Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ypsir, jeżeli jest napisane że już jest zapeklowane to możesz uwędzić gotowca.Możesz też natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki.Natomiast jeśli chodzi o wymoczenie i od nowa peklowanie to nie radę bo prawdopodobnie mięso było nastrzyknięte .
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-257328
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

ypsir a po co kupowałeś gotowca ?! nie wiem jak w UK ale u nas też są ale pakowane próżniowo w folii, a przynajmniej ja tylko takie widziałem, i nie spotkałem się nigdy z taką peklowaną szynką leżącą ot tak sobie na ladzie czy w chłodni, zawsze widziałem w folii, więc omijaj te foliowane i zaprzyjaźnij się z jakimś butcher-em i pekluj sam świeże mięsiwo !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-257338
Udostępnij na innych stronach

Odetnij kawałeczek z najgłębszej warstwy i sprawdź kolor oraz smakowo słoność. Jeśli i to i to jest ok. wędź.

Nastepnym razem szukaj mięsa bez dodatków.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-257364
Udostępnij na innych stronach

wołowina i baranina... ehhh, kiedy u nas w sklepach będzie porządna wołowina z ras hodowanych na mięso a nie mlecznych ?! o baranince to już nie wspomnę, w Warszawie można znaleźć ale jednak trzeba poszukać bo wszędzie tylko świnki i kurczaki sprzedają bo to najpopularniejsze mięsa, ojj chyba jeszcze duuuużo wody w Wiśle upłynąć musi ;)

 

przepraszam za off top.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-257370
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Potwierdzę propozycje kolegów co do naczyń , sam używam do peklowania wiaderek po artykułach spożywczych - ryby , kiszona kapusta .

Sprawdziły się bez pudła .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-258823
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ja do peklowania używam plastikowych naczyń ze znaczkiem że można w tym trzymać artykuły spożywcze zamykane szczelnie najlepsze,przynajmniej do lodówki pasują jak ulał kamionki za wielkie za boga nie wchodzą!!!Ja tez mieszkam w UK.i niema problemu z mięchem gotowca kupiłeś pewno w tesco ale to się nie na daję:))))

 

[ Dodano: Sob 19 Sty, 2013 22:05 ]

moj problem jest troszeczke inny,choc tez dotyczy solanki,a mianowicie braku informacji o niej.Kupilem szyneczke i juz chcialem zabierac sie do peklowania(oczywiscie zgodnie z tabela dziadka),gdy nagle przeczytalem na ulotce,ze miesko bylo juz zapeklowane:( (mieszkam w uk tu wszystko moze sie zdazyc).Slonosc 1-10 na 6.MOje pytanko brzmi:czy powinienem dodac tylko przypraw i peklowac na sucho(oczywiscie samymi ziolami bez peklosoli),czy moczyc w wodzie,az pozbede sie slonego smaku i zapeklowac samemu?

Dziekuje za porady

A moze uwedzic juz takiego"gotowca"???

Pozdrawiam

Ten gotowiec który kupiłeś można uwędzić spokojnie ale jak znam życie to jest tak słony że masakra!!!!!w UK to sprzedawają głównie na święta raz kupiłem ale wędzoną i ogólnie nie dobre nie polecam!!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-262673
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witam. Chciałbym żeby ktoś mi wytłumaczył czy peklując mięso na szynki według tabeli dziadka mogę używać tylko peklosoli czy dodać trzeba też soli?? pytam bo jako nowicjusz troszkę się gubię. Jedni mówią o peklosoli inni do peklowania podają mieszankę soli z peklosolą. Zapeklowałem szyneczki tylko peklosolą. nie widać szumowin, szynki spore pod 2 kg więc nastrzykuję. roztwór wydaje się mi mało słony. rozumiem, że do peklowania przez ok 2 tygodnie nie musi być zbyt słony??? zamierzam kupić solomierz co by nie zgadywać.  jednak tymczasem ..co by nie zepsuć powiedźcie mi o tej peklosoli i soli. dla tych co powiedzą zaraz żebym poczytał mówię, że w zasadzie tylko czytam wasze cenne porady ale chciałbym konkretnie wiedzieć co do kwestii owego "mieszania". Ps. dodam, że do kiełbasy używam mieszanki soli i peklosoli 40/60 i jest ok jeśli chodzi o słoność uwędzonej kiełbasy. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-304412
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym żeby ktoś mi wytłumaczył czy peklując mięso na szynki według tabeli dziadka mogę używać tylko peklosoli

 

Możesz używać samej peksoli ,ale ze względu na to,że nitryt składnik peksoli to trucizna możesz mieszać sól z peksolą i co za tym idzie stosować niższe dawki nitrytu.Jedni robią to w stosunku 40% soli, 60% peksoli ( Dziadek) a ja stosuję mieszankę 50/50 .

 

Dodano: 01 październik 2013 - 20:56

 

 

rozumiem, że do peklowania przez ok 2 tygodnie

 

To dość długie peklowanie i trzeba do tego odpowiednich warunków.Szczególnie chodzi o utrzymanie temperatury peklowania 4-6 C.W innym wypadku nie polecam tak długiego peklowania .Kontroluj solankę i jakby się coś działo (zmiana zapachu,gloutowacenie), koniecznie wymień na nową o takim samym stężeniu.Również tak długie peklowanie wypłukuje z mięsa białko co też nie jest za bardzo korzystne.Sądzę ,że optymalna długość peklowania dla takich wyrobów to 8-10 dni solanką o stężeniu 8-10% w zależności od słonolubności.Poczytaj o peklowaniu ,szczególnie punkt 2 i 3.Polecam

 

.http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-304413
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale ze względu na to,że nitryt składnik peksoli to trucizna możesz mieszać sól z peksolą

 

Nitryt -trucizna, sól - trucizna, najlepiej nic nie używać...  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-304450
Udostępnij na innych stronach

...sól - trucizna...  :cool:

 

Tak, tak, zwłaszcza ta płynąca w naszych naczyniach "krwionośnych".  ;)

 

Jak żyć Bracie Pis?  :w00t:

 

Solanka do mięsa niby pozornie trywialne zagadnienie

a jednak to poważna sprawa 

mająca zdecydowany wpływ nie tylko na "kolor".  ;)

 

Dlaczego coraz częściej mieszamy peklosól ze solą 50/50?  :tongue:

No proste pytanie!  :)

.

.

Edytowane przez grizzly

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-304452
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.