Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Stooooolat.......stoooooolat......stooooolat.

Naszym Kochanym Paniom najserdeczniejsze życzenia składa fentel

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/26/#findComment-30639
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim Paniom naszego forum wszystkiego najlepszego w Dniu Kobiet! Udanych wyrobów, dobrego dymu i jak najwięcej uwielbienia w oczach zjadaczy Waszych wyrobów.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/26/#findComment-30646
Udostępnij na innych stronach

Jak najdłuższego i najefektowniejszego zadymiania, samych słonecznych (i niezbyt wietrznych dni), duuużo zdrówka, spełnienia planów, wszystkim Zadymiaczkom naszego forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/26/#findComment-30652
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim paniom z naszego forum życzę dużo zdrowia i spełnienia marzeń.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/26/#findComment-30661
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum.

Pragnę dołączyć do Waszego znamienitego towarzystwa. Chciałbym również przy tej sposobności złożyć wszystkim świąteczne życzenia.

Niech Zmartwychwstały Jezus Chrystus obdarzy Was i Wasze rodziny zdrowiem, szczęściem i radością na całe życie.

Marian z Lublina.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/26/#findComment-31061
Udostępnij na innych stronach

margraz1,

Marian witamy Cię w gorączce wykonywania przedświątecznych wędlin domowych :lol:

Życzymy wspaniałości na stole i w duchu.

P.S

Do dzisiaj mam smak smalcu grubo kraszonego skwarami jaki w czasach szkolnych przywoził do bursy kolega z okolic Bodaczowa.

Takiego smalcu nigdy nie udało mi się zrobić i nigdzie u nikogo posmakować.

Że też nie przyszło wtedy spytać się jak go się robi.

Pozdrowionka i smacznego jajeczka :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/26/#findComment-31063
Udostępnij na innych stronach

Witam

Z tej strony Krzysiek spod Kalisza :)

Odwiedzając strony internetowe, zatrzymałem się właśnie tutaj, bo zaciekawiła mnie ilość osób jaka korzysta z tego forum. To wędzenie to musi być świetna sprawa, skoro tylu ludzi się tym pasjonuje, może dzięki informacją tutaj zdobytym, kiedyś sam spróbuję :D

Pzdr

przyprawowo.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/26/#findComment-31138
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Też się cieszę. :blush:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/26/#findComment-32214
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich b. serdecznie!

Jestem Borys ,obecnie mieszkam w Sosnowcu.

Stronka super,tylko brak czasu,żeby przeczytać całe forum :)

W kuchni sobie radzę ,ale kiełbasy jeszcze nie robiłem,chociaż przy domu teściów jest wędzarka(teściowa szynki na święta zawsze robi)

W sobotę dostanę ( ze wsi z świniobicia)zamówione po 2 kg karczku,łopatki,szynkówki i boczku.Chciałbym z tego(z całości) zrobić kiełbasę wędzoną ,ale za dużo tu przepisów :)

a tak na serio to nie wiem na który sie zdecydować.Prosiłbym o jakąś (szczegółową)poradę

pozdrawiam Borys

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/26/#findComment-32250
Udostępnij na innych stronach

rzeczywiście,czytając opisy musi być fajna ta chłopska.Ale ja będę miał karczku tylko 2 kg-czy mogę dać te 2kg karczku+2kg łopatlo+2kg szynkówki i 2 kg boczku?

wiem,że to odstępstwo od ,,chłopskiej" ale czy z takich proporcji można zrobić kiełbase?

najwyżej ją nazwę ,,kiełbasa borysa" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/26/#findComment-32256
Udostępnij na innych stronach

Witaj borys_sc!

 

Ja robię mix ze wszystkiego co wiem na temat kiełbas.

Ostatnio, na zlot w Brennej i na Święta robiłem kiełbaski tak:

Robiłem grubą w jelitach wp 26/28 i cienką w jelitach baranich 24/26.

 

Całe łopatki z/k i całe szynki z/k + niewiele w stosunku do całości skrawków z boczku i schabu. Klasyfikacja polegała na oddzieleniu tłuszczu od czerwonego mięska.

Tłuszczyk zmieliłem na sitku 6mm i trzy razy na 2mm.

Mięsko chude całość na 6mm.

Przyprawy: sól 15g/kg, cukier 2g/kg (tylko zimną porą, jeszcze można), majeranek,kolendra, gorczyca, gałka muszkatołowa, jałowiec po ok 50g/100kg - jest gdzieś tabela ile można dodać max.

Przyprawy mieszam z wywarem na kościach z powyższego mięska gotowanym ok 3 godz.

Wlewam do mięska i wyrabiam - najcięższy etap produkcji. Zostawiam nawet na dobę. Dodaję starty z solą czosnek i znowu wyrabiam.

jelita moczę nawet 24 godziny.

No i nadziewanie.

Osadzanie na kijach w okolicy rozgrzanego żeleźniaka na który dmucha wentylator - ciepłe powietrze osusza kiełbaski. Latem bez piecyka. Na drugi dzień rozgrzewam wędzarnię, wkładam i wędzę 2-3 dni w 40 stopniach i na koniec jakieś 60-70 stopni - już tego nie pilnuję.

Wyszła kiełbaska bardzo chuda.

Z Twojego mięska powinna być super.

powodzenia

I nie jest to żaden przepis tylko kiełbasa Domina

coraz lepsza dzięki tej stronie.

Najwięcej wagi przykładaj do porządnego wyrobienia.

 

Nie napisałem o pieprzu - 2g/kg farszu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/26/#findComment-32257
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.