jacekw21 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2018 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -ścinki wołowe 2 kg 2 kl.(2-3 mm)-boczek 3 kg (13 mm)-karkówka 2 kg 2 kl.(13 mm)-1,5 kg szynki 1 kl. rozdrabniamy 0,75 kg na szarpaku a drugie 0,75 kg kroimy w drobną kostkę 1-1,5 cm-1,5 kg łopatki 1 kl.rozdrabniamy 0,75 kg na szarpaku a drugie 0,75 kg kroimy w drobną kostkęRozdrabnianie było na maszynce nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 18-19 g/kg-czosnek 3-5 g/kg-gotowa mieszanka przypraw (kiełbasa myśliwska ) w skład mieszanki wchodzi :pieprz czarny, czosnek, jałowiec, gałka muszkatołowa, rozmaryn, cukier, sól.-woda 600 mil podczas mieszania z przyprawami i 200 mil przed napełnianiem jelit WYKONANIEKupione mięso płuczemy pod bieżącą wodą i tniemy w kawałki 4 na 4 cm w pierwszej misce ścinki wołowe w drugiej boczek i karkówka i w trzeciej mięso pierwszej klasy. Peklujemy i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Następnie rozdrabniamy i przyprawiamy dodajemy wodę 600 mil i wyrabiamy do kleistości. chowamy do lodówki na 10-12 godz. Po tym czasie dodajemy wodę 200 mil.i ponownie dokładnie wyrabiamy , napełniamy jelita i odkręcamy odcinki pętka.Odwieszamy do osadzenia na 2-3 godziny. OSUSZANIE W WĘDZARNI40 stopni osuszamy do momentu aż powierzchnia jelit będzie sucha i ciepła około 60 min. WĘDZENIETemperatura 55-65 stopni czas 3,5-4 godz. DOPIEKANIE LUB PARZENIEDopiekamy w temp.85 st. do momentu gdy kiełbasa w środku osiągnie 68-70 stopni lub parzymy w wodzie 75-80 stopni czas 20-25 min do osiągnięcia 68 st. PODSUSZANIEKiełbasę którą będziemy podsuszać ma być najpierw podpiekana. Podsuszamy 5-7 dni u mnie odbywało się to przy uchylonym oknie.Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Jacekw21 - bardzo ładna seria artykułów o produkcji. Dobra robota, ja zacznę od ogniskowej czerwonej w środku . (Poprzednią na ognisko robiłem na zwykłej soli i też wyszedł ładny kolorek) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Jacekw21 - bardzo ładna seria artykułów o produkcji. Dobra robota, ja zacznę od ogniskowej czerwonej w środku . (Poprzednią na ognisko robiłem na zwykłej soli i też wyszedł ładny kolorek) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Grudnia 2018 A ta mieszanka przypraw koło bez żadnego E.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Grudnia 2018 A co masz do "E"? sam używasz sporo E w codziennym życiu. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Ja mam np. to, że nie popieramy tu, chyba że to też się zmieniło. Edytowane 4 Grudnia 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Grudnia 2018 A co masz do "E"? sam używasz sporo E w codziennym życiu.Czy ja Ciebie pytałem?Jak nie znasz odpowiedzi na zadane pytanie to się nie odzywaj. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Ja znam odpowiedz Ty mam wrażenie, że nie.E249 Azotyn potasu E250 Azotyn sodu E251 Azotan sodu E252 Azotan potasuKażdy związek chemiczny ma swoje "E" Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Ja znam odpowiedz Ty mam wrażenie, że nie.E249 Azotyn potasu E250 Azotyn sodu E251 Azotan sodu E252 Azotan potasuKażdy związek chemiczny ma swoje ETrochę wiedzy dla przypomnienia.Te E akurat do mieszanek przyprawowych nie są stosowane.Azotany i azotyny to dodatki do peklowania Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Tak jak przypuszczałem, nie wiesz co to "E" Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Oczywiście przyjdę do ciebie po naukę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Grudnia 2018 A ta mieszanka przypraw koło bez żadnego E.?Pierwszy raz jak robiłem tą kiełbasą to miałem mieszankę z E kupioną w sieci drugi raz jak robiłem miałem bez E kupiłem u siebie w mieście . u mnie jest sporo fajnych mieszanek z kilku firm bez E. Mamy też spory zakład który też zajmuje się przyprawami. Nazwy nie podam bo zaraz zostanę posądzony o reklamę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Dobra robota, ja zacznę od ogniskowej czerwonej w środku . (Poprzednią na ognisko robiłem na zwykłej soli i też wyszedł ładny kolorek) Mięso będzie posiadało bardzo ładny kolor nawet wtedy, gdy tylko je solimy, ale w trakcie procesu solenia ma kontakt z jakimkolwiek tlenkiem metalu (naczynia do peklowania, łyżki itp.). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Mięso będzie posiadało bardzo ładny kolor nawet wtedy, gdy tylko je solimy, ale w trakcie procesu solenia ma kontakt z jakimkolwiek tlenkiem metalu (naczynia do peklowania, łyżki itp.). Bedzie czerwone jak"Bedze miało kontakt z metalemMusi mieć kontakt z metalemNie będzie miało kontaktu z metalemPod zadnym względem nie będzie miało kontaktu z metalemMożesz doprecyzować? Tak naprawdę interesuje mnie wzór chemiczny który to definiuje, a jeszcze dokładniej interesuje mnie wprowadzanie srebra atomowego do wyrobów (poza srebrna woda alkaiczną do picia którą robię sam) Edytowane 4 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) A ta mieszanka przypraw koło bez żadnego E.?Pierwszy raz jak robiłem tą kiełbasą to miałem mieszankę z E kupioną w sieci drugi raz jak robiłem miałem bez E kupiłem u siebie w mieście . u mnie jest sporo fajnych mieszanek z kilku firm bez E. Mamy też spory zakład który też zajmuje się przyprawami. Nazwy nie podam bo zaraz zostanę posądzony o reklamę To żadna reklama o ale jak nie chcesz tego na forum to może podeślij mi na pw .Jestem zainteresowany takimi mieszankami ale bez dodatków funkcjonalnych Edytowane 4 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Po prostu, jeśli mięso będzie miało podczas solenia kontakt z metalem, może finalnie osiągnąć kolor mięsa peklowanego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Grudnia 2018 A ta mieszanka przypraw koło bez żadnego E.?Pierwszy raz jak robiłem tą kiełbasą to miałem mieszankę z E kupioną w sieci drugi raz jak robiłem miałem bez E kupiłem u siebie w mieście . u mnie jest sporo fajnych mieszanek z kilku firm bez E. Mamy też spory zakład który też zajmuje się przyprawami. Nazwy nie podam bo zaraz zostanę posądzony o reklamę To żadna reklama o ale jak nie chcesz tego na forum to może podeślij mi na pw .Jestem zainteresowany takimi mieszankami ale bez dodatków funkcjonalnych Wysłałem na priv Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15662-kie%C5%82basa-my%C5%9Bliwska-mix/#findComment-615440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.