Maniek96 Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Maja 2019 Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha Tak się zastanawiam do której z Was dziewczyny mam bliżej aby się wprosić na te słodkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Maja 2019 Do każdej po kolei Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha Tak się zastanawiam do której z Was dziewczyny mam bliżej aby się wprosić na te słodkości [Dodano: 24 maj 2019 - 19:20] Do każdej po kolei ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Maja 2019 Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha Ale sobie dogadzacie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Maja 2019 Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha Ale sobie dogadzacie I tu jest pies pogrzebany, bo my pieczemy a zjadają domownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Maja 2019 Efffa, dnia 24 Maj 2019 - 19:07, napisał: Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha Ale sobie dogadzacie A to moje ciacha [Dodano: 24 maj 2019 - 23:15] Tak się zastanawiam do której z Was dziewczyny mam bliżej aby się wprosić na te słodkości Maniuś, to zależy, który kierunek obierzesz, myślę że odległości są te same Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Maja 2019 A to moje ciacha Od dawna się zastanawiam jak Andrzej zachowuje przy Tobie tak wspaniałą sylwetkę Biorąc pod uwagę zasadę zachowania energii wnioskuję, że jesteś Halusiu bardzo energożerna Nawet ja uległam Twoim babeczkom Po cichu na nie liczę na najbliższym zlocie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Maja 2019 Ciacha z rabarbarem, pyszności. Uwielbiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Maja 2019 Ja jestem wisniowa ..ale zarowno Halusiowe mi pasuje tylko tak na adwentowo bardziej , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Maja 2019 Od dawna się zastanawiam jak Andrzej zachowuje przy Tobie tak wspaniałą sylwetkę Biorąc pod uwagę zasadę zachowania energii wnioskuję, że jesteś Halusiu bardzo energożerna Aniu, martwi mnie to , ze już nie mam dla kogo piec bo Andrzej musi ograniczać słodkie.Natomiast ja wciąż na diecie , ale podżeram . Nawet ja uległam Twoim babeczkom Po cichu na nie liczę na najbliższym zlocie Babeczki dla takiej '' Babeczki'' jak TY Aniu, z wielką przyjemnością Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Maja 2019 Deser a'la tiramisu z karmelizowanym rabarbarem Składniki:Karmelizowany rabarbar:400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam)100 g cukru z wanilią2 łyżki wodyKrem:1 opakowanie serka mascarpone 250 g200 ml kremówki3 łyżki cukru pudru1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowegoDodatkowo:1 płaska łyżka kawy zbożowej 1/2 szklanki gorącej wody12 podłużnych lub okrągłych biszkoptówkakao do oprószenia deserówPrzygotowanie:Przygotować karmelizowany rabarbar: na patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier się rozpuści i nabierze złotej barwy jak karmel. Uważać aby nie przypalić, spalony karmel ma gorzki smak. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar. Pogotować aż część soku puszczonego przez rabarbar wyparuje. Pozostawić do ostudzenia. Do szklanki wsypać kawę zbożową, zalać wrzącą wodą, wymieszać. Zamiast naparu z kawy zbożowej można użyć zaparzone espresso lub przygotowaną kawę rozpuszczalną. Przygotować krem: do misy miksera przełożyć dobrze schłodzony serek mascarpone, schłodzoną śmietanę kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy. Zacząć ubijać aż do otrzymania gładkiego, gęstego kremu. Na dno szklaneczek lub pucharków ułożyć po 3 pokruszone biszkopty, nasączyć je przygotowaną wcześniej kawą zbożową, rozłożyć połowę kremu, następnie rozłożyć karmelizowany rabarbar, rozłożyć drugą połowę kremu i posypać kakao. Desery wstawić do lodówki aby dobrze się schłodziły. Porcja na 4 większe pucharki lub 6 mniejszych. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Maja 2019 (edytowane) Budyń ryżowy karmelowy Jeśli czasami zostaje Wam niewielka ilość ugotowanego ryżu i nie wiecie co z nim zrobić to budyń ryżowy jest świetnym rozwiązaniem. Do dwóch porcji wystarczy zaledwie połowa szklanki ugotowanego ryżu. W tym wypadku budyń ryżowy w wersji mocno deserowej - z karmelem i śmietanką kremówką, która nadaje całości aksamitności i kremowego smaku. Jeśli chcecie deser odchudzić, zamiast kremówki dodajcie zwykłe mleko. Wbrew pozorom sam budyń z dodatkiem karmelu nie jest bardzo słodki, to sos karmelowy lub masa karmelowa dopełnia smaku, a do tego dowolne owoce, które deser orzeźwiają. Najlepiej pasowałby banan, ale nadadzą się każde, Wasze ulubione. Polecam serdecznie Składniki:25 g cukru10 masła1/4 szklanki mleka1/4 szklanki śmietanki kremówkiszczypta soli1/2 szklanki ugotowanego ryżudowolne owoce świeże lub mrożonesos karmelowy lub masa kajmakowaPrzygotowanie:Na dnie garnuszka umieścić cukier i podgrzewać aż cukier najpierw się stopi i po chwili zacznie się karmelizować - zacznie nabierać bursztynowego koloru. Uważać aby nie spalić, wtedy karmel będzie gorzki. Odstawić na chwilę z palnika, dodać masło i wymieszać aż całość się połączy, następnie dodać śmietankę kremówkę, mleko, szczyptę soli i ponownie wstawić na palnik, razem podgrzać aż wszystko się połączy a karmel rozpuści do końca. Dodać ugotowany ryż i chwilkę podgrzać. Następnie całość przelać do malaksera lub blendera kielichowego i zmiksować aż do otrzymania gęstego i gładkiego budyniu. Całość rozlać do dwóch pucharków, wierzch polać sosem karmelowym lub podgrzaną masą kajmakową, udekorować dowolnymi owocami. Smacznego![Dodano: 29 maj 2019 - 19:45]Budyń ryżowy kakaowy Składniki:1/2 szklanki ugotowanego ryżu1/4 szklanki mleka1/4 szklanki śmietanki kremówki1-1,5 łyżeczki kakao (w proszku, nie słodzone)cukier do smaku 1-2 łyżeczkidowolne owoce, świeże lub mrożonePrzygotowanie:W garnuszku umieścić mleko, kremówkę, kakao i cukier. Wymieszać i podgrzać, dodać ryż i chwilkę razem podgrzać. Całość przelać do malaksera lub blendera kielichowego i zmiksować na gładki i gęsty budyń. Przelać do pucharka, udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami. Smacznego! Edytowane 29 Maja 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Crumble z mieszanką truskawek, jagód i malin Składniki na warstwę owoców:300 g truskawek100 g malin100 g jagódcukier w razie potrzeby (nie dodawałam)masło do posmarowania formySkładniki na kruszonkę:150 g mąki pszennej 110 g zimnego masła w kawałkach 6 łyżek cukru waniliowego lub zwykłegoPrzygotowanie:Owoce umyć, truskawki odszypułkować. Owoce rozłożyć do wysmarowanych masłem foremek żaroodpornych lub jednego większego naczynia. W razie potrzeby posypać odrobiną cukru. W misce wyrobić kruszonkę - wymieszać mąkę z cukrem, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę. Owoce posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego do 2000C piekarnika i zapiekać około 30 - 35 min, do zezłocenia kruszonki. Podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietanką lub gałką lodów, albo oprószone cukrem pudrem. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Dwukolorowe ciasto z truskawkami bez pieczenia ps. ladyfingers swojskiej roboty Składniki:biszkopty ladyfingers (ok 24 szt)Masa śmietankowa:250 g mascarpone500 g śmietanki kremówki3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny70 ml wodyDodatkowo do masy truskawkowej:300 g truskawek1,5 łyżeczki żelatyny 50 ml wody2 łyżki cukru pudruDodatkowo:truskawki1 galaretka truskawkowa + 300 ml wodyPrzygotowanie:Masa śmietankowa: żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę (do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, wymieszać) do kremu i ponownie zmiksować. Połowę masy odłożyć do drugiej miski. Masa truskawkowa: żelatynę zalać 50 ml wody i zostawić do napęcznienia. Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować na mus, dosłodzić do smaku cukrem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać ze zblendowanymi truskawkami i całość dodać do drugiej połowy masy śmietanowej, zmiksować do połączenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, wyłożyć masę truskawkową, rozłożyć drugą warstwę biszkoptów i wyłożyć na wierzch pozostałą masę śmietankową. Na wierzchu rozłożyć umyte i pozbawione szypułek truskawki. Blachę wstawić na chwilę do lodówki aby masa stężała. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na pakowaniu (dałam 300 ml), ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Ciasto zalać tężejącą galaretką, wstawić na kilka godzin do lodówki aby biszkopty zmiękły, najlepiej na całą noc. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Uwielbiam wszelakie ciasta z truskawkami Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Ja tez i z rabarbarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Czerwca 2019 (edytowane) Puszyste ciasto z owocami Składniki:4 jajka1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka450 g mąki pszennej16 g cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii2 łyżeczki proszku do pieczenia500 - 600 g owoców (lekkich - truskawek przekrojonych na pół, malin, jagód, borówek, cienko pokrojonego rabarbaru)cukier puder do oprószeniaPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić mocno na gęstą, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlać cienką strużką olej, zmiksować a następnie nie przerywając miksowania wlać cienką stróżką mleko. Do ubitej masy bezpośrednio przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy (u mnie 29 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć delikatnie owoce, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st C i piec około 45 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. * aby nie było zakalca jajka trzeba dobrze napowietrzyć i ubić, około 10 min planetarnym robotem lub 12-15 ręcznym. Wlewać olej i mleko delikatnie aby masa nie straciła puszystości, mąkę wmieszać bardzo delikatnie zagarniając masę od spodu, w jedną stronę. Ci co piekli wiedzą, że co nagle to po diable Smacznego! Przepis ze strony mojewypieki.com Edytowane 17 Czerwca 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Ciasto z czerwoną porzeczką i delikatnym musem czekoladowym Składniki:350 ml śmietanki kremówki250 g mascarpone100 g czekolady (mlecznej lub deserowej)2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wodyDodatkowo:400 g czerwonej porzeczki1 galaretka czerwona (u mnie rubinowa-wieloowocowa)biszkoptyPrzygotowanie:Na dnie tortownicy lub blaszki (u mnie tortownica wyłożona papierem do pieczenia) ułożyć biszkopty. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Porzeczki umyć i oberwać z szypułek. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać do kremu, zmiksować. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować. Krem wylać na warstwę biszkoptów, na wierzch wysypać czerwoną porzeczkę i schłodzić. Gdy masa stężeje wylać tężejącą galaretkę. Całość schłodzić aż galaretka i krem dobrze stężeją. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Ale pyszności, clumble uwielbiam i w ogóle ciasta z owocami. Piękne. Też coś wkleję do wątku, z wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować. Bardzo cenne są Twoje wskazówki technologiczne Ewo Całość apetyczna, adekwatna pogodowo i sezonowo Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Ale pyszności, clumble uwielbiam i w ogóle ciasta z owocami. Piękne. Też coś wkleję do wątku, z wczoraj. IMG_20190629_200044 (Copy).jpg IMG_20190629_200224 (Copy).jpgBardzo smakowite :) [Dodano: 30 cze 2019 - 12:26] Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować.Bardzo cenne są Twoje wskazówki technologiczne Ewo Całość apetyczna, adekwatna pogodowo i sezonowo Porzeczki z ogrodowego krzaczka, młodzinka dopiero ale 600 g oberwałam. Co do sezonowości to tak wykorzystuje dary ogrodów aczkolwiek jak mam ochotę na grochówkę to potrafię ugotować i upał mi nie straszny. Dziś np pięke kaczkę na obiadek. Już pięknie pachnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Czerwca 2019 dzis sezonowosc sie zatarla ..gdy w sklepach kazdy owoc jest praktycznie dostepny caly rok ...u nas w tym roku ogolnie bedzie w sezonie porzeczek i jagod malo, wisnia juz ponoc zolknie i spada bo za sucho, Ja mam jeszcze zapas w zamrazalce.U nas dzis piecze sie udziec z indyka ...chba trzeba bedzie zrobic jakas salse na ostro na taki upal Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Czerwca 2019 dzis sezonowosc sie zatarla ..gdy w sklepach kazdy owoc jest praktycznie dostepny caly rok Donatko, Ewa pisze o '' darach z ogródka'' a tych niestety nie mamy na co dzień Co do ciasta z czerwoną porzeczką, ślinka leci Też coś wkleję do wątku, z wczoraj. Twoja ciasto Wojtas działa na moje kubki smakowe Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Moje dwa drzewa już się czerwienią [Dodano: 30 cze 2019 - 15:11] Z tą sezonowością to prawda, szczególnie to widać przy pierwszych truskawkach marketowych z Hiszpanii jak ludzie się zajadają. A w dobie zamrażarki można się zajadać takimi rzeczami cały rok. Jednak nic nie cieszy bardziej aniżeli takie dania w trakcie sezonu i nic tego nie zastąpi takie smakują najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Lipca 2019 Z tą sezonowością to prawda, szczególnie to widać przy pierwszych truskawkach marketowych z Hiszpanii jak ludzie się zajadają. moja ciotkapo takich o malo nie wyladowala w szpitalu tak sie nimi zatrula.U mnie ogrodka net, natomiast mam to szczescie ze u nas na osiedlu zywoploty sadzi sie z krzewow porzeczek , rosna tez wisnie czy jablonie i mirabelki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Lipca 2019 Kryształek - jogurtowiec z galaretkami. Odchudzona wersja śmietanowca Składniki:800 g jogurtu naturalnego lub greckiego3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody5 opakowań galaretki w różnych, kontrastowych kolorach (lub zestaw 3 kolorów 2+2+1) Przygotowanie:Dzień wcześniej przygotować galaretki. Każdą rozpuścić w 350 ml wody i wylać do płaskich pojemników, wstawić do lodówki aby stężała. Najlepiej zrobić wieczorem i zostawić w lodówce na noc. Formę keksówkę (25 cm x 14 cm) lub tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ja użyłam keksówkę silikonową więc niczym nie wykładałam. Żelatynę wsypać do wody, wymieszać i zostawić do napęcznienia. W dużej misce jogurt wymieszać z cukrem pudrem, w razie potrzeby dodać mniej lub więcej cukru - do smaku. Stężałe galaretki pokroić w kostkę. Namoczoną żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, zahartować - do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać i w takiej postaci przelać do reszty jogurtu, szybko i sprawnie zmiksować. Następnie dodać pokrojone galaretki i wymieszać całość. Masę przełożyć do formy, lekko ugniatając aby pozbyć się nadmiaru powietrza, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.