Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Majchal witam.

Miałem podobną wędzarnie i miałem z nią trochę problemów.Napisz proszę jak będzie zmontowane odprowadzenie dymu czy będzie jakiś komin z ewentualnym szybrem?

Powiem jedno ja miałem problem przy tak zbudowanym palenisku z cugiem,i problem ze skroplinami w środku wędzarni zwłaszcza w zimę.Gdzieś w jakiejś wędzarni pokazanej na stronce problem z cugiem był bardzo ładnie rozwiązany.Nie pamiętam czyja to była wędzarnia ale była murowana i palenisko też było wkopane w ziemię i z boku u dołu miała wspawaną rurę odstawioną w bok i do góry nad powieszchnię ziemi.Palenisko zasysało sobie powietrze potrzebne do spalania,a po częściowym przymykaniu tego otworu można było pięknie regulować tak temperaturę jak i gęstość dymu.Skropliny natomiast odprowadzałem przez blachę skośnie włożoną na wędzonki a przed komin ,oczywiście nie na ścisło bo trzeba odprowadzić dym do komina.

Pzdr.Wosiu

Ps.Jeśli nawet ten ceownik ma doprowadzać powietrze to jest o wiele za mały myślę że rura 80-100mm była by ok można przecież ją przysłaniać,a od przybytku głowa nie boli

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38190
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 157
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

GONZO - tak, dokładnie. Ten ceownik jest przewidziany jako dopływ powietrza, ale jest jeszcze otwarta sprawa, czy będzie potrzeba wymuszonego pompowania małym kompresorkiem, czy swobodny dopływ wystarczy.

Marku - bardzo dzięuję za chęć niesienia pomocy. Jak znam życie na pewno z niej skorzystam ( obym nie musiał, bo to będzie oznaczało że działa dobrze ).

WOSIU - będzie komin o długości 60cm i przekroju kwadratu 30x30cm z szybrem ( pierwszy szyber znajduje się na dolocie). Dodatkowo daszek będzie trapezowy o wysokości ok 45cm, czyli coś około 1 m, a różnica wysokości palenisko/koniec komina wyniesie prawie 3m.

Co do skroplin to przewidziałem rynienkę na ściankach komory z lekkim spadem, tak aby na tylniej ścianie w narożniku był wywiercony otwór jako odpływ na zewnątrz. Tyle pomysł na usunięcie problemu, jednak na razie czekam na problem.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38342
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zastanawiam się nad budową wędzarni, ale takiej bardziej profesjonalnej mimo że ta którą mam sprawuje się świetnie, ale dlaszego nie ułatwiać sobie życia.

Dymogenerator to sprawa dosyć prosta zresztą na forum są opisy. zastanawiałem się jak uzyskać odpowiednią temperaturę w komorze wędzarniczej i przyszedł mi do głowy taki oto pomysł aby wykorzystać elementy piekarnika elektrycznego z kuchenki gazowej. w piekarniku uzyskujemy 220 C to w dużo większej komorze 90 C powinno wydać . co o tym sądzicie :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38348
Udostępnij na innych stronach

polecam ja mam inna grzalke ale też działa nie ma to jak dymogenator wg. Bagno

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38350
Udostępnij na innych stronach

nie ma to jak dymogenator wg. Bagno

Wszystkiego są wady i zalety.

przyszedł mi do głowy taki oto pomysł aby wykorzystać elementy piekarnika elektrycznego z kuchenki gazowej. w piekarniku uzyskujemy 220 C to w dużo większej komorze 90 C powinno wydać . co o tym sądzicie :question:

Jeśli zwiększysz komorę piekarnika dwukrotnie to, będziesz miał, co chcesz, pod warunkiem braku wymiany powietrza w komorze wędzarniczej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38354
Udostępnij na innych stronach

u mnie jak chcę wędzić do 50-55 to podkręcam obroty ,powyżej 55 musowo grzałka

 

ps jak tylko20-30 to wentylatorek tak powolutku by tylko dym zasysał

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38355
Udostępnij na innych stronach

Ten ceownik jest przewidziany jako dopływ powietrza, ale jest jeszcze otwarta sprawa, czy będzie potrzeba wymuszonego pompowania małym kompresorkiem, czy swobodny dopływ wystarczy.

W mojej metalowej rozbieralnej wędzarni ciąg jest straszeczny. Nie ma problemu z doprowadzeniem powietrza, a raczej - Jak zamknąć szczelnie? Mimo, że piecyk jest nowy, szczelny, to mała szparka w dolnych drzwiczkach już sprawia, że pojawia się zbyt wiele płomienia, a za mało jest dymu.

Mam 2 szybry /pod i nad szafką/ i na górze piecyka jest fajerka, którą można uchylić.

Gdy osuszam, mam mocno uchylone drzwiczki, szybry na pół otwarte i uchyloną fajerkę, a dopływ powietrza zamknięty właściwie zawsze. Dopiero jak chcę podgrzać do 80 st, to uchylam o 1 cm drzwiczki popielnika.

Przy osuszaniu obserwuję którędy dym leci i najlepiej jest gdy część pojawia się spod fajerki, sporo ulatuje z uchylonych drzwiczek i jeszcze trochę zostaje dla komina. Palę małe "ognisko" by dymu było jak najmniej. Wędzenie /ok 40 st/ - szybry tak samo, a drzwiczki i fajerka zamknięte, drewna więcej, ale układam kawałki szczelnie, by płomień spod nich nie wyskoczył. Nie jest ocieplona /na razie/ i w czasie deszczu na ściankach komory pojawia się natychmiast rosa, wtedy uchylam drzwiczki i otwieram szyber komina - to trochę pomaga.

Ostateczne dogrzanie to otwarte szybry i uchylony wlot powietrza, a temperatura zależy od ilości wrzuconego naraz drewna. Gdy się rozpali, przymkięcie szybra nad szafką daje wzrost temp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38374
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

W mojej metalowej rozbieralnej wędzarni ciąg jest straszeczny

Tak tylko, że w Twojej wędzarni palenisko jest na wierzchu(na powierzchni) a tutaj będzie wkopane i jest wielką niewiadomą jak będzie z "cugiem". O swoich problemach z podobnym rozwiązaniem pisał Wosiu.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38386
Udostępnij na innych stronach

Będzie dobrze mam palenisko wkopane i to dość głęboko i cug jest dobry -warunek musi być dodatkowy dopływ powietrza jak to zrobić znajdź w postach Dziadka.

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1637367776&sid=b5648f001405496cfa88bae84970e094&start=720 Pozdrawiam

Głupi ten program jak z własnej strony nie czyta cały czas podanego linka

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1637367776&sid=b5648f001405496cfa88bae84970e094&start=720

49 strona postów Dziadka

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38394
Udostępnij na innych stronach

HIP HIP HURRA !!!

Jestem już po zmontowaniu sprzętu.

Nie czekając na efekty, zanim jeszcze palenisko trafiło do ziemi podmieniłem dopływ powietrza na większy. Wszystko trafiło do ziemi i w strugach obfitego deszczu została odpalona. Efekt przerósł moje oczekiwania. W taką pogodę komora "ruszyła" od razu, bez jakichkolwiek wspomagaczy. Wszystko zagrało na 5+. Cug jest jak się patrzy, palenisko trochę nisko ( około 55cm poniżej linii gruntu ), ale działa. Dolot powietrza do paleniska powiększony i jednak to było dobre posunięcie ( dzięki WOSIU ). Komora ładnie się wypełnia dymem i będzie raczej będzie dobrze wędzić, potrzebny tylko deflektor, bo dolot jest naprawdę spory. Szybry działają wyśmienicie mogę uzyskać temp. około 130°C, ale też ładnie i stabilnie potrafię utrzymać 30°C. Wykonałem dwa przepalenia gdzie jedno było w okolicy 100°C przez około 30min ( chodziło o to by przepalić spawy, resztki farby i niedoszlifowawane resztki rdzy ) potem nieco niżej. Drugie przepalenie było już jakbym coś wędził, przez godzinę osuszanie, potem wędzenie, i trzymanie 30°C. Wyszło BOMBA, bardzo stabilnie i łatwo

Chcę podziękować wszystkim za rady i porady, to dzięki WAM udało mi się zrobić coś fajnego ( no i majstra miałem też niczego sobie i także należą mu się podziękowania )

Teraz w sobotę jadę na całego: szynki, 2 rodzaje kiełbasy, nogi z kurczaka, może jakaś rybka. Oczywiście pochwalę się tym co mi wyszło ( lub nie wyszło )

Tymczasem kilka zdjęć:

Majchal przy pracy

Majster i ja

Da się już coś upiec

Wędzarnia w całej okazałości

Miły dymek

Dymek w komorze

Powiększony dolot powietrza do paleniska

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38517
Udostępnij na innych stronach

Moje gratulacje!!! :smile:

A teraz do roboty: peklowanie, wiązanie, wyrabianie, nadziewanie, skręcanie, wędzenie, pieczenie, parzenie. Majchal, ale wpadłeś. :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38521
Udostępnij na innych stronach

Moje gratulacje!!! :smile:

A teraz do roboty: peklowanie, wiązanie, wyrabianie, nadziewanie, skręcanie, wędzenie, pieczenie, parzenie. Majchal, ale wpadłeś. :grin: :grin: :grin:

Żebyś wiedział. Właśnie skonczyłem przyrządzać zalewę peklową na szynkę. Przyprawy - pełna improwizacja, proporcje wg danych ze strony, peklowanie na mokro. Jutro pomysł na dwie/trzy kiełbaski. Środa/Czwartek to obróbka nóżek z kuraka. Poszukam po "molochach" i może jakaś rybka się trafi. Generalnie gęby są otwarte, sąsiad, majster, teście, moi rodzice, my i jeszcze bliżej nieokreślioni ONI. Tak więc myślę, że pójdę ostro ( nie wiem czy nie za ostro ) ale wsadu będzie około 20kg na pierwsze wędzenie. Trzymajcie za mnie kciuki, abym nie zbłaźnił się za pierwszym razem, bo wstyd po rodzinie będzie dłuuuuugo krążył.

Teraz już z górki. Szynki z szynkowara idą super, to i wędzonki muszą być super.

Raz jeszcze dzięki wszystkim za rady, bez Was byłoby to dużo trudniejsze

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38525
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Trzymajcie za mnie kciuki, abym nie zbłaźnił się za pierwszym razem,

Kciuki będziemy trzymać . Po rybki czyli pstrągi podjedź do Bogucina , będziesz pewien że są świeże .

 

Serdeczne gratulacje za dzieło i pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38527
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

na zimę przydałoby się ją ocieplić.

To co ja wiem jest ocieplona wełną i przykręcona jest płyta wodoodporna . Może się mylę?

 

Pozdrowienia

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38555
Udostępnij na innych stronach

Nie, nie mylisz się Andrzeju

WOSIU ściany komory są ocieplone wełną 5cm patrz foto

Dolotu nie miałem jak ocieplić, bo bardzo mi zależało, aby był schowany pod ziemią ( względy estetyczne ), a z wełną połowa by była widoczna. Myślę, żednak, że to nie będzie największy z moich problemów. Bardziej boję się o skropliny z daszku, który nie jest izolowany. Ale poczekajmy i się zobaczy

Po kilkugodzinnej zabawie z wędzarnią już umiem ją opanować, przynajmiej tak mi się wydaje :grin: Ten szyber dolotu powietrza do paleniska jest bombowy. Ktokolwiek będzie planował zakopane palenisko to MUSI takie cudo uwzględnić w wykonaniu, bo samo uchylanie pokrywy paleniska jest beznadziejne i trudniejsze do opanowania temp. wewnątrz komory.

Zrobiłem mały test przy zamkniętym dolocie bocznym, regulowałem ilość powietrza do paleniska tylko klapą paleniska. Jak uchyliłem mało to nie było widać specjalnie efektów, jak więcej to momentalnie temperatura rosła jak szalona, jak przymknąłem to po chwili opadła za bardzo w stosunku do tego co chciałem uzyskać. A operując dolotem tak delikatnie otwierając i przymykaqją w sposób trwały utrzymywałem np 35°C bez dłubania przy palenisku.

Ktoś ( chyba Dziadek ) chodzi w trakcie wędzenia na grzyby, a ja przegrabiłem cały ogródek teściom :grin:

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38562
Udostępnij na innych stronach

Przeprazam przeoczyłem to ocieplenie,a swoją drogą to widzę że punktujesz u teściów może podrzucą połowę świnki na pierwsze wędzenie hahaha :lol:
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38607
Udostępnij na innych stronach

YES YES YES !!!

I oto słowo ciałem się stało i jestem zadymiaczem pełną gębą. Moja wędzarnia odpalona. W piątek i sobotę odpaliłem i zrobiłem łącznie około 30kg wędzonek róznego rodzaju maści. Jako że to była próba, to nie chciałem za bardzo szaleć i dlatego wykorzystałem farsz od danej kiełbasy i zrobiłem ją w kilku wersjach, a oto szczegóły:

1. Kiełbasa polska wędzona ( surowa )

2. Kiełbasa wiejska ( tak ją sobie nazwałem) wędzona ( surowa )

3. Kiełbasa wiejska parzona

4. Kiełbasa wiejska pieczona

5. Polędwica surowa wędzona

6. Polędwica sopocka

7. Filet z kurczaka wędzony, parzony ( zdjęcie jedynie jak wisi we wędzarni, pojedyńczego brak bo został pochłonięty )

8. Szynka surowa wędzona

9. Szynka wędzona parzona ( trochę się nie skleiła, tak jakbym sobie tego życzył )

10. Nogi z kurczaka wędzone i parzone

Zdjęcia za czas jakiś

Powiem krótko: wszystko ( prawie, bo szynka parzona się nie skleiła tak jak powinna ) wyszło jak ta lala, piękne i powabne, jednak mam podobny problem do tego, który sygnalizowali inni - zbyt szybka znika

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38967
Udostępnij na innych stronach

Wielkie GRATULACJE KOLEGO. :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38968
Udostępnij na innych stronach

mam podobny problem do tego, który sygnalizowali inni - zbyt szybka znika

Ten problem występuje przy pierwszych produkcjach. Przy następnych się zmniejsza. :grin:

Gratuluję wyników.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38969
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

YES YES YES !!!

Tak sobie myślę , jak to ta Twoja wędzarnia powstawała na tym forum . Teraz to serdecznie gratuluję i życzę smacznych wędzonych wyrobów .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38971
Udostępnij na innych stronach

no to fajnie że już wędzisz

co do szynki ,czasem warto ponacinać mięsnie przylegające do siebie to się lepiej "skleja"

fotki wyrobow porób bo może nie być co fotografować

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38972
Udostępnij na innych stronach

A oto obiecana fotorelacja

Komora w akcji

 

Polska wędzona surowa

 

Wiejska parzona

 

Wiejska pieczna

 

Wiejska surowa wędzona

 

Kurczak ( udko ) wędzony

 

Polędwica surowa wędzona

 

Polęwdica sopocka

 

Szynka surowa wędzona

 

Szynka parzona

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38974
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

No to na pierwszy raz dałeś czadu . Asortyment prawie jak w dobrym sklepie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1594-koncepcja-w%C4%99dzarni-majchala-prosz%C4%99-o-opinie/page/6/#findComment-38975
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.