Marek z Bielska Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 16 Marca 2019 Arek nie ważyłem towaru,wisiały od kursu do wczoraj,teraz będą leżeć na podłodze w workach w zimnym magazynie,może je podwędze....co byś zrobił Ty? są to moje pierwsze maskotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) Ponieważ dla tych kultur ,które zastosowaliście minimalny czas suszenia/dojrzewania to jeden miesiąc to ja bym jeszcze poczekał z tym pakowaniem w próżnię i zostawil bym w odpowiednich warunkach (12 C i 80% wilgotności) te elementy do dalszego dojrzewania/suszenia do straty wagi min.38-40%i poźniej zapakował próżniowo.Nie wiem jak duże są elementy ,ale myślę,że trzeba by to zostawić na około 2-3 miesiące bez pakowania.Co do nastrzyku to mam mieszane uczucia.Moim zdaniem nie powinno się go stosować,ale rozumiem ,że czas goni. Edytowane 16 Marca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 16 Marca 2019 A ile te wędliny oddały wody.?Jaka jest strata na wadze.?Jak długo dojrzewały? Nikt tego w czasie kursu nie sprawdzał. Co do nastrzyku to mam mieszane uczucia.Moim zdaniem nie powinno się go stosować,ale rozumiem ,że czas goni. Wiem, że trochę wbrew technologii ale:- musieliśmy to wykonać, by uczestnik otrzymał kawałek mięsa, gdzie pH zmieniło się na tyle, że byłby odporny na zepsucie. Nie możemy przekazywac uczestnikom mięsa, które będzie lub jest podatne na zepsucie.- nastrzykiwanie elementów z peklosolą, kulturami starterowymi, pożywką jest jednym ze sposobów otrzymywania wędlin dojrzewających ( Technologia prod. wędlin cz. III str 31)- wykonanie wędlin dojrzewających to trudna produkcja, tym bardziej że nie dysponuje się odpowiednimi narzędziami ( higrometr) Pytanie do uczestników.Jak długo przechowywaliście metkę cebulową i jak znaczne zaszły zmiany smakowe?Myślę, że powodem "zapleśnienia" elementów jest przechowywanie w pomieszczeniu o zbyt niskiej wilgotności i słabym ruchu powietrza. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 16 Marca 2019 Jak długo przechowywaliście metkę cebulową Niestety nie była pod prądem i drugiego dnia po południu nie mogłem już jej znaleźć Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał G Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 16 Marca 2019 Wędzoną 3 dni temu skończyłem, surową chciałem zabrać do pracy zaraz po kursie, ale na "zabrać'', albo ''chciałem'' się skończyło... Może kurs podrobowy??????Metka Kaszanka Pasztetowa Salceson Wątrobianka Co Wy na to???????????????????????????????/// Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 16 Marca 2019 Może kurs podrobowy?????? Metka Kaszanka Pasztetowa Salceson Wątrobianka Co Wy na to???????????????????????????????/// Widać, że nie czytasz na bieżąco zawartych tutaj informacji o kursach, ani nie czytasz strony SDM. Na każdym podstawowym kursie przez nas organizowanym, te wyroby są robione rutynowo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał G Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 16 Marca 2019 Byłem na kilku kursach, pasztetowej nie było nigdy, metka pierwszy raz, o wątrobiance nie wspomnę.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 16 Marca 2019 Czyli już nam salceson, kaszanka, wątrobianka i metka wypadły. Nie byłeś na wszystkich, zatem na pewno coś Cię minęło. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 18 Marca 2019 (edytowane) Pytanie do uczestników. Jak długo przechowywaliście metkę cebulową i jak znaczne zaszły zmiany smakowe? Myślę, że powodem "zapleśnienia" elementów jest przechowywanie w pomieszczeniu o zbyt niskiej wilgotności i słabym ruchu powietrzaMetka została zjedzona w ciągu 3 dni - żadnych zmian nie stwierdzono.Mięso u mnie częściowo nie przetrwało - karczek i szynka zepsuły się i poszły na kompost. Polędwica wisi i wygląda i pachnie dobrze. Kiełbasa jest super, wczoraj zjedliśmy pierwszy kawałek. Działa to tak - goście nie są przepadzici, biorą po plasterku. Zanim usiądą to im sie plasterek kończy, więc stoją przy stole aż do zjedzenia do końca wystawionej kiełbaski .Mięso jest/było w temperaturze 16°C, wilgotność 70-90%.Brie Rafała wygląda świetnie - całe pokryte białą pleśnią - konsumpcja za tydzień.Ser ziezielonego nie miał szans na osiągnięcie dojrzałości. Edytowane 18 Marca 2019 przez janusz_p Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 18 Marca 2019 Mięso u mnie częściowo nie przetrwało - karczek i szynka zepsuły się i poszły na kompost ??? Bardzo dziwne - u mnie wszystko prawidłowo i dobrze serki Rafała - zaczynają bieleć - ZieZieloniutkiego - dawno nie ma Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 18 Marca 2019 Gadałem z Tomkiem, u niego też było ok. Ciekawe, czy jeszcze komuś się wydarzyło takie nieszczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 18 Marca 2019 U mnie wszystko ok. Serek ziezielonego jeszcze mam, jem ukradkiem jak nikogo nie ma. Serek Rafała zjedzony pierwszy wczoraj - poezja. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 18 Marca 2019 Mięso u mnie częściowo nie przetrwało - karczek i szynka zepsuły się i poszły na kompost. czy możesz napisać coś więcej? Zapach, wygląd, smak? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 18 Marca 2019 (edytowane) Mięso czuć było z daleka, w górnej części suche, w dolnej wilgotne, śliskie. Z karczku wypłyneło kilka kropli. Szynki skosztowałem, gorzka i szczypiący smak na języku. Kolor szynki był ok, karczek zrobił się siny - nie mocno, ale nabrał takiego odcienia. Edytowane 18 Marca 2019 przez janusz_p Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 18 Marca 2019 Pracuję nad przygotowaniem certyfikatu dla uczestników kursu. Pierwsze wyniki: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 18 Marca 2019 z tego co ostatnio wizytowałem nie zauważyłem nic niepokojącego w dojrzewających elementach,szt 3.Rafała ser rozjebdala system Metka ok, ostatni kawałek właśnie poplasterkowałem i na patelni podgrzałem... też pyszotka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 18 Marca 2019 (edytowane) Nie możemy przekazywac uczestnikom mięsa, które będzie lub jest podatne na zepsucie. Jednak coś poszło nie tak.Moim zdaniem brak odpowiednich warunków dojrzewania i brak możliwości ich kontroli był tego powodem. wykonanie wędlin dojrzewających to trudna produkcja, tym bardziej że nie dysponuje się odpowiednimi narzędziami ( higrometr) Pomimo,że dysponuję nie tylko higrometrem to zgadzam się ,że to trudny temat. Edytowane 18 Marca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 19 Marca 2019 Pracuję nad przygotowaniem certyfikatu dla uczestników kursu. Pierwsze wyniki: wzor2.jpgTo z tego kursu będą dwa certyfikaty ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 19 Marca 2019 Nie. Będzie certyfikat na następny kurs oraz zaległe certyfikaty za kurs z ubiegłego roku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 19 Marca 2019 Mięso czuć było z daleka, w górnej części suche, w dolnej wilgotne, śliskie. Z karczku wypłyneło kilka kropli. Szynki skosztowałem, gorzka i szczypiący smak na języku. Kolor szynki był ok, karczek zrobił się siny - nie mocno, ale nabrał takiego odcienia. Przykro mi, że były dwa kawałki wędzonek, które popsuły się. Przyczyny upatrywałbym:1. Zbyt słaby nastrzyk lub jego brak2. Przetrzymanie mięsa w temperaturze odpowiedniej dla fermentacji.@ ArkadiuszKilka dni wstecz rozpocząłem wykonywanie paru kawałków mięsa sposobem, który był prezentowany na kursie.Przyrost masy po fermentacji i ocieknięciu wyniósł 7% a po prasowaniu ( 12 godz.) 3%. Ogólnie mięso zwiększyło wagę o 3%. W ubiegłym tygodniu kursowe wędzonki zostały zapakowane próżniowo ( widoczne wycieki soków mięśniowych ) a w tym tygodniu planuje wykonać 12 godz. prasowanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 19 Marca 2019 Przykro mi, że były dwa kawałki wędzonek, które popsuły się. Przyczyny upatrywałbym: 1. Zbyt słaby nastrzyk lub jego brak 2. Przetrzymanie mięsa w temperaturze odpowiedniej dla fermentacji. Mnie też, ale bywa. Zastanawiam się, czy w punkcie drugim nie ma być "nieodpowiedniej" czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 19 Marca 2019 Janusz. Bakterie muszą być aktywne a to wymaga odpowiednich warunków (temperatura, pożywka). Dla mięsa pozbawionego odpowiednich warunków temp, jest szkodliwa i prowadzi do zepsucia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) Tak, rozumiem, zwróć uwagę na pogrubione . Jeżeli mówimy o przyczynach zepsucia to powinno być nieodpowiedniej. 2. Przetrzymanie mięsa w temperaturze odpowiedniej dla fermentacji. Edytowane 19 Marca 2019 przez janusz_p Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janp Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 20 Marca 2019 Dojrzewający schab, w dwóch różnych atmosferach , komórka i pokój socjalny w domu, 7 dni + 7 dni. Pod sznurkiem widoczna tworząca się biała nitka pleśni. Niepokoi mnie postępujące wysychanie wyrobu. Jeszcze biedy nie ma, ale sądzę że w tym tempie za dwa tygodnie będzie za sucho.Schabik wisi w towarzystwie wczoraj wędzonych wiszących filetów z łososia. Okazuje się, że filety można wieszaćjanp Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 20 Marca 2019 (edytowane) Jasiu ja swoje wędzonki przemyłem z pleśni spirytusem i jak przeschły poszły do worka próżniowego,obecnie leżą sobie na posadzce w chłodnym i codziennie je obracam,zauważyłem że kolorek się wyrównał,jeszcze parę dni i wyciągne do powieszenia znów.Piękne łososie.p.s.napisałem Tobie informacje na pw. Edytowane 20 Marca 2019 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15613-kurs-hybryda-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-serowarstwo/page/7/#findComment-626990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.