Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Potrawa jednogarnkowa po uzbecku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piasek

Piasek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 247 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 23 sty 2019 - 14:20

Potraktowałem tę potrawę jako wartą do wykonania we własnym zakresie.Sęk w tym by było to wykonalne potrzebne jest przetłumaczenie z "ichniego" na nasze, przynajmniej w dużym skrócie.

 



#2 skif

skif

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćJalta, Rosja

Napisano 28 sty 2019 - 07:50

Witam! Tlumaczyc tego glupstwa nie bede - to nie jest prawdziwy uzbecki plow. Podam poprawny przepis: podstawowe dane - na 1 kg miesa po 1 kg ryzu, cebuli i marchwi. Ryz zalac woda za 3 godziny przed gotowaniem (napoic ryz, tak sie mowi). Mieso zazwyczaj - baranina, lecz mozna ugotowac i z wolowiny, i z wieprzowiny i z drobiu. Najsmacznejszy plow fotuje sie na wolnym ogniu. Duzy kazan / kociol dobze rozgrzac, wliac olej - okolo 300 ml, poczekac az olej zacznie sie dymic, wlozyc mieso. Smazyc na silnym ogniu, mieszajac caly czas,do miekosci. Pokrywa przykryc kociol, pozostawic mala szpare dla pary. Wsypac podrobionu cebulu, wymieszac. Po pare minut wsypac marchew, pokrojona w slupki, wymieszac. Posolic "zirwak", wsypac pieprz czarny mielony, papryke, chili, zira (kumin / rzymsli kminek - nie zmam polskiego odpowiednika), kolendre, karry. Wylozyc ryz, rozprowadzic na "zirwaku", nie wymeszywac! Powoli wlac wrzatek aby nie poruszyc warstwe ryzu, tak zeby nad ryzem bylo do 2 cm wody, nie wiecej. Przykryc pokrywka, zmniejszyc ogien, gotowac jeszcze min 30-40. Przewruczyc na duza tace, podac na stol wraz z zimna wodka i swiezymi pomidorami, ogurkami, papryka. To danie dla 8-10 osob. Snacznego!

#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6696 postów

Napisano 28 sty 2019 - 07:54

- to nie jest prawdziwy uzbecki plow.
:thumbsup:  Duże podziękowania  :thumbsup:  

#4 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 28 sty 2019 - 11:05

skif Witamy!

I na wejściu mamy nowy fajny przepis :clap: :thumbsup:



#5 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2200 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 28 sty 2019 - 14:38

Witaj Skif !

Dzięki za prawdziwy przepis, w najbliższym czasie wykonam go, muszę tylko poczekać aż baranki podrosną i do dzieła :)



#6 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 28 sty 2019 - 19:05

U mnie tak było :)

https://wedlinydomow...-pilaf/?hl=plov



#7 skif

skif

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćJalta, Rosja

Napisano 28 sty 2019 - 19:06

Duże podziękowania :thumbsup:

Zauwazylem, ze sa dania wspolczesne, a sa tradycyjne, i w kazdym klimacie prez lata sie je okreslony nabor dan (np. flaki, pierogi, zurek dla Polski, knedle dla Czehow, pelmeni dla Rosjan, plow dla narodow wschodnich i t.d.). Przepisy na te dania nigdy sie nie zmienia, i dania te nigdy sie nie nudza. Zauwazylem takze, ze dania, co jadlem (i lubilem) w Polsce, nie chentnie sie je na Krymie, dania wschodnie tu sa przyjete, a w Polsce - nie bardzo. Zapraszam na uzbecki plow do Krymu :-)

Użytkownik skif edytował ten post 28 sty 2019 - 19:11


#8 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 29 sty 2019 - 02:47

Jadłem taki plov przygotowany przez Uzbeka studjującego w Polsce , wiem ze pozostał w naszym kraju , dzięki Skif za przepis .Pozdrawiam



#9 Piasek

Piasek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 247 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 30 sty 2019 - 23:43

Jako ten który wywołał temat dziękuję koledze skif za te kilka słów w temacie. Na pewno przy ładnej pogodzie tę strawę trzeba będzie wykonać. Zachęcił mnie film, a może wspomnienia z Uzbekistanu? Dziękuję.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 494 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 24 lut 2019 - 10:59

Moja zupka w zeszłym roku

Załączone pliki


Użytkownik bilu72 edytował ten post 24 lut 2019 - 11:01





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych