Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Majus na stronce,

zapewne zorientowałaś się, że spotykają sie tutaj sami fajni i życzliwi ludzie. Stronka i forum jest kopalnią wiedzy nie do przecenienia. Dobrze, że sie zgłosiłaś, skoro i tak tutaj zaglądasz.

Napisz, gdzie masz wędzarnię i gdzie zaopatrujesz się w mięso.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-25891
Udostępnij na innych stronach

No toć wiym SMORODINA,że fajnie tu u Wos,dyć inaczyj by mie tu niy było hehe,ale jak już tu jestem to dziękuję Małgoś i EAnnie za powitanie,no i Tobie SMORODINA,hejka!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-25897
Udostępnij na innych stronach

EAnno,wędzarnię mam w domu na wsi gdzie teraz siedzę,a po mięsko przeważnie jeżdżę do Tychów na halę mięsną,a propos,ja mieszkanie mam na oś.R,a Ty z którego osiedla?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-25899
Udostępnij na innych stronach

Ty z którego osiedla?

F6 "Pod lasem", domki jednorodzinne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-25904
Udostępnij na innych stronach

Czy to przy Beskidzkiej za szpitalem?

Tak.

Życzę udanych Świąt.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-25912
Udostępnij na innych stronach

Ja Tobie EAnno oraz całej WĘDZARNICZEJ BRACI również życzę zdrowych,spokojnych oraz bogatych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-25922
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam Szanowne Grono ze Szkocji. (Widze ze tylko moj balonik na Wyspach).

 

Wedlinami zajmowalam sie zawodowo - mam specjalizacje z przetworstwa miesa (i technologii mleka tyz) a teraz tylko dla rodziny i siebie. Podziwiam forum i z przyjemnoscia skorzystam bo mam skrzywienie wielkoprzemyslowe.

 

Zaczynalam jeszcze przed studiami na praktykach robotniczych w slynnych krakowskich zakladach na rzezniczej (swietej pamieci bo zamiast ponad stuletnich zakladow stoi teraz tam potworek galeria) i mam wielki sentyment do Przetworstwa - tego przez duze P.

 

pozdrawiam z doliny Tweedu

 

Cymru

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-26475
Udostępnij na innych stronach

Witamy Cię nowa Zadymiaczko, witamy. :wink:

Mam nadzieję, iz podzielisz sie z nami swymi wiadomościami, nie mówiąc już o przepisach i fotorelacjach z wędzeń.

Czuj sie tutaj jak u siebie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-26476
Udostępnij na innych stronach

Cymru..witanko!

Mamy nadzieję,ze uszczknieszą rąbka tajemnicy dotyczacej przetwórstwa mięska i mleczka również :lol: !

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-26492
Udostępnij na innych stronach

Jest mi serdecznie miło powitać osobę, w której żyje cała parą masarstwo.

 

P.S. Czy dwa fakultety zostały zdobyte w jednym cyklu nauczania?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-26502
Udostępnij na innych stronach

Naprawde milo i cieplo mi sie zrobilo chociaz za oknem duje i rozciapanym sniegiem za oknem rzuca...

 

W zadnej mierze nie jestem jakims specem - specjalizacje z miesa robilam w kraju, z mleka w Szkocji ale niestety od lat juz przekwalifikowanym ekonomista/marketingowcem jestem. Z ciekawostek - w koncowce lat 90-tych robilam badania tradycyjnych twardych serow i szynek w Wlk. Brytanii (byla to czesc europejskiego programu) produkowanych na farmach. Ciezko uwierzyc ale w tym kraju raczej nie-slynacym z wyrafinowanej kuchni mozna znalezc prawdziwe perelki... Jak jestescie zainteresowani to moge pare slow napisac o tych wedlinach - nowa jestem i nie znam jeszcze forum :wink: sie wiec pytam. Ciekawe ze tradycyjnie w UK zaglebiem wedliniarskim jest Cumbria (na polnocy Anglii) gdzie receptury podobniez przywiezli ze soba niemieccy gornicy.

 

serdecznie pozdrawiam wszystkich i biore sie do czytania :grin:

 

 

PS. Edit: przepraszam, ze bez polskich czcionek ale z laptopa pracowego pisze i w nim ni hu hu nie bede majstrowac bo ma takie jakies systemy ze bez admina nie podchodz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-26504
Udostępnij na innych stronach

Cymru witamy Cię serdecznie. Nie krępuj się z tymi przepisami tylko zapodawaj .Tu same swojaki. :lol: :lol: :lol:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-26506
Udostępnij na innych stronach

No i ja się przywitać chciałem.

Jestem kompletnie zupełnym nowicjuszem, więc z rozkoszą skorzystam z wiedzy doświadczonych "nawiedzonych zadymiaczy". Wiosną planuję małą inwestycję - budowlę w ogródku (wiadomo jaką :grin: ) i rozpoczęcie prób. Kontakt z mięsiwem i jego przetwórstwem miałem wiele lat temu - mój dziadek przed wojną pracował w zakładach mięsnych w Jugosławii i potem już w Polsce na wsi sam "oporządzał" świnki i inne stworzonka, a ja mu w tym pomagałem. Wiedzy za wiele mi z tego nie pozostało, ale za to wspomnienia smaku...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-26510
Udostępnij na innych stronach

Jak jestescie zainteresowani to moge pare slow napisac o tych wedlinach -

Czekam z niecierpliwością.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-26536
Udostępnij na innych stronach

Witam cymru i krawaciarza ! w zadymiarskim świecie ,

cymru podzieli się wiedzą polsko-szkocko-angielską,

a krawaciarz polsko-jugosłowiańską :lol:

i będzie super :grin:

pozdrowionka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-26559
Udostępnij na innych stronach

Witam cymru i krawaciarza ! w zadymiarskim świecie ,

cymru podzieli się wiedzą polsko-szkocko-angielską,

a krawaciarz polsko-jugosłowiańską :lol:

i będzie super :grin:

pozdrowionka

Jak najbardziej. Tym bardziej, że do mięska potrzebne dodatki - a nie ma jak stare jugolskie, np ajwary. Że nie wspomnę o vegecie w kuchni, obecnie niezastąpionej, a na rynku stosunkowo niedawno obecnej. W naszej tradycyjnej kuchni używa się jej od niepamiętnych czasów, kiedyś tylko z "importu prywatnego".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-26622
Udostępnij na innych stronach

Serdecznie i cieplutko witam Brać Zadymiarzy!

 

Jako żółtodziób będę na początku czytał, czytał i czytał :-)

Pytał będę później. A teraz kompletuję wszelkie rekwizyty potrzebne

do godnego tworzenie wspaniałych wyrobów jakie są waszą chlubą.

Powolutku, zaczynając od najmniej skomplikowanych (szynkowarzenie) poprzez następne

szczeble będę starał się choć w części dorównać Państwu. Budowa wędzarni już rozpoczęta

a jak na razie dostałem od dobrego wujka :-) trzy ciężkie, solidne szynkowary. Czyszczę je dokładnie

bo dawno ich nikt nie używał, ale były profesjonalnie zabezpieczone na tą okoliczność.

 

Tak czy inaczej, zaraziłem się już dawno do swojskich wędlin, jako dziecko i mam zamiar

przekazać tą chorobę :-) swoim pociechom. A że teraz już mam czas na to i miejsce

oraz wiele zapału to macie mnie na karku :-)

 

Wszystkim Paniom i Panom w Nowym Roku 2008 jak najaśniejszego dymu oraz szyneczek ja na zdjęciach na stronie www. :-)

 

Z prawie samej Jasnej Góry, sercem Wrocławiak do śmierci.

 

Papla

 

aka Paweł Pluta

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-26675
Udostępnij na innych stronach

Witaj Papla!

 

zaczynając od najmniej skomplikowanych (szynkowarzenie)

Uważam, że wyroby szynkowarowe nie należą właśnie do najprostszych...

Trzeba zwrócić szczególną uwagę na "wyrobienie" wsadu, mocno trzymać się temperatur parzenia, a jak jeszcze trafisz na mięso z wadą, to już klapa (ale wyrób pewnie będzie i tak smaczny :-) )

 

Dużo łatwiej jest zrobić białą kiełbasę, jeśli oczywiście posiada się maszynkę, nadziewarkę i jelita.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/21/#findComment-26677
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.