Skocz do zawartości

Wyroby Tomka


Tomek101082

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tak sparzyłem

[Dodano: 27 paź 2018 - 22:49]

A to nie dobrze?

[Dodano: 27 paź 2018 - 22:54]

Mam jeszcze pytanie. Mogę to odrazu pakować próżniowo jak ostygnie?. Nie chce aby było suche. Zauważyłem że jak po wisi przez dzień w piwnicy to straszne wysycha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mogę to odrazu pakować próżniowo jak ostygnie?

Tak, możesz.

Co do polędwiczek, najlepsze są na surowo, tylko wędzone.

W procesie gorącego wędzenia one tak i tak zmieniają strukturę, na pewno podsychają i nabierają ciepła wędzarni w całej objętości bo to są przecież maleństwa.

Poza tym delikatna struktura białek może nawet ulec częściowej denaturacji w czasie procesu wędzenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do polędwiczek, najlepsze są na surowo, tylko wędzone.
TAK  :yes:  - przyjaciólka , która teoretycznie nie je surowego miesa - polędwiczki  podwędzone nie je a wcina  :D  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. mam kilka pytań odnośnie tego przepisu

https://wedlinydomowe.pl/spotkanie-numer-54356

- podane ilości są GRAMACH NA 1 KG

2. cukier - 0,01 kg 

3. pieprz naturalny - 0,008 kg

- jak jest z proporcjami soli i peklosoli saletry nie mam i chyba już nikt nie używa.

- rozumiem że jak są potrzebne szpilki to nie robię tej kiełbasy tak jak zwykłej chłopskiej np. przewieszam przez kij.

- jelit wołowych wiankowych od ręki nie załatwię dam takie jak do kiełbasy białej. 

- sitka 20 mm nigdzie nie znalazłem tylko takie z oczkami w kształcie fasolek. Czy takie też będą dobre?

 

To pytanie dotyczy peklowania polędwic mniejsza słoność

 

-według tabeli Szczepana na 3,36 kg polędwicy będę potrzebował 161-155 g peklosoli i 1,3 l wody peklowanie 5 dni. Na polędwice raczej naszczykiwanie nie jest potrzebne ?? Nie korzystałem wcześniej z tego więc pytam.

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ak jest z proporcjami soli i peklosoli saletry nie mam i chyba już nikt nie używa.

dajesz wyłącznie peklosól  w miejsce soli i soli z saletrą .  Do polędwicy nawet jak dasz 190 -200gr na te 1,35 litra oczywiście nie będzie żle

[Dodano: 29 paź 2018 - 21:01]

 

 

sitka 20 mm nigdzie nie znalazłem tylko takie z oczkami w kształcie fasolek. Czy takie też będą dobre?

jaką masz maszynkę? te fasolki to tzw szarpak

[Dodano: 29 paź 2018 - 21:03]

pamietaj ,peklujesz w lodówce 4-5 st

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

ak jest z proporcjami soli i peklosoli saletry nie mam i chyba już nikt nie używa.

dajesz wyłącznie peklosól w miejsce soli i soli z saletrą . Do polędwicy nawet jak dasz 190 -200gr na te 1,35 litra oczywiście nie będzie żle

[Dodano: 29 paź 2018 - 21:01]

 

 

sitka 20 mm nigdzie nie znalazłem tylko takie z oczkami w kształcie fasolek. Czy takie też będą dobre?

jaką masz maszynkę? te fasolki to tzw szarpak

[Dodano: 29 paź 2018 - 21:03]

pamietaj ,peklujesz w lodówce 4-5 st

Stary Zelmer. Nadają się zamiast tego sita 20 mm?

Przelicznik soli do peklosoli jest taki sam?

Edytowane przez Tomek101082
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Stary Zelmer. Nadają się zamiast tego sita 20 mm
Zelmer ma nawet mniejszy ten szarpak nada się

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A ten szarpak się nadaję zamiast tego sitka 20mm?

Ważniejsza jest prawidłowa klasyfikacja mięsa  do przepisu  niż  rozmiar (tylko bez skrajności  ;) )  - tym bardziej w przypadku mielenia zelmerkiem - jak w przepisie jest 8 , to śmiało w zelmerku dajesz 10 itd.  zelmerek i tak "zmęczy" mięso po swojemu.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok. Dziękuje to forum jest na prawdę super tu zawsze można liczyć na czyjąś pomoc. Ale męczą mnie jeszcze te ilości np. tak jak skopiowałem z głównego przepisu

 cukier - 0,01 kg czyli 1 G na KG  ?

pieprz naturalny - 0,008 kg czyli 8 G na KG

 

Coś z tymi zerami po przecinku mi nie pasuje dla tego pytam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam mam jeszcze kilka pytań odnośnie klasyfikacji mięsa w tym przepisie.

 

1. Wieprzowina kl. I peklowana - 1,0 kg - tu na pewno chodzi o szynkę 

2. Wieprzowina kl. II peklowana - 2,5 kg - ścinki z szynki ?? czym to można zastąpić??.
3. Wieprzowina kl. III peklowana - 0,5 kg - łopatka 

4. Wołowina kl. II lub I peklowana - 0,5 kg tak samo jak w przypadku wieprzowiny 
5. Tłuszcz twardy drobny solony - 0,5 kg - podgardle jeżeli nie dostanę to czym mogę zastąpić ?

Wieprzowinę kl. III można zastąpić wołowina kl. II lub I, tak że wtedy, zamiast wieprzowiny kl. III i wołowiny, bierzemy tylko wołowinę kl. II lub I peklowana, w ilości 1,0 kg.

 

Jak coś nie tak napisałem to to proszę poprawcie mnie bo jutro zakupy muszę zrobić a jeżeli ktoś chce mi wkleić to

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam mam jeszcze kilka pytań odnośnie klasyfikacji mięsa w tym przepisie.
to kompletnie nie tak - po pierwsze skorzystaj z wyszukiwarki  i tej zaawansowanej - tu wszystko masz łącznie ze zdjęciami , po drugie jest kurs w Łazach 1 stopnia - jeszcze w cenie sprzed wielu lat poniżej 500 zł  - Naprawdę warto - od razu zmieniasz poziom wiedzy  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://www.wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/116-graficzna-klasyfikacja-miesa

 

https://www.wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej

 

To już przeglądałem ale tu nie do końca wszystko jest podane. W przepisie też to nie do końca jest wyjaśnione. 

Na kurs czasu nie znajdę 408 km


[Dodano: 30 paź 2018 - 22:05]

Jak ktoś może napisać co jest co w tym przepisie to będę wdzięczny 

Edytowane przez Tomek101082
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na kurs czasu nie znajdę 408 km
widziałem ludzi z większej odległości  :thumbsup:  móc to chcieć  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.