wosiu Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Majchal witam.Miałem podobną wędzarnie i miałem z nią trochę problemów.Napisz proszę jak będzie zmontowane odprowadzenie dymu czy będzie jakiś komin z ewentualnym szybrem?Powiem jedno ja miałem problem przy tak zbudowanym palenisku z cugiem,i problem ze skroplinami w środku wędzarni zwłaszcza w zimę.Gdzieś w jakiejś wędzarni pokazanej na stronce problem z cugiem był bardzo ładnie rozwiązany.Nie pamiętam czyja to była wędzarnia ale była murowana i palenisko też było wkopane w ziemię i z boku u dołu miała wspawaną rurę odstawioną w bok i do góry nad powieszchnię ziemi.Palenisko zasysało sobie powietrze potrzebne do spalania,a po częściowym przymykaniu tego otworu można było pięknie regulować tak temperaturę jak i gęstość dymu.Skropliny natomiast odprowadzałem przez blachę skośnie włożoną na wędzonki a przed komin ,oczywiście nie na ścisło bo trzeba odprowadzić dym do komina.Pzdr.WosiuPs.Jeśli nawet ten ceownik ma doprowadzać powietrze to jest o wiele za mały myślę że rura 80-100mm była by ok można przecież ją przysłaniać,a od przybytku głowa nie boli Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 GONZO - tak, dokładnie. Ten ceownik jest przewidziany jako dopływ powietrza, ale jest jeszcze otwarta sprawa, czy będzie potrzeba wymuszonego pompowania małym kompresorkiem, czy swobodny dopływ wystarczy.Marku - bardzo dzięuję za chęć niesienia pomocy. Jak znam życie na pewno z niej skorzystam ( obym nie musiał, bo to będzie oznaczało że działa dobrze ).WOSIU - będzie komin o długości 60cm i przekroju kwadratu 30x30cm z szybrem ( pierwszy szyber znajduje się na dolocie). Dodatkowo daszek będzie trapezowy o wysokości ok 45cm, czyli coś około 1 m, a różnica wysokości palenisko/koniec komina wyniesie prawie 3m.Co do skroplin to przewidziałem rynienkę na ściankach komory z lekkim spadem, tak aby na tylniej ścianie w narożniku był wywiercony otwór jako odpływ na zewnątrz. Tyle pomysł na usunięcie problemu, jednak na razie czekam na problem. Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Ostatnio zastanawiam się nad budową wędzarni, ale takiej bardziej profesjonalnej mimo że ta którą mam sprawuje się świetnie, ale dlaszego nie ułatwiać sobie życia.Dymogenerator to sprawa dosyć prosta zresztą na forum są opisy. zastanawiałem się jak uzyskać odpowiednią temperaturę w komorze wędzarniczej i przyszedł mi do głowy taki oto pomysł aby wykorzystać elementy piekarnika elektrycznego z kuchenki gazowej. w piekarniku uzyskujemy 220 C to w dużo większej komorze 90 C powinno wydać . co o tym sądzicie :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 polecam ja mam inna grzalke ale też działa nie ma to jak dymogenator wg. Bagno Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 nie ma to jak dymogenator wg. BagnoWszystkiego są wady i zalety. przyszedł mi do głowy taki oto pomysł aby wykorzystać elementy piekarnika elektrycznego z kuchenki gazowej. w piekarniku uzyskujemy 220 C to w dużo większej komorze 90 C powinno wydać . co o tym sądzicie :question:Jeśli zwiększysz komorę piekarnika dwukrotnie to, będziesz miał, co chcesz, pod warunkiem braku wymiany powietrza w komorze wędzarniczej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 u mnie jak chcę wędzić do 50-55 to podkręcam obroty ,powyżej 55 musowo grzałka ps jak tylko20-30 to wentylatorek tak powolutku by tylko dym zasysał Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Ten ceownik jest przewidziany jako dopływ powietrza, ale jest jeszcze otwarta sprawa, czy będzie potrzeba wymuszonego pompowania małym kompresorkiem, czy swobodny dopływ wystarczy. W mojej metalowej rozbieralnej wędzarni ciąg jest straszeczny. Nie ma problemu z doprowadzeniem powietrza, a raczej - Jak zamknąć szczelnie? Mimo, że piecyk jest nowy, szczelny, to mała szparka w dolnych drzwiczkach już sprawia, że pojawia się zbyt wiele płomienia, a za mało jest dymu. Mam 2 szybry /pod i nad szafką/ i na górze piecyka jest fajerka, którą można uchylić. Gdy osuszam, mam mocno uchylone drzwiczki, szybry na pół otwarte i uchyloną fajerkę, a dopływ powietrza zamknięty właściwie zawsze. Dopiero jak chcę podgrzać do 80 st, to uchylam o 1 cm drzwiczki popielnika. Przy osuszaniu obserwuję którędy dym leci i najlepiej jest gdy część pojawia się spod fajerki, sporo ulatuje z uchylonych drzwiczek i jeszcze trochę zostaje dla komina. Palę małe "ognisko" by dymu było jak najmniej. Wędzenie /ok 40 st/ - szybry tak samo, a drzwiczki i fajerka zamknięte, drewna więcej, ale układam kawałki szczelnie, by płomień spod nich nie wyskoczył. Nie jest ocieplona /na razie/ i w czasie deszczu na ściankach komory pojawia się natychmiast rosa, wtedy uchylam drzwiczki i otwieram szyber komina - to trochę pomaga. Ostateczne dogrzanie to otwarte szybry i uchylony wlot powietrza, a temperatura zależy od ilości wrzuconego naraz drewna. Gdy się rozpali, przymkięcie szybra nad szafką daje wzrost temp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Witam. W mojej metalowej rozbieralnej wędzarni ciąg jest straszeczny Tak tylko, że w Twojej wędzarni palenisko jest na wierzchu(na powierzchni) a tutaj będzie wkopane i jest wielką niewiadomą jak będzie z "cugiem". O swoich problemach z podobnym rozwiązaniem pisał Wosiu. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Będzie dobrze mam palenisko wkopane i to dość głęboko i cug jest dobry -warunek musi być dodatkowy dopływ powietrza jak to zrobić znajdź w postach Dziadka.http://www.wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1637367776&sid=b5648f001405496cfa88bae84970e094&start=720 PozdrawiamGłupi ten program jak z własnej strony nie czyta cały czas podanego linka http://www.wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1637367776&sid=b5648f001405496cfa88bae84970e094&start=72049 strona postów Dziadka Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 HIP HIP HURRA !!! Jestem już po zmontowaniu sprzętu. Nie czekając na efekty, zanim jeszcze palenisko trafiło do ziemi podmieniłem dopływ powietrza na większy. Wszystko trafiło do ziemi i w strugach obfitego deszczu została odpalona. Efekt przerósł moje oczekiwania. W taką pogodę komora "ruszyła" od razu, bez jakichkolwiek wspomagaczy. Wszystko zagrało na 5+. Cug jest jak się patrzy, palenisko trochę nisko ( około 55cm poniżej linii gruntu ), ale działa. Dolot powietrza do paleniska powiększony i jednak to było dobre posunięcie ( dzięki WOSIU ). Komora ładnie się wypełnia dymem i będzie raczej będzie dobrze wędzić, potrzebny tylko deflektor, bo dolot jest naprawdę spory. Szybry działają wyśmienicie mogę uzyskać temp. około 130°C, ale też ładnie i stabilnie potrafię utrzymać 30°C. Wykonałem dwa przepalenia gdzie jedno było w okolicy 100°C przez około 30min ( chodziło o to by przepalić spawy, resztki farby i niedoszlifowawane resztki rdzy ) potem nieco niżej. Drugie przepalenie było już jakbym coś wędził, przez godzinę osuszanie, potem wędzenie, i trzymanie 30°C. Wyszło BOMBA, bardzo stabilnie i łatwo Chcę podziękować wszystkim za rady i porady, to dzięki WAM udało mi się zrobić coś fajnego ( no i majstra miałem też niczego sobie i także należą mu się podziękowania ) Teraz w sobotę jadę na całego: szynki, 2 rodzaje kiełbasy, nogi z kurczaka, może jakaś rybka. Oczywiście pochwalę się tym co mi wyszło ( lub nie wyszło ) Tymczasem kilka zdjęć: Majchal przy pracy Majster i ja Da się już coś upiec Wędzarnia w całej okazałości Miły dymek Dymek w komorze Powiększony dolot powietrza do paleniska Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Witam. Gratulacje - "Majchal w domu" Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Moje gratulacje!!! :smile: A teraz do roboty: peklowanie, wiązanie, wyrabianie, nadziewanie, skręcanie, wędzenie, pieczenie, parzenie. Majchal, ale wpadłeś. :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Moje gratulacje!!! :smile: A teraz do roboty: peklowanie, wiązanie, wyrabianie, nadziewanie, skręcanie, wędzenie, pieczenie, parzenie. Majchal, ale wpadłeś. :grin: :grin: :grin:Żebyś wiedział. Właśnie skonczyłem przyrządzać zalewę peklową na szynkę. Przyprawy - pełna improwizacja, proporcje wg danych ze strony, peklowanie na mokro. Jutro pomysł na dwie/trzy kiełbaski. Środa/Czwartek to obróbka nóżek z kuraka. Poszukam po "molochach" i może jakaś rybka się trafi. Generalnie gęby są otwarte, sąsiad, majster, teście, moi rodzice, my i jeszcze bliżej nieokreślioni ONI. Tak więc myślę, że pójdę ostro ( nie wiem czy nie za ostro ) ale wsadu będzie około 20kg na pierwsze wędzenie. Trzymajcie za mnie kciuki, abym nie zbłaźnił się za pierwszym razem, bo wstyd po rodzinie będzie dłuuuuugo krążył. Teraz już z górki. Szynki z szynkowara idą super, to i wędzonki muszą być super. Raz jeszcze dzięki wszystkim za rady, bez Was byłoby to dużo trudniejsze Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Witam Trzymajcie za mnie kciuki, abym nie zbłaźnił się za pierwszym razem, Kciuki będziemy trzymać . Po rybki czyli pstrągi podjedź do Bogucina , będziesz pewien że są świeże . Serdeczne gratulacje za dzieło i pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Powodzenia Majchal wędzarnia super na zimę przydałoby się ją ocieplić.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Witam na zimę przydałoby się ją ocieplić. To co ja wiem jest ocieplona wełną i przykręcona jest płyta wodoodporna . Może się mylę? Pozdrowienia Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Nie, nie mylisz się Andrzeju WOSIU ściany komory są ocieplone wełną 5cm patrz foto Dolotu nie miałem jak ocieplić, bo bardzo mi zależało, aby był schowany pod ziemią ( względy estetyczne ), a z wełną połowa by była widoczna. Myślę, żednak, że to nie będzie największy z moich problemów. Bardziej boję się o skropliny z daszku, który nie jest izolowany. Ale poczekajmy i się zobaczy Po kilkugodzinnej zabawie z wędzarnią już umiem ją opanować, przynajmiej tak mi się wydaje :grin: Ten szyber dolotu powietrza do paleniska jest bombowy. Ktokolwiek będzie planował zakopane palenisko to MUSI takie cudo uwzględnić w wykonaniu, bo samo uchylanie pokrywy paleniska jest beznadziejne i trudniejsze do opanowania temp. wewnątrz komory. Zrobiłem mały test przy zamkniętym dolocie bocznym, regulowałem ilość powietrza do paleniska tylko klapą paleniska. Jak uchyliłem mało to nie było widać specjalnie efektów, jak więcej to momentalnie temperatura rosła jak szalona, jak przymknąłem to po chwili opadła za bardzo w stosunku do tego co chciałem uzyskać. A operując dolotem tak delikatnie otwierając i przymykaqją w sposób trwały utrzymywałem np 35°C bez dłubania przy palenisku. Ktoś ( chyba Dziadek ) chodzi w trakcie wędzenia na grzyby, a ja przegrabiłem cały ogródek teściom :grin: Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Przeprazam przeoczyłem to ocieplenie,a swoją drogą to widzę że punktujesz u teściów może podrzucą połowę świnki na pierwsze wędzenie hahaha :lol: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 YES YES YES !!!I oto słowo ciałem się stało i jestem zadymiaczem pełną gębą. Moja wędzarnia odpalona. W piątek i sobotę odpaliłem i zrobiłem łącznie około 30kg wędzonek róznego rodzaju maści. Jako że to była próba, to nie chciałem za bardzo szaleć i dlatego wykorzystałem farsz od danej kiełbasy i zrobiłem ją w kilku wersjach, a oto szczegóły:1. Kiełbasa polska wędzona ( surowa )2. Kiełbasa wiejska ( tak ją sobie nazwałem) wędzona ( surowa )3. Kiełbasa wiejska parzona4. Kiełbasa wiejska pieczona5. Polędwica surowa wędzona6. Polędwica sopocka7. Filet z kurczaka wędzony, parzony ( zdjęcie jedynie jak wisi we wędzarni, pojedyńczego brak bo został pochłonięty )8. Szynka surowa wędzona9. Szynka wędzona parzona ( trochę się nie skleiła, tak jakbym sobie tego życzył )10. Nogi z kurczaka wędzone i parzoneZdjęcia za czas jakiśPowiem krótko: wszystko ( prawie, bo szynka parzona się nie skleiła tak jak powinna ) wyszło jak ta lala, piękne i powabne, jednak mam podobny problem do tego, który sygnalizowali inni - zbyt szybka znika Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Wielkie GRATULACJE KOLEGO. :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 mam podobny problem do tego, który sygnalizowali inni - zbyt szybka znikaTen problem występuje przy pierwszych produkcjach. Przy następnych się zmniejsza. :grin: Gratuluję wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Witam YES YES YES !!! Tak sobie myślę , jak to ta Twoja wędzarnia powstawała na tym forum . Teraz to serdecznie gratuluję i życzę smacznych wędzonych wyrobów . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 no to fajnie że już wędziszco do szynki ,czasem warto ponacinać mięsnie przylegające do siebie to się lepiej "skleja"fotki wyrobow porób bo może nie być co fotografować Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 A oto obiecana fotorelacja Komora w akcji Polska wędzona surowa Wiejska parzona Wiejska pieczna Wiejska surowa wędzona Kurczak ( udko ) wędzony Polędwica surowa wędzona Polęwdica sopocka Szynka surowa wędzona Szynka parzona Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Witam No to na pierwszy raz dałeś czadu . Asortyment prawie jak w dobrym sklepie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.