Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jak się uparł to co poradzisz. :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-346707
Udostępnij na innych stronach

Regulator włożyć do lodówki, a pod wyjcie domontować stycznik, a do stycznika szeregowo zasilanie lodówki.

 

 

Taki właśnie jest plan.

 

 

Ale jak się uparł to co poradzisz. :tongue:

 

 

Nie uparł się tylko po prostu posiadam taki sprzęt który leży bezużyteczny. Nawet stycznik może się znajdzie a baterię zmienię na zasilacz :P

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-346708
Udostępnij na innych stronach

Regulator pokojowy sprzedasz za 100 i już masz kasę na zakupy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-346712
Udostępnij na innych stronach

Mam taki sam :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-346715
Udostępnij na innych stronach

Skleciłem coś takiego. Dziś pierwsze testy zobaczymy.

 

Praktycznie wszystko miałem w domu. Kabel do przekaźnika muszę wymienić aby na coś cieńszego bo przy tym się lodówka nie zamknie.

Gdy temperatura jest poniżej zadanej przekaźnik jest w pozycji NC. Gdy temperatura jest powyżej zadanej przekaźnik jest w pozycji NO. Czy dobrze to zrozumiałem i połączyłem będę wiedział jutro :)

 

http://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/171.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-347094
Udostępnij na innych stronach

No z tego co ja sie znam na matematyce to te pokojowe regulatory działają dokładnie odwrotnie czyli NO cyzli temperatura <= od temp. zadanej wysterowuje temperatura >= zadana rozłączony w histerezę nie wchodzę ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-347146
Udostępnij na innych stronach

Widocznie odwrotnie podłączyłem na styczniku.

U mnie musi być odwrotnie bo kiedy temperatura jest większa od zadanej on musi ZAŁĄCZYĆ lodówkę aby schłodzić. A nie jak w przypadku pieca kiedy temperatura jest poniżej zadanej załączyć pompy aby nagrzać.

 

Jestem zadowolony rano zaglądam do lodówki 5 stopni :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-347150
Udostępnij na innych stronach

Ma być dokładnie tak jak piszesz ... Kompresor ma załączać gdy temperatura przekroczy zadaną ;)

W regulatorach które Ci polecałem masz w menu opcję przestawną chłodzenie/grzanie i ona załatwia sprawę tu musisz kombinować na przekaźniku.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-347154
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Robert. Minus tego rozwiązania jest taki. Że przy mrozie -20 na zewnątrz w garażu i lodówce minus 5 nic nie da się zrobić chyba że się grzejnik do lodówki wsadzi :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-347166
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Czy jezeli do peklowanie jednego kawalka miesa o wadze ok 1 kg potrzebuje wiecej zalewy ze wzgledu na pojemnik. Zeby mieso cale bylo zakryte. Uzyje nie tak jak standardowo 58 g peklosoli na 0,4 l wody tylko zastosuje zalewe o,6 l i 87 g lub 0,8 l i 116 g peklosoli popelnie blad ? Mamematycznie rzecz ujmujac to to samo. Procetowe sterzenie roztworu pozostaje takie same.

 

Kolejne pytanie. Jestem w trakcie peklowanie kilku kawalkow schabu i jednego karkowki w roznych pojemnikach. W tych w ktorych znajduje sie jedynie schab wszystko ok. W tym w ktorym znajduje sie kawalek schabu i karkowki zalewa (58 gr peklosoli/0,4l) zmienila kolor na ciemniejszy, jasno brazowy, krwisty. Czy to normalne przy peklowaniu karkowki czy zmienic zalewe ? 

 

W lodowce temp ok 6 st.

 

 

Za odpowiedzi z gory dziekuje, pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-348240
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam.

Jestem tutaj nowy więc wszystkich przepraszam za może "głupie pytania", a więc tak postawiłem wędzarnie, i zamierzam zacząć robić kiełbasę obecnie na początek :) mięso karkówka, podgardle i szynka.... Ale przede wszystkim mięso trzeba zapeklować, mniej więcej sposób peklowania znam, ale nie znam proporcji. I kolejne pytanie czy trzeba używać saletry z solą? Czy można zastąpić to po prostu peklosolą? Jakie proporcje peklosoli na 100 kg mięsa? Bardzo proszę o wyrozumiałość i odpowiedź.

Pozdrawiam 

pb34499

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359974
Udostępnij na innych stronach

Witaj pb34499 - u nas masz do wyboru dwie ścieżki kariery:

1. zapisać się na kurs Szkoły Domowego Masarstwa

2. czytać, czytać i jeszcze raz czytać - forum i stronę główną

 

:tongue:;):D

 

dopiero jak to zrobisz pojawi się sens odpowiadania na Twoje pytania.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359976
Udostępnij na innych stronach

Ale przede wszystkim mięso trzeba zapeklować, mniej więcej sposób peklowania znam, ale nie znam proporcji. I kolejne pytanie czy trzeba używać saletry z solą? Czy można zastąpić to po prostu peklosolą? Jakie proporcje peklosoli na 100 kg mięsa? Bardzo proszę o wyrozumiałość i odpowiedź.

 

 

 

Witaj.

Jeśli chodzi o peklowanie, to przyda Ci się prosty pomocnik, czyli kalkulator.

Wpisujesz ilość mięsa, klikasz oblicz i masz jak na talerzu:

 

Peklowanie na sucho (kiełbasy):

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html

 

Peklowanie na mokro (wędzonki: szynka, boczek, baleron itp);

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

 

Saletrę będzie CI ciężko kupić, ale lepsza od saletry jest gotowa peklosól.

Jeśli nie masz zapraszam:

 

http://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-i-sol-c-32.html

 

Pozdrawiam Miro.

 

Pytaj, pomożemy !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359977
Udostępnij na innych stronach

Mirek, jest już wieczór, możesz już chyba zamknąć biznes?  :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359983
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi o biznes, ale o pomoc nowym.

Jeśli uważasz, że mój wpis jest motywowany jedynie biznesem zgłoś go do moderatora jako przekroczenie regulaminu.

 

Lepiej już nic nie pisać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359995
Udostępnij na innych stronach

Z żartami też trzeba uważać :facepalm:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359997
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamierzam zacząć robić kiełbasę obecnie na początek mięso karkówka, podgardle i szynka.... Ale przede wszystkim mięso trzeba zapeklować, mniej więcej sposób peklowania znam, ale nie znam proporcji

Czy wybrałeś już przepis, wg którego będziesz robił swoją kiełbasę?

W większości przepisów zaleca się 20g peklosoli na 1kg mięsa.

Dla części osób jest to zbyt wysoka słoność i stosują 16-18g na kg mięsa.

Osobiście stosuję 16g do kiełbas parzonych lub pieczonych.

Do surowych dojrzewających dużo więcej - 25g.

Mięsa na kiełbasę peklujemy na sucho, każdą klasę mięsa oddzielnie.

Mięso peklujemy w kawałkach o bokach 30-50mm a po upeklowaniu mielemy każdą klasę zgodnie z przepisem.

Są jednak przepisy na kiełbasę peklowaną już po zmieleniu.

Jednak rozdrobnienie mięsa przed zapekloweniem prowadzi do nadmiernego rozwoju drobnoustrojów; trzeba się z tym liczyć.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359998
Udostępnij na innych stronach

EAnno  :thumbsup:  za pomoc młodemu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-359999
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa prosto z wędzarni, w niej upieczona  szczególnie latem , to lepsza opcja, dlaczego? Pytać myślących. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-360154
Udostępnij na innych stronach

Albo dajesz peklosól, albo sól.

Nie myl peklosoli z saletrą !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-360186
Udostępnij na innych stronach

np na 10 kg mięsa daje się 210 dkg peklosoli a ile soli?

 

210 dkg = 2,1 kg  :excl:  :excl:  :excl:

Na 10 kg mięsa dajesz 21 dkg peklosoli czyli 210 gramów !!!

Możesz dać 10 dkg peklosali+10 dkg soli.

21 gramów peklosoli na 1 kg mięsa to dosyć wysoka słoność IMO.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/27/#findComment-360187
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.