karolszymczak Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 19 Grudnia 2012 ypsir, jeżeli jest napisane że już jest zapeklowane to możesz uwędzić gotowca.Możesz też natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki.Natomiast jeśli chodzi o wymoczenie i od nowa peklowanie to nie radę bo prawdopodobnie mięso było nastrzyknięte . Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-257328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 19 Grudnia 2012 ypsir a po co kupowałeś gotowca ?! nie wiem jak w UK ale u nas też są ale pakowane próżniowo w folii, a przynajmniej ja tylko takie widziałem, i nie spotkałem się nigdy z taką peklowaną szynką leżącą ot tak sobie na ladzie czy w chłodni, zawsze widziałem w folii, więc omijaj te foliowane i zaprzyjaźnij się z jakimś butcher-em i pekluj sam świeże mięsiwo ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-257338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ypsir Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Kupowalem gotowca,bo tylko taki byl;)Wiem,wiem nastepnym razem zaopatrze sie u rzeznika,ale oni preferuja tu wolowine badz baranine a nie wieprzowine:(Dzieki za poradePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-257361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Odetnij kawałeczek z najgłębszej warstwy i sprawdź kolor oraz smakowo słoność. Jeśli i to i to jest ok. wędź.Nastepnym razem szukaj mięsa bez dodatków. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-257364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 19 Grudnia 2012 wołowina i baranina... ehhh, kiedy u nas w sklepach będzie porządna wołowina z ras hodowanych na mięso a nie mlecznych ?! o baranince to już nie wspomnę, w Warszawie można znaleźć ale jednak trzeba poszukać bo wszędzie tylko świnki i kurczaki sprzedają bo to najpopularniejsze mięsa, ojj chyba jeszcze duuuużo wody w Wiśle upłynąć musi przepraszam za off top. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-257370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Potwierdzę propozycje kolegów co do naczyń , sam używam do peklowania wiaderek po artykułach spożywczych - ryby , kiszona kapusta .Sprawdziły się bez pudła . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-258823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Ja do peklowania używam plastikowych naczyń ze znaczkiem że można w tym trzymać artykuły spożywcze zamykane szczelnie najlepsze,przynajmniej do lodówki pasują jak ulał kamionki za wielkie za boga nie wchodzą!!!Ja tez mieszkam w UK.i niema problemu z mięchem gotowca kupiłeś pewno w tesco ale to się nie na daję))) [ Dodano: Sob 19 Sty, 2013 22:05 ]moj problem jest troszeczke inny,choc tez dotyczy solanki,a mianowicie braku informacji o niej.Kupilem szyneczke i juz chcialem zabierac sie do peklowania(oczywiscie zgodnie z tabela dziadka),gdy nagle przeczytalem na ulotce,ze miesko bylo juz zapeklowane:( (mieszkam w uk tu wszystko moze sie zdazyc).Slonosc 1-10 na 6.MOje pytanko brzmi:czy powinienem dodac tylko przypraw i peklowac na sucho(oczywiscie samymi ziolami bez peklosoli),czy moczyc w wodzie,az pozbede sie slonego smaku i zapeklowac samemu?Dziekuje za poradyA moze uwedzic juz takiego"gotowca"???Pozdrawiam Ten gotowiec który kupiłeś można uwędzić spokojnie ale jak znam życie to jest tak słony że masakra!!!!!w UK to sprzedawają głównie na święta raz kupiłem ale wędzoną i ogólnie nie dobre nie polecam!!!! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-262673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedźmin Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 1 Października 2013 Witam. Chciałbym żeby ktoś mi wytłumaczył czy peklując mięso na szynki według tabeli dziadka mogę używać tylko peklosoli czy dodać trzeba też soli?? pytam bo jako nowicjusz troszkę się gubię. Jedni mówią o peklosoli inni do peklowania podają mieszankę soli z peklosolą. Zapeklowałem szyneczki tylko peklosolą. nie widać szumowin, szynki spore pod 2 kg więc nastrzykuję. roztwór wydaje się mi mało słony. rozumiem, że do peklowania przez ok 2 tygodnie nie musi być zbyt słony??? zamierzam kupić solomierz co by nie zgadywać. jednak tymczasem ..co by nie zepsuć powiedźcie mi o tej peklosoli i soli. dla tych co powiedzą zaraz żebym poczytał mówię, że w zasadzie tylko czytam wasze cenne porady ale chciałbym konkretnie wiedzieć co do kwestii owego "mieszania". Ps. dodam, że do kiełbasy używam mieszanki soli i peklosoli 40/60 i jest ok jeśli chodzi o słoność uwędzonej kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-304412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Chciałbym żeby ktoś mi wytłumaczył czy peklując mięso na szynki według tabeli dziadka mogę używać tylko peklosoli Możesz używać samej peksoli ,ale ze względu na to,że nitryt składnik peksoli to trucizna możesz mieszać sól z peksolą i co za tym idzie stosować niższe dawki nitrytu.Jedni robią to w stosunku 40% soli, 60% peksoli ( Dziadek) a ja stosuję mieszankę 50/50 . Dodano: 01 październik 2013 - 20:56 rozumiem, że do peklowania przez ok 2 tygodnie To dość długie peklowanie i trzeba do tego odpowiednich warunków.Szczególnie chodzi o utrzymanie temperatury peklowania 4-6 C.W innym wypadku nie polecam tak długiego peklowania .Kontroluj solankę i jakby się coś działo (zmiana zapachu,gloutowacenie), koniecznie wymień na nową o takim samym stężeniu.Również tak długie peklowanie wypłukuje z mięsa białko co też nie jest za bardzo korzystne.Sądzę ,że optymalna długość peklowania dla takich wyrobów to 8-10 dni solanką o stężeniu 8-10% w zależności od słonolubności.Poczytaj o peklowaniu ,szczególnie punkt 2 i 3.Polecam .http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady Edytowane 1 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-304413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 1 Października 2013 ale ze względu na to,że nitryt składnik peksoli to trucizna możesz mieszać sól z peksolą Nitryt -trucizna, sól - trucizna, najlepiej nic nie używać... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-304450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) ...sól - trucizna... Tak, tak, zwłaszcza ta płynąca w naszych naczyniach "krwionośnych". Jak żyć Bracie Pis? Solanka do mięsa niby pozornie trywialne zagadnieniea jednak to poważna sprawa mająca zdecydowany wpływ nie tylko na "kolor". Dlaczego coraz częściej mieszamy peklosól ze solą 50/50? No proste pytanie! .. Edytowane 1 Października 2013 przez grizzly Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/4/#findComment-304452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.