miro Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Ale jak się uparł to co poradzisz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-346707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Regulator włożyć do lodówki, a pod wyjcie domontować stycznik, a do stycznika szeregowo zasilanie lodówki. Taki właśnie jest plan. Ale jak się uparł to co poradzisz. Nie uparł się tylko po prostu posiadam taki sprzęt który leży bezużyteczny. Nawet stycznik może się znajdzie a baterię zmienię na zasilacz :P Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-346708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 A kto bogatemu zabroni skromnie życ .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-346709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Regulator pokojowy sprzedasz za 100 i już masz kasę na zakupy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-346712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Regulator pokojowy sprzedasz za 100 i już masz kasę na zakupy. Chcesz kupić ? :P Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-346714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Mam taki sam Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-346715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Skleciłem coś takiego. Dziś pierwsze testy zobaczymy. Praktycznie wszystko miałem w domu. Kabel do przekaźnika muszę wymienić aby na coś cieńszego bo przy tym się lodówka nie zamknie.Gdy temperatura jest poniżej zadanej przekaźnik jest w pozycji NC. Gdy temperatura jest powyżej zadanej przekaźnik jest w pozycji NO. Czy dobrze to zrozumiałem i połączyłem będę wiedział jutro http://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/171.jpg Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-347094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 No z tego co ja sie znam na matematyce to te pokojowe regulatory działają dokładnie odwrotnie czyli NO cyzli temperatura <= od temp. zadanej wysterowuje temperatura >= zadana rozłączony w histerezę nie wchodzę Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-347146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Widocznie odwrotnie podłączyłem na styczniku.U mnie musi być odwrotnie bo kiedy temperatura jest większa od zadanej on musi ZAŁĄCZYĆ lodówkę aby schłodzić. A nie jak w przypadku pieca kiedy temperatura jest poniżej zadanej załączyć pompy aby nagrzać. Jestem zadowolony rano zaglądam do lodówki 5 stopni Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-347150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Ma być dokładnie tak jak piszesz ... Kompresor ma załączać gdy temperatura przekroczy zadaną W regulatorach które Ci polecałem masz w menu opcję przestawną chłodzenie/grzanie i ona załatwia sprawę tu musisz kombinować na przekaźniku. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-347154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Dzięki Robert. Minus tego rozwiązania jest taki. Że przy mrozie -20 na zewnątrz w garażu i lodówce minus 5 nic nie da się zrobić chyba że się grzejnik do lodówki wsadzi Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-347166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepler Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Witam. Czy jezeli do peklowanie jednego kawalka miesa o wadze ok 1 kg potrzebuje wiecej zalewy ze wzgledu na pojemnik. Zeby mieso cale bylo zakryte. Uzyje nie tak jak standardowo 58 g peklosoli na 0,4 l wody tylko zastosuje zalewe o,6 l i 87 g lub 0,8 l i 116 g peklosoli popelnie blad ? Mamematycznie rzecz ujmujac to to samo. Procetowe sterzenie roztworu pozostaje takie same. Kolejne pytanie. Jestem w trakcie peklowanie kilku kawalkow schabu i jednego karkowki w roznych pojemnikach. W tych w ktorych znajduje sie jedynie schab wszystko ok. W tym w ktorym znajduje sie kawalek schabu i karkowki zalewa (58 gr peklosoli/0,4l) zmienila kolor na ciemniejszy, jasno brazowy, krwisty. Czy to normalne przy peklowaniu karkowki czy zmienic zalewe ? W lodowce temp ok 6 st. Za odpowiedzi z gory dziekuje, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-348240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pb34499 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 3 Lipca 2014 Witam.Jestem tutaj nowy więc wszystkich przepraszam za może "głupie pytania", a więc tak postawiłem wędzarnie, i zamierzam zacząć robić kiełbasę obecnie na początek mięso karkówka, podgardle i szynka.... Ale przede wszystkim mięso trzeba zapeklować, mniej więcej sposób peklowania znam, ale nie znam proporcji. I kolejne pytanie czy trzeba używać saletry z solą? Czy można zastąpić to po prostu peklosolą? Jakie proporcje peklosoli na 100 kg mięsa? Bardzo proszę o wyrozumiałość i odpowiedź.Pozdrawiam pb34499 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 3 Lipca 2014 Witaj pb34499 - u nas masz do wyboru dwie ścieżki kariery:1. zapisać się na kurs Szkoły Domowego Masarstwa2. czytać, czytać i jeszcze raz czytać - forum i stronę główną dopiero jak to zrobisz pojawi się sens odpowiadania na Twoje pytania. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 3 Lipca 2014 Ale przede wszystkim mięso trzeba zapeklować, mniej więcej sposób peklowania znam, ale nie znam proporcji. I kolejne pytanie czy trzeba używać saletry z solą? Czy można zastąpić to po prostu peklosolą? Jakie proporcje peklosoli na 100 kg mięsa? Bardzo proszę o wyrozumiałość i odpowiedź. Witaj.Jeśli chodzi o peklowanie, to przyda Ci się prosty pomocnik, czyli kalkulator.Wpisujesz ilość mięsa, klikasz oblicz i masz jak na talerzu: Peklowanie na sucho (kiełbasy):http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html Peklowanie na mokro (wędzonki: szynka, boczek, baleron itp);http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Saletrę będzie CI ciężko kupić, ale lepsza od saletry jest gotowa peklosól.Jeśli nie masz zapraszam: http://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-i-sol-c-32.html Pozdrawiam Miro. Pytaj, pomożemy ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 3 Lipca 2014 Mirek, jest już wieczór, możesz już chyba zamknąć biznes? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 3 Lipca 2014 Nie chodzi o biznes, ale o pomoc nowym.Jeśli uważasz, że mój wpis jest motywowany jedynie biznesem zgłoś go do moderatora jako przekroczenie regulaminu. Lepiej już nic nie pisać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 3 Lipca 2014 Z żartami też trzeba uważać Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 3 Lipca 2014 zamierzam zacząć robić kiełbasę obecnie na początek mięso karkówka, podgardle i szynka.... Ale przede wszystkim mięso trzeba zapeklować, mniej więcej sposób peklowania znam, ale nie znam proporcji Czy wybrałeś już przepis, wg którego będziesz robił swoją kiełbasę?W większości przepisów zaleca się 20g peklosoli na 1kg mięsa.Dla części osób jest to zbyt wysoka słoność i stosują 16-18g na kg mięsa.Osobiście stosuję 16g do kiełbas parzonych lub pieczonych.Do surowych dojrzewających dużo więcej - 25g.Mięsa na kiełbasę peklujemy na sucho, każdą klasę mięsa oddzielnie.Mięso peklujemy w kawałkach o bokach 30-50mm a po upeklowaniu mielemy każdą klasę zgodnie z przepisem.Są jednak przepisy na kiełbasę peklowaną już po zmieleniu.Jednak rozdrobnienie mięsa przed zapekloweniem prowadzi do nadmiernego rozwoju drobnoustrojów; trzeba się z tym liczyć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 3 Lipca 2014 EAnno za pomoc młodemu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pb34499 Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 4 Lipca 2014 Dziękuje za życzliwość Ja wolałbym nie zaparzać kiełbasy po wędzeniu. Czy jest to lepsza opcja mieć kiełbasę prosto z wędzarni nie parząc jej? Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-360150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 4 Lipca 2014 Kiełbasa prosto z wędzarni, w niej upieczona szczególnie latem , to lepsza opcja, dlaczego? Pytać myślących. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-360154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pb34499 Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 4 Lipca 2014 A np na 10 kg mięsa daje się 210 dkg peklosoli a ile soli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-360185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 4 Lipca 2014 Albo dajesz peklosól, albo sól.Nie myl peklosoli z saletrą ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-360186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) np na 10 kg mięsa daje się 210 dkg peklosoli a ile soli? 210 dkg = 2,1 kg Na 10 kg mięsa dajesz 21 dkg peklosoli czyli 210 gramów !!!Możesz dać 10 dkg peklosali+10 dkg soli.21 gramów peklosoli na 1 kg mięsa to dosyć wysoka słoność IMO. Edytowane 4 Lipca 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-360187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.