Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli wedzisz na zimno to nie przekraczaj temperatury pow. 22°C.

 

Twoje wedliny sa troszeczke "obsuszone" czego powodem jest zbyt wysoka temperatura wedzenia.

 

Ile czasu dales wedlinom "odpoczac " miedzy wedzeniami ?

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16228-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-633716
Udostępnij na innych stronach

Jesli wedzisz na zimno to nie przekraczaj temperatury pow. 22°C.

 

Twoje wedliny sa troszeczke "obsuszone" czego powodem jest zbyt wysoka temperatura wedzenia.

 

Ile czasu dales wedlinom "odpoczac " miedzy wedzeniami ?

Wędzone między godziną 10 a 18. W nocy wisiało w wędzarni. Temperatura wynika tylko z pory roku. Na zewnątrz w dzień było 24-30 stopni. W nocy 15-20.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16228-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-633717
Udostępnij na innych stronach

Przy wedzeniu na zimno raczej powinno sie przestrzegac rygoru temperatury wedzenia.

Ja na twoim miejscu wedzil bym w nocy, a w dzien dal bym wedzonki do lodowki.(tak robie )

No i jeszcze co do dymu,;do wedzenia na zimno stanowczo za gesty ! Foto nr.3

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16228-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-633718
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Widzę, że preferujesz wędzenie na zimno. Na pewno smaczne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16228-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-634863
Udostępnij na innych stronach

Pstrąg łososiowy wędzony na zimno. 3 dni po 6-7 godzin. Temp. 20-25 stopni.

Ładnie uwędzone.Możesz porównać z łososiem.A jak z filetowaniem bo pstrąg ma inny układ ości niż łosoś.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16228-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-634867
Udostępnij na innych stronach

Jest różnica ale praktycznie nie wyczuwalna.

A różnica w cenie.... ogromna.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16228-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-634870
Udostępnij na innych stronach

 

Pstrąg łososiowy wędzony na zimno. 3 dni po 6-7 godzin. Temp. 20-25 stopni.

Ładnie uwędzone.Możesz porównać z łososiem.A jak z filetowaniem bo pstrąg ma inny układ ości niż łosoś.?

Filetował mój tata, wędkarz od kilkudziesięciu lat, nie zgłaszał problemów. Co do smaku to się wypowiem za kilka dni. Dziś po trzech dniach wędzenia mam dość tego zapachu...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16228-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-634871
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

 

Jak długo wędziłeś wędzonki?

 

Do koloru. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16228-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-642364
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

krzychuzab

sery żółte są pyszne wędzone na zimno, ja wędziłem w zeszły weekend sery, łososia i polędwiczki, i pół kilo sera już zjedzone.

Jaki konkretnie ser kupujesz? Kroi sie w plastry. Jakoś przygotowuje sie sery do wędzenia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16228-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-650378
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Wędzenie 2 dni po 8 godzin 25 stopni, następnie 5 dni po 2 godziny 10-15 stopni.

Powiedz mi jaki ses ma wedlug Ciebie wedzenie 5 dni po 2 godziny ??  :facepalm:

 

Wedlug mnie, zaden !

 

Piec dni po minimum 6 godzin bylo by okey.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16228-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-682459
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Schab peklowany ponad 2 tygodnie w woreczkach próżniowych z przyprawami (Pieprz, papryka, czosnek). Peklosól 32-36 g/kg.

Wędzenie na zimno około 15-20 stopni.

Schaby 2 dni po 10 godzin, kolejne 4 po 4-6 godzin.

Łosoś 2 dni po 10 godzin + jeden dzień 4 godziny.

Sery 1x10 godzin.

 

 

IMG-20240706-WA0016.jpg

IMG-20240706-WA0017.jpg

IMG-20240706-WA0014.jpg

IMG-20240706-WA0015.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16228-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-935841
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, tytan58 napisał(a):

Nie wyszło za słone?

Przy normalnym peklowaniu w woreczkach próżniowych (2 tygodnie) przeważnie daje się 21-23 g/kg

 

Jest dość słone. Ale robię tak kolejny raz i dla mnie jest ok. Podobnie wcześniej robiłem z dojrzewającymi i było też dobrze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16228-w%C4%99dzenie-na-zimno/#findComment-935878
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.