dario0023 Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Jestem już trochę czasu na forum i z niego czerpie wiedzę na temat wedlin domowych. Postaram się wkleić kilka fotek moich wyrobów.Dzięki nowej wędzarni która zaoszczędza mi czas znów poczułem dym i chęć by wędzić czesciej???? Edytowane 5 Maja 2019 przez dario0023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Maja 2019 Dario, dawaj foty wędzarynki no i wykoników z jej czeluści wydobytych Spędzić to wędzić ...mi też podmienia :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Maja 2019 Jak ogarnę jak wrzucać zdjęcia z telefonu to zamieszczę kilka fotek. Kiedyś wrzuciłem przez tapatalk A teraz nie ogarniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Maja 2019 poczekamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Maja 2019 Kabanosy z przepisu Halusi.podsuszane 12 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Maja 2019 Brawa Ogromniste... Ładniusie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Maja 2019 Jałowcowa podsuszana 7 dni.Wybaczcie słabą jakość zdjęć robione telefonem przy słabym oświetleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Maja 2019 ...wybaczone... wybocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) Kiełbasa Piri Piri -ostra Idealna w cienkich plastrach do piwerka. Podsuszana 7 dni.[Dodano: 05 maj 2019 - 22:33]Kiełbasa cytrynową wg. SivonBardzo fajna wędlina i ten aromat cytryny????[Dodano: 05 maj 2019 - 22:54]Pierśi z kurczaka w siatce-parzone, orazPolędwica parzone. Przygotowane na św. wielkanocne[Dodano: 05 maj 2019 - 23:03] Brawa Ogromniste... Ładniusie...ziezielony staram się jak umię???? Edytowane 5 Maja 2019 przez dario0023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) dario0023, bardzo ładne wyroby.Fajnie, że w końcu wyszedłeś z ukrycia i chwalisz się swoim dorobkiem W nagrodę , wrzucam Twoje wyroby na stronę FB naszego forum Edytowane 6 Maja 2019 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Dziękuję Halusia postararam się wrzucać zdjęcia moich wyrobów na bieżaco????Jeszcze dużo nauki przedemną i kilkaset stron forum do ponownego przeczytania by wiedzą się utrwaliła ???? Edytowane 6 Maja 2019 przez dario0023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Maja 2019 No brawo, piękne wyroby. To była bardzo dobra decyzja aby się "ujawnić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Maja 2019 Dario, ta piripiri to jakby letko się przyjarała... No chyba, że Autor taki miał zamysł...Jest dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Ziezielony Piri Piri była wędzona razem z Jałowcową, podczas suszenia ściemniała dość mocno[Dodano: 06 maj 2019 - 21:04]Wędlina na kanapki z farszu na kabanosy bo brakło mi jelit baranich????7 dni suszona w kuchni przy oknie oraz 7 dni lodówka no Frost luzem na papierze. Edytowane 6 Maja 2019 przez dario0023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Maja 2019 Możesz podać skład,sitka na jakich mielisz poszczególne klasy mięsa i proces produkcyjny bo moim zdaniem masz dużo podcieków tłuszczu.Może znajdziemy przyczynę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Maja 2019 Wędlina na kanapki z farszu na kabanosy bo brakło mi jelit baranich 7 dni suszona w kuchni przy oknie oraz 7 dni lodówka no Frost luzem na papierze Bardzo mi się podoba przekrój tej wędlinyJak smakuje?Jesteś zadowolony czy rozczarowany (chodzi mi o smak) ?Przypuszczam że, choć farsz ten sam to smak inny (lepszy? gorszy?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Możesz podać skład,sitka na jakich mielisz poszczególne klasy mięsa i proces produkcyjny bo moim zdaniem masz dużo podcieków tłuszczu.Może znajdziemy przyczynę.Do mielenia używam maszynki Zelmer. Jeżeli chodzi o kiełbasę Jałowcowa to:1 wp szarpak2 wp 8 mm3 wp 2 mm[Dodano: 06 maj 2019 - 23:14]Bardzo mi się podoba przekrój tej wędlinyJak smakuje?Jesteś zadowolony czy rozczarowany (chodzi mi o smak) ?Przypuszczam że, choć farsz ten sam to smak inny (lepszy? gorszy?) W smaku bardzo dobra da się kroić na plastry po wcześniejszym podsuszeniu wędlina dość tłusciutka idealnie komponuje się że świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym????. Dał bym więcej przypraw bo jednak kabanosy tracą więcej masy i są bardziej wyraziste.Mielenie1 wp 10mm2 wp 6mm Edytowane 6 Maja 2019 przez dario0023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Maja 2019 (edytowane) Skoro na dworzu zrobiło się cieplej A grill już wyczyszczony czas przygotować kiełbasę na grila????Zrobimy tłusciejszą by mogło się co wytapiać ???? Edytowane 20 Maja 2019 przez dario0023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Maja 2019 Pomielone zaraz przyprawy i najgorsze wyrabianie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Maja 2019 Jutro leci do wędzenia.Grilowa plus Szyneczka na szybko na zamówienie syna???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Maja 2019 Dario, czemu golonkę zakwalifikowałeś do IV klasy?Coś z nią nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Maja 2019 Golonke mielilem na makówce by kiełbasa miała lepszą kleistość. Jak się powinno sklasyfikowac mięso wykorzystywane na spoiwo ? cały czas się uczę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Maja 2019 Jak się powinno sklasyfikowac mięso wykorzystywane na spoiwo Dariogolonkę należy zaliczyć do kl III, oczywiście tylko chude mięso Kl IV to m.in wszystkie elementy krwawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Maja 2019 Tak na oko i zdjęcie na telefonie Twoja 2 klasa to II a czyli chudsza a Twoja 3 to II b czyli o większej zawartości tłuszczu. . Co do zasady II nie powinna mieć błon ścięgien. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario0023 Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Maja 2019 Dużo nauki mnie czeka, ale jestem samoukiem i dzięki temu forum A w szczególności wam robię coraz lepsze wędliny. Dziś wędzilem -szynki na wiązane na szybko-kiełbasę grilowa - znów problem by pięknie się uwedziły są blade miejsca chociaż 2 razy kije zmienialem- serki typu włoskiego bez przypraw- 2 pstrągi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.