Skocz do zawartości

Na słodko - ciasta i desery


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 144
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Do każdej po kolei :D

 

Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę :) pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha :D

Tak się zastanawiam :facepalm: do której z Was dziewczyny mam bliżej aby się wprosić na te słodkości :rolleyes:

:clap:

[Dodano: 24 maj 2019 - 19:20]

 

Do każdej po kolei ????

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha

 Ale sobie dogadzacie  :tongue:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Efffa, dnia 24 Maj 2019 - 19:07, napisał: Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha Ale sobie dogadzacie

 

 

A to moje ciacha :D

 

post-43626-0-10745300-1558732339_thumb.jpgpost-43626-0-21587700-1558732363_thumb.jpg

 

 

post-43626-0-28822800-1558732393_thumb.jpgpost-43626-0-81646500-1558732415_thumb.jpg

[Dodano: 24 maj 2019 - 23:15]

 

 

Tak się zastanawiam do której z Was dziewczyny mam bliżej aby się wprosić na te słodkości

 

Maniuś, to zależy, który kierunek obierzesz, myślę że odległości są te same  :)  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to moje ciacha

Od dawna się zastanawiam jak Andrzej zachowuje przy Tobie tak wspaniałą sylwetkę  :thumbsup: 

Biorąc pod uwagę zasadę zachowania energii wnioskuję, że jesteś Halusiu bardzo energożerna  :facepalm:   :frantics:  :laugh:

Nawet ja uległam Twoim babeczkom  :tongue:  :facepalm:

Po cichu na nie liczę na najbliższym zlocie  :hug:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem wisniowa ..ale zarowno Halusiowe mi pasuje tylko tak na adwentowo bardziej ,  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od dawna się zastanawiam jak Andrzej zachowuje przy Tobie tak wspaniałą sylwetkę Biorąc pod uwagę zasadę zachowania energii wnioskuję, że jesteś Halusiu bardzo energożerna

 

Aniu, martwi mnie to , ze już nie mam dla kogo piec bo Andrzej musi ograniczać słodkie.

Natomiast ja wciąż na diecie  :D  :facepalm: , ale podżeram .

 

 

 

Nawet ja uległam Twoim babeczkom Po cichu na nie liczę na najbliższym zlocie

 

Babeczki dla takiej '' Babeczki'' jak TY Aniu, z wielką przyjemnością  :D  :hug:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Deser a'la tiramisu z karmelizowanym rabarbarem
 
Składniki:
Karmelizowany rabarbar:
400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam)
100 g cukru z wanilią
2 łyżki wody
Krem:
1 opakowanie serka mascarpone 250 g
200 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego
Dodatkowo:
1 płaska łyżka kawy zbożowej 
1/2 szklanki gorącej wody
12 podłużnych lub okrągłych biszkoptów
kakao do oprószenia deserów
Przygotowanie:
Przygotować karmelizowany rabarbar: na patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier się rozpuści i nabierze złotej barwy jak karmel. Uważać aby nie przypalić, spalony karmel ma gorzki smak. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar. Pogotować aż część soku puszczonego przez rabarbar wyparuje. Pozostawić do ostudzenia.
 
Do szklanki wsypać kawę zbożową, zalać wrzącą wodą, wymieszać. Zamiast naparu z kawy zbożowej można użyć zaparzone espresso lub przygotowaną kawę rozpuszczalną.
 
Przygotować krem: do misy miksera przełożyć dobrze schłodzony serek mascarpone, schłodzoną śmietanę kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy. Zacząć ubijać aż do otrzymania gładkiego, gęstego kremu.
 
Na dno szklaneczek lub pucharków ułożyć po 3 pokruszone biszkopty, nasączyć je przygotowaną wcześniej kawą zbożową, rozłożyć połowę kremu, następnie rozłożyć karmelizowany rabarbar, rozłożyć drugą połowę kremu i posypać kakao. Desery wstawić do lodówki aby dobrze się schłodziły.
 
Porcja na 4 większe pucharki lub 6 mniejszych.
 
Smacznego!

 

post-93537-0-29232200-1559145883_thumb.jpeg

post-93537-0-66550900-1559145895_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Budyń ryżowy karmelowy
 
 
Jeśli czasami zostaje Wam niewielka ilość ugotowanego ryżu i nie wiecie co z nim zrobić to budyń ryżowy jest świetnym rozwiązaniem. Do dwóch porcji wystarczy zaledwie połowa szklanki ugotowanego ryżu. W tym wypadku budyń ryżowy w wersji mocno deserowej - z karmelem i śmietanką kremówką, która nadaje całości aksamitności i kremowego smaku. Jeśli chcecie deser odchudzić, zamiast kremówki dodajcie zwykłe mleko. Wbrew pozorom sam budyń z dodatkiem karmelu nie jest bardzo słodki, to sos karmelowy lub masa karmelowa dopełnia smaku, a do tego dowolne owoce, które deser orzeźwiają. Najlepiej pasowałby banan, ale nadadzą się każde, Wasze ulubione. Polecam serdecznie :)
 
 
 
 
 
Składniki:
25 g cukru
10 masła
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki kremówki
szczypta soli
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
dowolne owoce świeże lub mrożone
sos karmelowy lub masa kajmakowa
Przygotowanie:
Na dnie garnuszka umieścić cukier i podgrzewać aż cukier najpierw się stopi i po chwili zacznie się karmelizować - zacznie nabierać bursztynowego koloru. Uważać aby nie spalić, wtedy karmel będzie gorzki.
 
Odstawić na chwilę z palnika, dodać masło i wymieszać aż całość się połączy, następnie dodać śmietankę kremówkę, mleko, szczyptę soli i ponownie wstawić na palnik, razem podgrzać aż wszystko się połączy a karmel rozpuści do końca.
 
Dodać ugotowany ryż i chwilkę podgrzać.
 
Następnie całość przelać do malaksera lub blendera kielichowego i zmiksować aż do otrzymania gęstego i gładkiego budyniu.
 
Całość rozlać do dwóch pucharków, wierzch polać sosem karmelowym lub podgrzaną masą kajmakową, udekorować dowolnymi owocami.
 
Smacznego!

[Dodano: 29 maj 2019 - 19:45]

Budyń ryżowy kakaowy

 

Składniki:
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki kremówki
1-1,5  łyżeczki kakao (w proszku, nie słodzone)
cukier do smaku 1-2 łyżeczki
dowolne owoce, świeże lub mrożone
Przygotowanie:
W garnuszku umieścić mleko, kremówkę, kakao i cukier. Wymieszać i podgrzać, dodać ryż i chwilkę razem podgrzać. Całość przelać do malaksera lub blendera kielichowego i zmiksować na gładki i gęsty budyń. Przelać do pucharka, udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami.
 
 
 
Smacznego!

post-93537-0-14371900-1559151241_thumb.jpeg

post-93537-0-35576900-1559151985_thumb.jpeg

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Crumble z mieszanką truskawek, jagód i malin

 

Składniki na warstwę owoców:
300 g truskawek
100 g malin
100 g jagód
cukier w razie potrzeby (nie dodawałam)
masło do posmarowania formy
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki pszennej 
110 g zimnego masła w kawałkach 
6 łyżek cukru waniliowego lub zwykłego
Przygotowanie:
Owoce umyć, truskawki odszypułkować. Owoce rozłożyć do wysmarowanych masłem foremek żaroodpornych lub jednego większego naczynia. W razie potrzeby posypać odrobiną cukru.
 
W misce wyrobić kruszonkę - wymieszać mąkę z cukrem, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę. Owoce posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego do 2000C piekarnika i zapiekać około 30 - 35 min, do zezłocenia kruszonki. Podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietanką lub gałką lodów, albo oprószone cukrem pudrem.
 
Smacznego!
 

post-93537-0-73858800-1559483388_thumb.jpeg

post-93537-0-14422400-1559483404_thumb.jpeg

post-93537-0-92316400-1559483425_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwukolorowe ciasto z truskawkami bez pieczenia :D ps. ladyfingers swojskiej roboty :D

 

Składniki:

biszkopty ladyfingers (ok 24 szt)

Masa śmietankowa:

250 g mascarpone

500 g śmietanki kremówki

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

70 ml wody

Dodatkowo do masy truskawkowej:

300 g truskawek

1,5 łyżeczki żelatyny 

50 ml wody

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

truskawki

1 galaretka truskawkowa + 300 ml wody

Przygotowanie:

Masa śmietankowa: żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę (do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, wymieszać) do kremu i ponownie zmiksować. Połowę masy odłożyć do drugiej miski.

 

Masa truskawkowa: żelatynę zalać 50 ml wody i zostawić do napęcznienia. Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować na mus, dosłodzić do smaku cukrem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać ze zblendowanymi truskawkami i całość dodać do drugiej połowy masy śmietanowej, zmiksować do połączenia.

 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, wyłożyć masę truskawkową, rozłożyć drugą warstwę biszkoptów i wyłożyć na wierzch pozostałą masę śmietankową. Na wierzchu rozłożyć umyte i pozbawione szypułek truskawki. Blachę wstawić na chwilę do lodówki aby masa stężała. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na pakowaniu (dałam 300 ml), ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Ciasto zalać tężejącą galaretką, wstawić na kilka godzin do lodówki aby biszkopty zmiękły, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

post-93537-0-81475200-1560081107_thumb.jpeg

post-93537-0-83835900-1560081116_thumb.jpeg

post-93537-0-12016700-1560081126_thumb.jpeg

post-93537-0-54188600-1560081140_thumb.jpeg

post-93537-0-70176200-1560081150_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Puszyste ciasto z owocami

 

Składniki:

4 jajka

1 i 1/4 szklanki cukru

1 szklanka oleju

1 szklanka mleka

450 g mąki pszennej

16 g cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii

2 łyżeczki proszku do pieczenia

500 - 600 g owoców (lekkich - truskawek przekrojonych na pół, malin, jagód, borówek, cienko pokrojonego rabarbaru)

cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić mocno na gęstą, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlać cienką strużką olej, zmiksować a następnie nie przerywając miksowania wlać cienką stróżką mleko. Do ubitej masy bezpośrednio przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.

 

Ciasto przelać do formy (u mnie 29 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć delikatnie owoce, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st C i piec około 45 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

* aby nie było zakalca jajka trzeba dobrze napowietrzyć i ubić, około 10 min planetarnym robotem lub 12-15 ręcznym. Wlewać olej i mleko delikatnie aby masa nie straciła puszystości, mąkę wmieszać bardzo delikatnie zagarniając masę od spodu, w jedną stronę. Ci co piekli wiedzą, że co nagle to po diable :D

 

Smacznego!

 

Przepis ze strony mojewypieki.com

post-93537-0-40652500-1560771153_thumb.jpeg

post-93537-0-58683400-1560771161_thumb.jpeg

post-93537-0-59776400-1560771171_thumb.jpeg

post-93537-0-33554700-1560771185_thumb.jpeg

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ciasto z czerwoną porzeczką i delikatnym musem czekoladowym

 

Składniki:
350 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
100 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
Dodatkowo:
400 g czerwonej porzeczki
1 galaretka czerwona (u mnie rubinowa-wieloowocowa)
biszkopty
Przygotowanie:
Na dnie tortownicy lub blaszki (u mnie tortownica wyłożona papierem do pieczenia) ułożyć biszkopty.
 
Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Porzeczki umyć i oberwać z szypułek.
 
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia.
 
Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać do  kremu, zmiksować. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować.
 
Krem wylać na warstwę biszkoptów, na wierzch wysypać czerwoną porzeczkę i schłodzić. Gdy masa stężeje wylać tężejącą galaretkę. Całość schłodzić aż galaretka i krem dobrze stężeją.
 
Smacznego!

post-93537-0-47038900-1561880439_thumb.jpeg

post-93537-0-53754600-1561880448_thumb.jpeg

post-93537-0-44089800-1561880458_thumb.jpeg

post-93537-0-60781600-1561880467_thumb.jpeg

post-93537-0-92493700-1561880476_thumb.jpeg

post-93537-0-23856200-1561880486_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować.

Bardzo cenne są Twoje wskazówki technologiczne Ewo  :thumbsup: 

Całość apetyczna, adekwatna pogodowo i sezonowo  :tongue:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale pyszności, clumble uwielbiam i w ogóle ciasta z owocami. Piękne.

Też coś wkleję do wątku, z wczoraj.

IMG_20190629_200044 (Copy).jpg IMG_20190629_200224 (Copy).jpg

Bardzo smakowite :) :)

[Dodano: 30 cze 2019 - 12:26]

 

Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować.

Bardzo cenne są Twoje wskazówki technologiczne Ewo :thumbsup:

Całość apetyczna, adekwatna pogodowo i sezonowo :tongue::clap:

Porzeczki z ogrodowego krzaczka, młodzinka dopiero ale 600 g oberwałam. Co do sezonowości to tak wykorzystuje dary ogrodów aczkolwiek jak mam ochotę na grochówkę to potrafię ugotować i upał mi nie straszny. Dziś np pięke kaczkę na obiadek. Już pięknie pachnie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzis sezonowosc sie zatarla ..gdy w sklepach kazdy owoc jest  praktycznie dostepny caly rok ...u nas w tym roku ogolnie bedzie w sezonie porzeczek i jagod malo, wisnia juz ponoc zolknie i spada bo za sucho, 

Ja mam jeszcze zapas w zamrazalce.

U nas dzis piecze sie udziec z indyka ...chba trzeba bedzie zrobic jakas salse na ostro na taki upal :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dzis sezonowosc sie zatarla ..gdy w sklepach kazdy owoc jest praktycznie dostepny caly rok

 

Donatko, Ewa pisze  o '' darach z ogródka'' a tych niestety nie mamy na co dzień  :rolleyes:

Co do ciasta z czerwoną porzeczką, ślinka leci  :clap:

 

 

Też coś wkleję do wątku, z wczoraj.

 

Twoja ciasto Wojtas działa na moje kubki smakowe  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje dwa drzewa już się czerwienią :)

[Dodano: 30 cze 2019 - 15:11]

Z tą sezonowością to prawda, szczególnie to widać przy pierwszych truskawkach marketowych z Hiszpanii jak ludzie się zajadają. A w dobie zamrażarki można się zajadać takimi rzeczami cały rok. Jednak nic nie cieszy bardziej aniżeli takie dania w trakcie sezonu i nic tego nie zastąpi :) takie smakują najlepiej

post-93537-0-18566400-1561899897_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tą sezonowością to prawda, szczególnie to widać przy pierwszych truskawkach marketowych z Hiszpanii jak ludzie się zajadają.
moja ciotkapo takich o malo nie wyladowala w szpitalu tak sie nimi zatrula.

U mnie ogrodka net, natomiast mam to szczescie ze u nas na osiedlu zywoploty sadzi sie z krzewow porzeczek , rosna tez wisnie czy jablonie i mirabelki  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kryształek - jogurtowiec z galaretkami. Odchudzona wersja śmietanowca

 

Składniki:
800 g jogurtu naturalnego lub greckiego
3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody
5 opakowań galaretki w różnych, kontrastowych kolorach (lub zestaw 3 kolorów 2+2+1)
 
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotować galaretki. Każdą rozpuścić w 350 ml wody i wylać do płaskich pojemników, wstawić do lodówki aby stężała. Najlepiej zrobić wieczorem i zostawić w lodówce na noc.
 
Formę keksówkę (25 cm x 14 cm) lub tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ja użyłam keksówkę silikonową więc niczym nie wykładałam.
 
Żelatynę wsypać do wody, wymieszać i zostawić do napęcznienia. W dużej misce jogurt wymieszać z cukrem pudrem, w razie potrzeby dodać mniej lub więcej cukru - do smaku. Stężałe galaretki pokroić w kostkę. Namoczoną żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, zahartować - do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać i w takiej postaci przelać do reszty jogurtu, szybko i sprawnie zmiksować. Następnie dodać pokrojone galaretki i wymieszać całość. Masę przełożyć do formy, lekko ugniatając aby pozbyć się nadmiaru powietrza, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
 
Smacznego!

post-93537-0-50920400-1562480075_thumb.jpeg

post-93537-0-56570100-1562480090_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.