Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym wczoraj zainfekowałam naszym"wirusem" kolejne osoby....mam nadzieje ,że bedzie ich coraz wiecej!

Jeśli "nasz wirus" okaże się wirus bardzo powszechnym, to mam nadzieję, że naukowcy nie będą opracowywali szczepionki przeciwko "wiruskowi"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-5281
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

"nasz wirus" okaże się wirus bardzo powszechnym

chłe, chłe :wink:

Naukowcy na całym świecie właśnie pracują nad tą odmianą wirusa.

Ale nie szukają szczepionki, tylko sami się nawzajem zarażają.

Jest już oficjalna nazwa wirusa - "maxxiellus-zadymsmakos" :devil:

Oj, chyba mamy w gronie kandydata na "NOBLA" :grin:

pzdr

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-5284
Udostępnij na innych stronach

lech 40i4

 

Przymierzam się do zrobienia coppy według Twojego przepisu, ale nie mogę nigdzie kupić syropu kukurydzianego. Czym mogę go ewentualnie zastąpić?

Pozdrawiam

negus.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-5335
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam ponownie Wszystkich!

 

Opiszę Wam coś do śmiechu. I to nie żarty, tylko nasza przemyska rzeczywistość.

Mianowicie, chcąc zrobić coppę wedle przepisu lecha40i4, zamówiłem w jedynym przemyskim sklepie ze zdrową żywnością syrop kukurydziany. Z uwagi bowiem na poziom przemyskiego handlu oraz fachowość jego przedstawicieli, specyfik ten nie jest dostępny w normalnym trybie.

W dniu realizacji zamówienia udałem się do sklepu i jakoś wcale nie zdziwiło mnie, jak pani ekspedientka oznajmiła, że zamówionego towaru nie ma, gdyż nie dostarczono go do sklepu.

I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie "fachowa" i "kompetentna" rada ekspedientki, która zaproponowała mi, W MIEJSCE SYROPU KUKURYDZIANEGO - OLEJ KUKURYDZIANY, gdyż jak wyraziła pogląd, TO PRZECIEŻ PRAWIE TO SAMO. :shock:

Podziękowałem jej jednak, mówiąc, że mam trochę suszonej kukurydzy i pewnie wykorzystam ziarenka :grin:

Wniosek; Właściwa osoba, na właściwym miejscu!

Pić w Szczawnicy, a szczać :blush: w piwnicy, to dla tej pani, zapewne też prawie to samo :grin:

 

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów w sklepach z profesjonalną :grin: obsługą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-5487
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Fajnie by było aby ktoś to dobrze przełożył na nasze :rolleyes: - taki przepis był poszukiwany przez parę osób :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-10673
Udostępnij na innych stronach

no to spróbuje przetłumaczyć aczkolwiek wszystkiego nie wiem:

 

2 łyżeczki całych ziarenek czarnego pieprzu + 1 łyżeczka po dojrzewaniu

2 łyżeczki całych jagód jałowca

1/3 filiżanka soli koszernej (?) [kosher salt - http://en.wikipedia.org/wiki/Kosher_salt ]

3 łyżeczki ciemnego brązowego cukru

2 łyżeczki [curing salt - http://www.gourmetsleuth.com/equivalents_substitutions.asp?index=C&tid=2216 ]

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

3 ząbki czosnku zmielonego

3 świeże lub 5 suszonych liści laurowych rozdrobnionych na małe kawałeczki

2 łyżeczki świeżego tymianku

1 łyżeczka świeżego rozmarynu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-10771
Udostępnij na innych stronach

no to spróbuje przetłumaczyć aczkolwiek wszystkiego nie wiem...

no właśnie , chodziło mi o precyzyjne tłumaczenie wykonania, bo jak wiadomo mogą wystąpic różne subtelności :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-10777
Udostępnij na innych stronach

Precyzyjny bo wagowy a nie na łyżeczki przepis na pancettę jest tutaj :http://lpoli.50webs.com/index_files/Pancetta.pdf

Negus pytasz czym zastąpić syrop kukurydziany?

Szczerze mówiąc nie wiem.

Przepraszam za bez mała pólroczną zwłokę w odpowiedzi ,ale jakoś twój post przegapiłem.

Pozdrawiam serdecznie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-10879
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
ja robiłem podobnie ale mięso marmurkowete jest przednie do takich wyrobów, lepsza kruchość i smak

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-11645
Udostępnij na innych stronach

Cytat.-,,• Mięso młodych zwierząt jest jaśniejsze i delikatniejsze od mięsa starszych sztuk. Z wiekiem zwierząt również tłuszcz ciemnieje i żółknie.

• Mięso poprzerastane tłuszczem, „marmurkowe”, pozostaje dłużej soczyste i jest smaczniejsze od całkiem chudego.

• Suche, matowe miejsca przekrojenia na mięsie świadczą o tym, że soki pozostaną w nim również podczas pieczenia, czyli że będzie się ono rzeczywiście piekło, a nie dusiło. Takie mięso nie będzie twarde''

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12071
Udostępnij na innych stronach

Robię właśnie "Schab a'la...." i jestem przy drugim etapie:

 

 

Schab zawinąłem "pięciokrotnie" w pieluchę tetrową i zawinąłem w siatkę wędliniarską.

 

Czy są jakieś zalecenia odnośnie temperatury i wilgotności powietrza?

Obserwowane do tej pory temperatury wahają się między 18, a 22st.C., a wilgotność w granicach 50-80%.

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12196
Udostępnij na innych stronach

Pieciokrotnie w pieluche tetrowa i chcesz to wysuszyc??? Chyba zartujesz? ;]

Zawin RAZ(!) w gaze jałową i do siatki, wyschnie pieknie. :D

Jesli obawiasz sie much, zawin luzno 2, najwyzej 3 razy.

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12210
Udostępnij na innych stronach

Osobiście zalecam kontynuowanie procesu oraz obserwację(kontrolę wagi-dla wędlin dojrzewających ubytek < niż 10% tygodniowo), oprócz temp. i wilgotności bardzo ważny jest ruch powietrza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12215
Udostępnij na innych stronach

Pieciokrotnie w pieluche tetrowa i chcesz to wysuszyc???

Człowiek całe życie się uczy i umiera głupi :-)

 

Zdecydowałem się na NATYCHMIASTOWE wyjęcie schabu i trzykrotne zawinięcie go w pończochę.

Na powierzchni wystąpił biały nalot, ale zapach wspaniały. Suszę dalej.

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12236
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że w pieluszce tez nie było by źle, ponieważ pielucha dobrze odprowadza wilgoć, w tym wypadku z mięsa i przy dobrym ruchu powietrza powinno być ok. Fakt, że trwało by to dłużej, co zaowocowało by może specyficzna jakością tego wyrobu.

 

pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12246
Udostępnij na innych stronach

dla wędlin dojrzewających ubytek < niż 10% tygodniowo

W czwartek po Twojej uwadze od razu zważyłem to maleństwo i okazało się, że ma 400g.

Dzisiaj po wyjęciu z pończochy - 340g, czyli przez trzy dni stracił 15% wagi...

I w miejscu, w którym wisiał wcale nie było ani zbytnio sucho, ani też nie wiały wiatry...

Może przyczyną utraty tak dużej ilości wody w tak krótkim czasie był mały rozmiar kawałka mięsa ?

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12293
Udostępnij na innych stronach

Napisałem, że ubytek wody w okresie dojrzewania wedlin surowych powinien byc mniejszy od 10 % w ciągu tygodnia, lecz tej informacji nie mogę w tej chwili odszukać, tym bardziej, że pamięć już nie ta.

Dlatego proszę kogoś o sprostowanie i nie traktujcie mojej wypowiedzi jako pewnika.

Najważniejsze aby nie powstała tzw skórka na powierzchni mięsa gdyż powoduje blokowanie odprowadzania wody z głębszych warstw mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12301
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

kontrolę wagi-dla wędlin dojrzewających ubytek < niż 10% tygodniowo

No i po raz drugi już podczas drugiego etapu robienia schabu a'la parmeńskie po pięciu dniach z 500g kawałka schabu zrobiło mi się 405g. Czyli ubytek wody niemal 20% i to po pięciu dniach, a nie tygodniu. Czy coś robię źle ? A możę przyczyną jest po prostu wyjściowo mały kawałek mięsa?

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12967
Udostępnij na innych stronach

Najważniejsze aby nie powstała na powierzchni "sucha skórka", która uniemożliwia odprowadzenie wilgoci z wewnętrznych warstwy mięsa na zewnątrz.

Czyli ubytek wody niemal 20% i to po pięciu dniach, a nie tygodniu. Czy coś robię źle ? A możę przyczyną jest po prostu wyjściowo mały kawałek mięsa?

Wszystko może być dobrze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/160-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page/3/#findComment-12980
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.