Einshell Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 7 Września 2012 :shock: :shock: Co Wy to...Chłopcy...? Koleżanki nie zrozumieli...? :rolleyes: 2 kilo przeznaczyłam do zmielenia a 4 zostawiłam do zapeklowania i uwędzenia....To trochę eksperymentalne peklowanie, bo z nadzwyczajnymi przyprawami. Solanka według tabeli, a przyprawy z głowy. A oto one:.... :lol: :wink: Pozdrawiam ! A do Koleżanki - Daj znać jaki smak tych wędzonek ... bo chyba bardzo ''korzenny'' :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 7 Września 2012 :shock: :shock: Co Wy to...Chłopcy...? Koleżanki nie zrozumieli...? :rolleyes: 2 kilo przeznaczyłam do zmielenia a 4 zostawiłam do zapeklowania i uwędzenia....To trochę eksperymentalne peklowanie, bo z nadzwyczajnymi przyprawami. Solanka według tabeli, a przyprawy z głowy. A oto one:.... :lol: :wink: Pozdrawiam ! A do Koleżanki - Daj znać jaki smak tych wędzonek ... bo chyba bardzo ''korzenny'' :rolleyes: Aaaa faktycznie :wink: :blush: Ale w sumie też bym nie ryzykował :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 7 Września 2012 :grin: Słuchajcie, ja robiłam kilka razy wędzoneczki bez eksperymentowania, czyli kilka kulek ziela listek i ząbek czosnku, tylko i wyłącznie dla lepszego aromatu, i były przepyszne. Nawet zaraz Wam fotkę wrzucę jak mi wyszły. To zdjęcia moich pierwszych wędzonek. http://img515.imageshack.us/img515/2202/mniam1.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img266.imageshack.us/img266/7075/mniamh.jpg Uploaded with ImageShack.us Były rewelacyjne, prawdziwy smak mięsa prawie bez przypraw. Potem dodawałam czegoś więcej, czegoś mniej. Zawsze się udawało, i zawsze smak był rewelacyjny.Tak więc bez obaw. Znam się na przyprawach i wiem co do czego pasuje. Nie boję się eksperymentować, bo jeszcze nie udało mi się nic zepsuć (na szczęście) :grin: ... ale to zabrzmiało. Chwalipięta jedna :tongue: Proszę - a to foteczka jak wygląda zalewa. Szkoda że nie mogę Wam przesłać zapachu, za każdym razem jak otwieram lodówkę, to się zaciągam hi hi .. inie jest to zapach aż tak korzenny, raczej słodko iglasty. Przyjemny, naprawdę. No i oczywiście nie zapomnę wstawić fotek w trakcie wędzenia, jak i po przekrojeniu. http://img856.imageshack.us/img856/8161/mniam2.jpg Uploaded with ImageShack.us [ Dodano: Pią 07 Wrz, 2012 15:23 ]... to że mięsko jest ponad zalewą, to na potrzeby fotki, mięsko pekluje się w kamionkowym naczyniu przyciśnięte mocno przez naczynie z wodą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 7 Września 2012 Wyprzedzasz nasze uwagi :grin: a szyneczka tylko troszkę się okopciła :lol: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 7 Września 2012 :clap: :grin: najważniejsze,że CI smakuje już Cię lubię za eksperymenty :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 7 Września 2012 Bo eksperymenty to moja specjalność :grin: I tak, tak ... wiem że się okopciła ale jak na pierwsze wędzenie to i tak nieźle, szczególnie że nie było czuć zupełnie tego w smaku, a w środku była tak soczysta, że aż rozpływała się w ustach Dziś dokupiłam jeszcze 3 kilo, ale zrobię standardowo bez eksperymentowania, niech będą różne smaki, a potem napiszę Wam które lepiej smakowały - eksperymentalne, czy standardowe. A jestem francuski piesek jeśli o to chodzi:) Co tam 7kg, uwędzę i zamrożę część. Będzie na święta, bo nas tylko dwoje i nie ma kogo częstować, i mały prawie czteroletni szkrab, który wędliny to zjada jak wegetarianin :rolleyes: A macie jakiś fajny sposób na wędzenie mięsa z łopatki? Jest w skórze, i nie wiem czy wędzić na próbkę ze skórą, czy bez? W sumie wolę bez skóry, żeby skórka wędzona zrobiła się z mięśnia. I pewnie zastanawiacie się czemu łopatka tylko co? :lol: ... bo promocja jest w markecie i łopatka jest za 1.50 za kilogram!!! z 6.00 !!! czyli 7zł za kilo łopatki. I tak miałam na dniach kupować mięso, ale jak to się trafiło, to nie mogłam odpuścić jak wykładają - to godzina i kilkaset kilo znika tak szybko, że się nawet nie zdąży mrugnąć dziś się przyczaiłam, i twardo stałam przy stoisku mięsnym he he Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 7 Września 2012 Oj muszę dziś zapeklować i przyprawić ... nic nie wiecie, nie znacie? Hlip hlip No dobra, zrobię jak za pierwszym razem. Czosnek ziele, listek i heja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 7 Września 2012 To zdjęcia moich pierwszych wędzonek.Musisz jeszcze trochę popracować, ale się nie zrażaj tylko czytaj i ucz się a dojdziesz do wprawy. :grin: [ Dodano: Pią 07 Wrz, 2012 21:27 ]A macie jakiś fajny sposób na wędzenie mięsa z łopatki? Jest w skórze, i nie wiem czy wędzić na próbkę ze skórą, czy bez? W sumie wolę bez skóry, żeby skórka wędzona zrobiła się z mięśnia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 7 Września 2012 Arkadiuszu - już popracowałam w sumie, i tak jak pisałam, te zdjęcia są moich pierwszych w życiu wędzonek Nie chodziło mi o to jak uwędzić jak suszyć i w jakim stężeniu solanki peklować, tylko czy ktoś ma jakiś fajny sprawdzony przepis co do przypraw na 3kg mięsa i 1,2L solanki. Tylko i wyłącznie o przyprawienie mięcha mi chodzi w czasie peklowania. Wędlinki moje były - po pierwszym zakopconym wędzeniu - idealne, ale zależy mi na czymś sprawdzonym przez wyjadaczy Ja zrobiłam eksperyment, który mam nadzieję sprawdzi się w finale, ale mam jeszcze 3 kilo mięsiwa, chciałabym skorzystać z czyjegoś doświadczenia i przekonać się, że ktoś radzi mi dobrze w kwestii smaku [ Dodano: Pią 07 Wrz, 2012 21:45 ]... ojojoj, może nie wyraziłam się jasno w poprzednim poście zdjęcia były pierwszych moich wędzonek, ponieważ innych nie robiłam (zdjęć, bo wędzonki robiłam) i tylko te mam zapisane. Ale było po tych wyczynach kilka innych nieokopconych wędzoneczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 8 Września 2012 Powstrzymajcie mnie proszę... Dziś dokupiłam 2,5 kilo szynki (z nogi) był tak piękny kawał mięcha - bielusieńki niemalże, że nie potrafiłam się oprzeć. Przecież ja już miejsca nie mam w lodówce :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 8 Września 2012 Tylko i wyłącznie o przyprawienie mięcha mi chodzi w czasie peklowania. To ze mną nie pogadasz bo ja robię solankę bez przypraw :grin: , ale jak chcesz to możesz wlać wywar z listka, ziela i dodać do solanki czosnku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 8 Września 2012 To ze mną nie pogadasz bo ja robię solankę bez przypraw , ale jak chcesz to możesz wlać wywar z listka, ziela i dodać do solanki czosnku.ja robie tak i tak,zalezy jak mi czapa stoi :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 9 Września 2012 Witam się porannie Mięsko załadowałam w solankę z zielem, jałowcem, listkami, kolorowym pieprzem i czosnkiem. Przyprawy (oprócz czosnku) najpierw zagotowałam, żeby puściły więcej aromatu. I tak postoją do środy. Tzn. Z wtorku na środę będą sobie ociekać nad wanną. Może nawet wiatrak im włączę :grin: Podacie mi jakiś link do informacji o nastrzykach? Zamówiłam wczoraj, więc jutro, góra we wtorek powinna przyjść strzykawka. Wcześniej nie nastrzykiwałam, ale trzymałam w solance powyżej 10 dni zawsze, więc zdążyło przejść wszystko, że nie robiło się "szare oczko".Teraz zamierzam trzymać w solance krócej. część będzie przez 7 dni część przez 6 i ostatnia - szyneczka 5 dni Dlatego tym razem będę nastrzykiwać, ale szczerze mówiąc nie wiem w jakiej ilości... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 9 Września 2012 I tak postoją do środy. Tzn będzie szybkie peklowanie. szczerze mówiąc nie wiem w jakiej ilości... 5-7% wagi mięsa. :grin: Mięsko załadowałam w solankę z zielem, jałowcem, listkami, kolorowym pieprzem i czosnkiem To wszystko będzie w jednym smaku :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 9 Września 2012 Sęk w tym, że już nie było miejsca w lodówce. Gdybym chciała wszystko w innym smaku to musiałabym dokupić lodówkę W sumie jak się pekluje bez przypraw to też wszystko w tym samym smaku :grin: :wink: A szybkie peklowanie musi być, bo małż ma wolne do czwartku. Możemy przedłużyć peklowanie o jeden dzień, i ociekanie rozpocząć ze środy na czwartek. Samej byłoby mi trudno odpędzać córę od paleniska, musimy być we dwójkę przy wędzeniu. Ja wędzę, mąż pilnuje latorośl. :grin: Zastanawiam się jeszcze nad pewną może fajną opcją. Żeby nie było w tym samym smaku, jedną szynkę nastrzyknę solanką z dodatkiem... miodu będzie szynka miodowa :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 9 Września 2012 W sumie jak się pekluje bez przypraw to też wszystko w tym samym smaku I tu się zasadniczo mylisz.Szynka , karkówka, polędwica , boczek mają same w sobie różne smaki.Peklując w przyprawach wszystko jednakowo smakuje - przyprawami.Pobędziesz z nami dłużej to zrozumiesz o czym mówię :grin: .Większość używa czystej solanki bez przypraw. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 9 Września 2012 .Większość używa czystej solanki bez przypraw. Witaj akyszmałamysz, słuchaj dobrych rad :idea: - Arkadiusz wie co mówi , pozdrawiam i życzę udanego wędzenia . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 9 Września 2012 Szynka , karkówka, polędwica , boczek mają same w sobie różne smaki.100 % racji. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 9 Września 2012 Wiem że mają inne smaki... tak tylko piszę przecież puściłam oczko na końcu wypowiedzi :tongue: A tak poważnie. Trudno się mówi. Jak się nie ma warunków to się ma co się musi mieć a smaki takie same nie będą, bo część jest w eksperymentalnej marynacie, a druga część w standardowych przyprawach i to w znikomych ilościach. Ledwo było czuć zapach przypraw, czosnku nie potrafiłam sobie odmówić :grin: Gdybym miała więcej miejsca w lodówce, to zapewne każdą część mięsa przyprawiłabym zupełnie inaczej, a tak - nici z tego. Przy kolejnym wędzeniu zaopatrzę się w odpowiednie pojemniki, które ustawię jeden na drugim. I szczerze to szukałam wczoraj takowych i nigdzie nie znalazłam, nawet na pchlim targu. Mięsa będzie ponad 9kg więc kolejne wędzenie będzie oj i jeszcze trochę Ale obiecuję być lepiej przygotowana, poza tym następny będzie boczuś, którego teraz nie udało mi się zdobyć, i on na bank będzie tylko w samej solance :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 10 Września 2012 No! Strzykawka przyszła. Zaraz zabieram się do roboty. Szkoda że nie przyszła wcześniej, jak mięso sprawdzałam i przekładałam. Zapach mocno przyciąga. A te w małej ilości przypraw dziś obwąchane, i powiem że ledwo ledwo czuć przyprawy, tak więc jest dobrze. I teraz tak... nastrzyk tylko jednorazowy? Np. dziś i do końca peklowania ani razu? Wybaczcie te pytania, ale jak już wspominałam po raz pierwszy pekluję z zamiarem nastrzykiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 10 Września 2012 I teraz tak... nastrzyk tylko jednorazowy? Tak . Jeden nastrzyk , w kilku miejscach... i ...''.masowanko''... :lol: :wink: Pozdro! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 10 Września 2012 Dzięki Masowanko było :grin: teraz tylko problem się pojawił, który nie mam pojęcia czy się naprawi, ale trudno. To moje mięsko nie jest zbyt różowe. Temp w lodówce 5C więc niby idealnie. Solanka ściśle według tabeli. Niestety nie miałam soli peklowej, więc użyłam saletry plus soli, również według ścisłych norm, a wagę mam czułą +/- 1gr. Podczas nastrzykiwania dodałam trochę saletry wcześniej rozpuszczonej do każdej z solanek. Nie wiem... może mi się wydaje, w środku mięso jest różowiutkie, na zewnątrz szarawe. Nigdy wcześniej to się nie działo. Co robię nie tak? Przecież to nie pierwsze moje peklowanie... hlip.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 10 Września 2012 :shock: O QRDE....Albo to jest od tych przypraw , albo mięso się psuje po prostu... :sad: Nie robiłam z saletrą... może to też jakaś przyczyna ... :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 10 Września 2012 akyszmałamysz, Obracałaś mięsko w trakcie peklowania ? jak wygląda solanka ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyszmałamysz Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 10 Września 2012 Pachnie bardzo ładnie, solanka nie jest mętna, nawet pokusiłam się o jej degustację. Zupełnie normalna w smaku, nie kwaśna, nie powstaje piana ani nic z tych rzeczy. Mięso na pewno się nie psuje, nie jest śliskie. To tylko kolor, proporcje niby idealne co do soli i saletry. Potem cyknę fotkę o co mi chodzi, żebyście mili jakiś wgląd. Co do obracania... to no cóż. Przyznam się że obracałam dziś dopiero drugi raz, a mięso leży od czwartku. Przy wcześniejszych peklowaniach obracałam codziennie. No nic, może się jeszcze wyrówna, ale za wszelkie rady będę wdzięczna... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.