Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Miło dołączyć do tak zacnego grona.

Dziś spokojnie mogę się przywitać ponieważ miodek dolany.

Na zalączonych zdjęciach kilka produktów z zeszłego tygodnia.

Pozdrawiam i miłego dymienia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-146938
Udostępnij na innych stronach

Witam Cię jakub2001, ale Forum WB to chyba od dawna przeglądasz :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-146958
Udostępnij na innych stronach

jakub2001, witanko :grin: od razu z zagryzką przybywasz :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-146959
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za powitania.

Rzeczywiście forum i strona w ulubionych od kilku lat.

Niestety brak czasu nie pozwala na dużą aktywność forumową.

A tradycja wędzęnia od taty.

Wędził w popularnej "westfalce".

W popielniku trociny, na palenisku wędliny.

To zapach dzieciństwa, którego się nie zapomina.

A Ojciec Chrzestny dyrektorował w PGR'ze, więc w nalewkach też mogę się poudzielać.

Dziękuję za wszystkie wiadomości czerpane w ostatnim czasie.

Twórcy tej strony i forum mogą być z siebie dumni.

Nie lubię się wymądrzać, ale nie wiem czy nie było by fajnie zrobić zakładki, postu, tematu Slow Food'owego. To się świetnie wpisuje w nasze hobby.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-146963
Udostępnij na innych stronach

fajnie zrobić zakładki, postu, tematu Slow Food'owego

Witaj Kolego. Swego czasu reklamowaliśmy na naszej stronie głównej portal Slow Food zwłaszcza, iż działa tam "ostro" nasz Kolega Dzidek (macierzysty portal - winiarze). Niestety, mimo moich prósb o umieszczenie naszego banerka na tamtejszej stronie, po tłumaczeniach, że uwzglednia to podczas modernizacji portalu itp., do dzisiaj baner się nie pojawił, a szkoda.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147006
Udostępnij na innych stronach

Witam, to mój pierwszy post. Spróbowałem coś uwędzić. Wyszło chyba tylko dzięki Waszym cennym radom !

Szlag mnie zaraz trafi bo piszę tego posta już godzinę i nie umiem obsługiwać się tym forum. Więc przepraszam za skrót, bo dwa razy napisałem teksty pochwalne, pododawałem linki i mi poznikało!!! :(

(nie potrafię za bardzo poruszać się po forum, mam nadzieję na opcję edytuj :D)

wszystko po kolei poniżej...

 

 

budowa prymitywnej wędzarni

http://img30.imageshack.us/img30/4174/wedzarnia.jpg

palenisko

http://img402.imageshack.us/img402/843/palenisko.jpg

wspomagacz procesu

http://img573.imageshack.us/img573/5643/generatore.jpg

w trakcie wędzienia

http://img594.imageshack.us/img594/5721/wtrakcie.jpg

to wyjąłem po 8 godzinach ciepłego wedzenia

http://img141.imageshack.us/img141/3553/towyjalem.jpg

część sparzyłem

http://img577.imageshack.us/img577/4143/wyrobfinalny.jpg

 

w smaku pyszne, jeszcze nie ostygło a już wiele zjedzone :D

 

Wspaniałe forum i wspaniałe hobby, chyba wsiąknę!

 

probuję opcję edytuj - opis wędzonek :D

http://img818.imageshack.us/img818/3453/wyrobfinalny1.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147182
Udostępnij na innych stronach

Wsiąkaj jak najbardziej bo tu i Grono Zacne i Wyroby Smaczne :) !!!

 

Patrząc na Twoje zdjęcia mam wrażenie, iż nie przekładałeś kijków w swojej wędzarni.

Wnioskuję bo gotowe wyroby są (wg. mnie) nierównomiernie nasycone dymkiem :)

Trzeba przekładać kije lub mieć system rozprowadzania dymu.

PS. Takiego postrzegania wędlin uczy to forum. i ja również ze swojej strony muszę podziękować za naukę. Coś tam już na ten temat wiem, a kiedyś byłem noobem!

Przykładowo będąc kiedyś w 2010 r na przyjęciu weselnym z tzw. stołem staropolskim kosztowaliśmy wieprzowej szynki tylniej (peklowanej i wędzonej, parzonej w całości około 10 kg. z golonką itd.). Wszystko było jako tako smak (zawsze rzecz gustu) dla mnie dobry ale...

...i tu jest kruczek - szynkę przygotował ktoś na szybko źle nastrzyknął. Od kości widać było czerwone (krwiste) i szare kolory na około 5 do 10 cm, znaczy peklosoli tam nie było! FEEE!!!

WTEDY POMYŚLAŁEM, ŻE JA PO WASZYCH NAUKACH ROBIĘ TO LEPIEJ NIŻ JAKAŚ TAM KOMERCJA, KTÓRA de facto ZARABIA NA TYM!

Sądzę, że jako żółtodziób nie związany z masarskim rzemiosłem na co dzień nauczyłem się TU ogromnie dużo.

Pozdrawiam WB!!!

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147183
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za uwagi, fakt nie przekładałem! zawiesiłem największe kawałki przy bezpośrenim wylocie dymu, stąd owędzenie nierównomierne (wiedziałem że tak będzie) ale poćwiczę przy porządniejszej wędzarni, którą robię jak tylko odpuści mróz.

Racja również co do mięsa od strony kości - nawet zwykły boczek z żeberkami grubości 5 cm mi się tam dziś w pełni nie uwędził! Nie mówiąc o grubszym mięsku.

Ja w ogóle i tak się cieszę że coś się udało, mimo niedociągnięć, bałem się, że będzie kwaśne lub suche. Dzięki!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147185
Udostępnij na innych stronach

Witam, to mój pierwszy post. Spróbowałem coś uwędzić. Wyszło chyba tylko dzięki Waszym cennym radom !

Szlag mnie zaraz trafi bo piszę tego posta już godzinę i nie umiem obsługiwać się tym forum.

Uwedziles i to jest to narazie jeszcze poczytaj troche przy zajadaniu jutro swoich wyrobow i tak co raz uwedzisz -jedzenie i czytanie az do pozytywnego skutku.

Oczywiscie ze wsiakniesz albo juz jestes wsiakniety patrzac na wiazania ale z tym boczkiem to mi serce rozwaliles

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Czw 17 Lut, 2011 00:51 ]

szynki tylniej (peklowanej i wędzonej, parzonej w całości około 10 kg. z golonką itd.). Wszystko było jako tako smak (zawsze rzecz gustu) dla mnie dobry ale.

Moze miala taka byc jesli smakowala to poco sie awanturowac :rolleyes:

.i tu jest kruczek - szynkę przygotował ktoś na szybko źle nastrzyknął. Od kości widać było czerwone (krwiste) i szare kolory na około 5 do 10 cm, znaczy peklosoli tam nie było! FEEE!!!

No jasne jak niema peklosoli to Feeee

WTEDY POMYŚLAŁEM, ŻE JA PO WASZYCH NAUKACH ROBIĘ TO LEPIEJ NIŻ JAKAŚ TAM KOMERCJA, KTÓRA de facto ZARABIA NA TYM!

Czyzbysmy robili cos zle?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147186
Udostępnij na innych stronach

Czyzbysmy robili cos zle?

Nie my, komercja :grin:

 

Witaj Krzdab45, czytaj, czytaj i się ucz :grin: . A za schaby i żeberko surowe, to jeszcze poczytasz :rolleyes: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147188
Udostępnij na innych stronach

Wspaniałe forum i wspaniałe hobby, chyba wsiąknę!

Witaj, ja też zaczynałem, przypadkowo trafiając na to forum a właściwie stronę główną i wszystko czego się nauczyłem, zawdzięczam wspaniałym ludziom, którzy tutaj starają przekazać swoją wiedzę i doświadczenia takim "żółtodziobom jak my :)

Powodzenia i wytrwałości w zadymianiu, pozdrawiam.

 

fajny sposób wieszania boczków w wędzarni :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147190
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Witanko serdeczne :grin:

Czytaj i zadymiaj, jak coś nie wiesz to pytaj, pomożemy :cool:

A za schaby i żeberko surowe, to jeszcze poczytasz :rolleyes: :grin:

:rolleyes: Poczyta na pewno, ale nie wszystko naraz :lol:

Wspaniałe forum

A na stronkę główną WD zaglądałeś? Szczególnie tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147191
Udostępnij na innych stronach

Zaglądam na główną, czytam artykuły i forum, przyznam że potrzebna jest wiedza obszerniejsza niż mi się początkowo wydawało!

Myślałem że to to się wiesza i odymia po prostu, a tu peklowanie, osuszanie, właściwe drewno itp.

 

Dużo przede mną, na pewno będę pytał, szczególnie o parzenie bo nie znalazłem czego chciałem. No i jak już tą wędzarnie będę robił to podpowiedzi będą mile widziane, szczególnie że ma być dwupaleniskowa; jedno palenisko będę chiał znacząco oddalić od beczki dla uniknięcia problemów z uzyskaniem zimnego dymu.

 

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147205
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie,

Trafiłem na forum, ponieważ na stare lata (~50) zaczynam doceniać wszystko, co wymaga wiedzy, doświadczenia i odrobiny wysiłku ...

... i z pozycji konsumenta przechodzę na pozycję twórcy (na razie przez duże TFU, ale to minie - mam nadzieję).

 

Dajcie mi trochę czasu - zacznę od przeczytania forum, a potem eksperymenty i powinno pójść jak z płatka :wink:

__ Pozdrawiam Tadeusz __
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147364
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich bardzo serdecznie

 

Przymierzam się do wyrobu wędlin na własne potrzeby

a jeśli się udadzą to i rodzinka ze znajomymi skorzystają.

Przyznaję, że jestem "zielony" w temacie ,

ale podobno do odważnych .....

Myślę, że przy waszej pomocy mi się uda zrobić coś dobrego.

 

Pozdrawiam wszystkich.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147375
Udostępnij na innych stronach

restar, witaj ziomku :) doczekałem się wreszcie " kogoś" z okolic :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147397
Udostępnij na innych stronach

zacznę od przeczytania forum, a potem eksperymenty

Przymierzam się do wyrobu wędlin na własne potrzeby

Witajcie na Forum,

tradycyjnie proponuję rozpoczęcie od kiełbasy białej wg tego przepisu:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7

Na początek proszę naostrzyć noże i sitka w maszynce oraz kupić termometr do kontrolowania temp. parzenia.

W punkcie drugim pochwalić się swoja kiełbaską na forum :grin: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147402
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.