Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za linki :smile:

Jutro może pogrzebie coś z beczką, zależy o której z praktyk wrócę, mam akurat beczkę na podwórku, co prawda nie ma dna bo ją lód zimą rozsadził ale coś się skołuje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189574
Udostępnij na innych stronach

co prawda nie ma dna bo ją lód zimą rozsadził

I właśnie ........ :rolleyes: ........ o to chodzi - gdyby miała dno to wtedy trzeba by coś z tym zrobić :cool: .
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189580
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich serdecznie!

Bardzo proszę o potwierdzenie bo czegoś ni panimaju. Mam 6 kawałków mięsa, wkładam je do jednego naczynia każde z nich warzy ok. 1.2kg, czyli razem 7,2kg ,ale w zalewie z peklosoli liczę tylko objętość wody czyli jakieś 8 litrów i to jest ok. 420 gram peklosoli, tak czy nie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189593
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie z Rudy Śląskiej. Zawitałam na forum przez ...gęsi . :) Czytam wszystko tutaj z zapartym tchem i raczej nic nie będę wędzić ani peklowac ( dwie lewe ręce) ale bardzo chętnie popróbowałabym lub zakupiła takich specjałów. Kiedyś dawno dawno temu mój dziadek hodował świnie i sam wszystko robił . DO dziś pamiętam ten smak .... nie to co czasem w sklepach serwują....... ehhh Tak więc, jeszcze raz pozdrawiam i zabieram się znów do czytania ! :)
żyję by jeść:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189606
Udostępnij na innych stronach

nitencja,

Czytam wszystko tutaj z zapartym tchem i raczej nic nie będę wędzić ani peklowac ( dwie lewe ręce)

 

Witaj co ty mówisz tu tak się nie da mieć dwie lewe tu się dostaje prawe ale po stokroć :lol: Co myślisz sobie we krwi to płynie po Dziadzi Pozdrawiam

 

[ Dodano: Czw 08 Gru, 2011 21:15 ]

Aha bo zapomniałem tu jest taka kapela co zginąć Tobie nie da :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189609
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie z Rudy Śląskiej.

Witaj serdecznie wśród Nas .... pachnących dymem. :grin:

 

raczej nic nie będę wędzić ani peklowac

Mam nadzieje że kiedyś się pokusisz na małe co nieco , choćby jakiś pasztecik... biszkopcik ..póki co to troszkę poczytaj :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189617
Udostępnij na innych stronach

Zawitałam na forum przez ...gęsi . :) Czytam wszystko tutaj z zapartym tchem i raczej nic nie będę wędzić ani peklować ( dwie lewe ręce) /.../

Witaj koleżanko, ... :rolleyes: czy ty te gęsi to chciałaś paść (pasać)

Jeżeli potrafisz zrobić kotlety mielone to dasz też radę mielonce parzonej, a pyszny domowy przysmak śniadaniowy w słoiku to przy tym wszystkim mały pikuś!

Śp. dziadek byłby z Ciebie dumny, takiej mielonki to założę się że nawet on nie robił, przy całym szacunku dla jego niewątpliwych zdolności.

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189642
Udostępnij na innych stronach

raczej nic nie będę wędzić ani peklowac ( dwie lewe ręce) ale bardzo chętnie popróbowałabym lub zakupiła takich specjałów.

Nie zarzekaj sie tylko spróbuj.

Nie musisz wędzić, zrób szyneczkę parzoną z indyka lub białą kiełbasę.

W Tychach jest sklep z wędliniarnią na zapleczu, w którym możesz kupić wyroby robione wg starych receptur.

Sklep uruchomili absolwenci naszej Szkoły Domowego Masarstwa.

Zapewniam Cię, że degustacja przebiegła pomyślnie, a jestem bardzo surowym i wymagającym audytorem :grin: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189650
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie

 

właśnie dołączyłem do wirtualnej społeczności

na pewno wypróbuje kilka przepisów i skorzystam z waszych porad

będę próbował wędzić po raz trzeci za każdym razem wędliny są coraz lepsze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189719
Udostępnij na innych stronach

Witaj w zadymionym świecie :grin:

będę próbował wędzić po raz trzeci za każdym razem wędliny są coraz lepsze

:shock: To już nie taki z Ciebie nowicjusz... :cool: Dawaj czadu i chwal się fotkami :clap: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189722
Udostępnij na innych stronach

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy gdzieś na terenie Śląska są przeprowadzane jakieś kursy na rzeźnika, masaża. Bo z tego co się dowiadywałem to nie są prowadzone, ponieważ brakuje chętnych. Może wy mi pomożecie? Pozdrawiam, Arek. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189808
Udostępnij na innych stronach

Mamy na południu dwie filie SDM: w Kazimierzu Dolnym i Bukowinie Tatrzańskiej. Kilka ostatnio ogłoszonych kursów niestety nie doszło do skutku z powodu, jak napisałeś, braku kandydatów.

Prawdopodobnie na początku roku ogłosimy kurs serowarstwa w Bukowinie T. Z kursami masarskimi pewnie na jakiś czas się wstrzymamy. Zobaczymy.

Choć znając polską przewrotność, może sie okazać, iz po czasowym zamknieciu SDM, zaraz "obudzą" się chętni. :grin: :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189811
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie. Mam na imię Michał i od jakiegoś czasu zgłębiam tajniki wyrobu wędlin. Interesują mnie głownie wędliny dojrzewające.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189820
Udostępnij na innych stronach

Interesują mnie głownie wędliny dojrzewające.

Witamy Cię Michale na forum. Mamy nadzieję, że podzielisz się z nami tajnikami wyrobu wedlin dojrzewających.

Te wedliny - dobrze zrobione - to prawdziwe wyzwanie :!:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189844
Udostępnij na innych stronach

Już myślałem, że wszyscy śpią, a tu się okazuje, że się towarzysze schodzą:) Co do doświadczeń to nie ma tego za wiele, bo zaczynam, ale nie urywam że temat bardzo mnie wciągnął i całymi dniami zagłębiam się w proces produkcji. Póki co szukam literatury, jeśli ktoś ma coś wartościowego proszę o pm.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189846
Udostępnij na innych stronach

Znajdź dział Książki i filmy/Biblioteka WB i tam masz do dyspozycji sporo b.ciekawych pozycji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-189847
Udostępnij na innych stronach

Mamy na południu dwie filie SDM: w Kazimierzu Dolnym i Bukowinie Tatrzańskiej. Kilka ostatnio ogłoszonych kursów niestety nie doszło do skutku z powodu, jak napisałeś, braku kandydatów.

Prawdopodobnie na początku roku ogłosimy kurs serowarstwa w Bukowinie T. Z kursami masarskimi pewnie na jakiś czas się wstrzymamy. Zobaczymy.

Choć znając polską przewrotność, może sie okazać, iz po czasowym zamknieciu SDM, zaraz "obudzą" się chętni. :grin: :wink:

 

Chodzi mi o profesjonalne dokumenty na rzeźnika/ masarza. Z poważaniem dla wszystkich użytkowników tej strony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-190016
Udostępnij na innych stronach

Witam Szanowne Grono

 

Od ładnych kilku lat amatorsko robię wędliny, od jakiegoś czasu śledzę forum, znajdując tutaj wiele interesujących wiadomości.

W tym roku zrobiłem murowaną wędzarnię wzorując się na projekcie Wojtka Minora (dzięki za inspirację!). Trochę fotek z realizacji jest pod tym linkiem: http://jarekstryszawa13.w.interia.pl/wedzarnia.html .

 

Pozdrawiam wszystkich- Jaro

jeśli wiesz dokąd idziesz nie musisz się spieszyć http://jarekstryszawa.w.interia.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-190031
Udostępnij na innych stronach

Witam Szanowne Grono

Witaj Jaro.. być może wyrób wędlin domowych będzie Twoją drugą pasją , a może już jest.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-190033
Udostępnij na innych stronach

Pasji ci u mnie dostatek, tylko czasu mało aby to wszystko ogarnąć... Będę się jednak starał nie zaniedbywać wędzarni :wink: .
jeśli wiesz dokąd idziesz nie musisz się spieszyć http://jarekstryszawa.w.interia.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/141/#findComment-190034
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.