Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Już niebawem na tym subforum, rozpocznie działalność kącik poświęcony prasie retro związanej bezpośrednio z naszymi zainteresowaniami. Posiadam kilkaset numerów "Gazety Rzeźnickiej z 1914 i 1918 r, które systematycznie będę wrzucał. Gazeta jest bardzo ciekawa, gdyż poza sprawami z branży masarskiej, porusza także sprawy bieżące. Są one o tyle ciekawe, że akurat w roku 1914 miał miejsce zamach w Sarajewie, który pociągnął za sobą całą lawinę wydarzeń.

Gazeta zawiera na swych łamach kącik: "Z praktyki masarskiej", gdzie znajdziemy bardzo ciekawe receptury na ówczesne wyroby masarskie.

Jako zachętę, zamieszczam jeden z numerów czasopisma.

 

post-39694-0-70464100-1556460478_thumb.jpg

post-39694-0-28367800-1556460494_thumb.jpg

post-39694-0-33219500-1556460511_thumb.jpg

post-39694-0-95408800-1556460526_thumb.jpg

 

Dla osób mających problem z odczytaniem tekstu na podanych plikach graficznych, podsyłam do pobrania pdf z czytelnym czasopismem;

 

czas3191_1_1914_76.pdf

 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16093-nowy-dzia%C5%82-na-forum-polska-tradycja-masarska/
Udostępnij na innych stronach

Tak po mojemu wygląda ta receptura

                        Receptura smacznej kiełbasy  1914 r  z poznańskiej gazety

          Skład. – 10 kg

  1. Mięso wieprzowe – 5.50 kg – np. ½ kl I i   ½ kl II
  2. Mięso wołowe  chude, jasnej barwy -  2,80 kg  - np. kl I
  3. Słonina karkowa  - 1,70 kg

Przyprawy

1. Sól   - 0,30 kg – propozycja 0,185 -0, 20 kg

2. Pieprz  - 0,024kg

3. Kminek  - 0,012 kg

4 Woda – co nieco-  propozycja -  0,1-0.3 L.

Materiały pomocnicze -osłonki

Jelita wp.  cienkie – kiełbaśnice -26-28 mm

Rozdrobnienie

Mięsa średnio  rozdrobnić-  propozycja  przez siatkę  -8-10 mm

Słoninę pokroić w paski Następnie zmieszać z rozdrobnionym mięsem, dodać przyprawy i drobno rozdrobnić – proponuję przez siatkę 4-5 mm

Dokładnie wymieszać dodając wodę .

Nadziać w jelita wieprzowe odkręcając w parki

Wędzić krótko do ulubionego koloru .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16093-nowy-dzia%C5%82-na-forum-polska-tradycja-masarska/#findComment-630214
Udostępnij na innych stronach

Kiedy już uporam się z Gazetami Rzeźnickimi, na warsztat pójdą Łowce i Łowce Polskie, poczynając od pierwszych numerów wydanych w XIX w. To ukłon w stronę myśliwych, których na naszym forum jest sporo.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16093-nowy-dzia%C5%82-na-forum-polska-tradycja-masarska/#findComment-630808
Udostępnij na innych stronach

Już czekam na prenumeratę :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16093-nowy-dzia%C5%82-na-forum-polska-tradycja-masarska/#findComment-631030
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.