Maxell Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Maja 2019 (edytowane) Dla łatwiejszego czytania: Zarzadzenia, obwieszczenia, itp.pdf Edytowane 30 Maja 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16182-obwieszczenia-zarz%C4%85dzenia-rozporz%C4%85dzenia-itp/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Maja 2019 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16182-obwieszczenia-zarz%C4%85dzenia-rozporz%C4%85dzenia-itp/#findComment-632326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Maja 2019 Niesamowite, historyczne dokumenty o interesujących treściach Wielkie podziękowania Mirku za udostępnienie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16182-obwieszczenia-zarz%C4%85dzenia-rozporz%C4%85dzenia-itp/#findComment-632332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Maja 2019 (edytowane) Czytam to wszystko i staram się przenieść w tamte czasy . Czuje że wtedy było wszystko prostsze, że żylo się wolniej. Ochch .... jak ten swiat sie postarzał. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Maja 2019 przez grehor1 Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16182-obwieszczenia-zarz%C4%85dzenia-rozporz%C4%85dzenia-itp/#findComment-632346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Maja 2019 Czytam i nie wierzę że już sto lat temu byliśmy mocno pod okupacją (butem)...cały czas na kolanach i nie ma widoku że to się zmieni. -Nie wolno było jeść i sprzedawać mięsa itp. we wtorki czwartki i soboty....-Mięso koszerne pod dozorem rabinatu....-Słonina i smalec bardzo w cenie wyżej niż schab i o zgrozo żeberka które dziś są najdroższe-nadmierne nadymianie cielęciny szkodliwe (prawda gdzieś już o tym czytałem) Ciekawe ciekawie było ,mięso obecnie mocno poszło w górę i jeszcze pójdzie,z warzywami podobnie, pada cały czas z przerwami ceny pietruszka po 20zl! cebula 5zl miodu też niewiele będzie zimno pszczoły w ulach,trzeba dokarmiać,zostaje jeszcze im czerwiec,będzie w tym roku mocna karuzela cen do góry (nie mamy już prawie rolnictwa,a z importu bedzie drogo),ciekawe po ile będą truskawki,maliny i wiśnie w tym roku (wiśniówka) tak odbiegłem od tematu trochę. choby lało w niedzielę wyjeżdźamy nad nasze morze,może słońce zaświeci Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16182-obwieszczenia-zarz%C4%85dzenia-rozporz%C4%85dzenia-itp/#findComment-632350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Maja 2019 (edytowane) Czytając powyższe dokumenty warto ułożyć je w głowie chronologicznie. Czytam i nie wierzę że już sto lat temu byliśmy mocno pod okupacją (butem)...cały czas na kolanach i nie ma widoku że to się zmieni.Te dokumenty z 1916 roku, trzeciego roku pierwszej wojny światowej (Polska pod zaborami) wprowadzają ograniczenia sprzedaży mięsa na terenie Galicji pod zaborem austriackim. To były czasy głodu i sporych ograniczeń. Nie ma się czemu dziwić. O tym głodzie opowiadała mi babcia. Mięso koszerne pod dozorem rabinatu....Dokument żydowski, dotyczący mięsa dopuszczonego dla Żydów ich religią. Informuje konsumentów gdzie takie mięso jest "pewne", po rabinackiej inspekcji.Większość dokumentów ma charakter sanitarny. Zostały wprowadzone na tereny polskie przez zaborców (z powołaniem się np. na 18-wieczne przepisy austriackie),co nie dziwi i było elementem postępu.Już od pierwszych chwil odrodzenia się Polski rząd zadbał o wprowadzenie i egzekwowanie przepisów sanitarnych jednolitych, wzorcowanych na obowiązujących w zaborze pruskim i austriackim.Co do opłat i podatków - państwo z definicji jest aparatem ucisku i nie ma co z tym dyskutować. Tak było, jest i będzie w państwowych strukturach społecznych.Pierwsze przepisy sanitarne wprowadzane były religiami, co było najskuteczniejszym sposobem.Zakaz jedzenia wieprzowiny u Żydów a potem muzułmanów wynikał z klimatu i zagrożenia chorobami.Rytualny ubój i bezwzględny zakaz konsumowania krwi znajduje również uzasadnienie sanitarne. Chodzi o całkowite wykrwawienie mięsa, ponieważ krew zawiera wielokrotnie więcej glikogenu i dostępnej wody niż mięśnie i bardzo szybko ulega zepsuciu. nadmierne nadymianie cielęcinyO co to chodziło z tym "nadymaniem"? Bardzo ciekawe materiały, które dobrze jest odczytywać w kontekście historycznym. Edytowane 31 Maja 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16182-obwieszczenia-zarz%C4%85dzenia-rozporz%C4%85dzenia-itp/#findComment-632365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Maja 2019 Dzięki EAnna za wytłumaczenie i nadanie kontekstu. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16182-obwieszczenia-zarz%C4%85dzenia-rozporz%C4%85dzenia-itp/#findComment-632366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.