electra Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Maja 2019 @EAnna, Zamowila normalna sol peklowa jaka mozna kupic w PL , niestety tylko w cenie 10 krotnie wyzszej .. nasze hobby w Skandynawi jest kosztowne Dunskiemu miesie mowimy stanowcze nie Stawiamy na szwedzkich rolnikow Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) Dla pewności oto co zamówiłam:Dobrze zamówiłaś.Tego nie trzeba będzie mieszać z solą żeby rozcieńczyć.Do peklowania używaj tylko to co zamówiłaś. Albo kupię kije do miotły Ale czy te kije nie będą mi się rolować, skoro listwy nie są wypoziomowane?Tak zrób.Jak obciążysz nic nie będzie się rolować i będziesz mogła ustawić kije w odległości jaką chcesz. Edytowane 16 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Maja 2019 @Wilczyca, i postaraj sie kupic oslonk,jelita jakos z PL bo pojdziesz z torbami Pelen szacun za zrobienie wedzarni , ja nawet nie probowalam bo mieszkam w bloku maz ma 2 prawe tez nie potrafi , ale tez dajemy rade i trafilas na kopalnie wiedzy i mase przepisow teraz tylko czas wolny potrzebny ... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczyca Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) @Electra, jelita dostałam od Pana rzeznika przy zakupie prosiaka, zasolone, w słoiku 1,5 l. Fakt, ze to kosztowne hobby ale tylko za pierwszym razem kiedy to trzeba wszystko kupić, zrobić, kupić drugi raz bo zle, a potem trzeci.... na przykład podczas robienia pasztetu okazało się, że zepsuła mi się maszynka do mięsa i musiałam kupić nową, bo nie dała rady jej naprawić (a "prundu" boję się jak diabeł święconej wody). Kupiłam zatem ręczną . Pocieszam się tym, że dalej już będzie łatwiej i... taniej, skoro teraz w zasadzie w większość już będę zaopatrzona.. Dla porównania (a'propos kosztów w Danii):60g szynki (lub innej wędliny), czyli 6 plasterków - kosztuje w zależności od firmy - 10 - 18 dkk. Ja za 1 kg prosiaka zapłaciłam 26 dkk. Rachunek jest prosty Najwięcej wydałam teraz na materiały i dodatki. Ale czego się nie zrobi dla zdrowego jedzenia Mamy od niemal roku ponad 100 letni domek z ugorem zamiast ogrodu, który przerabiam na warzywniak. W następnych latach będzie tylko lżej, warto zainwestować w takie rzeczy, bo w razie apokalipsy zombie człowiek jest niemal samowystarczalny A z tym inwestowaniem to też bez przesady, chodzę, węszę, szukam najtańszych sposobów na realizację pomysłów Pozdrawiam ciepło [Dodano: 16 maj 2019 - 12:44] nie będą mi się rolować, skoro listwy nie są wypoziomowane? Raczej nie - bedą obciązone i blokowane albo hakami albo sznurkami - albo kiełbaską. I to jest rozwiązanie, którego mi brakowało - dziękuję @Muski Edytowane 16 Maja 2019 przez Wilczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Maja 2019 @Wilczyca, u nas za 1 kg prosiaka cena od 55 -80 sek w tym takze kosci , ja kupuje w sklepie jak do tej pory jeszcze nie mialam wpadki , miesa dunskiego nie kupujemy reszte dodatkow zakupuje w PL na wyrost co kolejny raz to dokupuje co potrzeba , Jak przyjechalam do Szwecji to nawet zjadliwego chleba nie bylo , ..po czesci nauczylam sie ich kuchni , na starosc zaczelam tesknic za smakami z czasow dzieciecych i takim sposobem dotarlam na forum i zaczelam robic wyroby Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczyca Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Maja 2019 @Electra, mieszkam tu już na tyle długo, że I ja zdążyłam zatesknic za polskim jedzeniem. W Polsce nie byłam z 8 lat, zatem rzeczy typu żurek, kiszona kapusta (teraz am nadzieję na swoje ogórki kiszone) musiałam nauczyć się sama. Musiałam, bo tego, no... Nie było nikogo ktoby mnie nauczył za lat młodzieńczych. Sama frajda w produkcji. A mięsa "duńskiego" nie kupuj, bo przeważnie duńskie jest tylko z nazwy. Na szczęście poznałam Pana Rzeznika Wioskowego, który ma zaprzyjaźnionego hodowce. Ito od niego kupiłam prosiaka. Tak chudego mięsa wieprzowego jeszcze nie widziałam, w najgrubszym miejscu było 1 cm słoniny pod skórą. Mi pasuje, choć nie wiem, czy to dobrze świadczy, nie znam się po prostu Dobra, lecę po kołki od miotly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Maja 2019 Ja mieszkam w stolicy i do tego w bloku ..ale pieke kisze , nie swoje ale kupne ale to lepsze niz te ze sklepu podrobki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczyca Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) Kochani,oto co do tej pory zrobiłam (nie miałam czasu wcześniej się zabrać za to): Jak widzicie na ostatnich fotkach palenisko chciałam zrobić na dwie płytki 20x20 cm każda, ale mam wrażenie, ze będzie za małe. Głębokie jest na ok 50 - 60 cm, dalej komin unosi się lekko ku górze aby wylot był w środku komory. Oczywiście to nie koniec i tylko stępnie ułożyłam poszczególne elementy aby dać Wam pojęcie o co mi chodzi Teraz czas pytań: 1. Czy palenisko nie będzie za małe i czy może zrobić na 4 płytki (w kwadrat ułożone)?2. Czy palenisko musi mieć jakiś boczny kanalik wentylacyjny jeśli palenisko jest za głęboko?3. Czy widzicie jakieś błędy? Z góry dziękuję za podpowiedzi Edytowane 16 Maja 2019 przez Wilczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) Czy widzicie jakieś błędy? No Nie zagłębiamy paleniska kanału w ziemi bo to uniemożliwia wędzenie jak są opady, roztopy i w ogóle jak ziemia jest mocno wilgotna Edytowane 16 Maja 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) Nie zagłębiamy paleniska kanału w ziemi bo to uniemożliwia wędzenie jak są opady, roztopy i w ogóle jak ziemia jest mocno wilgotnaNo niby tak, ale nasz główny technolog ma zagłębione palenisko i Dziadek też i wielu naszych forumowiczów.Oczywiście jest lepiej jak palenisko jest na poziomie 0 bo nie zalewa go woda z deszczu.Musisz tu rozważyć wszystko za i przeciw.Możesz wędzarnię podnieść do góry i postawić ją na postumencie z tych elementów co masz i nie musisz nic murować a palenisko o ile ma być z kanałem zrobić blisko wędzarni.Tak długi kanał ma swoje wady a mianowicie będziesz musiała spalać więcej drewna i kanał w ziemi w zimie będzie się pocił co nie jest pożądane.Ja bym ustawił wędzarnię na postumencie i palenisko zrobił pod nią, ale wtedy będziesz musiała środek obić cienką stalową blachą ,żeby wędzarnia się nie spaliła.Będziesz wtedy miała wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim .Taka wędzarnia potrzebuje bardzo mało drewna i jest stabilna temperaturowo. Edytowane 16 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczyca Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 16 Maja 2019 Macie rację absolutnie, z tym, że to rozwiązanie jest tymczasowe, dlatego między innymi nie zespalam elementów betonem. Poza tym, wędzarnia będzie stała za 3cia płytką (tugdzie Łopata) a oprócz tego będzie stała na "podłodze z tychże płytek. Palenisko jest pochyle, i ewentualna deszczowka będzie wsiakac w ziemię. Ale do rzeczy, mój zamysł polegał na tym by nie robić nic na stałe z racji tego, że to moje pierwsze podejście i jestem jeszcze nawet nie" zielona" w tym temacie A poza tym z racji tej prowizorki, mój Luby woli, żeby ogień nie mógł nigdzie przeskoczyć (tfu tfu). Ja też zresztą Nie wiem czy zrozumieliście coś z mojej paplaniny, ale mi zadek zamarza a robota jeszcze czeka Jutro będę przepalać, bo dziś bardzo mocny wiatr wieje.. Zresztą na dziś już dam sobie spokój, bo już mnie wszystko boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.