Woytas Opublikowano 17 Września Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 17 Września Bardzo ładnie, też lubię czasem nie parzoną, łososiową, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1035542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Października Autor Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 12 Października Dwie kiełbasy. Grubo i cienko mielona. Przekrój grubo mielonej po podsuszeniu. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1040980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 12 Października Godzinę temu, quadro555 napisał(a): Dwie kiełbasy. Grubo i cienko mielona. 👍 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1040996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 12 Października Grubo ładniejsza jak dla mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1041001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 12 Października Brawo, superowe. Nie wiem jak jest ze smakiem w takim przypadku z różnym rozdrobnieniem, ale ten sam farsz nabity w cienkie jelito i na w fi 60 powoduje że kiełbasa smakuje nieco inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1041017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Października Autor Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 12 Października 48 minut temu, Woytas napisał(a): Brawo, superowe. Nie wiem jak jest ze smakiem w takim przypadku z różnym rozdrobnieniem, ale ten sam farsz nabity w cienkie jelito i na w fi 60 powoduje że kiełbasa smakuje nieco inaczej. To samo zauważyłem. Kiedyś to co zostało w kolanku i lejku ręcznie wpychałem do osłonki białkowej. Taka mini kiełbaska. Teraz zrobiłem dwie różne kiełbasy. Drobno mielona dla kolegi którego ojciec ma trzecie zęby, ale ich nie używa 😁 . Grubo mielona już wisi i traci wagę, smak będzie lepszy. Za tydzień powinna być dobra do konsumpcji. Wtedy wstawię zdjęcia i skład surowcowy. Oczywiście jak u mnie to kiełbasa dla leniuszków. 😁 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): Grubo ładniejsza jak dla mnie... Bo to inna kiełbasa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1041027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Piątek o 17:29 Autor Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano Piątek o 17:29 W dniu 12.10.2025 o 12:31, szrekPL napisał(a): Grubo ładniejsza jak dla mnie... A teraz jeszcze bardziej wyładniała? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano Piątek o 17:55 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano Piątek o 17:55 Oj tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Piątek o 18:27 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano Piątek o 18:27 57 minut temu, quadro555 napisał(a): bardziej wyładniała No bardziej Teraz pora na parówki, ostatnio tyle o nich było... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Piątek o 18:30 Autor Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano Piątek o 18:30 Poczytam,, znawców " i może zrobię. Na razie mam w planach serdelki. Parzone do 68-70. ,😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Piątek o 18:41 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano Piątek o 18:41 10 minut temu, quadro555 napisał(a): Na razie mam w planach serdelk Też dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Piątek o 19:44 Autor Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano Piątek o 19:44 59 minut temu, szrekPL napisał(a): Też dobrze Nie chodzi o dobrze. Chodzi o prawdę . @arkadiusz włożył kij w mrowisko i się kwas pruski wylał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Piątek o 19:50 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano Piątek o 19:50 3 minuty temu, quadro555 napisał(a): Chodzi o prawdę Mi chodziło że serdelki wyrób podobny w wykonaniu do parówek ...o mrowisku rozmawiał nie będę bo są od tego specjaliści... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Piątek o 20:18 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano Piątek o 20:18 26 minut temu, szrekPL napisał(a): Mi chodziło że serdelki wyrób podobny Niestety nie wszyscy mają taki intelekt jak Twój 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Piątek o 20:21 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano Piątek o 20:21 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): taki intelekt jak Twój No już mogłeś sobie darować emotkę z puszczeniem oka bo wszyscy się teraz dowiedzą że ze mną to chyba tylko o pogodzie...😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Piątek o 20:24 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano Piątek o 20:24 2 minuty temu, szrekPL napisał(a): ze mną to chyba tylko o pogodzie...😉 Szczególnie o tej co będzie za dwa tygodnie 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Piątek o 20:36 Autor Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano Piątek o 20:36 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Niestety nie wszyscy mają taki intelekt jak Twój 😉. Sarkazm na tej stronie nie jest wskazany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Piątek o 20:42 Autor Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano Piątek o 20:42 4 minuty temu, quadro555 napisał(a): Sarkazm na tej stronie nie jest wskazany Aby było mocno. Przerost ego nad ten tego. 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Piątek o 20:49 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano Piątek o 20:49 6 minut temu, quadro555 napisał(a): Aby było mocno. Przerost ego nad ten tego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 4 godziny temu Ponieważ są to wędliny domowe, więc taki przepis na łatwą kiełbasę wstawię. Skład surowcowy: 1 klasa z szynki 40% 2 klasa chudy boczek 60% Peklowanie 17 g/kg czas 48 godzin. Rozdrabnianie na domowej maszynce nr 8. Szarpak z nożem. Przyprawy: pieprz czarny 2g/kg cukier 1g/kg czosnek granulowany 2,5g/kg tymianek suszony 0,6g/kg. Do mieszania (mięsa było 4,2kg) szklanka wody. Lepiej mi się miesza 💪 Osadzanie w temperaturze pokojowej około dwóch godzin. Suszenie w wędzarni bez dymu w temperaturze 40C. Wędzenie temperatura 55C w dymie olchowym, oczywiście dla koloru. U mnie to trwało 4 godziny. Podpiekanie 90C do 68C w środku kiełbasy. Po upieczeniu kiełbasa poszła do suszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 4 godziny temu A jaka temperatura suszenia po podpiekaniu ? poniżej 15C. czy normalna pokojowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 4 godziny temu 34 minuty temu, Henry82 napisał(a): A jaka temperatura suszenia po podpiekaniu ? poniżej 15C. czy normalna pokojowa ? Poszło do piwnicy. Około 16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.