Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:shock: :shock: Co Wy to...Chłopcy...? Koleżanki nie zrozumieli...? :rolleyes:

2 kilo przeznaczyłam do zmielenia a 4 zostawiłam do zapeklowania i uwędzenia.

...

To trochę eksperymentalne peklowanie, bo z nadzwyczajnymi przyprawami.

Solanka według tabeli, a przyprawy z głowy.

A oto one:

.... :lol: :wink: :cool: Pozdrawiam ! A do Koleżanki - Daj znać jaki smak tych wędzonek ... :cool: bo chyba bardzo ''korzenny'' :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236060
Udostępnij na innych stronach

:shock: :shock: Co Wy to...Chłopcy...? Koleżanki nie zrozumieli...? :rolleyes:

2 kilo przeznaczyłam do zmielenia a 4 zostawiłam do zapeklowania i uwędzenia.

...

To trochę eksperymentalne peklowanie, bo z nadzwyczajnymi przyprawami.

Solanka według tabeli, a przyprawy z głowy.

A oto one:

.... :lol: :wink: :cool: Pozdrawiam ! A do Koleżanki - Daj znać jaki smak tych wędzonek ... :cool: bo chyba bardzo ''korzenny'' :rolleyes:

Aaaa faktycznie :wink: :blush:

 

Ale w sumie też bym nie ryzykował :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236062
Udostępnij na innych stronach

:grin:

 

Słuchajcie, ja robiłam kilka razy wędzoneczki bez eksperymentowania, czyli kilka kulek ziela listek i ząbek czosnku, tylko i wyłącznie dla lepszego aromatu, i były przepyszne. Nawet zaraz Wam fotkę wrzucę jak mi wyszły. To zdjęcia moich pierwszych wędzonek.

http://img515.imageshack.us/img515/2202/mniam1.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img266.imageshack.us/img266/7075/mniamh.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Były rewelacyjne, prawdziwy smak mięsa prawie bez przypraw. Potem dodawałam czegoś więcej, czegoś mniej. Zawsze się udawało, i zawsze smak był rewelacyjny.

Tak więc bez obaw. Znam się na przyprawach i wiem co do czego pasuje. Nie boję się eksperymentować, bo jeszcze nie udało mi się nic zepsuć (na szczęście) :grin:

... ale to zabrzmiało. Chwalipięta jedna :tongue:

 

Proszę - a to foteczka jak wygląda zalewa. Szkoda że nie mogę Wam przesłać zapachu, za każdym razem jak otwieram lodówkę, to się zaciągam hi hi

.. inie jest to zapach aż tak korzenny, raczej słodko iglasty. Przyjemny, naprawdę. No i oczywiście nie zapomnę wstawić fotek w trakcie wędzenia, jak i po przekrojeniu.

 

http://img856.imageshack.us/img856/8161/mniam2.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

[ Dodano: Pią 07 Wrz, 2012 15:23 ]

... to że mięsko jest ponad zalewą, to na potrzeby fotki, mięsko pekluje się w kamionkowym naczyniu przyciśnięte mocno przez naczynie z wodą :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236070
Udostępnij na innych stronach

Wyprzedzasz nasze uwagi :grin: a szyneczka tylko troszkę się okopciła :lol:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236071
Udostępnij na innych stronach

Bo eksperymenty to moja specjalność :grin:

 

I tak, tak ... wiem że się okopciła ale jak na pierwsze wędzenie to i tak nieźle, szczególnie że nie było czuć zupełnie tego w smaku, a w środku była tak soczysta, że aż rozpływała się w ustach :)

 

Dziś dokupiłam jeszcze 3 kilo, ale zrobię standardowo bez eksperymentowania, niech będą różne smaki, a potem napiszę Wam które lepiej smakowały - eksperymentalne, czy standardowe. A jestem francuski piesek jeśli o to chodzi:) Co tam 7kg, uwędzę i zamrożę część. Będzie na święta, bo nas tylko dwoje i nie ma kogo częstować, i mały prawie czteroletni szkrab, który wędliny to zjada jak wegetarianin :rolleyes:

 

A macie jakiś fajny sposób na wędzenie mięsa z łopatki? Jest w skórze, i nie wiem czy wędzić na próbkę ze skórą, czy bez? W sumie wolę bez skóry, żeby skórka wędzona zrobiła się z mięśnia.

 

I pewnie zastanawiacie się czemu łopatka tylko co? :lol:

... bo promocja jest w markecie i łopatka jest za 1.50 za kilogram!!! z 6.00 !!! czyli 7zł za kilo łopatki. I tak miałam na dniach kupować mięso, ale jak to się trafiło, to nie mogłam odpuścić :) jak wykładają - to godzina i kilkaset kilo znika tak szybko, że się nawet nie zdąży mrugnąć :) dziś się przyczaiłam, i twardo stałam przy stoisku mięsnym he he

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236089
Udostępnij na innych stronach

Oj muszę dziś zapeklować i przyprawić ... :( nic nie wiecie, nie znacie? Hlip hlip

 

No dobra, zrobię jak za pierwszym razem. Czosnek ziele, listek i heja :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236132
Udostępnij na innych stronach

To zdjęcia moich pierwszych wędzonek.

Musisz jeszcze trochę popracować, ale się nie zrażaj tylko czytaj i ucz się a dojdziesz do wprawy. :grin:

 

[ Dodano: Pią 07 Wrz, 2012 21:27 ]

A macie jakiś fajny sposób na wędzenie mięsa z łopatki? Jest w skórze, i nie wiem czy wędzić na próbkę ze skórą, czy bez? W sumie wolę bez skóry, żeby skórka wędzona zrobiła się z mięśnia.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236138
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu - już popracowałam w sumie, i tak jak pisałam, te zdjęcia są moich pierwszych w życiu wędzonek :)

Nie chodziło mi o to jak uwędzić jak suszyć i w jakim stężeniu solanki peklować, tylko czy ktoś ma jakiś fajny sprawdzony przepis co do przypraw na 3kg mięsa i 1,2L solanki. Tylko i wyłącznie o przyprawienie mięcha mi chodzi w czasie peklowania.

Wędlinki moje były - po pierwszym zakopconym wędzeniu - idealne, ale zależy mi na czymś sprawdzonym przez wyjadaczy :) Ja zrobiłam eksperyment, który mam nadzieję sprawdzi się w finale, ale mam jeszcze 3 kilo mięsiwa, chciałabym skorzystać z czyjegoś doświadczenia i przekonać się, że ktoś radzi mi dobrze w kwestii smaku :)

 

[ Dodano: Pią 07 Wrz, 2012 21:45 ]

... ojojoj, może nie wyraziłam się jasno w poprzednim poście :)

zdjęcia były pierwszych moich wędzonek, ponieważ innych nie robiłam (zdjęć, bo wędzonki robiłam) i tylko te mam zapisane. Ale było po tych wyczynach kilka innych nieokopconych wędzoneczek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236143
Udostępnij na innych stronach

Powstrzymajcie mnie proszę...

 

Dziś dokupiłam 2,5 kilo szynki (z nogi) był tak piękny kawał mięcha - bielusieńki niemalże, że nie potrafiłam się oprzeć. Przecież ja już miejsca nie mam w lodówce :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236286
Udostępnij na innych stronach

Tylko i wyłącznie o przyprawienie mięcha mi chodzi w czasie peklowania.

To ze mną nie pogadasz bo ja robię solankę bez przypraw :grin: , ale jak chcesz to możesz wlać wywar z listka, ziela i dodać do solanki czosnku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236296
Udostępnij na innych stronach

To ze mną nie pogadasz bo ja robię solankę bez przypraw , ale jak chcesz to możesz wlać wywar z listka, ziela i dodać do solanki czosnku.

ja robie tak i tak,zalezy jak mi czapa stoi :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236303
Udostępnij na innych stronach

Witam się porannie :)

Mięsko załadowałam w solankę z zielem, jałowcem, listkami, kolorowym pieprzem i czosnkiem. Przyprawy (oprócz czosnku) najpierw zagotowałam, żeby puściły więcej aromatu.

I tak postoją do środy. Tzn. Z wtorku na środę będą sobie ociekać nad wanną. Może nawet wiatrak im włączę :grin:

 

Podacie mi jakiś link do informacji o nastrzykach? Zamówiłam wczoraj, więc jutro, góra we wtorek powinna przyjść strzykawka. Wcześniej nie nastrzykiwałam, ale trzymałam w solance powyżej 10 dni zawsze, więc zdążyło przejść wszystko, że nie robiło się "szare oczko".

Teraz zamierzam trzymać w solance krócej. część będzie przez 7 dni część przez 6 i ostatnia - szyneczka 5 dni :) Dlatego tym razem będę nastrzykiwać, ale szczerze mówiąc nie wiem w jakiej ilości...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236445
Udostępnij na innych stronach

I tak postoją do środy.

Tzn będzie szybkie peklowanie.

 

szczerze mówiąc nie wiem w jakiej ilości...

5-7% wagi mięsa. :grin:

 

Mięsko załadowałam w solankę z zielem, jałowcem, listkami, kolorowym pieprzem i czosnkiem

To wszystko będzie w jednym smaku :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236455
Udostępnij na innych stronach

Sęk w tym, że już nie było miejsca w lodówce. Gdybym chciała wszystko w innym smaku to musiałabym dokupić lodówkę :)

W sumie jak się pekluje bez przypraw to też wszystko w tym samym smaku :grin: :wink:

A szybkie peklowanie musi być, bo małż ma wolne do czwartku. Możemy przedłużyć peklowanie o jeden dzień, i ociekanie rozpocząć ze środy na czwartek.

Samej byłoby mi trudno odpędzać córę od paleniska, musimy być we dwójkę przy wędzeniu. Ja wędzę, mąż pilnuje latorośl. :grin:

 

Zastanawiam się jeszcze nad pewną może fajną opcją. Żeby nie było w tym samym smaku, jedną szynkę nastrzyknę solanką z dodatkiem... miodu :) będzie szynka miodowa :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236475
Udostępnij na innych stronach

W sumie jak się pekluje bez przypraw to też wszystko w tym samym smaku

I tu się zasadniczo mylisz.Szynka , karkówka, polędwica , boczek mają same w sobie różne smaki.Peklując w przyprawach wszystko jednakowo smakuje - przyprawami.Pobędziesz z nami dłużej to zrozumiesz o czym mówię :grin: .Większość używa czystej solanki bez przypraw.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236486
Udostępnij na innych stronach

.Większość używa czystej solanki bez przypraw.

Witaj akyszmałamysz, słuchaj dobrych rad :idea: - Arkadiusz wie co mówi , pozdrawiam i życzę udanego wędzenia .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236490
Udostępnij na innych stronach

Szynka , karkówka, polędwica , boczek mają same w sobie różne smaki.

100 % racji.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236493
Udostępnij na innych stronach

Wiem że mają inne smaki... tak tylko piszę :) przecież puściłam oczko na końcu wypowiedzi :tongue:

 

A tak poważnie. Trudno się mówi. Jak się nie ma warunków to się ma co się musi mieć:) a smaki takie same nie będą, bo część jest w eksperymentalnej marynacie, a druga część w standardowych przyprawach i to w znikomych ilościach. Ledwo było czuć zapach przypraw, czosnku nie potrafiłam sobie odmówić :grin:

 

Gdybym miała więcej miejsca w lodówce, to zapewne każdą część mięsa przyprawiłabym zupełnie inaczej, a tak - nici z tego. Przy kolejnym wędzeniu zaopatrzę się w odpowiednie pojemniki, które ustawię jeden na drugim. I szczerze to szukałam wczoraj takowych i nigdzie nie znalazłam, nawet na pchlim targu.

 

Mięsa będzie ponad 9kg więc kolejne wędzenie będzie oj i jeszcze trochę :)

Ale obiecuję być lepiej przygotowana, poza tym następny będzie boczuś, którego teraz nie udało mi się zdobyć, i on na bank będzie tylko w samej solance :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236498
Udostępnij na innych stronach

No!

Strzykawka przyszła. Zaraz zabieram się do roboty. Szkoda że nie przyszła wcześniej, jak mięso sprawdzałam i przekładałam.

 

Zapach mocno przyciąga. A te w małej ilości przypraw dziś obwąchane, i powiem że ledwo ledwo czuć przyprawy, tak więc jest dobrze.

 

I teraz tak... nastrzyk tylko jednorazowy? Np. dziś i do końca peklowania ani razu?

Wybaczcie te pytania, ale jak już wspominałam po raz pierwszy pekluję z zamiarem nastrzykiwania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236721
Udostępnij na innych stronach

I teraz tak... nastrzyk tylko jednorazowy?

Tak . Jeden nastrzyk , w kilku miejscach... i ...''.masowanko''... :lol: :wink: :cool: Pozdro!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236724
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :)

 

Masowanko było :grin: teraz tylko problem się pojawił, który nie mam pojęcia czy się naprawi, ale trudno.

 

To moje mięsko nie jest zbyt różowe. Temp w lodówce 5C więc niby idealnie. Solanka ściśle według tabeli. Niestety nie miałam soli peklowej, więc użyłam saletry plus soli, również według ścisłych norm, a wagę mam czułą +/- 1gr.

Podczas nastrzykiwania dodałam trochę saletry wcześniej rozpuszczonej do każdej z solanek. Nie wiem... może mi się wydaje, w środku mięso jest różowiutkie, na zewnątrz szarawe. Nigdy wcześniej to się nie działo. Co robię nie tak? Przecież to nie pierwsze moje peklowanie... hlip..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236740
Udostępnij na innych stronach

:shock: O QRDE....Albo to jest od tych przypraw , albo mięso się psuje po prostu... :sad: Nie robiłam z saletrą... może to też jakaś przyczyna ... :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236748
Udostępnij na innych stronach

Pachnie bardzo ładnie, solanka nie jest mętna, nawet pokusiłam się o jej degustację. Zupełnie normalna w smaku, nie kwaśna, nie powstaje piana ani nic z tych rzeczy. Mięso na pewno się nie psuje, nie jest śliskie. To tylko kolor, proporcje niby idealne co do soli i saletry.

 

Potem cyknę fotkę o co mi chodzi, żebyście mili jakiś wgląd.

 

Co do obracania... to no cóż. Przyznam się że obracałam dziś dopiero drugi raz, a mięso leży od czwartku. Przy wcześniejszych peklowaniach obracałam codziennie.

No nic, może się jeszcze wyrówna, ale za wszelkie rady będę wdzięczna...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/12/#findComment-236757
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.