Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem... może mi się wydaje, w środku mięso jest różowiutkie, na zewnątrz szarawe.

Typowy objaw ciasno ułożonego mięsa.W miejscach styku będzie szarawe.Obracaj i tym się nie przejmuj a na drugi raz to staraj się ,żeby mięsko sobie luźno pływało w solance i nie dociskaj żadnym ciężarem co najwyżej połóż talerz na wierzch, żeby było pokryte solanką

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-236758
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu!

Dziękuję!!! Masz w 100% rację! mięso jest mocno poprzyciskane. I fakt, już się nie przejmuję. Te jaśniejsze miejsca od zewnątrz zostaną po prostu uwędzone. Dziękuję jeszcze raz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-236766
Udostępnij na innych stronach

Ok..

 

Ostatnie (no może nie koniecznie :grin: ) pytanie.

 

Każda z moich części mięsa to ok. 1 kg.

Wiem jak parzyć na oko, ale tym razem mam zamiar parzyć wędliny książkowo.

 

Jak zacząć i skończyć parzenie? jaki czas? Od jakiej temperatury zacząć, i na jakiej skończyć?

Chętnie bym coś znalazła na tym cudnym forum, ale wyszukiwarka jeszcze szwankuje, i wyświetlają się całe tematy, bez uwzględniania konkretnych postów, a mimo iż moją pasją jest czytanie, to nie daje rady przemknąć przez dziesiątki tematów, co by znaleźć odpowiedź na moje pytania... :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-237032
Udostępnij na innych stronach

akyszmałamysz, ja zawsze wkładam szynki do wody o temperaturze 72 stopnie i parzę tak długo aż szynka osiągnie temperaturę 68 stopni wewnątrz.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-237047
Udostępnij na innych stronach

No i się zaczęło!

 

Wędzenie trwa ok 2 godzin. Zapach cud miód. Zobaczymy jak rezultaty.

Pozwólcie że fotki wstawię jutro. Dziś padam...

A że wędzarka (na razie prowizorka z beczki) temperatura skakała do 80C - AAAA!!!!!!!!!!! ale spoko, po kilku skokach stoi od 46 - 55. Muszę pilnować i wyczuć nowe urządzono.

 

Do tego nie mieliśmy koncepcji na dzisiejszy obiad, i skoro wędzenie, to postanowiłam uwędzić nóżki. - na szybko! bardzo szybko :grin:

 

Czyli zamiast 24 godz. w solance, to parzenie w 80C przez 60 =min w dużej ilości wegety, potem osuszanie i dawaj do beczki. Potem, bo zdaję sobie sprawę, że udka będą troszku surowe, to do piekarnika je.. no ale tu w UK często kupowałam udka wędzone z folii próżniowej, to nie dałam rady takiego udka pochłonąć bez wcześniejszego kontaktu z piekarnikiem, he he :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-237360
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry :) a oto niektóre zdjęcia, nawet nie napiszę jak soczyste i pyszne wyszły. Kolor idealny!

Żałuję że więcej sera nie uwędziłam. Następnym razem...

 

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cba4e65465633719.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/66a4083326739370.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e060cc184076784.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-237462
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie takie dotyczące tego peklowania na sucho.

Jest 19g peklosoli na 1kg mięsa... no i co dalej? Wcieram tą sól w to mięso i potem zostawiam w lodówce? Tak po prostu?

No i co w przypadku przygotowania mięsa na kiełbasę? Dodać po prostu zadaną ilość soli do mięcha i wymieszać z nią?

 

pozdrowionka

Mati

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-237536
Udostępnij na innych stronach

Wcieram tą sól w to mięso i potem zostawiam w lodówce? Tak po prostu?

Jeżeli peklujesz na sucho całe elementy na wędzonki to tak. Należy włożyć wszystkie peklowane mięsa do naczynia, ugnieść i przykryć. Mięsa należy odwracać najlepiej codziennie. Jednak całe elementy najlepiej peklować na mokro (przynajmniej na początku wędzarniczej drogi).

Mięsa na kiełbasy natomiast należy pokroić w kawałki o bokach 3-5cm, wymieszac dobrze z peklosolą, ubić w naczyniu, przykryć i do lodówki.

Należy przy tym pamiętać o zachowaniu temperatury od 4-8st. C. W temperaturach około zerowych peklowanie ustaje.

Przeczytaj proszę uważnie Akademię Dziadka ze strony głównej, gdzie w przystępny sposób, na przykładzie konkretnej produkcji, wyjaśnione są podstawowe zagadnienia wędliniarskie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-237540
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam!

Dopóki nie poznałem forum zawsze peklowałem albo na mokro albo na sucho ale zawsze bez nastrzyków. Kiedy dowiedziałem się to o tej metodzie cały czas się zastanawiam nt. jednej rzeczy. Czy z takiej szynki po peklowaniu nastrzykami nie "wylewa" się woda niczym z szynek sklepowych? Czy jest ona taka sama niczym szynki peklowane tradycyjnym sposobem tylko po prostu szybciej się robi? Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-241035
Udostępnij na innych stronach

Czy z takiej szynki po peklowaniu nastrzykami nie "wylewa" się woda niczym z szynek sklepowych?

Jeśli zrobisz nastrzyk w ilości 5-7% wagi mięsa i pomasujesz :grin: to nic się nie wyleje.Powodzenia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-241037
Udostępnij na innych stronach

:grin: robię nastrzyk tak samo jak bym robił zastrzyk w tyłek :grin: powoli żeby roztwór mógł się rozejść w mięsie.Nigdy nie masuję i masował nie będę bo nie widzę potrzeby (zrostów nie będzie). :grin: to są tylko moje spostrzeżenia. :grin:

 

Na dużą szynkę daję dwie strzykawki na małą jedną a ile to procent w stosunku do wagi to nie wiem.Tak patrzę na % Arkadiusza w stosunku do wagi mięsa to będzie mniej 3-4%. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-241040
Udostępnij na innych stronach

Tak patrzę na % Arkadiusza w stosunku do wagi mięsa to będzie mniej 3-4%.

A Ty myślisz ,że ja to robię na wadze.Też na oko tylko kolega musi mieć jakiś punkt odniesienia ,żeby nie wkutrował 1l w 1 kg mięsa.Nie porównuj Swojego doświadczenia z nowicjuszem. :cool:

A co do masowania to nie wiesz co tracisz :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-241042
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
A co jesli zrobiłem zalewę np. 10 % na okresloną ilość dni i byłem zmuszony do użycia TYLKO ok. 80 % zalewy. Czy mam dodać do tej zalewy (80% zrobionej, użytej) jakąś ilość peklosoli, bo w/g mnie będzie ona za słaba.
Janusz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-247130
Udostępnij na innych stronach

A co jesli zrobiłem zalewę np. 10 % na okresloną ilość dni i byłem zmuszony do użycia TYLKO ok. 80 % zalewy. Czy mam dodać do tej zalewy (80% zrobionej, użytej) jakąś ilość peklosoli, bo w/g mnie będzie ona za słaba.

Co peklujesz ?

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-247135
Udostępnij na innych stronach

bo w/g mnie będzie ona za słaba.

Zależy z jakiej tabeli korzystałeś, jeśli z tej, o której myślę, to się nie przejmuj. Latem to co innego by było. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-247136
Udostępnij na innych stronach

o której myślę, to się nie przejmuj.

się wie i się nie przejmuje :wink:

już lepiej wpinaj linki z muzyką :cry:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-247138
Udostępnij na innych stronach

Ale ja mam ok. 5 stopni w lodówce.

No i super :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-247139
Udostępnij na innych stronach

Pekluje szyneczki, łopatki i boczek na rolade.

Nie pekluję w/g tabeli - zalewa 8,5 %.

Pozostaje Ci tylko kontyuować peklowanie.tem. w lodówce masz dobrą ,więc nic się nie stanie .Na drugi raz sprawdż przed pojemność naczynia żeby nie było niespodzianek.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-247145
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Witam. Jestem tu nowy.Własnymi wędlinami zajmuje się już od lat.Dzięki tej stronie pozyskałem Tabele Dziadka , które faktycznie zawsze mnie nie zawiodły.Są dopracowane idealnie. Dowiedziałem się też wiele ciekawych i ważnych szczegółów z zakresu technologii wędlin, o których wcześniej nie miałem pojęcia. Dzięki Waszym radom, wędliny mojej roboty wyróżniają mnie wśród moich znajomych.Jednak nurtuje mnie jedno pytanie, na które nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.Chodzi tu o stosowanie gotowej peklosoli którą wyłącznie stosuje do peklowania mięsa . Stosuję ja też wyłącznie do kiełbas ,na przykład robiąc często kiełbasę "do słoików."Mielę świeże nie peklowane mięso i dodaje tylko peklosoli do wsadu. Nie wiem czy nie robię błędu dając ją w stu procentach, ponieważ jest ona w jakiś sposób szkodliwa i może powinna być częściowo zastąpiona zwykłą solą. Jeśli tak to proszę o odpowiedź w jakim stosunku do peklosoli. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/13/#findComment-253040
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.