jakub2001 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2651 Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam wszystkich serdecznie. Miło dołączyć do tak zacnego grona. Dziś spokojnie mogę się przywitać ponieważ miodek dolany. Na zalączonych zdjęciach kilka produktów z zeszłego tygodnia. Pozdrawiam i miłego dymienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-146938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2652 Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam wszystkich serdecznie. Piękne wejście . Witaj Jakubie :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-146941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2653 Opublikowano 15 Lutego 2011 Ja Cie..... Kuba pozdrawiam ...zgadzam się z Halusią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-146944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2654 Opublikowano 15 Lutego 2011 jakub2001, Smaczne wejście. Witam i pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-146945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2655 Opublikowano 15 Lutego 2011 jakub2001, witam serdecznie,powodzenia :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-146955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2656 Opublikowano 15 Lutego 2011 Witam Cię jakub2001, ale Forum WB to chyba od dawna przeglądasz :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-146958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2657 Opublikowano 15 Lutego 2011 jakub2001, witanko :grin: od razu z zagryzką przybywasz Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-146959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2658 Opublikowano 15 Lutego 2011 Dziękuję za powitania.Rzeczywiście forum i strona w ulubionych od kilku lat.Niestety brak czasu nie pozwala na dużą aktywność forumową.A tradycja wędzęnia od taty.Wędził w popularnej "westfalce".W popielniku trociny, na palenisku wędliny.To zapach dzieciństwa, którego się nie zapomina.A Ojciec Chrzestny dyrektorował w PGR'ze, więc w nalewkach też mogę się poudzielać.Dziękuję za wszystkie wiadomości czerpane w ostatnim czasie.Twórcy tej strony i forum mogą być z siebie dumni.Nie lubię się wymądrzać, ale nie wiem czy nie było by fajnie zrobić zakładki, postu, tematu Slow Food'owego. To się świetnie wpisuje w nasze hobby.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-146963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2659 Opublikowano 16 Lutego 2011 fajnie zrobić zakładki, postu, tematu Slow Food'owegoWitaj Kolego. Swego czasu reklamowaliśmy na naszej stronie głównej portal Slow Food zwłaszcza, iż działa tam "ostro" nasz Kolega Dzidek (macierzysty portal - winiarze). Niestety, mimo moich prósb o umieszczenie naszego banerka na tamtejszej stronie, po tłumaczeniach, że uwzglednia to podczas modernizacji portalu itp., do dzisiaj baner się nie pojawił, a szkoda. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2660 Opublikowano 16 Lutego 2011 Witam, to mój pierwszy post. Spróbowałem coś uwędzić. Wyszło chyba tylko dzięki Waszym cennym radom ! Szlag mnie zaraz trafi bo piszę tego posta już godzinę i nie umiem obsługiwać się tym forum. Więc przepraszam za skrót, bo dwa razy napisałem teksty pochwalne, pododawałem linki i mi poznikało!!! (nie potrafię za bardzo poruszać się po forum, mam nadzieję na opcję edytuj ) wszystko po kolei poniżej... budowa prymitywnej wędzarni http://img30.imageshack.us/img30/4174/wedzarnia.jpg palenisko http://img402.imageshack.us/img402/843/palenisko.jpg wspomagacz procesu http://img573.imageshack.us/img573/5643/generatore.jpg w trakcie wędzienia http://img594.imageshack.us/img594/5721/wtrakcie.jpg to wyjąłem po 8 godzinach ciepłego wedzenia http://img141.imageshack.us/img141/3553/towyjalem.jpg część sparzyłem http://img577.imageshack.us/img577/4143/wyrobfinalny.jpg w smaku pyszne, jeszcze nie ostygło a już wiele zjedzone Wspaniałe forum i wspaniałe hobby, chyba wsiąknę! probuję opcję edytuj - opis wędzonek http://img818.imageshack.us/img818/3453/wyrobfinalny1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2661 Opublikowano 16 Lutego 2011 Wsiąkaj jak najbardziej bo tu i Grono Zacne i Wyroby Smaczne !!! Patrząc na Twoje zdjęcia mam wrażenie, iż nie przekładałeś kijków w swojej wędzarni.Wnioskuję bo gotowe wyroby są (wg. mnie) nierównomiernie nasycone dymkiem Trzeba przekładać kije lub mieć system rozprowadzania dymu.PS. Takiego postrzegania wędlin uczy to forum. i ja również ze swojej strony muszę podziękować za naukę. Coś tam już na ten temat wiem, a kiedyś byłem noobem!Przykładowo będąc kiedyś w 2010 r na przyjęciu weselnym z tzw. stołem staropolskim kosztowaliśmy wieprzowej szynki tylniej (peklowanej i wędzonej, parzonej w całości około 10 kg. z golonką itd.). Wszystko było jako tako smak (zawsze rzecz gustu) dla mnie dobry ale......i tu jest kruczek - szynkę przygotował ktoś na szybko źle nastrzyknął. Od kości widać było czerwone (krwiste) i szare kolory na około 5 do 10 cm, znaczy peklosoli tam nie było! FEEE!!! WTEDY POMYŚLAŁEM, ŻE JA PO WASZYCH NAUKACH ROBIĘ TO LEPIEJ NIŻ JAKAŚ TAM KOMERCJA, KTÓRA de facto ZARABIA NA TYM!Sądzę, że jako żółtodziób nie związany z masarskim rzemiosłem na co dzień nauczyłem się TU ogromnie dużo.Pozdrawiam WB!!! Cytuj Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!Koniec języka za przewodnika!Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2662 Opublikowano 16 Lutego 2011 Dzięki za uwagi, fakt nie przekładałem! zawiesiłem największe kawałki przy bezpośrenim wylocie dymu, stąd owędzenie nierównomierne (wiedziałem że tak będzie) ale poćwiczę przy porządniejszej wędzarni, którą robię jak tylko odpuści mróz. Racja również co do mięsa od strony kości - nawet zwykły boczek z żeberkami grubości 5 cm mi się tam dziś w pełni nie uwędził! Nie mówiąc o grubszym mięsku.Ja w ogóle i tak się cieszę że coś się udało, mimo niedociągnięć, bałem się, że będzie kwaśne lub suche. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2663 Opublikowano 16 Lutego 2011 Witam, to mój pierwszy post. Spróbowałem coś uwędzić. Wyszło chyba tylko dzięki Waszym cennym radom ! Szlag mnie zaraz trafi bo piszę tego posta już godzinę i nie umiem obsługiwać się tym forum.Uwedziles i to jest to narazie jeszcze poczytaj troche przy zajadaniu jutro swoich wyrobow i tak co raz uwedzisz -jedzenie i czytanie az do pozytywnego skutku. Oczywiscie ze wsiakniesz albo juz jestes wsiakniety patrzac na wiazania ale z tym boczkiem to mi serce rozwaliles Pozdrawiam [ Dodano: Czw 17 Lut, 2011 00:51 ] szynki tylniej (peklowanej i wędzonej, parzonej w całości około 10 kg. z golonką itd.). Wszystko było jako tako smak (zawsze rzecz gustu) dla mnie dobry ale.Moze miala taka byc jesli smakowala to poco sie awanturowac :rolleyes: .i tu jest kruczek - szynkę przygotował ktoś na szybko źle nastrzyknął. Od kości widać było czerwone (krwiste) i szare kolory na około 5 do 10 cm, znaczy peklosoli tam nie było! FEEE!!!No jasne jak niema peklosoli to Feeee WTEDY POMYŚLAŁEM, ŻE JA PO WASZYCH NAUKACH ROBIĘ TO LEPIEJ NIŻ JAKAŚ TAM KOMERCJA, KTÓRA de facto ZARABIA NA TYM!Czyzbysmy robili cos zle? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2664 Opublikowano 17 Lutego 2011 Czyzbysmy robili cos zle? Nie my, komercja :grin: Witaj Krzdab45, czytaj, czytaj i się ucz :grin: . A za schaby i żeberko surowe, to jeszcze poczytasz :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2665 Opublikowano 17 Lutego 2011 Wspaniałe forum i wspaniałe hobby, chyba wsiąknę! Witaj, ja też zaczynałem, przypadkowo trafiając na to forum a właściwie stronę główną i wszystko czego się nauczyłem, zawdzięczam wspaniałym ludziom, którzy tutaj starają przekazać swoją wiedzę i doświadczenia takim "żółtodziobom jak my Powodzenia i wytrwałości w zadymianiu, pozdrawiam. fajny sposób wieszania boczków w wędzarni :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2666 Opublikowano 17 Lutego 2011 Witam,Witanko serdeczne :grin: Czytaj i zadymiaj, jak coś nie wiesz to pytaj, pomożemy A za schaby i żeberko surowe, to jeszcze poczytasz :rolleyes: :grin: :rolleyes: Poczyta na pewno, ale nie wszystko naraz :lol: Wspaniałe forumA na stronkę główną WD zaglądałeś? Szczególnie tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2667 Opublikowano 17 Lutego 2011 Zaglądam na główną, czytam artykuły i forum, przyznam że potrzebna jest wiedza obszerniejsza niż mi się początkowo wydawało! Myślałem że to to się wiesza i odymia po prostu, a tu peklowanie, osuszanie, właściwe drewno itp. Dużo przede mną, na pewno będę pytał, szczególnie o parzenie bo nie znalazłem czego chciałem. No i jak już tą wędzarnie będę robił to podpowiedzi będą mile widziane, szczególnie że ma być dwupaleniskowa; jedno palenisko będę chiał znacząco oddalić od beczki dla uniknięcia problemów z uzyskaniem zimnego dymu. pozdrawiam i dzięki za odpowiedziKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2668 Opublikowano 17 Lutego 2011 krzdab2150, witam. Powodzenia w zadymianiu :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2669 Opublikowano 17 Lutego 2011 Witaj krzdab 2150 ładne wejście z fotkami. :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terroirPL Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2670 Opublikowano 17 Lutego 2011 Witam wszystkich serdecznie,Trafiłem na forum, ponieważ na stare lata (~50) zaczynam doceniać wszystko, co wymaga wiedzy, doświadczenia i odrobiny wysiłku ...... i z pozycji konsumenta przechodzę na pozycję twórcy (na razie przez duże TFU, ale to minie - mam nadzieję). Dajcie mi trochę czasu - zacznę od przeczytania forum, a potem eksperymenty i powinno pójść jak z płatka :wink: Cytuj __ Pozdrawiam Tadeusz __ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2671 Opublikowano 17 Lutego 2011 A-men, Witaj w gronie i trzymam za słowo czytać! czytać! :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
restar Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2672 Opublikowano 17 Lutego 2011 Witam wszystkich bardzo serdecznie Przymierzam się do wyrobu wędlin na własne potrzeby a jeśli się udadzą to i rodzinka ze znajomymi skorzystają. Przyznaję, że jestem "zielony" w temacie , ale podobno do odważnych ..... Myślę, że przy waszej pomocy mi się uda zrobić coś dobrego. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2673 Opublikowano 17 Lutego 2011 Witam .Pomożemy i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2674 Opublikowano 18 Lutego 2011 restar, witaj ziomku doczekałem się wreszcie " kogoś" z okolic Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2675 Opublikowano 18 Lutego 2011 zacznę od przeczytania forum, a potem eksperymentyPrzymierzam się do wyrobu wędlin na własne potrzebyWitajcie na Forum, tradycyjnie proponuję rozpoczęcie od kiełbasy białej wg tego przepisu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 Na początek proszę naostrzyć noże i sitka w maszynce oraz kupić termometr do kontrolowania temp. parzenia. W punkcie drugim pochwalić się swoja kiełbaską na forum :grin: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/107/#findComment-147402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.