renesi Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4226 Opublikowano 28 Listopada 2012 zapytaj w odpowiednim miejscu :grin: Dziękuję zapytałam wujka Google Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-252871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4227 Opublikowano 28 Listopada 2012 Tak zgadza się małe niedopatrzenie , Renesi sorki. Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-252874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4228 Opublikowano 28 Listopada 2012 Dziękuję zapytałam wujka Google po co męczyć biednego wujka, jak na forum mamy odpowiedni dział i kolegów chętnych do pomocy? trzeba było kliknąć w link, który podałem ok, ważne że dałaś radę :clap: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-252876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4229 Opublikowano 28 Listopada 2012 Tak zgadza się małe niedopatrzenie , Renesi sorki. no problem [ Dodano: Sro 28 Lis, 2012 13:06 ]Dziękuję zapytałam wujka Googlepo co męczyć biednego wujka, jak na forum mamy odpowiedni dział i kolegów chętnych do pomocy? trzeba było kliknąć w link, który podałem ok, ważne że dałaś radę :clap: Tajemniczy z ciebie człowiek. Tajemniczego linka nie widziałam , bo ja blond włosy mam :blush: :rolleyes: :lol: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-252878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4230 Opublikowano 28 Listopada 2012 Tajemniczego linka nie widziałam , ustaw kursor na słowach "odpowiednim miejscu" i strzałka automagicznie zmieni sie w łapkę z paluszkiem powodzenia a swoją drogą, linki wstawiane w ten sposób mogły by się troszkę lepiej odróżniać od normalnego tekstu Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-252889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4231 Opublikowano 29 Listopada 2012 swoją drogą, linki wstawiane w ten sposób mogły by się troszkę lepiej odróżniać od normalnego tekstuTo przecież od Ciebie zależy. Możesz tekst wyboldować, podkreślic lub napisać kursywą: zapytaj w odpowiednim miejscu :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-253047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4232 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Dzień Dobry, to mój pierwszy post na tym forum, dlatego chciałbym się ujawnić, przywitać i od razu podziękować społeczności za wiedzę, którą już od tygodni czerpię. Zaczęło się w sumie niedawno, ktoś tam poczęstował kiełbasą przez kogoś wędzoną. Smak wyjątkowy, zrobił ogromne wrażenie. Zbiegło się to z kryzysem kanapkowym, kolejna "wędlina z {ojcowskiej, górskiej, dębowej, swojskiej, mazurskiej,..., tu wstaw jakiś dobrze kojarzący się przymiotnik} wędzarni" smakuje tak samo źle, a po 3 dniach robi się śliska... Więcej argumentów nie potrzebowałem. Decyzja zapadła. Dzięki temu forum poznałem zasadę działania wędzarni. Żadna wyszukana, na początek kupiłem używaną beczkę, wyciąłem denko i wieczko. Szpadel, pół soboty zabawy, test ciągu i temperatury (2m kanał dymny, bez specjalnych kombinacji temp. w komorze ponad 100 st, przy 6 st na zewnątrz) nastraja optymistycznie. Uznałem, że na początek najłatwiej pójdzie mi z wędzonkami, a że wczoraj miałem dostęp do surowca z domowego świniobicia postanowiłem wykorzystać go do dziewiczego wędzenia. Jako, że wędzić mogę raczej tylko w soboty, a do najbliższej mamy tylko 3 dni zdecydowałem o peklowaniu 10-dniowym. Wybrałem tabelę Dziadka. Wspomniany surowiec to 3 szynki po 1kg + boczek, razem 3,5kg poszły w emaliowany garnek razem z 1,4l zimnej wody zmieszanej z 160g peklosoli (sól oczywiście wymieszana z wodą), a każda sztuka mięsa dostała dodatkowo po kilka zastrzyków (łącznie po ok 60ml/szt) z zalewy. Mięso całe zostało zakryte przez zalewę. Garnek trafił do lodówki, gdzie codziennie jego zawartość będzie oglądana i przewracana. W piątek wieczorem mam zamiar wyjąc mięso z zalewy, ubrać w siatki i powiesić, choćby w lodówce do ociekania, tak by w sobotę rano, do rozgrzanej beczki zawiesić je na hakach. Z forum dowiedziałem się także o wstępnej fazie suszenia przyszłych wędzonek w wysokiej temp. bez dymu. Co do samego wędzenia to kompletnie nie mam pojęcia jak będzie wyglądało i ile trwało. Mam przygotowane drewno bukowe. Będę się starał utrzymać temp. w komorze ok. 45-55 st i z tego co czytam, cały proces powinien trwać od 2,5 do 4h - pewnie jakoś wyczuję "ten" moment. Ewentualnie na koniec mogę zwiększyć trochę temp. by uzyskać lepszy kolor wędzonek. Na koniec wędzonki chciałbym sparzyć, choć trochę się tej operacji boję. Wyczytałem, że w pierwszym etapie lepiej podkręcić trochę temp., a później starać się parzyć w temp. ok 80 st. Jak pewnie łatwo poznać amatora po tym, że wszystko musi być sprecyzowane, a każda niewiadoma jest przyczyną obaw. Nic na oko, wg gustu, dla smaku Wiem, że trochę długie to przywitanie, ale może komuś przyda się opis początku mojej przygody z wędzeniem, a ktoś inny wspomoże dobrą radą w trudnych początkach... Pozdrawiam Forumowiczów. Zgodnie z planem w sobotę udało się (to dobre słowo) zadymić przygotowane mięso. Z planowanych 4h zrobiło się 7h bo ciężko było najpierw rozpalić, a później ogrzać komorę wędzarni, która jak widać jest bardzo prymitywna (ognisko i kanał dymny bezpośrednio w ziemi). Trudne było też osuszanie, bowiem spadające płatki śniegu topiły się na mięsie i nie wiadomo było czy krople na jego powierzchni to z wewnątrz czy zewnątrz... Później poszło już z górki: Temperaturę utrzymywałem raczej wysoką tzn 55-60st z uwagi na to iż przy 45-50st ognisko tliło się bez ognia i istniało ryzyko jego zgaśnięcia. Przy powyżej 50 st pojawiał się delikatny płomyk dający gwarancje palenia się. Co ciekawe, zaraz po wyjęciu, wędzonki nie miały docelowego koloru (były bardziej złote niż brązowe) a i smak był bardziej słony... ... niż po gotowaniu/parzeniu. Boczku nie gotowałem, tylko parzyłem tak samo długo jak szynki. Finalnie wygląda to tak: A smakuje, wg. domowników oczywiście, idealnie Czas na kolejne wyzwanie... kiełbasę. Pozdrawiam. Tomek. -- Poproszę Moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego działu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-253772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarcz Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4233 Opublikowano 3 Grudnia 2012 A smakuje, wg. domowników oczywiście, idealnie i oto chodzi super smakołyki :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-253776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4234 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Jak na pierwszy raz to super to wyszło . Dołączyłeś 6 listopada widzę że bardzo szybko przystąpiłeś do działania . Tak trzymaj Życzę z całego serca byś nie poprzestał na tym jednym zadymieniu , byś zawsze mógł jeść własne wyroby bez MOM i GMO https://www.youtube.com/watch?v=LvMOcnt-jd0 Słonina i schab,Do tego dwa balerony.Gdy on się zachwyca,Wypada polendwica,I boczek nieosolony. Ref.: x2Terasz jest MOM,Kto SAM WĘDZI ten żyje.Jak UWĘDZĘ rombankę,Słoninę, kaszankę,To bimbru się też napiję. Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-253782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoursistermoon Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4235 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Cześć.Jestem jeszcze "zielona" w temacie wędzenia. Póki co mam na swoim koncie 3 udane spotkania z domowymi wędlinami. Wszystkie dzięki tej stronie Tak więc witam i dziękuję za elementarz :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-253803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4236 Opublikowano 3 Grudnia 2012 tomek4, Gratulacje.Nordowy wiatr musiał sprzyjać wędzeniu.I nie obawiaj się peklosoli nie szukają :lol: :lol: yoursistermoon, witaj kolejna przedstawicielko Stolicy :lol: Powodzenia w dalszych udanych spotkaniach :lol: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-253804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania1950 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4237 Opublikowano 5 Grudnia 2012 szukałam, szukałam i znalazłam - wpadłam poczytać ale już zostanę jeśli mnie przyjmiecie. Moje osiągnięcia kucharskie nie są wielkie takiego domowe tradycyjne, od pewnego czasu zrobiliśmy na działce nazwijmy to wędzarnię, sytuacja wymaga ode mnie zrobienie przetworów mięsnych w słoiczkach, czas szybko mija i wiele sposobów zapomniałam i wiele powiem wprost nie znam, liczę na Waszą pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-254252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4238 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Witaj ania1950 :grin: . Popatrz może tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1966&highlight=konserwy+s%B3oikowe [ Dodano: Sro 05 Gru, 2012 11:14 ]I tu http://wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-254253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don Pedro Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4239 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Witam wszelaką Wedzarniczą Brać.Jako, że jestem tu nowy to może kilka słów o sobie, nie żebym się chwalił, ale tak przystoi. Tak przynajmniej mniemam. Zaznaczam od razu: nie jestem żadnym fachowcem ani żadnym innym specjalistą w tej materii. Ot! Taki sobie wędliniarz z Bożej Łaski. Od urodzenia mieszkam na wsi i nie pierwszyzna mi jest wąchać wedzarniczy dym. W mojej miejscowości co drugi z mieszkańców to rzeźnik, tak drzewniej bywało, a pozostali to murzrze, tak powiadali ludziska. Od małego asystowałem przy tzw. świniobiciu, a kiedy doszedlem do wieku sprawnego to i samemu cuś sie tam ubiło, od czasu do czasu, oczywiście. Robiło sie kielbasy wszelakie, kiszki, salcesony, pasztetowe i tzw czarne, o którym nie wspomnę ani słowem. Dziś po latach bić już nie ma co i nawet nie potrzeba. Kupi się mięsiwo w zakladzie mięsnym, których jest w okolicy co nie miara, w odpowiednim gatunku i ilości, i wedle gustu, i można jakoś tam przeżyć. Szkoda tylko, że to już nie to mięso co dawniejsze, kiedy to świniak był wlasnego chowu i aby urósł trza bylo 7 - 8 miesięcy. Dziś wystarczą 3-4 miesiące i jest gotowy na śmierć. Ale jakie ono by nie było, własnoręcznie sporządzone wędliny /i nie zależnie jakie by nie wyszly/, są o lata świetlne smaczniejsze, a już na pewna zdrowsze od produkowanych przez wszelkiej maści kombinaty masarske. Tak więc staram się jak mogę, aby dogodzić mojej rodzince. Jako, że samą kiełbasą człek nie żyje to, od czasu do czasu oczywiście, niejako przy okazji upiekę kilka bochnów chleba. I tak sobie żyjemy błogo i szcęśliwie zajadając sie prawdziwym chlebem i prawdziwymi wędlinami, mając w pogardzie wszelkie wyroby kiełbasopodobne i chlebopobobne. Czego wszystkim, całej Braci Wędzarniczej z całego serca życzę. Kończę już, zlożony chorobą, ale jak wydobrzeję, to nie onieszkam zamieścić kilka zdjęć/ warunek: jak będę umiał / co z czym się je, i jak i gdzie. A już na pewno podzielę się swoją wiedzą tajemną. Pozdrawiam całą Wędzarniczą Brać. Z Dymem. Cytuj Każdy zabija kiedyś to, co kocha – Chcę, aby wszyscy tę prawdę poznali. Jeden to lepkim pochlebstwem uczyni, Inny – spojrzeniem, co jak piołun pali. Tchórz się posłuży wtedy pocałunkiem, Człowiek odważny – ostrzem zimnej stali! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-254718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4240 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Witam wszelaką Wedzarniczą Brać.Witaj Don Pedro. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-254721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4241 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Witaj Don Pedro myślę że bedziesz miło się czuł wśród ludzi którzy mają takie same hobby jak ty Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-254727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania1950 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4242 Opublikowano 8 Grudnia 2012 skoro zapytałam o przetwory do słoików to pochwalę się moją tuszonką, dzięki za wskazówki, powiem jeszcze :thumbsup: choć przesadziłam z czosnkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-254959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4243 Opublikowano 8 Grudnia 2012 :clap: :clap: :clap: Zapach czuję przez monitor Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-254968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4244 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Ups. :blush: Chyba zapomniałem się przywitać. Mam na imię Sławek, witam Wszystkich zgromadzonych na tym Forum. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-255005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4245 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Ups. :blush: Chyba zapomniałem się przywitać. Mam na imię Sławek, witam Wszystkich zgromadzonych na tym Forum. :grin: Sławku witamy Cię serdecznie... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-255008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ellka Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4246 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Witam wszystkich. Polecono mi tą stronę i nie żałuję... :grin: Czytam, czytam, czytam... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-255021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4247 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Witam wszystkich. Ellka.. witaj, miło że do nas trafiłaś :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-255024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzyk53 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4248 Opublikowano 9 Grudnia 2012 witam wszystkich forumowiczów :smile: pierwsze odwiedziny na stronce jako czytelnik, podpatrywałem pomysły ale postanowiłem dołączyć3 lata temu uciekłem na wieś, postawiłem własnorecznie dom i zacząłem spokojnie żyć, czas zwolnił :smile:zacząłem próbować wyrobu nalewek, pojawiły się zwięrzęta gospodarskie a ostatnio w przypływie irytacji skleciłem prowizoryczną wędzarnię, irytacja na kolegę który miał uwędzić mi rybkę i nawalił, na razie w zwykłej beczce ale działa, dwa pierwsze wędzenia za mną, znajomi mówią ze pstrąg wyśmienitymyślę ze jako uczestnik zacznę się rozwijać i dzielić tym co umiempozdrowienia dla wszystkich Cytuj muzyk53 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-255237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4249 Opublikowano 9 Grudnia 2012 witam wszystkich forumowiczów :smile: Witaj kolego muzyk53 :wink: Mam nadzieję że w krótkim czasie pochwalisz się swoimi osiągnięciami :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-255238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don Pedro Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4250 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Witam!Zgodnie z obietnica - kilka zdjęć. Cytuj Każdy zabija kiedyś to, co kocha – Chcę, aby wszyscy tę prawdę poznali. Jeden to lepkim pochlebstwem uczyni, Inny – spojrzeniem, co jak piołun pali. Tchórz się posłuży wtedy pocałunkiem, Człowiek odważny – ostrzem zimnej stali! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/170/#findComment-255454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.