quadro555 Opublikowano 17 Października Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 17 Października W dniu 12.10.2025 o 12:31, szrekPL napisał(a): Grubo ładniejsza jak dla mnie... A teraz jeszcze bardziej wyładniała? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 17 Października Oj tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 17 Października 57 minut temu, quadro555 napisał(a): bardziej wyładniała No bardziej Teraz pora na parówki, ostatnio tyle o nich było... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Października Autor Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 17 Października Poczytam,, znawców " i może zrobię. Na razie mam w planach serdelki. Parzone do 68-70. ,😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 17 Października 10 minut temu, quadro555 napisał(a): Na razie mam w planach serdelk Też dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Października Autor Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 17 Października 59 minut temu, szrekPL napisał(a): Też dobrze Nie chodzi o dobrze. Chodzi o prawdę . @arkadiusz włożył kij w mrowisko i się kwas pruski wylał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 17 Października 3 minuty temu, quadro555 napisał(a): Chodzi o prawdę Mi chodziło że serdelki wyrób podobny w wykonaniu do parówek ...o mrowisku rozmawiał nie będę bo są od tego specjaliści... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 17 Października 26 minut temu, szrekPL napisał(a): Mi chodziło że serdelki wyrób podobny Niestety nie wszyscy mają taki intelekt jak Twój 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 17 Października 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): taki intelekt jak Twój No już mogłeś sobie darować emotkę z puszczeniem oka bo wszyscy się teraz dowiedzą że ze mną to chyba tylko o pogodzie...😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 17 Października 2 minuty temu, szrekPL napisał(a): ze mną to chyba tylko o pogodzie...😉 Szczególnie o tej co będzie za dwa tygodnie 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Października Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 17 Października 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Niestety nie wszyscy mają taki intelekt jak Twój 😉. Sarkazm na tej stronie nie jest wskazany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Października Autor Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 17 Października 4 minuty temu, quadro555 napisał(a): Sarkazm na tej stronie nie jest wskazany Aby było mocno. Przerost ego nad ten tego. 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 17 Października 6 minut temu, quadro555 napisał(a): Aby było mocno. Przerost ego nad ten tego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Października Autor Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 20 Października Ponieważ są to wędliny domowe, więc taki przepis na łatwą kiełbasę wstawię. Skład surowcowy: 1 klasa z szynki 40% 2 klasa chudy boczek 60% Peklowanie 17 g/kg czas 48 godzin. Rozdrabnianie na domowej maszynce nr 8. Szarpak z nożem. Przyprawy: pieprz czarny 2g/kg cukier 1g/kg czosnek granulowany 2,5g/kg tymianek suszony 0,6g/kg. Do mieszania (mięsa było 4,2kg) szklanka wody. Lepiej mi się miesza 💪 Osadzanie w temperaturze pokojowej około dwóch godzin. Suszenie w wędzarni bez dymu w temperaturze 40C. Wędzenie temperatura 55C w dymie olchowym, oczywiście dla koloru. U mnie to trwało 4 godziny. Podpiekanie 90C do 68C w środku kiełbasy. Po upieczeniu kiełbasa poszła do suszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 20 Października Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 20 Października A jaka temperatura suszenia po podpiekaniu ? poniżej 15C. czy normalna pokojowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Października Autor Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 20 Października 34 minuty temu, Henry82 napisał(a): A jaka temperatura suszenia po podpiekaniu ? poniżej 15C. czy normalna pokojowa ? Poszło do piwnicy. Około 16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Października Autor Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 24 Października Za oknami szaro, buro i ponuro. Dla odmiany złota polska jesień na patelni. 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1043884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1972 Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 19 godzin temu Witam. Wczoraj uwędzone. Peklowanie 7dni + 13 godzin ociekania + 2 godz w tem. pokojowej. 80 g peklo na l wody. balem się że będzie za słone bo zawsze peklowałem 5 dni z tą dawką ale jest idealnie malo słone. Od teraz będę peklował min 7 dni bo wyroby są dużo smaczniejsze w moim odczuciu. osuszanie aż 2 godziny. Robilem co mogłem aby utrzymać temperaturę😐 myślalem że wyjdę z siebie. Wędzenie 3:45h w temp. 55-60 st. i parzenie. W 85% jestem zadowolony , bo niestety glòwnie na polędwicy po wędzeniu pojawiło się okopcenie Nieznaczne ale jednak. Wszelkie uwagi i krytykę biorę na klatę. Przy okazji pytanko. Ile takie wędzonki polężą i zachowają swòj smak zapakowane pròżniowo w chłodziarce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1045591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 3 godziny temu 16 godzin temu, Robert1972 napisał(a): Wczoraj uwędzone. Nie ma się czego wstydzić.👍 16 godzin temu, Robert1972 napisał(a): Robilem co mogłem aby utrzymać temperaturę😐 myślalem że wyjdę z siebie. Jak potrenujesz to tylko będzie lepiej, ale jak nie chce Ci się pilnować to zmień na elektryka tylko będziesz wtedy musiał dłużej wędzić, żeby zachować smak wędzonek wędzonych z paleniska. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1045728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.