EAnna Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Listopada 2018 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej A czy przepis nie przewiduje dodatku soku z cytryny?Mam bowiem z tyłu głowy, że... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Listopada 2018 A czy przepis nie przewiduje dodatku soku z cytryny? Mam bowiem z tyłu głowy, że... Aniu, korzystałam z tego przepisu https://www.mojewypieki.com/post/chrupiace-owsiane-ciasteczka, myślę że niczego nie przeoczyłam. Brawo Halusia zrobilas Anzac Biscuits. To sa tradycyjne ciastka ,ktorych historia jest bardzo zwiazana z zolnierzami Australijskimi i Nowo Zeladzkimi. Dziękuje Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2018 Czy nikt nie pokusi się o rozwinięcie mojej myśli?Co mam z tyłu głowy? 1/2 łyżeczki sody oczyszczonejA czy przepis nie przewiduje dodatku soku z cytryny?Mam bowiem z tyłu głowy, że... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) sok z cytryny i soda ma ponoc zwalczac nadkwasliwosc organizmu , wedlog mnie soda w ciastkach ma powodowac powstawawanie dwutlenku wegla co powoduje ze ciastka beda bardziej kruche i delikatne. akurat w takich wyrobach nie potrzebujemy by ciasto wyrastalo .U nas do niektorych tego typu ciastek uzywa sie tez wodorowęglan amonu. Edytowane 28 Listopada 2018 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Listopada 2018 Czy nikt nie pokusi się o rozwinięcie mojej myśli?Co mam z tyłu głowy? 1/2 łyżeczki sody oczyszczonejA czy przepis nie przewiduje dodatku soku z cytryny?Mam bowiem z tyłu głowy, że... By z sody czyli wodorowęglanu sodu będącego solą słabego kwasu i mocnej zasady wydzielił sie dwutlenek węgla potrzebny jest inny kwas by wyparł z sody kwas węglowy ,który jako nietrwały związek rozpada się uwalniając dwutlenek węgla będący tym związkiem który spulchnia ciasto. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Listopada 2018 (edytowane) By z sody czyli wodorowęglanu sodu będącego solą słabego kwasu i mocnej zasady wydzielił sie dwutlenek węgla potrzebny jest inny kwas by wyparł z sody kwas węglowy ,który jako nietrwały związek rozpada się uwalniając dwutlenek węgla będący tym związkiem który spulchnia ciasto. Brawo Olgo, na forum jesteś Chudziakiem ale z tęgą głową W przepisie internetowym, z którego skorzystała Halusia, jest jeszcze proszek do pieczenia i dzięki temu ciasteczka urosły.Brak kwasu w składnikach ciasta powoduje, że soda się nie rozkłada i pozostawia "swój" posmak.Oczywiście, może to być słabo lub w ogóle niewyczuwalne, jednak należy wziąć pod uwagę, że jest niezdrowe!Takie ciasteczka są mocno zasadowe i działają niekorzystnie na żołądek. Osoby o skłonnościach do zgagi mogą to odczuć. Zasadowe jedzenie powoduje zwiotczenie zastawki na granicy przełyku i żółądka a w efekcie zgagę.Już przed wojną, w szkołach dla panienek, zakonnice uczyły tej zasady, że dając do ciasta sodę dla rozrostu musimy dodać kwasu (dlatego moja Mama wtłukła mi to do głowy, nie zagłębiając się jednak w uzasadnienia chemiczne )Proszę sprawdzić przepisy w starych książkach kucharskich i starych wydaniach Kuchni Polskiej.Mam nadzieję, że mój wpis przyniesie korzyść wszystkim konsumentom pysznych ciasteczek pieczonych przez naszych forowiczów. PozdrawiamEAnna, P.S. W internecie kwitnie radosna twórczość, również kulinarna. Osobiście staram się ocenić jednak "intelektualnie" każdy przepis, bo jak już gdzie indziej pisałam, jestem niedowiarkiem Edytowane 30 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Listopada 2018 w Halusi przepisie jest rowniez proszek do pieczenia , ktory wedlog czegos co gdzies wyczytalam zawiera jakis kwas ..ile w tym prawdy nie wiem ...ja staram sie uzywac zarowno sody jak i proszku duzo mniej gdyz bardzo zle wplywa na moj organiz , dlatego b.zadko pieke tego typu ciastka.A co z wodorowęglanem amonu.?Jak z nim wyglada w kuchni polskiej? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Listopada 2018 (edytowane) A co z wodorowęglanem amonu.? Z kolei ten środek popularnie zwany amoniakiem rozkłada się pod wpływem wyższych temperatur. Piecze się przy jego użyciu tzw amoniaczki . w Halusi przepisie jest rowniez proszek do pieczenia , ktory wedlog czegos co gdzies wyczytalam zawiera jakis kwas Tak - proszek do pieczenia ma w swym składzie kwaśne sole . Edytowane 30 Listopada 2018 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Listopada 2018 EANNO, a jaka reakcja zachodzi ,kiedy rozpuszczona sode w malej ilosci wody dodajemy do np. rozgrzanego miodu? Oczywiscie nadal naczynie stoi na zrodle ciepla. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.