Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zobaczymy jak się będą sprawy miały po osiągnięciu docelowej utraty wagi. Potem pakowanie w zwykłe worki i na miesiąc do lodówki celem wyróżniania wilgotności i być może częściowej eliminacji efektu suchego pierścienia. Następnie degustacja i może dłuższe przechowywanie w lodówce w próżni. 

Mam jakieś pomysły na proste spowolnienie utraty wagi w workach ale może będzie to niepotrzebne. 

  • 3 tygodnie później...

Po 50 dniach utrata wagi wynosi 33-34%.Względna utrata wagi w porównaniu z komorą dojrzewalniczą zmniejszyła się do ~10%.  

  • 3 tygodnie później...

Po 65 dniach utrata wagi wyniosła ~38%. Po rozpakowaniu widoczne kilka punktów z białym nalotem. Teraz 30 dni w lodówce w zwykłych workach.

20250605_102348.jpg

20250605_102422.jpg

  • 4 tygodnie później...

Po wyrównaniu wilgotności. Niewielkie przyciemnienia związane z przyspieszoną utratą wilgoci w workach ale nie nazwałbym ich suchym pierścieniem. 

Z aromatu i smaku charakterystycznego  dla wędlin dojrzewających jestem zadowolony chociaż to początek dojrzewania. Teraz kilka miesięcy w zwykłych workach w lodówce. 

 

20250623_205258.thumb.jpg.48f08a0cc795555790ac2936bd6754c2.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.