zmysel Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Witam szanowną Brać. Pytanie jak temacie. Chciałem wykonać grill argentyński z charakterystycznym rusztem z kątownika.Dylemat polega na doborze materiałów. Tzn. nie wiem z jakiej stali wykonać ten ruszt. W sprzedaży są ruszty ze stali węglowej ale nie mogłem znaleźć nigdzie rodzaju ani numeru stali z jakiej zostało to wykonane. Czy rodzaj stali ma to wogóle jakieś znaczenie? Pytanie w zasadzie jest o rodzaj stali z jakiej można wykonać taki grill tudzież np blachę na ognisko.Preferowana jest stal węglowa. z poważaniem Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 W sprzedaży są ruszty ze stali węglowej ale nie mogłem znaleźć nigdzie rodzaju ani numeru stali z jakiej zostało to wykonane. Czy rodzaj stali ma to wogóle jakieś znaczenie? Dla potrzeb grilla specjalnie nie ma znaczenia - skład stali specjalnych jest zwykle dobierany do zastosowań i tak stal do łożysk - będzie miałe zupełnie inne parametry jak do grilla, przy czym ta do grilla naprawde nie ma szczególnych wymagań . To nie jest stal tzw chirurgiczna . Ot wytrzymałość na temperature do max ok 600 st c - ma każda węglowa . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Kolego , a jakie ma znaczenie dla Twojego grilla gatunek stali , temperatury panujace w czasie grilowania , nawet dobrze nie zagrzeją stali by zaszły w niej jakies zmiany , ktore by maiły wpłływ na sztywnosc lub tez skąłd chemiczny , jesli zrobisz ze zwykłej weglowej to najbliższym efektem jaki poznasz po grilowaniu bedzie rdza , jesli ruszt zroisz ze stali szlachetnej to bedzie go łatwiej czyscić , rób grila nie otwieraj przewodu doktorskiego , a jesli chcesz to wiedziec od postaw , zacznij od układu zelazo - wegiel , tam znajdziesz odpowiedz na swoje pytania . Miłej zabawy , Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmysel Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Witam Dziękuję pięknie za zainteresowanie i odpowiedź Moje pytanie wynikało z jednej rzeczy - mianowicie obawiałem się że podczas grillowania na "zwykłej" stali mogą wydobywać się jakieś szkodliwe związki.Ale skoro mówcie że nie ma się czego obawiać , to użyje do grilla zwykłego kątownika. PS. A jak wygląda sprawa opalania ogniska sosną - unikać wszelkiego iglastego czy nie ma znaczenia? z poważaniem Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 unikać wszelkiego iglastego Tak unikać - zbyt dużo substancji smolistych - i drewno raczej suche ( mniej dymu wiecej żaru) Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Tak unikać - zbyt dużo substancji smolistych Ognisko to ognisko .Nie pamiętam ogniska na drewnie liściastym a kiełbaska pieczona przy ognisku smakuje pysznie nie wspominając o pieczonych w żarze ziemniakach. Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 mianowicie obawiałem się że podczas grillowania na "zwykłej" stali mogą wydobywać się jakieś szkodliwe związki. Musisz robić zatem jak w Argentynie, kładą skórę krowy najpierw na grillu a potem na to poporcjowany środek. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Na wieki i dla profesjonalistów AISI316 bo wygoda i proste w czyszczeniu i nie zardzewieje... Tylko w dobrą stronę te kątowniki ustaw. Jak klasycznie to S353 i w górę, że o żeliwie nie wspomnę. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmysel Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Września 2019 Nie pamiętam ogniska na drewnie liściastym Tzn. co dokładnie? Za dzieciaka też sporo ognisk sie robiło bez szczególnego zwracania uwagi iglste czy liściaste.Teraz tylko na liściastym? A czy nie jest tak że jak już jest żar to wszystko jedno z jakiego drzewa? Czy może jest tak, że np w Polsce odradzają palić iglastym (w piecu i kominku), a tuż za morzem w skandynawi już można i palą i nic się nie dzieje. A swoją drogą to owszem; ziemniaki z ogniska, szczególnie po wykopkach to smak dzieciństwa pozdrawiam Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmysel Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Września 2019 Musisz robić zatem jak w Argentynie, kładą skórę krowy najpierw na grillu a potem na to poporcjowany środek Troche głupie pytanie ale juz późno i zmiana mi się kończy ale żartujecie sobie tak z tą krową? Tylko w dobrą stronę te kątowniki ustaw. A kątowniki to V w górę. A z ciekawości - odwrotnie bedzie źle? A odnośnie tej stali jest jakis sklep np allegro lub cos co katowniki z tej stali w detalu sprzedaje? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Września 2019 odwrotnie bedzie źle? Ale zadajesz pytania.... Jak chcesz odwrotnie to zrób z pręta, będzie to samo.A dlaczego z kątowników i rozwartym do góry ? ...I jeszcze rynienka na dole? ... A jak ma tłuszcz spływać?...Może przecież bezpośrednio na żar kapać i się zapalać.. ...Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Września 2019 Kolego zmysel, tu masz coś o ociekaczach tłuszczuhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14096-ruszt-grilla-z-ociekaczem-t%C5%82uszczu/ Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmysel Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Września 2019 Jak chcesz odwrotnie to zrób z pręta, będzie to samo. Hejka No racja. Niepomyślałem. Jak napisałem wczesniej 12 godzinna nocna zmiana robi swoje. dzieki jeszcze raz pozdrawiam PS. Jeszcze tylko link do sklepu co sprzedaje rzeczoną stal i można zamknąć temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Września 2019 Jeszcze tylko link do sklepu co sprzedaje rzeczoną stal Kolego, nie wiem jak możemy Ci pomoc z tym linkiem do sklepu ze stalą, jak podałeś miejscowość zamieszkania w Finlandii południowej "Hämeenlinna". Mamy szukać dla Ciebie w fińskim internecie?Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmysel Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Września 2019 Mamy szukać dla Ciebie w fińskim internecie? Hejka Nie. Nie. Byłbym zobowiązny i wdzięczny za kontakt do polskiego sklepu. Mieszkam już tu troche ale większość zakupów i tak robie w Polsce - łatwiej, większy wybór itp. pozdrawiam PS. W mieście gdzie mieszkam jest tylko 1 słownie jeden sklep ze stalą (miasto wielkości Tarnowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Września 2019 cześc w Opolu są dwa ze stalami szlachetnymi , jeśłi Cię to intyresuje to pdam Ci na pw adresy , natomiast pod Opolem jest wytwórca grilli , mysle , gdys chiał miec sprzet ze stali jaką zapropnował Roger to napewen tam możesz zamówic , Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmysel Opublikowano 3 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Września 2019 Witam. Uprzejmie proszę zatem o adresy tych sklepów jak i tego wytwórcy grillów/grilli. z poważaniem Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Września 2019 PHU Omanul. Brzegowa 6, 46-022 Zawadatel. 695 266 472Sklep: ul. Oleska 141, 45-233 Opole strona : http://phuoman.pl/ ma sklep intenetowy , w nim prety fi 10 , jest dośc obrotny może załatwi potzrebne elementy , przepraszam kolego ale musiałem Cie szukac w historii by spełnic to co obiecałem .Jutro podeśle jeszcze dwa . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.