Tomek101082 Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Października 2018 Pochwalę się tym co dziś uwędziłem [Dodano: 27 paź 2018 - 22:14] . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Czy ja dobrze widzę, sparzyłeś polędwiczki?. Bardzo ładny boczek. Edytowane 27 Października 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 27 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Października 2018 Tak sparzyłem [Dodano: 27 paź 2018 - 22:49] A to nie dobrze? [Dodano: 27 paź 2018 - 22:54] Mam jeszcze pytanie. Mogę to odrazu pakować próżniowo jak ostygnie?. Nie chce aby było suche. Zauważyłem że jak po wisi przez dzień w piwnicy to straszne wysycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Października 2018 Mogę to odrazu pakować próżniowo jak ostygnie? Tak, możesz.Co do polędwiczek, najlepsze są na surowo, tylko wędzone.W procesie gorącego wędzenia one tak i tak zmieniają strukturę, na pewno podsychają i nabierają ciepła wędzarni w całej objętości bo to są przecież maleństwa.Poza tym delikatna struktura białek może nawet ulec częściowej denaturacji w czasie procesu wędzenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Października 2018 albo po prostu są smaczniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Października 2018 Ładne kolorki brawo Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Października 2018 Co do polędwiczek, najlepsze są na surowo, tylko wędzone. TAK - przyjaciólka , która teoretycznie nie je surowego miesa - polędwiczki podwędzone nie je a wcina Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Października 2018 Ładne wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 28 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Października 2018 Boczek i szynka palce lizać nic im nie potrzeba więcej. Poledwice niestety trochę przesolone. Na bułce zbyt mocno nie czuć soli. Ale jajecznica na takim boczku to prawdziwy rarytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 28 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Października 2018 Mój cholesterol podskoczy o 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Października 2018 to dobry tłuszcz,także nie podskoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) Witam. mam kilka pytań odnośnie tego przepisuhttps://wedlinydomowe.pl/spotkanie-numer-54356- podane ilości są GRAMACH NA 1 KG2. cukier - 0,01 kg 3. pieprz naturalny - 0,008 kg- jak jest z proporcjami soli i peklosoli saletry nie mam i chyba już nikt nie używa.- rozumiem że jak są potrzebne szpilki to nie robię tej kiełbasy tak jak zwykłej chłopskiej np. przewieszam przez kij.- jelit wołowych wiankowych od ręki nie załatwię dam takie jak do kiełbasy białej. - sitka 20 mm nigdzie nie znalazłem tylko takie z oczkami w kształcie fasolek. Czy takie też będą dobre? To pytanie dotyczy peklowania polędwic mniejsza słoność -według tabeli Szczepana na 3,36 kg polędwicy będę potrzebował 161-155 g peklosoli i 1,3 l wody peklowanie 5 dni. Na polędwice raczej naszczykiwanie nie jest potrzebne ?? Nie korzystałem wcześniej z tego więc pytam. Edytowane 29 Października 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) ak jest z proporcjami soli i peklosoli saletry nie mam i chyba już nikt nie używa.dajesz wyłącznie peklosól w miejsce soli i soli z saletrą . Do polędwicy nawet jak dasz 190 -200gr na te 1,35 litra oczywiście nie będzie żle[Dodano: 29 paź 2018 - 21:01] sitka 20 mm nigdzie nie znalazłem tylko takie z oczkami w kształcie fasolek. Czy takie też będą dobre?jaką masz maszynkę? te fasolki to tzw szarpak[Dodano: 29 paź 2018 - 21:03]pamietaj ,peklujesz w lodówce 4-5 st Edytowane 29 Października 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) ak jest z proporcjami soli i peklosoli saletry nie mam i chyba już nikt nie używa.dajesz wyłącznie peklosól w miejsce soli i soli z saletrą . Do polędwicy nawet jak dasz 190 -200gr na te 1,35 litra oczywiście nie będzie żle[Dodano: 29 paź 2018 - 21:01] sitka 20 mm nigdzie nie znalazłem tylko takie z oczkami w kształcie fasolek. Czy takie też będą dobre?jaką masz maszynkę? te fasolki to tzw szarpak[Dodano: 29 paź 2018 - 21:03]pamietaj ,peklujesz w lodówce 4-5 stStary Zelmer. Nadają się zamiast tego sita 20 mm? Przelicznik soli do peklosoli jest taki sam? Edytowane 29 Października 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Października 2018 Przelicznik soli do peklosoli jest taki sam?ilość soli = ilość peklosoli Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) A ten szarpak się nadaję zamiast tego sitka 20mm? Edytowane 29 Października 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Października 2018 Stary Zelmer. Nadają się zamiast tego sita 20 mm Zelmer ma nawet mniejszy ten szarpak nada się Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Października 2018 A ten szarpak się nadaję zamiast tego sitka 20mm?Ważniejsza jest prawidłowa klasyfikacja mięsa do przepisu niż rozmiar (tylko bez skrajności ) - tym bardziej w przypadku mielenia zelmerkiem - jak w przepisie jest 8 , to śmiało w zelmerku dajesz 10 itd. zelmerek i tak "zmęczy" mięso po swojemu. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Października 2018 Ok. Dziękuje to forum jest na prawdę super tu zawsze można liczyć na czyjąś pomoc. Ale męczą mnie jeszcze te ilości np. tak jak skopiowałem z głównego przepisu cukier - 0,01 kg czyli 1 G na KG ?pieprz naturalny - 0,008 kg czyli 8 G na KG Coś z tymi zerami po przecinku mi nie pasuje dla tego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Października 2018 cukier - 0,01 kg czyli 1 G na KG to jest 10g Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Października 2018 cukier - 0,01 kg czyli 1 G na KG to jest 10g No własnie coś mi z tymi zerami nie pasowało a w sumie jego brak. Teraz jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Października 2018 Witam mam jeszcze kilka pytań odnośnie klasyfikacji mięsa w tym przepisie. 1. Wieprzowina kl. I peklowana - 1,0 kg - tu na pewno chodzi o szynkę 2. Wieprzowina kl. II peklowana - 2,5 kg - ścinki z szynki ?? czym to można zastąpić??.3. Wieprzowina kl. III peklowana - 0,5 kg - łopatka 4. Wołowina kl. II lub I peklowana - 0,5 kg tak samo jak w przypadku wieprzowiny 5. Tłuszcz twardy drobny solony - 0,5 kg - podgardle jeżeli nie dostanę to czym mogę zastąpić ?Wieprzowinę kl. III można zastąpić wołowina kl. II lub I, tak że wtedy, zamiast wieprzowiny kl. III i wołowiny, bierzemy tylko wołowinę kl. II lub I peklowana, w ilości 1,0 kg. Jak coś nie tak napisałem to to proszę poprawcie mnie bo jutro zakupy muszę zrobić a jeżeli ktoś chce mi wkleić to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Października 2018 Witam mam jeszcze kilka pytań odnośnie klasyfikacji mięsa w tym przepisie. to kompletnie nie tak - po pierwsze skorzystaj z wyszukiwarki i tej zaawansowanej - tu wszystko masz łącznie ze zdjęciami , po drugie jest kurs w Łazach 1 stopnia - jeszcze w cenie sprzed wielu lat poniżej 500 zł - Naprawdę warto - od razu zmieniasz poziom wiedzy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) https://www.wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/116-graficzna-klasyfikacja-miesa https://www.wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej To już przeglądałem ale tu nie do końca wszystko jest podane. W przepisie też to nie do końca jest wyjaśnione. Na kurs czasu nie znajdę 408 km[Dodano: 30 paź 2018 - 22:05]Jak ktoś może napisać co jest co w tym przepisie to będę wdzięczny Edytowane 30 Października 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Października 2018 Na kurs czasu nie znajdę 408 km widziałem ludzi z większej odległości móc to chcieć Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.