Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie gęsi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Aero9k

Aero9k

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćwawa

Napisano 19 kwi 2019 - 14:24

witam

mam pytanie:

jak uwędzić gęś?

wędzę na gorąco

gęś byłą w zalewie przez kilka dni

i głównie moje pytanie sprowadza się do tego: czy gęś przed wędzeniem przegotować przez 30 min?



#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11545 postów

Napisano 19 kwi 2019 - 18:14

i głównie moje pytanie sprowadza się do tego: czy gęś przed wędzeniem przegotować przez 30 min?

Z tego co się orientuję to nikt z tego forum nie wędził całej gęsi, ale mogę się mylić.Jeśli kurczaka parzy się do 72ºC w najgrubszym miejscu to i gęś o ile ma być parzona powinna też mieć 72ºC w najgrubszym miejscu.Moim zdaniem 30 min parzenia nic nie da nawet jeśli gęś będzie wędzona w temp. 45 - 60º C czyli na gorąco chyba ,że zamierzasz ją podpiekać w wędzarni w temp. 90ºC., ale to co podałem to jest technologia dotycząca kurczaka a nie gęsi.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 19 kwi 2019 - 18:16


#3 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2891 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 19 kwi 2019 - 18:54

Ktos nie dawno wędził całego indyka . Poszukaj może Cie natchnie



#4 jarekduch

jarekduch

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 817 postów
  • MiejscowośćMikołów

Napisano 19 kwi 2019 - 23:54

Wędzenie indyka w całości - temat ma dwie strony, więc łatwo przejrzeć i się zainspirować.

https://wedlinydomow...zony-w-calosci/

#5 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1172 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 20 kwi 2019 - 07:40

Mieso kurczaka czy indyka, to nie to samo co ges czy kaczka ,wiec proces przygotowania do wedzenia i samo wedzenie jest moim zdaniem napewno inny.

 

Piersi gesi wedze czasami  na zimno i jest super ,jednak calej gesi tak wedzic osobiscie bym nie robil i nie polecal.



#6 Iwi

Iwi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćBędzin

Napisano 14 gru 2019 - 18:04

Mieso kurczaka czy indyka, to nie to samo co ges czy kaczka ,wiec proces przygotowania do wedzenia i samo wedzenie jest moim zdaniem napewno inny.

Piersi gesi wedze czasami na zimno i jest super ,jednak calej gesi tak wedzic osobiscie bym nie robil i nie polecal.


[Dodano: 14 gru 2019 - 17:04]
A masz może dobry przepis na wędzenie piersi z kaczki.
Chce to zrobić pierwszy .
Dzięki za odpowiedz

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3451 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 15 gru 2019 - 15:08

przepis na wędzenie piersi z kaczki.

 

Postępujesz identycznie jak z piersiami z gęsi . Peklowanie i wędzenie .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych