Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Boczek byl w smaku dobry, tylko okopcony na czarno ( juz po wedzeniu), nie wiem, co jest tego powodem, prosilbym o rady

Czy przeprowadziłeś ociekanie boczku i osuszanie?

Nie wiem, czy po tym okresie wędzarnia( zaraz po zbudowaniu) była osuszona?

Czy prowadziłeś dodatkowe osuszanie boczku w wędzarni?

Jakiego rodzaju było drewno: suche, mokre?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37223
Udostępnij na innych stronach

Czy przeprowadziłeś ociekanie boczku i osuszanie?

Pewnie tego nie zrobił i tu jest wina.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37236
Udostępnij na innych stronach

witam ponownie!!!

boczek po wyjęciu z solanki ociekł wytarłem do sucha

następnie włożyłem do rozgrzanego wędzarnika (suszyłem go) pozostawiłem

otwarte dzwiczki tak aby podsuszyć (drzwi z wędzarnika a nie z paleniska które

jest oddzielnie połączone rurą 1,5m. o przekroju 155mm).

Nie przykladałem do pieca aż przygasło.

opalałem suchym drewnem olchą.

nie mam pojęcia czemu to się okopciło na czarno

będę próbował dalej może macie jakiś przepis na kiełbaski -różnego rodzaju lub szynkę

to prześlijcie będę wdzięczny

interesuje mnie również ilość przypraw (średnia) na kg. miesa np. soli pieprzu itd.

dzieki pozdrawiam. :rolleyes: :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37244
Udostępnij na innych stronach

Witam!

odpowiedź na twoje pytanie:

Na 1 kg.mięsa na kiełbasę dajemy od 15gram do 20 soli w tym dodatek peklosoli w granicach jeden do czterech ,pieprz czarny mielony od 1,5 grama do 2, czosnek wyciśnięty od 15 gram do 20, woda .To cztery podstawowe składniki które są stosowane do przyprawiania mięsa na kiełbasę.Dodatkowo stosowane przyprawy mające na celu nadanie kiełbasce specyficznego smaku i aromatu to majeranek,gałka muszkatałowa,gorczyca ,kminek owoc jałowca.Dodatki wspomagające kleistość farszu ,skrobia ziemniaczane lub białko roślinne,oraz cukier który ma na celu przyśpieszenie procesu peklowania :smile:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37246
Udostępnij na innych stronach

Dodatki wspomagające kleistość farszu ,skrobia ziemniaczane lub białko roślinne,oraz cukier który ma na celu przyśpieszenie procesu peklowania

to sobie podaruj , robimy na handel czy dla siebie.

Gdzies na stronie widzialem kilka przepisow, na forum też ktoś podawal,bedzie kilka pewnie wybierzesz z 500 przepisow :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37248
Udostępnij na innych stronach

Jasiu! ja podałem please co dajemy do kiełbas orientacyjnie żeby nie nalał oleju czy coś podobnego i wcale nie zmuszam nikogo do stosowania specyfików chemicznych a skrobia ziemniaczana i białko roślinne to chyba nie trucizna :question: :???:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37249
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1467

A co do wędzenia - kopcenia - czasami tak wyjdzie .w czasie osuszania niska temperatura i za dużo dymu oraz brak dobrego odprowadzenia wilgoci z wędzarni często otwarcie drzwiczek to za mało trzeba podnieśc daszek do góry gdy mamy bardzo szczelną wędzarnię. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37250
Udostępnij na innych stronach

Witaj Please!!! Poczytaj przepisy na stronce, a bedziesz wiedział jakie ilości i dodatki stosować w wyrobach. Jeżeli chodzi o problem z wędzeniem, to wycieranie ściereczką jest lekkim przyśpieszeniem w suszeniu. Należy pamiętać, że najlepiej się suszy wyroby na wolnym powietrzu, a przy suszeniu w komorze następuje wtórne pocenie się. To jest normalne zjawisko fizyczne wynikające z różnicy temperatur. Należy dobrze wysuszyć przyszłą wędzonkę i zapewniam, że problemy z dalszym wędzeniem się skończą. Ryby żle osuszone spadną ( zostaną ugotowane ), a wędzonki mięsne będą miały ciemny brunatny kolor i o wiele gorszy smak. Osuszenie przyśpiesza proces wędzenia, dodaje leprzy smak wędzonce i piękny kolor.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1591-w%C4%99dzarnia-co-zrobi%C5%82em-%C5%BAle/page/2/#findComment-37629
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.