Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6051 Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) wędzić pewnie nie będę, My tu nie liżemy cukierków przez szybę my je tu robimy i jemy . Dasz radę. Oczywiście witanko Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-463675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6052 Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) wędzić pewnie nie będęBędziesz Witanko Edytowane 18 Grudnia 2015 przez tomibass Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-463676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elwood 57 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6053 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Witam wszystkich bardzo serdecznie.Jako konsument różnego rodzaju wędlin domowych, i nie tylko, postanowiłem sam spróbować sił w ich wytwarzaniu. Znalazłem, za poradą mojego przyjaciela kamperowych podróży, Waszą stronę i postanowiłem dołączyć do zacnego grona jego użytkowników.Ponieważ zbliżają się święta przesyłam Administracji i Użytkownikom forum najlepsze życzenia świąteczne i samych udanych własnych wyrobów na świątecznym stole. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-463680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6054 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Witam wszystkich bardzo serdecznie Witaj przyjacielu, Mamy nowy temat gaworzenia. Ostatnie 2 h (albo i więcej) naszych rozmów był na temat wędzonek, aż jestem zaniepokojony, co na to campery Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-463827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sczmur Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6055 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Witam, domowe przetwory robię odkąd pamiętam, to taka rodzinna tradycje, na forum trafiłem szukając przepisu na ser z którym zaczynam zabawę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bienio Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6056 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witam Brać Wędzarniczą! Korzystając z okazji nadchodzących Świąt, życzę wszelkiej pomyślności i udanych wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodek35 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6057 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witam Wszystkich serdecznie z Bieszczad. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6058 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witajcie i zadymiajcie zgodnie ze sztuką Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek7811 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6059 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witam serdecznie wszystkich jestem ze Świdnicy z dolnegośląska. Zycze wszystkim zdrowych i wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6060 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witam krajana Dolny Śląsk się rozrasta Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek7811 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6061 Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) A witam witam Arturze Edytowane 21 Grudnia 2015 przez sylwek7811 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edward Mazurkiewicz Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6062 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witam serdecznie wszystkich, którzy tu są. Liczę, że wiele się dowiem i nauczę dzięki waszej wiedzy.Proszę o wyrozumiałość dla wszelkich moich naiwnych pytań, które -być może - zdarzy mi się zadać.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p0lish Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6063 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Aloha! Na stare lata [36 w styczniu ] zdecydowałem, że trochę poeksperymentuję z wyrobami tradycyjnymi.Zacząłem od nalewek [robię je 3 rok], kiszonych ogórków, kapusty, dżemów, konfitur. Niektóre przepisy są trafione w 10, niektóre lądują na kompoście - ot taki proces nauczania.http://s4.postimg.org/85v1tv4q1/i88_GX5_Ok_Nl_Zojx9kr3j_Vfb_Zus92_Jf_Sax6_NLy_XVKR4_Lk_5_HUq.jpg Na początku roku zacząłem robić wędliny niewymagające wędzenia - szynkowar, długodojrzewający schab, karkówka i boczek. Z szynkowara robiłem mielonki z użyciem peklosoli. Niestety posmak tego dodatku był dla mnie ciężki do przełknięcia a nie chciałem szarych wędlin - do ich wyrobu służy piekarnik. Nadal robię dojrzewający boczek [bez peklosoli] i za każdym razem wychodzi pyszny.http://s1.postimg.org/bv74wlwrv/schab.jpg Od 3 dni na podwóku stoi wędzarnia. Przepalona na sucho. Muszę oddalić jeszczę trochę palenisko [2-3 cegły] bo bardzo gwałtownie się nagrzewa. Projekt zgapiony od pewnego speca z Ornety. Nakazał, że ma być prosto także tym się kierowałem. Koszt budowy to chyba jakieś 150-200pln. http://s1.postimg.org/fvea8un8r/2015_12_19_17_16_29.jpghttp://s1.postimg.org/tnsp4he0b/2015_12_19_17_16_45.jpghttp://s1.postimg.org/z1rhc13qj/2015_12_20_13_32_34.jpghttp://s1.postimg.org/5civxf9yj/2015_12_20_13_32_48.jpghttp://s1.postimg.org/wlpny6lnv/2015_12_20_13_33_35.jpg Od speca z Ornety kupiłem trochę jego wyrobów. Powiem szczerze, że nie jadłem nigdy lepszych. Nie używał do peklowania soli peklującej, nastrzykiwał, dodawał do zalewy cukier. W solance stało 5-7 dni. Wędlin swoich również nie parzył. Niestety kontakt do niego się urwał. Znalazłem kilka przepisów bez peklosoli, ale jest ich zdecydowana mniejszość. Głównie interesują mnie kiełbasy, boczki, szynki. Mam nadzieję, że uda mi się pod Waszym okiem osiągnąć zamierzone cele. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6064 Opublikowano 22 Grudnia 2015 p0lish - witamy Cię na forum Z szynkowara robiłem mielonki z użyciem peklosoli. Niestety posmak tego dodatku był dla mnie ciężki do przełknięcia Napisz jak robiłeś bo peklosól to w 99,4 % zwykła sól NaCl i właściwie posmaku żadnego nie powinna dawać Znalazłem kilka przepisów bez peklosoli, Bez użycia peklosoli robimy np wyroby z mięsa drobiowego . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p0lish Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6065 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Chudziak - nie znajdę przepisu teraz na to z szynkowaru. Nie zapisuję tych, które mi nie smakowały. Ja jakoś wyczulony chyba jestem na wszelakie dziwne smaki. A może to tylko podświadomie? Oczywiście rozchodzi się tutaj o azotyn sodu jako środek dodatkowo konserwujący. Oczywiście eksperymentował będę w 1 i w 2 stronę. Trochę klasycznie, w/g szkoły a trochę po swojemu ew w oparciu o przepisy chociażby jak tutaj: http://www.porad.strefa.pl/wyrobywlasne.htmO efektach postaram się informować Drobiowe wędliny to przysmak mojej córki i żony. Dodatkowo uwielbiają też wędzone ryby. Na razie muszę zagospodarować przestrzeń do walki - miejsce o odpowiedniej temperaturze do peklowania i przechowywania mięsa. Obecna lodówka i tak pęka w szwach. Dodatkowo mam jeszcze 3 kocie szkodniki tylko czyhające na każdy fałszywy ruch Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6066 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Witam wszystkich serdecznie Jestem tutaj nowy, zdecydowałem się zarejestrować ponieważ zamierzam zająć się produkcją zdrowej żywności dla własnej rodzinki, i mam już dość przemysłowej żywności. Wiem, że tutaj otrzymam wszystkie potrzebne porady i wskazówki jak najlepiej przygotować wędlinki Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6067 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Na stare lata [36 w styczniu ] :D :D to my ???? :) . , Podsumowanie wieku trochę mnie rozbawiło co nie zmienia że witam i pozdrawiam serdecznie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p0lish Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6068 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Wiek to stan umysłu ;-) Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-464997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6069 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Witajcie...zyczę udanego podglądania,nauki i przepysznych wyrobów docenonych przez najblizszych...bo to najważniejsze.pozdrawam Ela Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-465080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TMK Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6070 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Witajcie Zaraz po zimie planuję budowę drewnianej wędzarni. Na razie opanowałem suszone mięso, szynkowar i pieczenie chleba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-465379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancymon Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6071 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Witam Wszystkich serdecznie. Cieszę się, że mogłem dołączyć do zacnego grona ludzi z pasją. Coś o mnie?Uwielbiam wszelkiej maści wyroby domowe, jestem myśliwym, pszczelarzem, "winorobem" etc...Za sobą mam budowę pierwszej wędzarni z beczki, wiele uwędzonych pstrągów oraz pare szynek.Obecnie czekam na zamówioną wędzarnie od Borniaka i jestem pełen optymizmu.Ciągle znajduje na forum pomocne wskazówki i ciekawe przepisy, za to Wam bardzo dziekuję.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-465435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6072 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Witam serdecznie wszystkich. Zaglądałem na forum kilkukrotnie, podglądałem, czytałem i ... w końcu zarejestrowałem się, by dzielić się swoimi doświadczeniami, spostrzeżeniami. Mam już za sobą troszkę wędzenia (czasem lepszego, czasem mniej udanego) pewnych rzeczy jeszcze nie odważyłem się zrobić ale pewnie dzięki Wam to się zmieni. Daleko mi do znawców tematu ale na pewno Wasze porady staną się inspiracją do moich przepisów. Często coś zmieniam eksperymentuję z przyprawami proporcjami i właśnie, czasem wyjdzie, a czasem ... (koty i psy mają wyżerkę). Super że takie wspaniałe Forum istnieje, że jest miejsce w sieci gdzie można się wiele dowiedzieć - dzięki, i mam nadzieję na wspaniałą przygodę. PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-465463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6073 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Pozdrawiamy Marcinie i życzymy owocnego przyswajania wiedzy zawartej na forum... pochwal się jakimiś wcześniejszymi wędzeniami... będzie zawsze jakiś "punkt odniesienia" !! Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-465483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwagier Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6074 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Dzień dobry!Witam wszystkich bardzo serdecznie. Cieszę się, że zostałem przez Was przygarnięty. Interesuję się tradycyjnym i domowym wyrobem i przerobem wszystkiego co można zjeść. Z racji tego, że jeszcze mieszkam w wielkim mieście, to nie mogę sobie pozwolić na realizację wszystkich swoich pomysłów... ale już niedługo to się zmieni gdyż przenoszę się na wieś. Póki co, przeglądam forum i dzięki temu dokształcam się.Pozdrawiam Serdecznie,Piotrek zwany Szwagrem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-465581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca.bg Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6075 Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Witam i ja!! Edytowane 30 Grudnia 2015 przez baca.bg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/243/#findComment-465593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.