Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jak dobrze zrozumialem, jest to "kawal" miesa w proporcji 70/30 lub 80/20 szacowane bez klasyfikacji ?
Nie, tak.  Mięso drobne kl Ii sklasyfikowane pod względem zawartości tłuszczu.

Jeśli zakupisz 5 kg wp kl II 70/30 to, po idealnym oddzieleniu tłuszczu od mięsa, tłuszcz powinien stanowić 30% ogólnej masy.

Ponadto https://pl.wikipedia.org/wiki/Wieprzowina   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633434
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kupujesz kawał mięsa II klasy 10kg. Odrzynasz tłuste od chudego. Tłustego ma być po okrojeniu np 30% czyli 3kg, a chudego ma zostać 70% czyli 7kg. Tak to rozumiem.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633436
Udostępnij na innych stronach

Obydwaj dwója z klasyfikacji :D .Mięso kl.II to mięso drobne po obróbce półtusz wp.II wp. 70/30 to mięso drobne, które zawiera 70% mięsa chudego i 30 % tłuszczu

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633438
Udostępnij na innych stronach

Klasy miesa otrzymuje sie z reguly po klasyfikacji.

 

Mi chodzi o to czy jak miele mieso na kielbase np. na jednym sitku potrzebna jest klasyfikacja na chude i tluszcz,czy nie?

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633441
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obydwaj dwója z klasyfikacji :D .Mięso kl.II to mięso drobne po obróbce półtusz wp.II wp. 70/30 to mięso drobne, które zawiera 70% mięsa chudego i 30 % tłuszczu

Trudno. Poprawka we wrześniu.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633443
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy jak miele mieso na kielbase np. na jednym sitku potrzebna jest klasyfikacja na chude i tluszcz,czy nie?

A czemu miałaby służyć?

Najczęściej klasyfikuje się kawałki i obrzynki jako II A lub B, a wg współczesnych zwyczajów wręcz określa się % tłuszczu i mięsa, o czym właśnie jest mowa.

W recepturze podane jest zapotrzebowanie na poszczególne klasy.

Nie wiem @Olek.P dlaczego o to pytasz, przecież nie jesteś już nowicjuszem, wręcz - weteranem WD. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633450
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem @Olek.P dlaczego o to pytasz

 

…..no tak od czasu do czasu napadaja mnie takie ataki ciekawosci   :D

Osobiscie nie przestrzegam zabardzo tych przemyslowych "regul" :facepalm: . Robie wedliny dla potrzeb prywatnych,przy pomocy wieloletniego doswiadczenia i skromnej wiedzy. ;)

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633453
Udostępnij na innych stronach

 

 

Osobiscie nie przestrzegam zabardzo tych przemyslowych "regul"

Tutaj nie chodzi o przemysłowe reguły a raczej o świadomość, co w naszej kiełbasie się znajduje.

Gdy kupujesz II 80/20 to wiesz, że w tej puli mięsa znajduje się 20% tłuszczu. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie jest to wartościowa informacja. 

Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633454
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdy kupujesz II 80/20 to wiesz, że w tej puli mięsa znajduje się 20% tłuszczu.

Gdzie takie miso mozna kupic ?(w Polsce) bo w Niemczech takieg czegos nie ma (nie spotkalem)

 

 

 

Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie jest to wartościowa informacja.

 

Jaka wartosc ma ta informacja i do czego jest Ci potrzebna, skoro i tak to mieso bedzie klasyfikowane; moze z nieco innymi efektami poszczegolnych zawartosci.?

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633456
Udostępnij na innych stronach

 

 

skoro i tak to mieso bedzie klasyfikowane;

Nadal nie rozumiesz.

To mięso nie musi już być (drugi raz) klasyfikowane.

I na tym polega ta "wartość".

Kupuję taką    gotowiznę  w hurtowni (a czasami na hali mięsnej) z rozbioru.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633457
Udostępnij na innych stronach

Nadal nie rozumiesz.

 

Rozumie napewno.

 

 

 

To mięso nie musi już być (drugi raz) klasyfikowane.

 

Nie rozumie natomiast, kto to mieso pierwszy raz klasyfikowal i jak  to mieso jest oznakowane w sprzedazy ?

 

 

Kupuję taką gotowiznę w hurtowni (a czasami na hali mięsnej) z rozbioru.

 Nie zaprzeczam ,ale jak jest oznakowane ze ma np. 70% miesa i 30%tluszczu?

Edytowane przez Olek.P
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633459
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak jest oznakowane ze ma np. 70% miesa i 30%tluszczu?

Dokładnie tak.   "IIwp. 70/30"  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633460
Udostępnij na innych stronach

 

jak jest oznakowane ze ma np. 70% miesa i 30%tluszczu?

Dokładnie tak.   "IIwp. 70/30"  

 

Dziekuje,

 

bedac nastepnym razem w PL zwroce na to wieksza uwage,bo do tej pory nigdy sie z czyms takim nie spotkalem

 

Dobrej nocy Olek.P.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633461
Udostępnij na innych stronach

 

@OlekP.

Ale tylko w specjalizowanych hurtowniach, ubojniach itp. bo w zwyklym sklepie mięsnym tego raczej nie uświadczysz. I nie mów pani za ladą, że chcesz IIwp. 70/30 bo zbaranieje .

 

 

 

 

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633462
Udostępnij na innych stronach

Wszystko się zgadza. Mówisz w sklepie, pani zapisuje na karteczce, przekazuje zamówienie do ubojni i oni już tam wiedzą. Niekoniecznie ona czy zdecydowana większość innych pań za ladami wiedzą i znają te klasyfikacje. I żeby nie było- NIE jestem przeciwnikiem klasyfikacji mięs.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633470
Udostępnij na innych stronach

 

Gdy kupujesz II 80/20 to wiesz, że w tej puli mięsa znajduje się 20% tłuszczu.

 

Gdzie takie miso mozna kupic ?(w Polsce) bo w Niemczech takieg czegos nie ma (nie spotkalem)

 

 

Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie jest to wartościowa informacja.

 

 

Jaka wartosc ma ta informacja i do czego jest Ci potrzebna, skoro i tak to mieso bedzie klasyfikowane; moze z nieco innymi efektami poszczegolnych zawartosci.?

Kupisz w Makro.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633471
Udostępnij na innych stronach

 

DE uzywaja chyba innej klasyfikacji

Chyba czy napewno ? ,a co z UE ?
Wg mojej wiedzy w całej UE obowiązuje (S)EUROP dla wieprzowiny. A nie te "nasze" klasa I, IIA, IIB itd...

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633484
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.