Skocz do zawartości

Proszek, soda i amoniak w ciastach


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

A czy przepis nie przewiduje dodatku soku z cytryny?

Mam bowiem z tyłu głowy, że... 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/
Udostępnij na innych stronach

A czy przepis nie przewiduje dodatku soku z cytryny? Mam bowiem z tyłu głowy, że...

 

 

Aniu, korzystałam z tego przepisu https://www.mojewypieki.com/post/chrupiace-owsiane-ciasteczka, myślę że niczego nie przeoczyłam. 

 

 

Brawo Halusia zrobilas Anzac Biscuits. To sa tradycyjne ciastka ,ktorych historia jest bardzo zwiazana z zolnierzami Australijskimi i Nowo Zeladzkimi.

 

 

Dziękuje  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614437
Udostępnij na innych stronach

Czy nikt nie pokusi się o rozwinięcie mojej myśli?

Co mam z tyłu głowy?  :frantics:

 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

A czy przepis nie przewiduje dodatku soku z cytryny?

Mam bowiem z tyłu głowy, że... 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614577
Udostępnij na innych stronach

sok z cytryny i soda ma ponoc zwalczac nadkwasliwosc organizmu , wedlog mnie soda w ciastkach ma powodowac powstawawanie dwutlenku wegla co powoduje ze ciastka beda bardziej kruche i delikatne. akurat w takich wyrobach nie potrzebujemy by ciasto wyrastalo .

U nas do niektorych tego typu ciastek uzywa sie tez wodorowęglan amonu.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614617
Udostępnij na innych stronach

 

Czy nikt nie pokusi się o rozwinięcie mojej myśli?

Co mam z tyłu głowy?  :frantics:

 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

A czy przepis nie przewiduje dodatku soku z cytryny?

Mam bowiem z tyłu głowy, że... 

 

 

By z sody czyli wodorowęglanu sodu będącego solą słabego kwasu i mocnej zasady wydzielił sie dwutlenek węgla potrzebny jest inny kwas by wyparł z sody  kwas węglowy ,który jako nietrwały związek rozpada się uwalniając dwutlenek węgla będący tym związkiem który spulchnia ciasto.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614766
Udostępnij na innych stronach

By z sody czyli wodorowęglanu sodu będącego solą słabego kwasu i mocnej zasady wydzielił sie dwutlenek węgla potrzebny jest inny kwas by wyparł z sody  kwas węglowy ,który jako nietrwały związek rozpada się uwalniając dwutlenek węgla będący tym związkiem który spulchnia ciasto.

 

 

Brawo Olgo, na forum jesteś Chudziakiem ale z tęgą głową  :clap:  :clap:  :clap:

W przepisie internetowym, z którego skorzystała Halusia, jest jeszcze proszek do pieczenia i dzięki temu ciasteczka urosły.

Brak kwasu w składnikach ciasta powoduje, że soda się nie rozkłada i pozostawia "swój" posmak.

Oczywiście, może to być słabo lub w ogóle niewyczuwalne, jednak należy wziąć pod uwagę, że jest niezdrowe!

Takie ciasteczka są mocno zasadowe i działają niekorzystnie na żołądek. Osoby o skłonnościach do zgagi mogą to odczuć. 

Zasadowe jedzenie powoduje zwiotczenie zastawki na granicy przełyku i żółądka a w efekcie zgagę.

Już przed wojną, w szkołach dla panienek, zakonnice uczyły tej zasady, że dając do ciasta sodę dla rozrostu musimy dodać kwasu (dlatego moja Mama wtłukła mi to do głowy, nie zagłębiając się jednak w uzasadnienia chemiczne  :laugh: )

Proszę sprawdzić przepisy w starych książkach kucharskich i starych wydaniach Kuchni Polskiej.

Mam nadzieję, że mój wpis przyniesie korzyść wszystkim konsumentom pysznych ciasteczek pieczonych przez naszych forowiczów.

 

Pozdrawiam

EAnna,

 

P.S. 

W internecie kwitnie radosna twórczość, również kulinarna. 

Osobiście staram się ocenić jednak "intelektualnie" każdy przepis, bo jak już gdzie indziej pisałam, jestem niedowiarkiem  :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614783
Udostępnij na innych stronach

w Halusi przepisie jest rowniez proszek do pieczenia , ktory wedlog czegos co gdzies wyczytalam zawiera jakis kwas ..ile w tym prawdy nie wiem ...ja staram sie uzywac zarowno sody jak i proszku duzo mniej gdyz bardzo zle wplywa na moj organiz , dlatego b.zadko pieke tego typu ciastka.

A co z wodorowęglanem amonu.?

Jak z nim wyglada w kuchni polskiej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614795
Udostępnij na innych stronach

A co z wodorowęglanem amonu.?

 

Z kolei ten środek popularnie zwany amoniakiem rozkłada się pod wpływem wyższych temperatur. Piecze się przy jego użyciu tzw amoniaczki .

 

 

 

w Halusi przepisie jest rowniez proszek do pieczenia , ktory wedlog czegos co gdzies wyczytalam zawiera jakis kwas

 

Tak  - proszek do pieczenia ma w swym składzie kwaśne sole .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614859
Udostępnij na innych stronach

EANNO, a jaka reakcja zachodzi ,kiedy rozpuszczona sode w malej ilosci wody dodajemy do np. rozgrzanego miodu? Oczywiscie nadal naczynie stoi na zrodle ciepla.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15637-proszek-soda-i-amoniak-w-ciastach/#findComment-614888
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.