Bagno Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Jak dobrze zrozumialem, jest to "kawal" miesa w proporcji 70/30 lub 80/20 szacowane bez klasyfikacji ? Nie, tak. Mięso drobne kl Ii sklasyfikowane pod względem zawartości tłuszczu.Jeśli zakupisz 5 kg wp kl II 70/30 to, po idealnym oddzieleniu tłuszczu od mięsa, tłuszcz powinien stanowić 30% ogólnej masy.Ponadto https://pl.wikipedia.org/wiki/Wieprzowina Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Olek, to mięso drobne. to znaczy ze musi byc po klasyfikacj !? ,albo z kawalka miesa o takim stosunku miesa chudego do tluszczu ? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Kupujesz kawał mięsa II klasy 10kg. Odrzynasz tłuste od chudego. Tłustego ma być po okrojeniu np 30% czyli 3kg, a chudego ma zostać 70% czyli 7kg. Tak to rozumiem. Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Czerwca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Obydwaj dwója z klasyfikacji .Mięso kl.II to mięso drobne po obróbce półtusz wp.II wp. 70/30 to mięso drobne, które zawiera 70% mięsa chudego i 30 % tłuszczu Edytowane 18 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Czerwca 2019 .Mięso kl.II to mięso drobne Arkadiusz to czemu kawał boczku zalicza się do kl II ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Klasy miesa otrzymuje sie z reguly po klasyfikacji. Mi chodzi o to czy jak miele mieso na kielbase np. na jednym sitku potrzebna jest klasyfikacja na chude i tluszcz,czy nie? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Obydwaj dwója z klasyfikacji .Mięso kl.II to mięso drobne po obróbce półtusz wp.II wp. 70/30 to mięso drobne, które zawiera 70% mięsa chudego i 30 % tłuszczuTrudno. Poprawka we wrześniu. Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Czerwca 2019 czy jak miele mieso na kielbase np. na jednym sitku potrzebna jest klasyfikacja na chude i tluszcz,czy nie? A czemu miałaby służyć?Najczęściej klasyfikuje się kawałki i obrzynki jako II A lub B, a wg współczesnych zwyczajów wręcz określa się % tłuszczu i mięsa, o czym właśnie jest mowa.W recepturze podane jest zapotrzebowanie na poszczególne klasy.Nie wiem @Olek.P dlaczego o to pytasz, przecież nie jesteś już nowicjuszem, wręcz - weteranem WD. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Nie wiem @Olek.P dlaczego o to pytasz …..no tak od czasu do czasu napadaja mnie takie ataki ciekawosci Osobiscie nie przestrzegam zabardzo tych przemyslowych "regul" . Robie wedliny dla potrzeb prywatnych,przy pomocy wieloletniego doswiadczenia i skromnej wiedzy. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Osobiscie nie przestrzegam zabardzo tych przemyslowych "regul" Tutaj nie chodzi o przemysłowe reguły a raczej o świadomość, co w naszej kiełbasie się znajduje.Gdy kupujesz II 80/20 to wiesz, że w tej puli mięsa znajduje się 20% tłuszczu. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie jest to wartościowa informacja. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Gdy kupujesz II 80/20 to wiesz, że w tej puli mięsa znajduje się 20% tłuszczu. Gdzie takie miso mozna kupic ?(w Polsce) bo w Niemczech takieg czegos nie ma (nie spotkalem) Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie jest to wartościowa informacja. Jaka wartosc ma ta informacja i do czego jest Ci potrzebna, skoro i tak to mieso bedzie klasyfikowane; moze z nieco innymi efektami poszczegolnych zawartosci.? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Czerwca 2019 skoro i tak to mieso bedzie klasyfikowane; Nadal nie rozumiesz.To mięso nie musi już być (drugi raz) klasyfikowane.I na tym polega ta "wartość".Kupuję taką gotowiznę w hurtowni (a czasami na hali mięsnej) z rozbioru. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Nadal nie rozumiesz. Rozumie napewno. To mięso nie musi już być (drugi raz) klasyfikowane. Nie rozumie natomiast, kto to mieso pierwszy raz klasyfikowal i jak to mieso jest oznakowane w sprzedazy ? Kupuję taką gotowiznę w hurtowni (a czasami na hali mięsnej) z rozbioru. Nie zaprzeczam ,ale jak jest oznakowane ze ma np. 70% miesa i 30%tluszczu? Edytowane 18 Czerwca 2019 przez Olek.P Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Czerwca 2019 jak jest oznakowane ze ma np. 70% miesa i 30%tluszczu? Dokładnie tak. "IIwp. 70/30" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Czerwca 2019 jak jest oznakowane ze ma np. 70% miesa i 30%tluszczu?Dokładnie tak. "IIwp. 70/30" Dziekuje, bedac nastepnym razem w PL zwroce na to wieksza uwage,bo do tej pory nigdy sie z czyms takim nie spotkalem Dobrej nocy Olek.P. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) @OlekP. Ale tylko w specjalizowanych hurtowniach, ubojniach itp. bo w zwyklym sklepie mięsnym tego raczej nie uświadczysz. I nie mów pani za ladą, że chcesz IIwp. 70/30 bo zbaranieje . Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Czerwca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Czerwca 2019 U mnie na wsi, mogę takie mięso sobie zamówić w zwykłym sklepie mięsnym - dostarczają z ubojni na drugi max trzeci dzień. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Czerwca 2019 (edytowane) Wszystko się zgadza. Mówisz w sklepie, pani zapisuje na karteczce, przekazuje zamówienie do ubojni i oni już tam wiedzą. Niekoniecznie ona czy zdecydowana większość innych pań za ladami wiedzą i znają te klasyfikacje. I żeby nie było- NIE jestem przeciwnikiem klasyfikacji mięs. Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Czerwca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Gdy kupujesz II 80/20 to wiesz, że w tej puli mięsa znajduje się 20% tłuszczu. Gdzie takie miso mozna kupic ?(w Polsce) bo w Niemczech takieg czegos nie ma (nie spotkalem) Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie jest to wartościowa informacja. Jaka wartosc ma ta informacja i do czego jest Ci potrzebna, skoro i tak to mieso bedzie klasyfikowane; moze z nieco innymi efektami poszczegolnych zawartosci.?Kupisz w Makro. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Kupisz w Makro. Chyba odpowiednik niemieckiego METRO, jak tam bede to zobacze czy cos takiego tu tez jest oznakowane. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Czerwca 2019 (edytowane) DE uzywaja chyba innej klasyfikacjiDaj znać to się dowiemy Edytowane 19 Czerwca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Czerwca 2019 DE uzywaja chyba innej klasyfikacji Chyba czy napewno ? ,a co z UE ? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Czerwca 2019 (edytowane) DE uzywaja chyba innej klasyfikacjiChyba czy napewno ? ,a co z UE ?Wg mojej wiedzy w całej UE obowiązuje (S)EUROP dla wieprzowiny. A nie te "nasze" klasa I, IIA, IIB itd... Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Czerwca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Chyba mylisz klasy poltusz z klasyfikacja miesa ? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Chyba mylisz klasy poltusz z klasyfikacja miesa ?Raczej tak. Masz rację. Dasz znać to się dowiemy. Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16181-krucha-ze-wsi-pomoc-w-wykonaniu/page/2/#findComment-633487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.