quadro555 Opublikowano 12 Października Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 12 Października 48 minut temu, Woytas napisał(a): Brawo, superowe. Nie wiem jak jest ze smakiem w takim przypadku z różnym rozdrobnieniem, ale ten sam farsz nabity w cienkie jelito i na w fi 60 powoduje że kiełbasa smakuje nieco inaczej. To samo zauważyłem. Kiedyś to co zostało w kolanku i lejku ręcznie wpychałem do osłonki białkowej. Taka mini kiełbaska. Teraz zrobiłem dwie różne kiełbasy. Drobno mielona dla kolegi którego ojciec ma trzecie zęby, ale ich nie używa 😁 . Grubo mielona już wisi i traci wagę, smak będzie lepszy. Za tydzień powinna być dobra do konsumpcji. Wtedy wstawię zdjęcia i skład surowcowy. Oczywiście jak u mnie to kiełbasa dla leniuszków. 😁 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): Grubo ładniejsza jak dla mnie... Bo to inna kiełbasa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1041027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Października Autor Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 17 Października W dniu 12.10.2025 o 12:31, szrekPL napisał(a): Grubo ładniejsza jak dla mnie... A teraz jeszcze bardziej wyładniała? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 17 Października Oj tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Października Autor Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 20 Października Ponieważ są to wędliny domowe, więc taki przepis na łatwą kiełbasę wstawię. Skład surowcowy: 1 klasa z szynki 40% 2 klasa chudy boczek 60% Peklowanie 17 g/kg czas 48 godzin. Rozdrabnianie na domowej maszynce nr 8. Szarpak z nożem. Przyprawy: pieprz czarny 2g/kg cukier 1g/kg czosnek granulowany 2,5g/kg tymianek suszony 0,6g/kg. Do mieszania (mięsa było 4,2kg) szklanka wody. Lepiej mi się miesza 💪 Osadzanie w temperaturze pokojowej około dwóch godzin. Suszenie w wędzarni bez dymu w temperaturze 40C. Wędzenie temperatura 55C w dymie olchowym, oczywiście dla koloru. U mnie to trwało 4 godziny. Podpiekanie 90C do 68C w środku kiełbasy. Po upieczeniu kiełbasa poszła do suszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 20 Października Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 20 Października A jaka temperatura suszenia po podpiekaniu ? poniżej 15C. czy normalna pokojowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Października Autor Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 20 Października 34 minuty temu, Henry82 napisał(a): A jaka temperatura suszenia po podpiekaniu ? poniżej 15C. czy normalna pokojowa ? Poszło do piwnicy. Około 16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Października Autor Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 24 Października Za oknami szaro, buro i ponuro. Dla odmiany złota polska jesień na patelni. 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1043884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1972 Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 2 Listopada Witam. Wczoraj uwędzone. Peklowanie 7dni + 13 godzin ociekania + 2 godz w tem. pokojowej. 80 g peklo na l wody. balem się że będzie za słone bo zawsze peklowałem 5 dni z tą dawką ale jest idealnie malo słone. Od teraz będę peklował min 7 dni bo wyroby są dużo smaczniejsze w moim odczuciu. osuszanie aż 2 godziny. Robilem co mogłem aby utrzymać temperaturę😐 myślalem że wyjdę z siebie. Wędzenie 3:45h w temp. 55-60 st. i parzenie. W 85% jestem zadowolony , bo niestety glòwnie na polędwicy po wędzeniu pojawiło się okopcenie Nieznaczne ale jednak. Wszelkie uwagi i krytykę biorę na klatę. Przy okazji pytanko. Ile takie wędzonki polężą i zachowają swòj smak zapakowane pròżniowo w chłodziarce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1045591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 3 Listopada 16 godzin temu, Robert1972 napisał(a): Wczoraj uwędzone. Nie ma się czego wstydzić.👍 16 godzin temu, Robert1972 napisał(a): Robilem co mogłem aby utrzymać temperaturę😐 myślalem że wyjdę z siebie. Jak potrenujesz to tylko będzie lepiej, ale jak nie chce Ci się pilnować to zmień na elektryka tylko będziesz wtedy musiał dłużej wędzić, żeby zachować smak wędzonek wędzonych z paleniska. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1045728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.