Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oj, architekta krajobrazu, wraz z Koleżanką i Kolegą :grin: , pewnie wkrótce będziemy potrzebowali. :wink:

 

[mod] Oby Maxell, oby! :wink: [/mod]

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-60815
Udostępnij na innych stronach

Zawodowo jestem Architektem Krajobrazu

Masz ciekawy fach. Aż zazdroszczę.

Witaj w naszym gronie i dobrze się czuj. Możesz pytać o wszystko z zakresu stronki i forum. Na pewno ktoś odpowie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-60853
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Wprawdzie zarejestrowany jestem na stronie już od dłuższego czasu , to prawie nie odzywałem się.

Moje wizyty związane były z czytaniem i porównywaniem tego co robię do tego co na forum .

Najpierw się przedstawię bo do tej pory tego nie uczyniłem. Otóż jestem emerytem i właściwie

cała moja praca zawodowa związana była z branżą zawartą w nicku. Byłem, jak to obecnie nazywają logistykiem a i kierowcą i na samochodach /około 40 tonowych/ wykręciłem ponad milion kilometrów po Polsce i Europie.

Z domowym wyrobem wędlin zetknąłem się już w dzieciństwie. Mój tato oprócz innych zajęć trudnił się też usługowym ubojem zwierząt gospodarskich wraz z wyrobem wędlin .Czynił to właściwie na obszarze trzech sąsiadujących ze sobą wsi .Zapłatą za usługę były w jego przypadku

głównie mięso i jego przetwory. W miarę jak dorastałem ,często jako pomocnik uczestniczyłem

w tego typu pracach.

Moje , takie naprawdę samodzielne dymienie rozpoczęło się dopiero w 1989 roku , a było to tak:

tydzień po świętach wielkanocnych przejeżdżałem jedną z dróg na słabo zaludnionym terenie w Bieszczadach. W pewnym momencie do kabiny samochodu wpadł zapach który będę odtwarzał dopóty mi sił starczy. Dodam , bo to ważne – byłem wtedy bardzo głodny. Zatrzymałem się ,

wycofałem do miejsca skąd dochodził smakowity zapach i wdałem się w rozmowę z jego sprawcą.

Otóż okazało się , że pan w moim wieku ,wędził w beczce przykrytej dwoma deskami i starym płaszczem, ustawionej na pustakach , zamarynowane jak mówił – boczek,karczek i szynkę. Marynowanie według niego polegało na moczeniu w solance z dodatkiem liści laurowych ,pieprzu

i ziela angielskiego. Pytam , czym to trzeba palić a on mówi , że w jego miejscowości od niepamiętnych czasów wędzi się tylko suchą olchą i mokrym bukiem. Wędzenie wykonywał na święta , które on obchodził 2 tygodnie później niż ja. Poczęstował mnie takim ciepłym /widział jak

się śliniłem/.Przepraszam za długi tekst . Nie wiem czy tak można. Jak nie to proszę usunąć.

Dodam tylko / a był to poniedziałek/,że już w sobotę w wypalonej beczce wędziłem na działce

ROD boczek i trwa to do dziś. A dzięki stronce wykorzystuję szynkowar i robię próby

z wędlinami dojrzewającymi.

Serdecznie pozdrawiam

Ed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-60997
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy tak można. Jak nie to proszę usunąć

W tym dziale można :grin: i jest Nam niezmiernie miło ,że się przedstawiłeś .Witamy w Wędzarniczej Braci :lol: i czekamy na Twoje fotorelacje z "produkcji"

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-61032
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy tak można.

CPN - witaj!

Twój wstęp na przywitanie jest fantastyczny! :-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-61038
Udostępnij na innych stronach

To i ja się przywitam, jak większość nowicjuszy czytam Waszą stronkę od bardzo dawna, korzystam z przepisów i porad, mam nadzięję że nie braknie mi zapału i będę mógł się pochwalić moimi skromnymi wyrobami. Pozdrawiam Brać zadymiaczy:)
www.shynsky.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-61347
Udostępnij na innych stronach

To i ja się przywitam, jak większość nowicjuszy czytam Waszą stronkę od bardzo dawna, korzystam z przepisów i porad,

 

Witamy w Naszym gronie :!:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-61380
Udostępnij na innych stronach

mam nadzięję że nie braknie mi zapału i będę mógł się pochwalić moimi skromnymi wyrobami. Pozdrawiam Brać zadymiaczy:)

Życzę Ci, żeby te wyroby nie było skromne, chwal się Kolego ile wlezie :wink: Dobre rady Braci Wędzarniczej dodadzą Ci zapału.

Witamy wśród nas !!!

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-61381
Udostępnij na innych stronach

Zgłaszam swoją obecność w tak zacnym gronie wielbicieli "Mięsnego dymu"

O wędzeniu już coś tam wiem i robię to jak umiem najlepiej od kilku lat z wykorzystaniem własnoręcznie wykonanej wędzarni.

Jak ktoś jest w potrzebie uwędzenia czegokolwiek serdecznie zapraszam a i sam nie odmówię "wizytacji" u Braci wędzarniczej z Wrocławia i okolicy!!!

 

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-61964
Udostępnij na innych stronach

helixwroclaw2005, witaj!

A ta bidula beczułka spogląda tylko na "nowy, lepszy" model... :wink:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-61965
Udostępnij na innych stronach

BonAir właściciel tej sąsiedniej beczki jest typowym "filozofem" ale i tak przez ostatnie dwa lata poprawił się. Nie sieje marchewki w trawie (hehe)

Postaram się nie sprawiać problemu na forum :grin:

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-61971
Udostępnij na innych stronach

BonAir właściciel tej sąsiedniej beczki jest typowym "filozofem" ale i tak przez ostatnie dwa lata poprawił się. Nie sieje marchewki w trawie (hehe)

Postaram się nie sprawiać problemu na forum :grin:

Jak dobrze mieć sąsiada :grin: :grin:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-61982
Udostępnij na innych stronach

wena to i tak jeszcze nie skończone ale tam gdzie stoi już mój nowy dom to dopiero będzie "kombinat". Wszystko mam już w głowie. Materiał już się zbiera :grin:

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-62007
Udostępnij na innych stronach

witam,

 

po póltorarocznej lekturze strony, po półrocznym istnieniu jako zarejestrowany zadymiacz, melduję się z pierwszym, powitalnym postem.

 

Mam na imię Jacek, a dymieniem zajmuję się od ... myślę, że coś koło 10 lat.

I choć to, co z komina mojego wychodzi uznawane jest przez rodzinę i znajomych jako "nieprzystający do dzisiejszych czasów specjał", to dopiero po lekturze artykułów Maxell'a, Dziadka, Szczepana czy innych guru tej strony dostrzegłem, gdzie bładzę i co powinienem poprawić.

 

Co prawda mam jakąś grilo-wędzarenkę, ale na wiosnę rusza budowa nowego mebelka i wtedy zamieszczę jej fotki.

 

Tak więc raz jeszcze witam i pozdrawiam wszystkim dym-lubiących.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-62328
Udostępnij na innych stronach

Witaj Salvado,

podoba mi się Twój podpis. :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-62431
Udostępnij na innych stronach

Witam

Na stronkę trafiłem z piwo.org, którą regularnie przeglądam.

Robię piwo domowe, a do piwka, jak powszechnie wiadomo warto czasami coś przegryść - i to nie szynkę za 10 zł. Stąd zainteresowanie domowymi wędlinkami.

Póki co będę raczej czytał, czytał i się uczył - w temacie wędlin jestem kompletnie zielony.

Za to jak by ktoś się interesował piwkiem - to służę pomocą (oczywiście raczej nie na tym forum - chyba że admin pozwoli :lol: ).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/42/#findComment-63211
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.