Bagno Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Listopada 2006 Poza tym wczoraj zainfekowałam naszym"wirusem" kolejne osoby....mam nadzieje ,że bedzie ich coraz wiecej!Jeśli "nasz wirus" okaże się wirus bardzo powszechnym, to mam nadzieję, że naukowcy nie będą opracowywali szczepionki przeciwko "wiruskowi" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-5281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorot Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Listopada 2006 To prawda ,jutro zabieram sie do dziela i sama osobiscie zrobie schabik i pochwale sie na forum jak wyszedł ,chyba dam rade,pozdrawiam wszystkich serdecznie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-5282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Listopada 2006 "nasz wirus" okaże się wirus bardzo powszechnymchłe, chłe :wink: Naukowcy na całym świecie właśnie pracują nad tą odmianą wirusa. Ale nie szukają szczepionki, tylko sami się nawzajem zarażają. Jest już oficjalna nazwa wirusa - "maxxiellus-zadymsmakos" :devil: Oj, chyba mamy w gronie kandydata na "NOBLA" :grin: pzdr Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-5284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
negus Opublikowano 22 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Listopada 2006 lech 40i4 Przymierzam się do zrobienia coppy według Twojego przepisu, ale nie mogę nigdzie kupić syropu kukurydzianego. Czym mogę go ewentualnie zastąpić? Pozdrawiam negus. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-5335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
negus Opublikowano 30 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 30 Listopada 2006 Witam ponownie Wszystkich! Opiszę Wam coś do śmiechu. I to nie żarty, tylko nasza przemyska rzeczywistość.Mianowicie, chcąc zrobić coppę wedle przepisu lecha40i4, zamówiłem w jedynym przemyskim sklepie ze zdrową żywnością syrop kukurydziany. Z uwagi bowiem na poziom przemyskiego handlu oraz fachowość jego przedstawicieli, specyfik ten nie jest dostępny w normalnym trybie.W dniu realizacji zamówienia udałem się do sklepu i jakoś wcale nie zdziwiło mnie, jak pani ekspedientka oznajmiła, że zamówionego towaru nie ma, gdyż nie dostarczono go do sklepu.I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie "fachowa" i "kompetentna" rada ekspedientki, która zaproponowała mi, W MIEJSCE SYROPU KUKURYDZIANEGO - OLEJ KUKURYDZIANY, gdyż jak wyraziła pogląd, TO PRZECIEŻ PRAWIE TO SAMO. :shock:Podziękowałem jej jednak, mówiąc, że mam trochę suszonej kukurydzy i pewnie wykorzystam ziarenka :grin: Wniosek; Właściwa osoba, na właściwym miejscu!Pić w Szczawnicy, a szczać :blush: w piwnicy, to dla tej pani, zapewne też prawie to samo :grin: Pozdrawiam i życzę udanych zakupów w sklepach z profesjonalną :grin: obsługą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-5487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikka Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 28 Marca 2007 znalazłem ciekawy przepis na włoski boczek pancetta przepis: http://www.chow.com/recipes/10699i tutaj: http://www.chow.com/stories/10131 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-10672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 28 Marca 2007 Fajnie by było aby ktoś to dobrze przełożył na nasze :rolleyes: - taki przepis był poszukiwany przez parę osób Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-10673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikka Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 30 Marca 2007 no to spróbuje przetłumaczyć aczkolwiek wszystkiego nie wiem: 2 łyżeczki całych ziarenek czarnego pieprzu + 1 łyżeczka po dojrzewaniu2 łyżeczki całych jagód jałowca1/3 filiżanka soli koszernej (?) [kosher salt - http://en.wikipedia.org/wiki/Kosher_salt ] 3 łyżeczki ciemnego brązowego cukru2 łyżeczki [curing salt - http://www.gourmetsleuth.com/equivalents_substitutions.asp?index=C&tid=2216 ]1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej3 ząbki czosnku zmielonego3 świeże lub 5 suszonych liści laurowych rozdrobnionych na małe kawałeczki2 łyżeczki świeżego tymianku1 łyżeczka świeżego rozmarynu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-10771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 30 Marca 2007 no to spróbuje przetłumaczyć aczkolwiek wszystkiego nie wiem...no właśnie , chodziło mi o precyzyjne tłumaczenie wykonania, bo jak wiadomo mogą wystąpic różne subtelności :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-10777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 31 Marca 2007 Precyzyjny bo wagowy a nie na łyżeczki przepis na pancettę jest tutaj :http://lpoli.50webs.com/index_files/Pancetta.pdfNegus pytasz czym zastąpić syrop kukurydziany?Szczerze mówiąc nie wiem.Przepraszam za bez mała pólroczną zwłokę w odpowiedzi ,ale jakoś twój post przegapiłem. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-10879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 ja robiłem podobnie ale mięso marmurkowete jest przednie do takich wyrobów, lepsza kruchość i smak Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-11645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 A co to jest mieso marmurkowate? -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 mięso marmurkowate? - poprzerastanie tłuszczem włókien mięśniowych :question: :question: tak? czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Cytat.-,,• Mięso młodych zwierząt jest jaśniejsze i delikatniejsze od mięsa starszych sztuk. Z wiekiem zwierząt również tłuszcz ciemnieje i żółknie.• Mięso poprzerastane tłuszczem, „marmurkowe”, pozostaje dłużej soczyste i jest smaczniejsze od całkiem chudego.• Suche, matowe miejsca przekrojenia na mięsie świadczą o tym, że soki pozostaną w nim również podczas pieczenia, czyli że będzie się ono rzeczywiście piekło, a nie dusiło. Takie mięso nie będzie twarde'' Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Moglem sie domyslec , ale dzieki Dziadku za wyjasnienia! -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Maja 2007 Robię właśnie "Schab a'la...." i jestem przy drugim etapie: Schab zawinąłem "pięciokrotnie" w pieluchę tetrową i zawinąłem w siatkę wędliniarską. Czy są jakieś zalecenia odnośnie temperatury i wilgotności powietrza? Obserwowane do tej pory temperatury wahają się między 18, a 22st.C., a wilgotność w granicach 50-80%. BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Maja 2007 Pieciokrotnie w pieluche tetrowa i chcesz to wysuszyc??? Chyba zartujesz? ;] Zawin RAZ(!) w gaze jałową i do siatki, wyschnie pieknie. Jesli obawiasz sie much, zawin luzno 2, najwyzej 3 razy. -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Maja 2007 Wsadź bezpośrednio do pończochy 3-4 razy przewiniesz i wyschnie. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 3 Maja 2007 Osobiście zalecam kontynuowanie procesu oraz obserwację(kontrolę wagi-dla wędlin dojrzewających ubytek < niż 10% tygodniowo), oprócz temp. i wilgotności bardzo ważny jest ruch powietrza. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 3 Maja 2007 Pieciokrotnie w pieluche tetrowa i chcesz to wysuszyc??? Człowiek całe życie się uczy i umiera głupi :-) Zdecydowałem się na NATYCHMIASTOWE wyjęcie schabu i trzykrotne zawinięcie go w pończochę. Na powierzchni wystąpił biały nalot, ale zapach wspaniały. Suszę dalej. BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 Maja 2007 Myślę, że w pieluszce tez nie było by źle, ponieważ pielucha dobrze odprowadza wilgoć, w tym wypadku z mięsa i przy dobrym ruchu powietrza powinno być ok. Fakt, że trwało by to dłużej, co zaowocowało by może specyficzna jakością tego wyrobu. pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 6 Maja 2007 dla wędlin dojrzewających ubytek < niż 10% tygodniowo W czwartek po Twojej uwadze od razu zważyłem to maleństwo i okazało się, że ma 400g. Dzisiaj po wyjęciu z pończochy - 340g, czyli przez trzy dni stracił 15% wagi... I w miejscu, w którym wisiał wcale nie było ani zbytnio sucho, ani też nie wiały wiatry... Może przyczyną utraty tak dużej ilości wody w tak krótkim czasie był mały rozmiar kawałka mięsa ? BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 6 Maja 2007 Napisałem, że ubytek wody w okresie dojrzewania wedlin surowych powinien byc mniejszy od 10 % w ciągu tygodnia, lecz tej informacji nie mogę w tej chwili odszukać, tym bardziej, że pamięć już nie ta. Dlatego proszę kogoś o sprostowanie i nie traktujcie mojej wypowiedzi jako pewnika. Najważniejsze aby nie powstała tzw skórka na powierzchni mięsa gdyż powoduje blokowanie odprowadzania wody z głębszych warstw mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 24 Maja 2007 kontrolę wagi-dla wędlin dojrzewających ubytek < niż 10% tygodniowo No i po raz drugi już podczas drugiego etapu robienia schabu a'la parmeńskie po pięciu dniach z 500g kawałka schabu zrobiło mi się 405g. Czyli ubytek wody niemal 20% i to po pięciu dniach, a nie tygodniu. Czy coś robię źle ? A możę przyczyną jest po prostu wyjściowo mały kawałek mięsa? BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 24 Maja 2007 Najważniejsze aby nie powstała na powierzchni "sucha skórka", która uniemożliwia odprowadzenie wilgoci z wewnętrznych warstwy mięsa na zewnątrz. Czyli ubytek wody niemal 20% i to po pięciu dniach, a nie tygodniu. Czy coś robię źle ? A możę przyczyną jest po prostu wyjściowo mały kawałek mięsa?Wszystko może być dobrze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.