Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zarejestrowałem się jakiś czas temu ale dopiero zauważyłem wątek "Powitanie" :facepalm:,

więc niniejszym witam wszystkich zadymiaczy.

P.S. odwiedziłem również Klub Przyjaciół Pana S ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-613812
Udostępnij na innych stronach

Witamy Cię serdecznie i życzymy samych udanych wędzeń oraz czekamy na relacje i zdjęcia  :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-613813
Udostępnij na innych stronach

Witajcie. Odziedziczyłam po rodzicach ogrodową, murowaną wędzarnię, jednak nie zdążyłam przejąć od Taty wiedzy na temat wędzenia... Mam już za sobą pierwszą próbę wędzenia fileta indyczego. Może nie był idealny, ale bardzo smaczny! Bardzo chętnie poznam wszelkie tajniki wędzenia. Pozdrawiam :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-613828
Udostępnij na innych stronach

Witaj @andrzej76

O wędzenie szynki zapytaj w "pierwszych pytaniach i poradach", w dziale Dla Początkujących.

TUTAJ

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-614225
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie, zdecydowałam się na rejestrację, gdyż niektóre ciekawostki i Wasze tajne receptury, oraz porady, są ukryte dla niewtajemniczonych(czyt. niezarejestrowanych).

Stronę(dostępne rzeczy) przeglądam od lat, wędzę również od dość dawna, ale zawsze jestem zaskakiwana nowymi poradami i pomysłami. Od dwóch, czy trzech lat,  mam na wsi wybudowaną wędzarnię, która, mimo iż jest budowana na szwagrowskie "wyczucie", spełnia swoje zadanie.

Jestem kobietą, (w sile wieku - emerytka) i wydawało by się, że mam dość czasu aby rozwijać wędzarnicze umiejętności, jednak w moim przypadku sprawdziło się przekonanie, że najwięcej czasu ma człowiek pracujący(na etacie, albo dwóch). Moja doba jest od dawna za krótka. A, że moja wędzarnia jest oddalona od Warszawy 170 km, to i wędzenie jest całą operacją strategiczno-logistyczną. Tym bardziej, że nie jestem zmotoryzowana. No, to tyle tytułem powitania :) Miło mi, że mogę gościć w tak szacownym gronie. Joanna

Edytowane przez 1JoAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-614328
Udostępnij na innych stronach

Witaj JoAnno ciesze się że dołączyłaś do nas a ztakim doświadczeniem jakie opisujesz napewno i Ty nas zaskoczysz jakimś przepisem.

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-614329
Udostępnij na innych stronach

Witaj JoAnno ciesze się że dołączyłaś do nas a ztakim doświadczeniem jakie opisujesz napewno i Ty nas zaskoczysz jakimś przepisem.

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Niestety, nic odkrywczego, moje doświadczenie opiera się głównie na tym co pamiętałam z czasów, kiedy jeździłam na wakacje do Dziadków(dość mgliste wspomnienia, bo jaki warszawski dzieciak skupiał na tym co i jak dziadek wędził), oraz na Waszych radach i poradach.

Zanim dorobiłam się wędzarni, wędziłam w prawdziwej, podziadkowej jeszcze, dębowej beczce, ale to była walka o dym, o żar itp. Teraz już dość dobrze opanowałam sztukę palenia i dymienia, choć uczę się cały czas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-614341
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja doba jest od dawna za krótka
Witaj  :clap:  - ja też te doby mam za krótkie  :D  Ale zawsze można uwędzić coś u brata lub siostry z W-wy lub okolic  :thumbsup: Jako że tu to taka Wędzarnicza Brać ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-614344
Udostępnij na innych stronach

Witam Brać Wędzarniczą.

Po roku obserwacji forum oraz wielokrotnego przeglądania Akademii Dziadka w końcu nadszedł czas na rejestracje. Przygodę z wędzeniem zacząłem jakiś czas temu najpierw wspólnie ze szwagrem (kto tak nie zaczynał) a od 5 m-cy już samodzielnie. W związku z tym, że ciągle pracuję zawodowo i niespecjalnie mam czas na pilnowanie wędzarni zaopatrzyłem się w Borniaka, w którym skutecznie jak się wydaje przygotowuję swoje wyroby. Forum ma oczywiście służyć dalszemu zgłębianiu i korzystaniu z waszej ogromnej wiedzy.

Edytowane przez MacSam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-614363
Udostępnij na innych stronach

 

Moja doba jest od dawna za krótka
Witaj  :clap:  - ja też te doby mam za krótkie  :D  Ale zawsze można uwędzić coś u brata lub siostry z W-wy lub okolic  :thumbsup: Jako że tu to taka Wędzarnicza Brać ;) 

 

Wędzić u kogoś, a u siebie, to jednak kolosalna różnica. U siebie mam swój tryb, rytm itd. nie mam presji, że coś zepsuję, czy, że ktoś chce mi pomóc "nie po mojemu";)

Co u siebie, to u siebie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-614398
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zaczynam przygodę z wędzeniem, zadymianiem.

Znajomi chwalą to co zadymię, ale to i tak jeszcze nie jest smak z mojego dzieciństwa.

Mam kilka pytań do doświadczonych zadymiaczy.

Przepraszam z góry, ale ten temat jest tak szeroki i zalezny od tylu czynników że cały czas trzeba się doszkalac w tym temacie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-614604
Udostępnij na innych stronach

Do założenia konta zachęcił Szwagier, który eksperymentuje z wędzeniem i produkcją kiełbas. Sam miał problemy, głównie z maszyną do mięsa, także pomoc okazała się potrzebna, ale kiełbasa smakuje, a to najważniejsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-614949
Udostępnij na innych stronach

Hejka,

 

od lat podglądam poczynania taty w kwestii wędzenia. Pora przejąć tę pałeczkę. Liczę na to, że sporo się od Was nauczę, a i może sam się Wam na coś przydam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-615691
Udostępnij na innych stronach

Witamy Podlasiaka, drużyna Wasza rośnie w siłę :D 

Czytaj, pytaj i chwal się swoimi wyrobami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-615721
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich których nie witałem :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-615755
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie . Jestem tu nowy ,mam zamiar zaczac uczyc sie od was doswiadczonych wytworcow domowych wedlin . Doswiadczenie mam niewielkie wiec bede duzo czytal i sluchal dobrych rad , jesli mozna oczywiscie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-615820
Udostępnij na innych stronach

 

 

bede duzo czytal i sluchal dobrych rad ,

No, zadeklarowałeś się ...@niepokorny .... :frantics:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-615838
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wędzarniczą brać. Niestety nie zauważyłem wiadomości od admina i nie wiedziałem gdzie się przywitać.
Popełniłem więc pierwszy post w temacie ,,jaką maszynkę kupić” i tam się przywitałem. Alie gapaaa....
Już się poprawiam i mowię wszystkim: Dzień dobry!

 

Not. Mod. Da się naprawić, witaj na forum:

 

 

 

Dzień dobry, witam zacne grono. To mój pierwszy post na forum. Czytam namiętnie forum od kilku dni i jestem oczarowany ogromem wiedzy tu zawartej. Wczoraj zrobiłem pierwszą wołową szynkę z szynkowara biowin. Zamierzam zacząć się w to bawić W przyszłym roku chcę kupić wędzarnię elektryczną. Niestety nie bardzo jest możliwość postawienia tradycyjnej. Mieszkam w Anglii.
  Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-615905
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem. Już ponad cztery lata wizyt na forum. Najwyższa pora na powitanie. Więc witam wszystkich bardzo serdecznie. Dzięki za możliwość czytania forum i uczenia się. Pozdrowienia dla forumowiczów. Piotr3.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/281/#findComment-616195
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.