Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest taki temat "Konkursowe wędzarnie", ale jak zwykle, własciciele nie maja czasu na podesłanie zdjęć. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-619959
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-619964
Udostępnij na innych stronach

Myślę że przy tym palenisku i beczce jak nabierzesz wprawy również będziesz robił ładne wędzonki. Mam podobne i daję radę

Będę jeszcze wędził ale jak zrobi się ciepło

[Dodano: 07 sty 2019 - 21:05]

:) te pierwsze wędzarnie to były ,,KOZACKIE,, :clap: :clap: :clap: i tam dobrze uwędzić to musi być Kozak w pełnym tego znaczeniu :) a w Borniaku to wstajesz 3-rano pijany i zawsze się uda,kolorek nie świadczy o dobrym UWĘDZENIU dla oka tak ale dla smaku.......... :)!!!

Dzięki :) Te czarnido to w środku nawet nawet w smaku ale trzeba było skórę wywalić. W Borniaku akurat teraz wędzę i też nie jest tak różowo że samo go zostawiw )) 

[Dodano: 07 sty 2019 - 21:10]

Co do Borniaka i beczki to w beczce jest frajda bo zawsze nie wiem co mi wyjdzie :D W Borniaku teraz wędzę dzisiaj kiełbasę małopolski-podlaską nie wiem co mi wyjdzie niedługo kończę ale po około 2 godzinach zauważyłem że skórka zrobiła się sucha i przy końcach szeleści czy to dobrze czy błąd bo w beczce tego nie miałem..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-619985
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj pierwsze wędzenie w Borniaku

 

post-93109-0-00046700-1546972723_thumb.jpg

 

Na termometrze 66 stopni

post-93109-0-25285800-1546972738_thumb.jpg

 

A ustawione 50

post-93109-0-84111700-1546972753_thumb.jpg

 

Po około 2 h

post-93109-0-81758000-1546972772_thumb.jpg

 

Po około 3,5 h

post-93109-0-68031600-1546972790_thumb.jpg

 

Troche wyszła za tłusta i za mocno zbita

 

post-93109-0-57137100-1546972922_thumb.jpg

post-93109-0-30619400-1546972941_thumb.jpg

post-93109-0-13420700-1546972962_thumb.jpg

 

Następnym razem będzie krócej wędzona trochę za mocno czuć dymem

Edytowane przez amarek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-620044
Udostępnij na innych stronach

 

 

Troche wyszła za tłusta i za mocno zbita
Ale to nie wina Borniaka  ;)  a uwędzone zupełnie nieźle - czemu tylko kupiłeś analoga ? skusiła Cię niższa cena? 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-620081
Udostępnij na innych stronach

 

Troche wyszła za tłusta i za mocno zbita
Ale to nie wina Borniaka  ;)  a uwędzone zupełnie nieźle - czemu tylko kupiłeś analoga ? skusiła Cię niższa cena? 

 

Wina to raczej moja bo długo wyrabiałem.

Kupiłem zwykłego bo z kasą krucho a ten jeszcze w promocji 300 zł taniej bo miał mieć mankamenty na zewnątrz ale ja ich nie widzę :)

Nie mam tego wentylatorka ole przy obsuszaniu wyjąłem generator aby był lepszy ciąg powietrza

Wygoda jest nie powiem śnieg czy mróz a ja ,mogę sobie spokojnie wędzić :)

Edytowane przez amarek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-620086
Udostępnij na innych stronach

 

 

krucho
rozumiem - tak bywa - 

 

Nie mam tego wentylatorka
trzeba kupic w marketach taki dn 100 kosztuje jakieś małe pieniążki a bardzo pomaga  :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-620098
Udostępnij na innych stronach

Nie mam tego wentylatorka
trzeba kupic w marketach taki dn 100 kosztuje jakieś małe pieniążki a bardzo pomaga  :thumbsup:  

 

Ok dzięki

[Dodano: 09 sty 2019 - 14:05]

Jeszcze przekrój zrobionej kiełbasy małopolsko-podlaskiej :)

 

post-93109-0-60039000-1547039050_thumb.jpg  post-93109-0-48604700-1547039063_thumb.jpg

 

post-93109-0-47984800-1547039079_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-620106
Udostępnij na innych stronach

 

 

pierwsze wędzenie szynek

No, no, kolorek śliczny  :thumbsup:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-620266
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj pierwsze wędzenie szynek dałem im około 4,5 godz jutro degustacja

 

Muszę to kiedyś zobaczyć na żywo,

tzn wędzenie w elektryku, w borniaku,

o ile oczywiśccie się zgodzisz na spotkanie :)

Jeśli Łowicz to twoje miejsce zamieszkania

to mam do Ciebie 18 km  :D

 

Szyneczki...elegancja - Francja. Nic im nie brakuje :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-620269
Udostępnij na innych stronach

 

 

tzn wędzenie w elektryku, w borniaku
Ja jestem do dyspozycji - wprawdzie dalej ale za to mam kijki jałowcowe  ;)  :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-620357
Udostępnij na innych stronach

Alinko , ja też . Wprawdzie jeszcze dalej jak do Waldka i kijki nie z jałowca tylko od miotły , ale za to wędzarię mam większą . Chyba

 

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-620360
Udostępnij na innych stronach

 

pierwsze wędzenie szynek

No, no, kolorek śliczny  :thumbsup:  :clap:  

 

Dzięki. Po parzeniu wyszło trochę za ciemne ) Za długo wędziłem

[Dodano: 12 sty 2019 - 21:24]

 

Dzisiaj pierwsze wędzenie szynek dałem im około 4,5 godz jutro degustacja

 

Muszę to kiedyś zobaczyć na żywo,

tzn wędzenie w elektryku, w borniaku,

o ile oczywiśccie się zgodzisz na spotkanie :)

Jeśli Łowicz to twoje miejsce zamieszkania

to mam do Ciebie 18 km  :D

 

Szyneczki...elegancja - Francja. Nic im nie brakuje :clap:

 

Jak będę wędził to najwyżej wcześniej dam znać najlepiej jak zrobi się ciepło ) Ja wynajmuje domek w okolicach Łowicza - Łaźniki

Szynki trochę za długo wędziłem

[Dodano: 12 sty 2019 - 21:26]

Pięknie wyroby, a kielbasa za tłusta?, dla mnie w przekroju jak najbardziej ok.

Dzięki dopiero się uczę na Borniaku następna będzie kiełbaska krucha - mocno krucha )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-620474
Udostępnij na innych stronach

Alinko , ja też . Wprawdzie jeszcze dalej jak do Waldka i kijki nie z jałowca tylko od miotły , ale za to wędzarię mam większą . Chyba

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

OK ale ja mam kijki Alinki ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-620483
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze wędzenie kiełbasa krucha wg rarytasika trochę zmieniona

Zrobiłem na próbę czy wyjdzie krucha i wyszła super w smaku i krucha przy krojeniu bardzo miękka

 

Mięso

kl I - szynka 1 kg

kl II - boczek 1 kg

 

Wszystko zmielone na oczku 8

Osuszałem ponad 1 h coś ciężko miała przeschnąć

wędziłem ok 2 h

 

Większość parzyłem a kawałem upiekłem by porównać i lepiej smakuje mi parzona

 

post-93109-0-07702400-1547996176_thumb.jpg

 

Parzona

Dobra powinna być do podania na gorąco z wody ale muszę sprawdzić

 

post-93109-0-85162400-1547996423_thumb.jpg

post-93109-0-02438900-1547996437_thumb.jpg

post-93109-0-54850800-1547997163_thumb.jpg

 

Pieczona

 

post-93109-0-21421100-1547996458_thumb.jpg

post-93109-0-48872700-1547996471_thumb.jpg

post-93109-0-00845300-1547996514_thumb.jpg

 

Przepis ląduje w uubionych

Edytowane przez amarek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-621174
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Krakowska wg. Kostka

............

Wyszła bardzo dobra

Nie wątpię. Wyroby wg przepisów @Kostka to pierwsza liga  :thumbsup:

Kiełbasa b. ładna,  :clap:  golden też przecudny - to spojrzenie ...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15800-w%C4%99dzenie-amatorskie-roberta/page/2/#findComment-623499
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.