Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...

Brawo, superowe. Nie wiem jak jest ze smakiem  w takim przypadku z różnym rozdrobnieniem, ale ten sam farsz nabity w cienkie jelito i na w fi 60 powoduje że kiełbasa smakuje nieco inaczej. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1041017
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, Woytas napisał(a):

Brawo, superowe. Nie wiem jak jest ze smakiem  w takim przypadku z różnym rozdrobnieniem, ale ten sam farsz nabity w cienkie jelito i na w fi 60 powoduje że kiełbasa smakuje nieco inaczej. 

To samo zauważyłem.  Kiedyś to co zostało w kolanku i lejku ręcznie wpychałem do osłonki białkowej. Taka mini kiełbaska. 

Teraz zrobiłem dwie różne kiełbasy. Drobno mielona dla kolegi którego ojciec ma trzecie zęby, ale ich nie używa 😁 . Grubo mielona już wisi i traci wagę, smak będzie lepszy. Za tydzień powinna być dobra do konsumpcji. Wtedy wstawię zdjęcia i skład surowcowy. Oczywiście jak u mnie to kiełbasa dla leniuszków. 😁

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Grubo ładniejsza jak dla mnie...:clap:

Bo to inna kiełbasa. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1041027
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, szrekPL napisał(a):

Też dobrze :D

Nie chodzi o dobrze. Chodzi o prawdę . 

@arkadiusz włożył kij w mrowisko i się kwas pruski wylał. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042312
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, quadro555 napisał(a):

Chodzi o prawdę

Mi chodziło że serdelki wyrób podobny w wykonaniu do parówek ...o mrowisku rozmawiał nie będę bo są od tego specjaliści...:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042313
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, szrekPL napisał(a):

Mi chodziło że serdelki wyrób podobny

Niestety nie wszyscy mają taki intelekt jak Twój 😉.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042321
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Grzewlod napisał(a):

taki intelekt jak Twój

No już mogłeś sobie darować emotkę z puszczeniem oka bo wszyscy się teraz dowiedzą że ze mną to chyba tylko o pogodzie...😉

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042322
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ są to wędliny domowe, więc taki przepis na łatwą kiełbasę wstawię. 

Skład surowcowy:

1 klasa z szynki 40%

2 klasa chudy boczek 60%

Peklowanie 17 g/kg czas 48 godzin.

Rozdrabnianie na domowej maszynce nr 8. Szarpak z nożem. 

Przyprawy:

pieprz czarny 2g/kg

cukier 1g/kg

czosnek granulowany 2,5g/kg

tymianek suszony 0,6g/kg.

Do mieszania (mięsa było 4,2kg) szklanka wody. Lepiej mi się miesza 💪

Osadzanie w temperaturze pokojowej około dwóch godzin. 

Suszenie w wędzarni bez dymu w temperaturze 40C.

Wędzenie temperatura 55C w dymie olchowym, oczywiście dla koloru. U mnie to trwało 4 godziny. 

Podpiekanie 90C do 68C w środku kiełbasy. 

Po upieczeniu kiełbasa poszła do suszenia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042957
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, Henry82 napisał(a):

A jaka temperatura suszenia po podpiekaniu ? poniżej 15C. czy normalna pokojowa ?

Poszło do piwnicy. Około 16

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042971
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.