Bagno Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Lipca 2008 Boczek byl w smaku dobry, tylko okopcony na czarno ( juz po wedzeniu), nie wiem, co jest tego powodem, prosilbym o radyCzy przeprowadziłeś ociekanie boczku i osuszanie? Nie wiem, czy po tym okresie wędzarnia( zaraz po zbudowaniu) była osuszona? Czy prowadziłeś dodatkowe osuszanie boczku w wędzarni? Jakiego rodzaju było drewno: suche, mokre? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Lipca 2008 Czy przeprowadziłeś ociekanie boczku i osuszanie?Pewnie tego nie zrobił i tu jest wina. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
please Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Lipca 2008 witam ponownie!!!boczek po wyjęciu z solanki ociekł wytarłem do suchanastępnie włożyłem do rozgrzanego wędzarnika (suszyłem go) pozostawiłemotwarte dzwiczki tak aby podsuszyć (drzwi z wędzarnika a nie z paleniska którejest oddzielnie połączone rurą 1,5m. o przekroju 155mm).Nie przykladałem do pieca aż przygasło.opalałem suchym drewnem olchą.nie mam pojęcia czemu to się okopciło na czarno będę próbował dalej może macie jakiś przepis na kiełbaski -różnego rodzaju lub szynkę to prześlijcie będę wdzięcznyinteresuje mnie również ilość przypraw (średnia) na kg. miesa np. soli pieprzu itd. dzieki pozdrawiam. :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Lipca 2008 Witam!odpowiedź na twoje pytanie:Na 1 kg.mięsa na kiełbasę dajemy od 15gram do 20 soli w tym dodatek peklosoli w granicach jeden do czterech ,pieprz czarny mielony od 1,5 grama do 2, czosnek wyciśnięty od 15 gram do 20, woda .To cztery podstawowe składniki które są stosowane do przyprawiania mięsa na kiełbasę.Dodatkowo stosowane przyprawy mające na celu nadanie kiełbasce specyficznego smaku i aromatu to majeranek,gałka muszkatałowa,gorczyca ,kminek owoc jałowca.Dodatki wspomagające kleistość farszu ,skrobia ziemniaczane lub białko roślinne,oraz cukier który ma na celu przyśpieszenie procesu peklowania :smile: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Lipca 2008 Dodatki wspomagające kleistość farszu ,skrobia ziemniaczane lub białko roślinne,oraz cukier który ma na celu przyśpieszenie procesu peklowania to sobie podaruj , robimy na handel czy dla siebie. Gdzies na stronie widzialem kilka przepisow, na forum też ktoś podawal,bedzie kilka pewnie wybierzesz z 500 przepisow :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Lipca 2008 Jasiu! ja podałem please co dajemy do kiełbas orientacyjnie żeby nie nalał oleju czy coś podobnego i wcale nie zmuszam nikogo do stosowania specyfików chemicznych a skrobia ziemniaczana i białko roślinne to chyba nie trucizna :question: :???: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Lipca 2008 Przyprawy http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1467A co do wędzenia - kopcenia - czasami tak wyjdzie .w czasie osuszania niska temperatura i za dużo dymu oraz brak dobrego odprowadzenia wilgoci z wędzarni często otwarcie drzwiczek to za mało trzeba podnieśc daszek do góry gdy mamy bardzo szczelną wędzarnię. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 31 Lipca 2008 Witaj Please!!! Poczytaj przepisy na stronce, a bedziesz wiedział jakie ilości i dodatki stosować w wyrobach. Jeżeli chodzi o problem z wędzeniem, to wycieranie ściereczką jest lekkim przyśpieszeniem w suszeniu. Należy pamiętać, że najlepiej się suszy wyroby na wolnym powietrzu, a przy suszeniu w komorze następuje wtórne pocenie się. To jest normalne zjawisko fizyczne wynikające z różnicy temperatur. Należy dobrze wysuszyć przyszłą wędzonkę i zapewniam, że problemy z dalszym wędzeniem się skończą. Ryby żle osuszone spadną ( zostaną ugotowane ), a wędzonki mięsne będą miały ciemny brunatny kolor i o wiele gorszy smak. Osuszenie przyśpiesza proces wędzenia, dodaje leprzy smak wędzonce i piękny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.