Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Dlaczego piszerz że sezon wędzarniczy się skończył?
 

 

 

Jak dla mnie sezon wedzarniczo-działkowy się zakończył.

 

 

Pozostała beczka pod garażem kolegi.
 

 

 

Łatwa do klasyfikacji kiełbasa kanapkowa. Skład polędwica i boczek.

attachicon.gifIMG20211119200057.jpgattachicon.gifIMG20211119200107.jpg

Wędzona w zeszłą sobotę, w piątek poszła pod nóż  :D  po podsuszeniu.

copy/paste znak czasów ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-733889
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Widzę, że zmierzasz w dobrym kierunku. :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-737799
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

post-95709-0-33922100-1645357145_thumb.jpg

Łatwa w klasyfikacji kiełbasa kanapkowa.Strasznie tłusta . Robiona na życzenie kolegi. Kupił za dużo boczku w stosunku do polędwicy. Dodatkowo boczek też nie był chudy. Zarządził przerób jak leci i taki efekt. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-752669
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ładnie wygląda, ale co to za kiełbaska?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-755661
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

To takie a"la chorizo andaluz. Pewne odstępstwa od oryginału. Papryka wędzona to nie pimenton i zamiast tłuszczu twardego boczek. Zobaczę jak będzie wyglądać po suszeniu. Jutro idzie do chłodnej piwnicy. 


[Dodano: 06 mar 2022 - 12:33]

Jak mi prom podpasuje to do Goleniowa jestem w stanie w 30 minut dojechać  :D

:thumbsup:  :clap:

Normalnie pirat drogowy.  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-755672
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

post-95709-0-93317200-1647519126_thumb.jpg

post-95709-0-68064700-1647519150_thumb.jpg

Niby chorizo powędrowało do vacuum. Popróbuję na święta. Na dzień dzisiejszy smak ok. Dziurawe toto wyszło ale jak się nie chciało nadziewarki wyciągać tylko maszynką elektryczną nadziewało to i efekt taki wizualnie średni.

Wydajność z kontrolnego pętka o wadze 360gr zostało 200 z małym haczykiem. Kiełbasa o dziwo miękka, po brzegach efekt podsuszonej skórki, który mam nadzieję zniknie po miesiącu "leżakowania" w lodówce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-757812
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Nie tylko wędzonym człowiek żyje. Spróbowałem zrobić mielonkę.

Skład surowcowy:

klasa druga z karkówki i szynki 65% rozdrabnianie sitko 8 maszynka 8

klasa trzecia warkocz z polędwicy i obrzynki z biodrówki rozdrabnianie sitko 4 (lepiej dać samą dwójkę, ale co dałem to miałem  :D )

woda 20 %

mączka ziemniaczana 3 %

peklosól 18 g/kg mięsa (peklowanie 48 godzin)

aromat tyrolskiej 3 g/kg

pieprz biały 2 g/kg

czosnek granulowany 2 g/kg

żelatyna 3 g/kg

sól 18 g/l  wody

parzenie w osłonkach termokurczliwych ø 65 

czas 65 minut

temperatura  75 °C

po parzeniu chłodzenie w zimnej wodzie 15 minut

następnie do lodówki 

tak wygląda następnego dnia

post-95709-0-69001400-1651578659_thumb.jpg

nadziewałem mielonkę ręcznie i to był ostatni raz, wolę myć nadziewarkę niż się męczyć przy ręcznym  upychaniu a i dziur mniej będzie  :excl:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-766175
Udostępnij na innych stronach

 

 

nadziewałem mielonkę ręcznie i to był ostatni raz, wolę myć nadziewarkę niż się męczyć przy ręcznym  upychaniu a i dziur mniej będzie 
:thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-766177
Udostępnij na innych stronach

Popatrz na zdjecie z postu z 20 listopada. Tak to miało wyglądać.

Jakoś grube kiełbasy (kanapkowe) bardziej mi smakują jak zawierają mniej tłuszczu. Do cienkich daję więcej bo zjadam na ciepło lub podsuszone.

Tłuszcz nawet dodaję czasem do polędwicy parzonej. Post 31 stycznia.

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-766320
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Przez wojnę i sankcje musiałem sam wyprodukować czarny kawior  :devil:  :D

post-95709-0-93170100-1653829523_thumb.jpg

post-95709-0-63863200-1653829545_thumb.jpg

post-95709-0-54403400-1653829566_thumb.jpg

post-95709-0-42682100-1653829584_thumb.jpg

No i tak minęło sobotnie popołudnie. Pogoda mało grillowa, raczej barowa, więc zapasy porobiłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/8/#findComment-770719
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.