Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-36072100-1543913425_thumb.jpgpost-72431-0-09143200-1543913507_thumb.jpgpost-72431-0-15377200-1543913516_thumb.jpgpost-72431-0-23578000-1543913521_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 
-ścinki wołowe 2 kg 2 kl.(2-3 mm)
-boczek 3 kg (13 mm)
-karkówka 2 kg 2 kl.(13 mm)
-1,5 kg szynki 1 kl. rozdrabniamy 0,75 kg na szarpaku a drugie 0,75 kg kroimy w drobną kostkę 1-1,5 cm
-1,5 kg łopatki 1 kl.rozdrabniamy 0,75 kg na szarpaku a drugie 0,75 kg kroimy w drobną kostkę
Rozdrabnianie było na maszynce nr.8
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 18-19 g/kg
-czosnek 3-5 g/kg
-gotowa mieszanka przypraw (kiełbasa myśliwska ) w skład mieszanki wchodzi :pieprz czarny, czosnek, jałowiec, gałka muszkatołowa, rozmaryn, cukier, sól.
-woda 600 mil podczas mieszania z przyprawami i 200 mil przed napełnianiem jelit
 
WYKONANIE
Kupione mięso płuczemy pod bieżącą wodą i tniemy w kawałki 4 na 4 cm w pierwszej misce ścinki wołowe w drugiej boczek i karkówka i w trzeciej mięso pierwszej klasy. Peklujemy i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Następnie rozdrabniamy i przyprawiamy dodajemy wodę 600 mil i wyrabiamy do kleistości. chowamy do lodówki na 10-12 godz. Po tym czasie dodajemy wodę 200 mil.i ponownie dokładnie wyrabiamy , napełniamy jelita i odkręcamy odcinki pętka.Odwieszamy do osadzenia na 2-3 godziny.
 
OSUSZANIE W WĘDZARNI
40 stopni osuszamy do momentu aż powierzchnia jelit będzie sucha i ciepła około 60 min.
 
WĘDZENIE
Temperatura 55-65 stopni czas 3,5-4 godz. 
 
DOPIEKANIE LUB PARZENIE
Dopiekamy w temp.85 st. do momentu gdy kiełbasa w środku osiągnie 68-70 stopni lub parzymy w wodzie 75-80 stopni czas 20-25 min do osiągnięcia 68 st.
 
PODSUSZANIE
Kiełbasę którą będziemy podsuszać ma być najpierw podpiekana. Podsuszamy 5-7 dni u mnie odbywało się to przy uchylonym oknie.
Smacznego.
 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/
Udostępnij na innych stronach

Jacekw21 - bardzo ładna seria artykułów o produkcji. Dobra robota, ja zacznę od ogniskowej ;) czerwonej w środku :clap: . (Poprzednią na ognisko robiłem na zwykłej soli i też wyszedł ładny kolorek)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615392
Udostępnij na innych stronach

Jacekw21 - bardzo ładna seria artykułów o produkcji. Dobra robota, ja zacznę od ogniskowej ;) czerwonej w środku :clap: . (Poprzednią na ognisko robiłem na zwykłej soli i też wyszedł ładny kolorek)

:thumbsup:  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615396
Udostępnij na innych stronach

A ta mieszanka przypraw koło bez żadnego E.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615407
Udostępnij na innych stronach

A co masz do "E"? sam używasz sporo E w codziennym życiu.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615409
Udostępnij na innych stronach

Ja mam np. to, że nie popieramy tu, chyba że to też się zmieniło. ;) Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615411
Udostępnij na innych stronach

A co masz do "E"? sam używasz sporo E w codziennym życiu.

Czy ja Ciebie pytałem?Jak nie znasz odpowiedzi na zadane pytanie to się nie odzywaj.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615412
Udostępnij na innych stronach

Ja znam odpowiedz Ty mam wrażenie, że nie.

E249     Azotyn potasu    
E250     Azotyn sodu    
E251     Azotan sodu  
E252     Azotan potasu

Każdy związek chemiczny ma swoje "E"

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615413
Udostępnij na innych stronach

Ja znam odpowiedz Ty mam wrażenie, że nie.

E249     Azotyn potasu    

E250     Azotyn sodu    

E251     Azotan sodu  

E252     Azotan potasu

Każdy związek chemiczny ma swoje E

Trochę wiedzy dla przypomnienia.Te E akurat do mieszanek przyprawowych nie są stosowane.Azotany i azotyny to dodatki do peklowania

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615415
Udostępnij na innych stronach

Tak jak przypuszczałem, nie wiesz co to "E"

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615416
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście przyjdę do ciebie po naukę. :facepalm:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615417
Udostępnij na innych stronach

A ta mieszanka przypraw koło bez żadnego E.?

Pierwszy raz jak robiłem tą kiełbasą to miałem mieszankę z E kupioną w sieci drugi raz jak robiłem miałem bez E kupiłem u siebie w mieście . u mnie jest sporo fajnych mieszanek z kilku firm bez E. Mamy też spory zakład który też zajmuje się przyprawami. Nazwy nie podam bo zaraz zostanę posądzony o reklamę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615418
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobra robota, ja zacznę od ogniskowej czerwonej w środku . (Poprzednią na ognisko robiłem na zwykłej soli i też wyszedł ładny kolorek)

Mięso będzie posiadało bardzo ładny kolor nawet wtedy, gdy tylko je solimy, ale w trakcie procesu solenia ma kontakt z jakimkolwiek tlenkiem metalu (naczynia do peklowania, łyżki itp.).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615419
Udostępnij na innych stronach

Mięso będzie posiadało bardzo ładny kolor nawet wtedy, gdy tylko je solimy, ale w trakcie procesu solenia ma kontakt z jakimkolwiek tlenkiem metalu (naczynia do peklowania, łyżki itp.).

 

Bedzie czerwone jak"

Bedze miało kontakt z metalem

Musi mieć kontakt z metalem

Nie będzie miało kontaktu z metalem

Pod zadnym względem nie będzie miało kontaktu z metalem

Możesz doprecyzować?  :)

 

 

Tak naprawdę interesuje mnie wzór chemiczny który to definiuje, a jeszcze dokładniej interesuje mnie wprowadzanie srebra atomowego do wyrobów (poza  srebrna woda alkaiczną do picia którą robię sam)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615420
Udostępnij na innych stronach

 

A ta mieszanka przypraw koło bez żadnego E.?

Pierwszy raz jak robiłem tą kiełbasą to miałem mieszankę z E kupioną w sieci drugi raz jak robiłem miałem bez E kupiłem u siebie w mieście . u mnie jest sporo fajnych mieszanek z kilku firm bez E. Mamy też spory zakład który też zajmuje się przyprawami. Nazwy nie podam bo zaraz zostanę posądzony o reklamę :)

 

To żadna reklama o ale jak nie chcesz tego na forum to może podeślij mi na pw .Jestem zainteresowany takimi mieszankami ale bez dodatków funkcjonalnych

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615422
Udostępnij na innych stronach

Po prostu, jeśli mięso będzie miało podczas solenia kontakt z metalem, może finalnie osiągnąć kolor mięsa peklowanego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615423
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ta mieszanka przypraw koło bez żadnego E.?

Pierwszy raz jak robiłem tą kiełbasą to miałem mieszankę z E kupioną w sieci drugi raz jak robiłem miałem bez E kupiłem u siebie w mieście . u mnie jest sporo fajnych mieszanek z kilku firm bez E. Mamy też spory zakład który też zajmuje się przyprawami. Nazwy nie podam bo zaraz zostanę posądzony o reklamę :)

 

To żadna reklama o ale jak nie chcesz tego na forum to może podeślij mi na pw .Jestem zainteresowany takimi mieszankami ale bez dodatków funkcjonalnych

 

Wysłałem na priv

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615440
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.