pablos83 Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lipca 2019 Witam wszystkich. Piszę do Was z prośbą o pomoc, gdyż dostałem bojowe zadanie. Mam przygotować od A do Z parówki tzw cienkie i kiełbasę również cienką dla 2 - 3 letnich dzieci moich znajomych. I teraz jest problem, bo rodzice nie chcą by używać do tych produktów ani grama jakiejkolwiek chemii ( siłą rzeczy peklosól też odpada ). Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na produkty dla takich małych dzieci? Myślałem o przygotowaniu parówek z piersi indyka, a kiełbasy ze schabu i piersi indyka, tylko nie wiem jakich ilości i jakich przypraw użyć, aby kiełbasa była smaczna dla dzieci. Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) Takimi parówkami na samej soli to te dzieci prędzej się potrują niż jak będą jadły te parówki z peklosolą.Co do kiełbasy to też taka na soli jest krótkoterminowa.Jak czytam chcesz parówki zrobić z piersi indyka.Nie wiem czy wiesz ,że materiał na parówki to emylsja mięsno- wodno -tłuszczowa.Reasumując.Parówki z samej piersi jakoś kiepsko widzę.Jeśli chcesz zrobić parówki z dodatkiem mięsa drobiowego to polecam jako jeden ze składników mięso z udźca indyka. Edytowane 27 Lipca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) Wiem co nieco o produkcji parówek i zdaję sobie sprawę z czego należy je robić, ale jak pomyślę o dzieciach to nie mam zamiaru trzymać się tej zasady Produkty nie będą leżały długo, gdyż nie będzie to ilość hurtowa, więc myślę, że dzieciom nic nie będzie. A co do ilości przypraw, jakieś propozycje?Jeśli Wy jako fachowcy uznacie jednak, że moja koncepcja nie ma sensu, to się po prostu tego nie podejmę i tyle Edytowane 27 Lipca 2019 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Lipca 2019 Drób i brak peklosoli.No cóż każdy robi jak uważa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Lipca 2019 a kiełbasy ze schabu i piersi indyka, tylko nie wiem jakich ilości i jakich przypraw użyć, aby kiełbasa była smaczna dla dzieci. Witaj na temat parówek Arkadiusz już Ci powiedział ,a jeśli chodzi o kiełbasę i widzę że zależy Ci żeby była bardzo chuda to zamiast polędwicy użyłbym szynki lepiej nadaje się do kiełbasy przynajmniej ja szynkę bardziej uważam ,a pierś z indyka może być .A przyprawy żeby nie kombinować a to ma być dla szkrabów to proponuje pieprz czarny 1-3 g/kg jeśli nie chcesz peklo to soli 16-18 g/kg i czosnek 2-4 g /kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) Proszę , zerknij tutaj.Może przepis na parówki Naszej Mistrzyni będzie Ci odpowiadał https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-parówki-i-serdelki-dla-wnuków/?p=71375 Edytowane 27 Lipca 2019 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) Dziękuję za linka Obawiam się tylko ilości tłuszczu ( tak, wiem w parówkach musi być ale wymagania są nieco inne ) Poczytam, pokombinuję i zobaczę co z tego wyjdzie jacekw21 dzięki za propozycje. Edytowane 27 Lipca 2019 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) 3 g pieprzu /kg dla dzieci to IMHO za dużo. 1g/kg będzie ok. Parówki to niby nic, ale jednak dość trudna sprawa. Sól bym użył pod warunkiem że będzie szybko spozyte. Swoja drogą, dzieciaki jedzą pewnie na co dzien świństwa gorsze od peklosoli... Makabra jakaś te wymagania. Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Lipca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Lipca 2019 dzięki za propozycje. A może z polędwiczki kiełbaskę zrób jest bardzo delikatna i smaczna robiłem mój synek się zajadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Lipca 2019 Obawiam się tylko ilości tłuszczu Niesłusznie.Robię od lat parówki dla czwórki wnucząt i poza krzykami i gestami (to te, które jeszcze nie mówią), że chcą jeszcze, żadnych innych negatywnych skutków nie stwierdzono.Jest jednak jeden mały problem. Dzieci do dwóch lat gorzej metabolizują azotyny.Dlatego dla szkrabów parówki zrób na soli kamiennej kłodawskiej (zawiera minimalne ilości azotynów) a do masy dodaj czerwona paprykę dla koloru.Jak spróbujesz zrobić chude parówki to wyjdą chude, włókniste kiełbaski, których dzieci nie zaakceptują.Taka chudzizna nie trzyma wody, więc wyrób będzie w dodatku suchawy i podcieknięty wodą.Do parówek używaj wyłącznie mięsa ścięgnistego, czyli pałki kurze/indycze/golonki wp./pręga wołowa/pręga cielęca Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) 3 g pieprzu /kg dla dzieci to IMHO za dużo. 1g/kg będzie ok. Parówki to niby nic, ale jednak dość trudna sprawa. Sól bym użył pod warunkiem że będzie szybko spozyte. Swoja drogą, dzieciaki jedzą pewnie na co dzien świństwa gorsze od peklosoli... Makabra jakaś te wymagania. Wysłane przy użyciu Tapatalka No właśnie rodzice dzieci są nieco " dziwni " i aktualnie dopóki mają dzieci pod kontrolą chcą je wychowywać zdrowo i w 100% albo robią dla nich pożywienie z własnego gospodarstwa, albo kupują wyłącznie produkty gotowe na naturalnych, certyfikowanych składnikach tak więc obecnie świństw dzieci raczej nie jedzą dzięki za propozycje. A może z polędwiczki kiełbaskę zrób jest bardzo delikatna i smaczna robiłem mój synek się zajadał 6.JPG7.JPG Można prosić przepis? EAnna bardzo Ci dziękuję za bardzo cenne wskazówki. Z pewnością się do nich zastosuję Edytowane 28 Lipca 2019 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Lipca 2019 Można prosić przepis? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16157-kie%C5%82basa-z-pol%C4%99dwiczki-parzona/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Lipca 2019 Odnośnie parówek, wszędzie reklamują takie 90% szynki. I ja tak sobie kombinowałam jakby tu takie parówki zrobić. Czy to w ogóle realne? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Lipca 2019 jacekw21 dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Lipca 2019 Pewnie ,że realne.Chemia wszystko załatwi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) Pewnie ,że realne.Chemia wszystko załatwi. Przecież wiesz, że nie o tym piszę. Bądź poważny Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Lipca 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Lipca 2019 Jestem bardzo poważny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Lipca 2019 Jestem bardzo poważny.Czyli co, nie warto się za takowe zabierać? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) Odnośnie parówek, wszędzie reklamują takie 90% szynki. I ja tak sobie kombinowałam jakby tu takie parówki zrobić. Czy to w ogóle realne? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu TapatalkaTo się teraz nazywa marketing.90% mięsa użytego do produkcji parówki stanowi mięso z szynki.A ile tego mięsa jest w parówce??????? Chemia wszystko załatwi. Czasami na statek dostarczą nam parówki w których nawet psiej budy ani łańcucha nie ma Pozdrawiam Edytowane 28 Lipca 2019 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) Farsz na dobre parówki to emulsja mięsno -tłuszczowo -wodna.Mięso może być z szynki choć ja wolę II wp.80/20.Do tej emulsji potrzebna jest jeszcze mięso ścięgniste bo inaczej wszystko popłynie.Żeby zrobić parówki z mięsa z samej szynki to po pierwsze trzeba użyć chemi żeby zatrzymać wodę w mięsie a po drugie trzeba to czymś skleić.Jak brak mięsa ścięgnistego to czym to skleić bo mięsa z szynki ścięgniste nie jest może poza małymi kawałkami,ale ich by bylo za mało.Czy warto to już Twój wybór. Edytowane 28 Lipca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Lipca 2019 El komendante ma rację, nawet o tym aspekcie nie pomyślałam i tych 90% mięsa. Co racja to racja, teraz to zupełnie realne Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Lipca 2019 wszędzie reklamują takie 90% szynki. I ja tak sobie kombinowałam jakby tu takie parówki zrobić. Wszyscy się na to nabierają a istotę tego zapisu wyjaśnił @El komendante. Do tej emulsji potrzebna jest jeszcze mięso ścięgniste bo inaczej wszystko popłynie.Żeby zrobić parówki z mięsa z samej szynki to po pierwsze trzeba użyć chemi żeby zatrzymać wodę w mięsie a po drugie trzeba to czymś skleić.Jak brak mięsa ścięgnistego to czym to skleić bo mięsa z szynki ścięgniste nie jest może poza małymi kawałkami, Pozwolę sobie odnieść się do powyższego wpisu.Otóż z całego elementu zasadniczego jakim jest "szynka" wybiera się wyłącznie mięso III (golonka) oraz elementy ścięgniste i tłuszczowe z obróbki mięśni.Również skóra jest elementem tak rozumianej szynki.Zatem takiej reklamie nie można niczego zarzucić. A to, że słowo "szynka" sugeruje konsumentom delikatny, świąteczny wyrób jest ich problemem i jest wykorzystywane marketingowo. Jest to tzw. "prawda względna", prawda oszukańcza. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) [quote name="pablos83" post="636107" timestamp="1564256368" Dlatego dla szkrabów parówki zrób na soli kamiennej kłodawskiej (zawiera minimalne ilości azotynów) a do masy dodaj czerwona paprykę dla koloru.Obawiam sìę,że jak zrobisz na tej soli to trochę piachu dzieciaki się najedzą.To jest moim zdaniem świetna sól do kiszenia ogórków ,ale nie do wyrobu kiełbas.Oprócz mikroelementów zawiera też zanieczyszczenia Edytowane 28 Lipca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Lipca 2019 Obawiam sìę,że jak zrobisz na tej soli to trochę piachu dzieciaki się najedzą. Nie demonizuj proszę tego piachu.Stosuję tę sól od dziesiątków lat w kuchni a od 15 w wędlinach. Zaś piach nas otacza i każde dziecko trochę się go nałyka. Zanieczyszczenia mineralne nie są żadnym problemem dietetycznym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Lipca 2019 piachu dzieciaki się najedzą. Arku dzieci lubią piach popatrz co w piaskownicy robią. Jakby nie uzupełniali piachem piaskownic lub nie wymieniali piachu zapewne po pewnym czasie dzieciaki wszystko by zjadły Taki mały żarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.