Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Yerba napisał(a):

Dziękuję .

Jeżeli chodzi o przepis na kiełbasę to mogę podać. To taka dla leniuchów. Boczek 1.7  karkówka 3.2 i warkocz od schabu 0.4 

Takie mięso miałem 😂

Przyprawy to cukier 1 g/kg

Pieprz czarny grubo mielony prymat 15 g na całość. Pieprz ziołowy 20 g i czosnek niedźwiedzi suszony ,,na oko". 

Mięso peklowane 17g/kg. 

Całość mielona na siatce nr 8 domową maszynką, też ósemką. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1018597
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

Super kabanosy👍

Tarczyński 😂

To raczej kiełbasa w cienkim flaku. Za chuda na kabanosy.

A tu piersi będą parzone. Takie moje nastawy. 

IMG20250622142544.thumb.jpg.fb818d41ccee3d7ef01aaea3b87355b6.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1019498
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Dopiero wczoraj była porządna degustacja. 

Obydwie kiełbasy bardzo smaczne, przyprawy i słoność w nasz punkt. Żonka co chwilę wspomina o smaku :thumbsup:. Mi lepiej smakuje gruba,  bo cienka po dopiekaniu jest lekko podsuszona przy osłonce.

Dojrzewam do rozpoczęcia robienia kiełbas i Twoje są dobrą inspiracją. 

Dziękuję za kiełbasy i doznania - poproszę o przepis.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1032110
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
13 minut temu, mamuśka napisał(a):

Kiełbaskę, że tak się spytam, jaką robiłeś?

,, Damską "🤣

Jedynka ze schabu, piersi z kurczaka i trochę z łopatki. 

Trójka z łopatki. 

Osłonka fi 45

Jak chcesz przepis to później zamieszczę. 

Napisałem że kiełbasa damska bo moja gwiazda ma awersję do tłuszczu widocznego w kielbasie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034848
Udostępnij na innych stronach

Dla @mamuśka

Maszynka 8

Rozdrabnianie 

Jedynka szarpak z nożem.

Trojka siatka tzw makówka. 

Skład surowcowy:

Pierś z kurczaka 2,1 kg

Jedynka ze schabu 0,8 kg

Jedynka z łopatki 1 kg.

Trójka z łopatki 1,5 kg.

Peklowanie 18 g/kg

Przyprawy g/kg.

Pieprz biały 2

Czosnek granulowany 2

Gałka muszkatołowa 0,6

Kolendra mielona 0,5

Cukier 1,5

Czosnek niedźwiedzi 1.

 

Resztę już znasz. Osadzanie, suszenie, wędzenie. (Ponad 4 godziny, wiórki olcha).

Dopiekanie do 72*C w środku wyrobu. 

Więcej grzechów nie pamiętam. Jak o czymś zapomniałem to pytaj. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034875
Udostępnij na innych stronach

Z wykonaniem to do zimy muszę poczekać, bo jest szał ciał w pracy.

Twoja kiełbaska mojej Ani bardzo podpasuje bo ona "chudzizny" lubi, chociaż już tak krzywo jak kiedyś na tłuszczyk spod byka nie patrzy. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034888
Udostępnij na innych stronach

W dniu 14.09.2025 o 13:45, quadro555 napisał(a):

Napisałem że kiełbasa damska bo moja gwiazda ma awersję do tłuszczu widocznego w kielbasie. 

Nie żyjący już kol @Ligawa (Jacek Woś) zdradził skuteczny sposób ukrycia tłuszczu w kiełbasie.

Produkował wędliny w Vancouver w Kanadzie, gdzie propaganda "szkodliwości" tłuszczu święciła triumfy. Jego wiernymi klientami bywali m.inn. myśliwi, którzy w plecakach nosili zapasy na kilka dni. Wędliny powinny były być smaczne i trwałe w warunkach bezlodowkowych. Zarowno receptura jak i technologia wykonania zapewniała w/w warunki. 

Receptury kiełbas @Ligawy  zamieszczone w dziale "MISTRZÓWKA" zamieszczają sposoby użycia tłuszczu w taki sposób, aby nie był widoczny dla zmanierowanych :facepalm:  konsumentów. To był sposób na realizację warunku "smaczne".

Warto przestudiować te receptury zwracając uwagę na sposób przygotowania frakcji "wiążącej" - nietypowej z tradycyjnego punktu widzenia.

 

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1035139
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.