemami i w odpowiednim czasie musiałem to zmienić . Po lekturze materiałów wysłanych mi przez AndyAndy ,po rozmowach telefonicznych z nim ( zawsze mi pomógł i odebrał ) miałem już plan działania . Postanowiłem tak przerobić swoją wędzarnię aby nie rujnować swojej dotychczasowej pracy i jakoś to pogodzić . Postanowiłem dobudować drugi piec a ten który został ( stary ) wykorzystam kiedyś do wędzenia zimnym dymem ( do tego się nadaje ) . Przekułem się z boku , wstawiłem rurę fi200 z szybrem poprowadziłem ją na środek wędzarni dałem krótkie kolano a nad nim deflektor podwójny 30x30 a nad nim 3 cm 40x40 cm . Stary kanał jest pod rurą ( na środku na spodzie ) ale dym wychodzi spokojnie , jest ciąg i dym rozchodzi się odpowiednio . Oprócz tego tak jak pisałem wcześniej wędzarnia jest środku z 2 cm szczelną powietrzną potem są 2 cm deski dębowe a teraz dołożyłem jeszcze na nie czarną blachę . Piec wybudowałem bez żadnego szamotu tylko cegła klinkier łączona na zaprawę betonową z betonowym zbrojonym stropem i z betonową podstawą . Drzwiczki duże , duże palenisko bez kumulujących ciepło materiałów , szyber na wejściu kanału dymnego do wędzarni ( piec nie ma wspólnej ściany z wędzarnią ma swoją jest 5cm szczelina w której idzie pręt do szybra ) klapa dymna wraz z szybrem w kominie i wędzenie stało się przyjemnością :smile: . Panowanie na temperaturami rewelacyjne , drewno się tylko tli a w wędzarni temperatura odpowiednia do procesu . Teraz jak bym robił wędzarnię to tylko z paleniskiem bezpośrednim ale ze względu na długość kanału ( 80 cm do kolana ) mam jej namiastkę . Nie wiem jak będzie w zimie ale myślę że oki :wink: . Przy okazji mam teraz na działce gdzie trzymać drewno . Może ona nie piękna bo nie takie były założenia , jest postawiona na ogródkach działkowych , wybudowana systemem gospodarczym i musiałem wziąć jeszcze pod uwagę złodziejaszków i demolantów bo z tym się trzeba zawsze liczyć . Miała wędzić i teraz wędzi :wink:jak coś nie tak to albo wędzący niedouczony albo............ :grin: . Tydzień temu było pierwsze próbne ( 2 szyneczki , 2 polędwice , kilka pilosów i kilka udek - już historia :thumbsup: ) a wczoraj na szybko zorganizowane drugie ( ilości symboliczne na własne potrzeby ) . A teraz pokażę kilka fotek robionych telefonem przedstawiających moje dokonania oraz moje z różnych powodów nie licząc tego z przed tygodnia pierwsze tegoroczne wędzenie :blush: Jeżeli chcesz to posłuchaj kol. Pacana. To prawdziwy as w swoim fachu, ale wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-300067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 9 Września 2013 Jeżeli chcesz to posłuchaj kol. Pacana. To prawdziwy as w swoim fachu, ale wybór należy do Ciebie.Sverige, znowu zaczynasz personalne wycieczki? Ja wiem, że za wszelką cenę będziesz bronił jedynego słusznego (w Twoim mniemaniu) rodzaju wędzarni ale nie odbieraj innym prawa do prezentowania innych rozwiązań - też skutecznych, też umożliwiających wykonanie dobrych i zdrowych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-300071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 9 Września 2013 Vtec. A gdzie Ty znowu widzisz personalne wycieczki ??? Nie rozumiem Twego cytatu. Czy pomyliłem się w ocenie ??? Rozumiem że będziesz bronił swojego kanału, i słusznej sprawy w Twoim mniemaniu. Masz taki pogląd i takie prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15524-pytania-dotycz%C4%85ce-budowy-w%C4%99dzarni-og%C3%B3lnie/page/39/#findComment-300072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.