Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, Woytas napisał(a):

Brawo, superowe. Nie wiem jak jest ze smakiem  w takim przypadku z różnym rozdrobnieniem, ale ten sam farsz nabity w cienkie jelito i na w fi 60 powoduje że kiełbasa smakuje nieco inaczej. 

To samo zauważyłem.  Kiedyś to co zostało w kolanku i lejku ręcznie wpychałem do osłonki białkowej. Taka mini kiełbaska. 

Teraz zrobiłem dwie różne kiełbasy. Drobno mielona dla kolegi którego ojciec ma trzecie zęby, ale ich nie używa 😁 . Grubo mielona już wisi i traci wagę, smak będzie lepszy. Za tydzień powinna być dobra do konsumpcji. Wtedy wstawię zdjęcia i skład surowcowy. Oczywiście jak u mnie to kiełbasa dla leniuszków. 😁

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Grubo ładniejsza jak dla mnie...:clap:

Bo to inna kiełbasa. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1041027
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ są to wędliny domowe, więc taki przepis na łatwą kiełbasę wstawię. 

Skład surowcowy:

1 klasa z szynki 40%

2 klasa chudy boczek 60%

Peklowanie 17 g/kg czas 48 godzin.

Rozdrabnianie na domowej maszynce nr 8. Szarpak z nożem. 

Przyprawy:

pieprz czarny 2g/kg

cukier 1g/kg

czosnek granulowany 2,5g/kg

tymianek suszony 0,6g/kg.

Do mieszania (mięsa było 4,2kg) szklanka wody. Lepiej mi się miesza 💪

Osadzanie w temperaturze pokojowej około dwóch godzin. 

Suszenie w wędzarni bez dymu w temperaturze 40C.

Wędzenie temperatura 55C w dymie olchowym, oczywiście dla koloru. U mnie to trwało 4 godziny. 

Podpiekanie 90C do 68C w środku kiełbasy. 

Po upieczeniu kiełbasa poszła do suszenia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042957
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, Henry82 napisał(a):

A jaka temperatura suszenia po podpiekaniu ? poniżej 15C. czy normalna pokojowa ?

Poszło do piwnicy. Około 16

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1042971
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam. Wczoraj uwędzone. Peklowanie 7dni + 13 godzin ociekania + 2 godz w tem. pokojowej. 80 g peklo na l wody. balem się że będzie za słone bo zawsze peklowałem 5 dni z tą dawką ale jest idealnie malo słone. Od  teraz będę peklował min 7 dni bo wyroby są dużo smaczniejsze w moim odczuciu. osuszanie aż 2 godziny. Robilem co mogłem aby utrzymać temperaturę😐 myślalem że wyjdę z siebie. WIMG_20251101_163940.thumb.jpg.2504cfc7813d9a26eedeb18b53ce5049.jpgIMG_20251101_213423.thumb.jpg.e4631e853d305c818ec2d4f7cd027d04.jpgędzenie 3:45h w temp. 55-60 st. i parzenie. W 85% jestem zadowolony , bo niestety glòwnie na polędwicy po wędzeniu pojawiło się okopcenie Nieznaczne ale jednak. Wszelkie uwagi i krytykę biorę na klatę. Przy okazji pytanko. Ile takie wędzonki polężą i zachowają swòj smak zapakowane pròżniowo w chłodziarce?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1045591
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, Robert1972 napisał(a):

Wczoraj uwędzone.

Nie ma się czego wstydzić.👍

16 godzin temu, Robert1972 napisał(a):

Robilem co mogłem aby utrzymać temperaturę😐 myślalem że wyjdę z siebie.

Jak potrenujesz to tylko będzie lepiej, ale jak nie chce Ci się pilnować to zmień na elektryka tylko będziesz wtedy musiał dłużej wędzić, żeby zachować smak wędzonek wędzonych z paleniska.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/17/#findComment-1045728
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.