Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jasiu :question: A masz super przepis na tą białą :question:

Może byś Efci przesłał :rolleyes:

Dziękuję z góry :lol:

 

[ Komentarz dodany przez: abratek: Pon Cze 02, 2008 5:40 pm ]

w poście: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=41866#41866 Jasiu podaje:

mniej więcej to taki mam skład:
na 10 kg
7 kg łopatki wieprzowej
3kg podgardla
20g soli na kg farszu
1g pieprzu na kg farszu
1g majeranku na kg farszu
0,5l wody
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/
Udostępnij na innych stronach

Efcia dla mnie najlepsza biała to najprostrza w przepisie: mięso ,podgardle ,sól, pieprz i trochę majeranku .

to tak jak z chlebem ,im prostrzy w przepisie tym lepszy smaczniejszy.

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Uściskaj Carusia

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34705
Udostępnij na innych stronach

Tak rozumiem,tylko chodzi o to ,żeby nie zrobić za tłustej,albo za chudej.

czy dajesz samą wieprzowinę :question: Ile czego :question: Przez jakie sitko przepuszczasz :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34707
Udostępnij na innych stronach

mniej więcej to taki mam skład:

na 10 kg

7 kg łopatki wieprzowej

3kg podgardla

20g soli na kg farszu

1g pieprzu na kg farszu

1g majeranku na kg farszu

0,5l wody

łopatkę oczyściłem tylko z tych twardych błon i chrząstek co są przy kościach,

całość zmieliłem na sitku 8 łącznie z podgardlem.Przyprawy wymieszałem z wodą i dodałem do zmielonego mięsa .Wszystko wyrabiam około 10 min aż farsz będzie klejący .Następnie robię już próbę generalną czyli nabijam 20 cm jelita i wrzucam na patelnię ,próbę robię nie dla smaku bo ten zestaw przypraw już mam sprawdzony ,ale dla kontroli konsystencji gotowej już kiełbasy. Jak jest okey to nadziewanie ,odkręcanie i pakowanie do zamrażalki. Zamrażam surową nie parzoną.Potem już tylko się zajadać .

Ps nie daje zamiennika słoniny zamiast podgardla !

Pozdrawiam Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34708
Udostępnij na innych stronach

super przepis by sie przydał

Pozdrawiam

Efciu,

polecam Ci ten przepis, wielokrotnie wypróbowany. Kiełbaska wychodzi soczysta, na przekroju nie widać żadnego tłuszcyku, co daje wołowina. Przyznam się jednak, że jako II z przepisu stosuję boczek. Niektórzy uważają, że jest to rozrzutność, ale kiełbaska jest warta tego grzechu.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7

Jeżeli całość potraktujesz peklosolą to na przekroju kiełbasa bedzie różowiutka. Ja właśnie taką robię, bo nie lubię szarzyzny.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34710
Udostępnij na innych stronach

Wreszcie ,ktoś u Fenlów będzie " kiełbasił " /tylko kto będzie kręcił 32 -ką/ , Ewie chyba się przejadły Fentlowe wędzonki ,jak wróci i poczyta to będzie :blush: /taki opalony mazurskim słońcem/
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34711
Udostępnij na innych stronach

mniej więcej to taki mam skład:

na 10 kg

7 kg łopatki wieprzowej

3kg podgardla

20g soli na kg farszu

1g pieprzu na kg farszu

1g majeranku na kg farszu

0,5l wody

Jak na moje kubki smakowe za dużo soli a za mało pieprzu i majeranku. Dodał bym też trochę czosnku. A zamiast wody rosół. Smacznego.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34712
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z Wnuczkiem ja daję ok 18g peklosoli na kg farszu a odmierzam od razu ok 2g /kg farszu pieprzu i zwykle podczas próby smakowej surowego farszu i tak dodaję jeszcze zarówno pieprzu jak i majeranku . No a czosnek nieodzowny!!!!!!!!!! ; moje chłopy śmieją się ,że najchętniej to bym im jeszcze ciasto z czosnkem upiekła :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34713
Udostępnij na innych stronach

Tomuś :!: Kręcić będziemy razem,a Fentelkowe wędzonki mi się jeszcze nie przejadły,

bo naprawdę robi przepyszne :tongue:

A te wędzone kukuryki,karpiki,pstrągi na haczykach,to dopiero jest odlot,aż mnie

podniebienie swędzi na samą myśl. :grin:

Pozdrawiam :!:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34717
Udostępnij na innych stronach

18 czy 20 g soli na kg farszu, 1 czy 2 g pieprzu na kg farszu itd ...

dobrze że każdy z nas ma inny smak bo byśmy robili tylko jedno

Ja napisałem że robię tak i jest to dla mnie recepta sprawdzona . Zaraz z kiełbasy się zrobi temat o zawartości soli w kiełabasie czy o smakach odprzyprawowych.

Podam przykład z mojej kiełbasy co zrobiłem kiedyś , dając 3g majeranku na kg farszu kiełbasa była dla mnie niejadalna, a czuc ją było z kilometra majerankiem

Ps Abratku jeśli możesz przenies do odpowiedzniego działu, bo żesmy sie zagalopowali w temacie nadziewarki

Pozdrawiam Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34762
Udostępnij na innych stronach

co do slonosci to powiem tak kazdy ma swoj smak,jedne produkty smakuja

jako bardziej slone z mniejsza iloscia przypraw zas inne mniej slone bardziej

subtelne.robilem kiedys kielbase tylko na samej soli bez dodatku przypraw

i tez wyszla fajna,byla robiona z biodrowki i boczku i zwyklej soli,dlugie

wedzenie dalo super woń tej kielbasie dodane przyprawy moglyby tylko

zepsuc ten aromat.

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34870
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

I cały czas nurtuje mnie problem wilgotności soli. Kiedyś zrobiłem 18g/kg i była bardziej słona niż ta zrobiona 20g/kg.Na pewno masz rację Marku, że kompozycje przypraw uwypaklają lub zmniejszają poczucie słoności ja jeszcze takiego doświadczenia nie mam i na razie zwalam winę na wilgotnośc i mieszanie soli z peklosolą. Sól użyta 18g/kg dość długo leżała tak że widać było że jest bardziej sypka(wyschnięta).No ale tak sobie próbuję tłumaczyć te różne moje boje :blush:

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34871
Udostępnij na innych stronach

Gonzo jest jeszcze jeden aspekt soli,mianowicie ta zwykla jodowana strasznie

smierdzi tym jodem powodujac zwiekszona slonosc produktu,lecz to sa moje

takie niuanse co zauwazylem,ja daje zawsze 19g/1kg-farszu (tj mieso plus

dodana woda do wyrobienia 1L/10kg),czyli reasumujac nalezy pamietac o

tym szczegolnie jezeli kielbasy sie wedzi i parzy,jezeli w gre wchodzi pieczenie

kielbasy bez pozniejszego parzenia stosuje dawke soli 15g/1kg co daje mi

optymalny smak oczywiscie mozna to sprawdzic bez obaw

 

zwalam winę na wilgotnośc i mieszanie soli z peklosolą

nie zwalaj na to winy,nie ma to zadnego wplywu w domowym wytwarzaniu

kielbasy,nalezy wziasc tolerancje na to ze podczas wedzenia tak czy inaczej

w mniejszym badz wiekszym stopniu produkt odparowywuje na co Ty ani ja

nie mamy wiekszego wplywu przy domowej wedzarni.

moge ci poradzic to co ja juz stosuje zaraz jak weszlo do handlu tj.sol peklowa

(peklosol) otoczkowana,ona zawsze jest sypka i sucha oraz sol morska badz

ta klodawska niejodowana.

tak z histori masarstwa to hań downi masarze przyprawiali wedliny na tzw.

garstki soli co czesto mozna bylo slyszec od nich ze doprawiaja na smak

i rzeczywiscie tak robili,nawet osoba pracujaca na kutrze odpowiedzialna za cala

produkcje wedlin tak robila,taka mieli wprawe i oko ze w pojemniku potrafili

okreslic wage soli czy innych przypraw.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34874
Udostępnij na innych stronach

nie zwalaj na to winy,nie ma to zadnego wplywu w domowym wytwarzaniu

kielbasy

Dzięki Marku za wyjaśnienie.Z tą solą niejodowaną to dopiero niedawno dorwałem w sklepie (niby wszystko można kupić a jak przyjdzie co do czego to zawsze problemy są) i od razu kupiłem większą ilość. A jak z tym prażeniem - trzymam i trzymam na patelni aż zrobi się brązowa i ni cholewki nie słyszę żadnego strzelania czy tam prykania.No i tak wogóle czy prażymy do wszystkich kiełbas, czy tylko do tych przepisów, w których to jest zaznaczone. Z góry dzięki za uświadomienie.Niby się człowiek naczytał, trochę już narobił ale czasami się łapię - że wiem, że nic nie wiem :blush: normalnie "tabula rasa"

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34876
Udostępnij na innych stronach

A jak z tym prażeniem - trzymam i trzymam na patelni aż zrobi się brązowa i ni cholewki nie słyszę żadnego strzelania czy tam prykania.

Daj sobie spokój z prażeniem soli. W dawnych czasach było to normalna praktyką, obecnie nie ma takich zagrożeń zdrowotnych(inne warunki pozyskania, przechowywania itd.) by prażyć sól przed dodaniem do mięsa.

Jeśli mieszam sól z peklosolą, to jej nie prażę.

W roladzie szachownicowej, którą próbowałeś farsz jasny był zapeklowany mieszaniną soli i peklosoli w ilości pół na pół.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34896
Udostępnij na innych stronach

A jak z tym prażeniem - trzymam i trzymam na patelni aż zrobi się brązowa i ni cholewki nie słyszę żadnego strzelania czy tam prykania

no i nie uslyszysz jak robisz to na patelni pokrytej teflonem,jak zrobisz na

patelni zeliwnej kutej to uslyszysz, nie wspomne ze nalesniki sa nalesnikami

a schabowy jest schabowym a jajecznica jajeczniczka,tydzien temu sprawilem sobie

taka patelnie jest juz po wypaleniu,jedzonko zdrowsze usmazone i bez rakotworczego

teflonu w ktorym sie wszyscy zakochali.

jezeli chodzi o sol klodawska daje ja bez prazenia taka prosto z torebki mimo iz ma

troche zanieczyszczen na korzysc lepszego trawienia

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34900
Udostępnij na innych stronach

no i nie uslyszysz jak robisz to na patelni pokrytej teflonem

Używam takiej patelni

http://www.megapunkt.pl/index.php?show=product&action=showProduct&ID=150200

 

To co Marku sugerujesz wymianę na kutą żeliwną ?. Przyznaję, że już mnie wkurza ta patelnia bo mam ją chyba z 10 lat no i straciła już trochę swoich początkowych własciwości.Chętnie bym na coś wymienił.Może na coś takiego

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=370835481

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34911
Udostępnij na innych stronach

mam żeliwną wypaloną , a do przygotowywania wolę teflonową lub nierdzewkę , różnicy w smaku nie odczuwam za to w przygotowaniu różnica ogromna :lol: :lol: :lol:

jedna rada by teflonowa była kawałkiem metalu a nie cieńka jak blacha z nierdzewką nie ma kłopotu ale ta cena....

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-34916
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

super przepis by sie przydał

Pozdrawiam

Efciu,

polecam Ci ten przepis, wielokrotnie wypróbowany. Kiełbaska wychodzi soczysta, na przekroju nie widać żadnego tłuszcyku, co daje wołowina. Przyznam się jednak, że jako II z przepisu stosuję boczek. Niektórzy uważają, że jest to rozrzutność, ale kiełbaska jest warta tego grzechu.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7

Jeżeli całość potraktujesz pektosolą to na przekroju kiełbasa bedzie różowiutka. Ja właśnie taką robię, bo nie lubię szarzyzny.

Aniu jak na grila czy do pieczenia na patelnito peklosol chyba jest niewskazana. JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-55245
Udostępnij na innych stronach

Aniu jak na grila czy do pieczenia na patelnito peklosol chyba jest niewskazana

Masz rację. Tę kiełbaskę serwuje grzaną. Co do szkodliwości, to nie jestem zbyt ortodoksyjna i narażam czasami organizm...dla estetyki :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1582-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-wg-jasia/#findComment-55285
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.